• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Beata Sadowska otworzyła "zdrową" kawiarnię w Gdańsku

Łukasz Stafiej
13 marca 2017 (artykuł sprzed 7 lat) 
Beata Sadowska. Beata Sadowska.

Bezglutenowe ciasta, wegańskie desery i organiczna kawa - na to stawia znana prezenterka telewizyjna Beata Sadowska, która otworzyła w centrum Gdańska kawiarnię Guga Sweet.



Jakie mleko dodajesz do kawy?

Beata Sadowska to znana warszawska dziennikarka. Od kilku lat niestrudzenie promuje zdrowy styl życia i ekologiczne jedzenie. Wydała m.in. książkę "I jak tu nie jeść!", w której namawia do rozsądnego odżywiania i redukowania kalorii w codziennej diecie. Pracuje również jako redaktor naczelna magazynu "Dbam o Zdrowie". Jest także zapaloną triathlonistką.

- Na otwarcie kawiarni razem z moimi przyjaciółmi z firmy kateringowej Guga zdecydowałam się, bo brakowało mi takiego miejsca w Gdańsku, gdzie bardzo często bywam. Dwa lata temu spacerowałam po Głównym Mieście i chciałam napić się kawy z mlekiem innym niż krowie. Nigdzie nie znalazłam. Postanowiliśmy wypełnić tę niszę - mówi Beata Sadowska.
Kawiarnia Guga Sweet została otwarta na początku roku na terenie nowego osiedla Brabank przy ul. Stara Stocznia zobacz na mapie Gdańska na peryferiach gdańskiego Śródmieścia. Niedawno pisaliśmy o prężnym rozwoju tej części miasta.

Napijemy się tutaj nie tylko kawy z roślinnym mlekiem (m.in. sojowym, owsianym, kokosowym czy ryżowym), ale zjemy również ciasta i desery bez białej mąki i cukru. Zamiast tego w kuchni używa się m.in. mąki razowej i ryżowej, syropu z agawy czy miodu. Furorę robi sernik z chia z musem z czarnej porzeczki, ciasto marchewkowe ze słoną polewą, puddingi chia z musami owocowymi oraz koktajle ze świeżo wyciskanych soków.

  • Beata Sadowska z pracownicami.
  • Wnętrze lokalu.
  • Kawiarnia Guga Sweet została otwarta na początku roku na terenie nowego osiedla Brebank przy ul. Stara Stocznia na peryferiach gdańskiego Śródmieścia.
  • Napijemy się tutaj nie tylko kawy z roślinnym mlekiem (m.in. sojowym, owsianym, kokosowym czy ryżowym), ale zjemy również ciasta i desery bez białej mąki i cukru.
  • Wnętrze lokalu.
  • Wnętrze lokalu.
  • Wnętrze lokalu.
  • Beata Sadowska promuje zdrowy tryb życia i ekologiczne jedzenie. Sama jest zapaloną triathlonistką.
- To miejsce dla wszystkich, którzy chcą zdrowo się dopieścić. Słodkości to dla wielu z nas frykasy, po zjedzeniu których mamy wyrzuty sumienia. Ciasta i desery w Guga Sweet są lekkie. Bardzo dbamy o zdrowe zamienniki wysokokalorycznych produktów. Większość naszych słodkości jest bezglutenowa, część wegańska. Odnajdą się u nas również alergicy czy osoby z nietolerancją na niektóre produkty spożywcze - mówi Sadowska.
Lokal czynny jest codziennie w godz. 10-18. W kawiarni można również skorzystać z niewielkiego menu z daniami wytrawnymi. Zjeść można m.in. zupy, kanapki, burgery czy bezglutenową pizzę. Dostępna również jest codzienna oferta pudełkowa firmy cateringowej Guga. To zapowiedź bistro Guga Spicy, które ruszy po sąsiedzku w kwietniu.

Zobacz także: Okiem dietetyka - bezglutenowe wypieki w Trójmieście

Miejsca

Opinie (108) ponad 10 zablokowanych

  • Na przedostatnim zdjęciu widać siedzenie dla małych dzieci z tworzywa sztucznego - niedopuszczalne!!! Powinny być ekologiczno-bezglutenowe nieheblowane deski!

    • 3 0

  • I niech ktoś mi powie , że nie jest potrzebna wojna!!!!! (2)

    Trzeba wyeliminować ze społeczeństwa klientów takich lokali, właścicieli nie, bo zarabiają na debilach, pewnie sami nie jedzą tego ścierwa.

    • 10 6

    • (1)

      Ahh brałbyś i zabijał. Mordowałbyś kogoś, bo pije kawę inną niż na krowim mleku ;)

      • 1 0

      • Nie, ale jestem zdecydowanym zwolennikiem przywrócenia obowiązkowej służby wojskowej - chciałbym zobaczyć tych lalusiów jak wpierniczają wojskową mielonkę popijając kawą zbożową (z glutenem!).

        • 0 0

  • znzna

    Znana ,kto to?

    • 0 0

  • Dziękuję, przeczytałem tylko wstęp do artykułu i odechciało mi się dalej czytać, moja noga tam nie stanie. Bezglutenowa kawiarnia, trudno mi wymyślić samodzielnie coś równie durnego.

    • 4 0

  • Pytanie

    Czy może mi ktoś wyjaśnić, dlaczego panie w stylu wegańsko-wegetariańskim oszpecają się grzywką? A tak przy okazji mleko migdałowe oraz sojowe to bomba chemiczna. Proszę czytać skład!!!

    • 3 0

  • Trzeba Tam Gesler wysłać, to jakąś Rewolucję zrobi!!!!!!!!

    • 4 1

  • Nie jadłem tam ale lokal wyglada okrutnie....

    Bez Sudanie i nudno.

    • 3 0

  • Ceny bardzo warszawskie.

    Jestem lekarzem rezydentem - nie stać mnie niestety.

    • 10 1

  • kotka

    Kawałek szpinakowego ciasta -17 zł a porcja domowego leczo dla 2 osób / 1 kiełbaska dobroposka -95%mięsa - 4,50zł. 2 papryki -5 zł , 2 cebulki +czosnek i 2 duże malnowe pomidory - około 12-15 zł. - pycha i zdrowo .

    • 1 2

  • Kawa w styropianie (1)

    Byłam miesiąc temu. Desery naprawdę smaczne ale kawa to totalne rozczarowanie. Mimo, że zamówiona w lokalu podana w styropianowym kubeczku. Zamiast smaku kawy - smak styropianu, poza tym raczej mało ekologicznie a klientela bezglutenowo-wegańska często idzie w parze z eko.

    • 3 0

    • Klienteli bezglutenowo-wegańskiej nic nie pomoże.

      Świństwo jedzą to i świństwo wypiją. Byle mieć poczucie wyjątkowości i zrobienia czegoś 'dla zdrowia '.

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane