- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (55 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (48 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Nowatorskie menu roślinne w Ludovisku
Osoby na diecie roślinnej zauważają pozytywne zmiany - trójmiejskie restauracje otwierają się na ich potrzeby. Do wydarzenia bez precedensu doszło w gdańskim Ludovisku, które jako pierwsze wprowadziło roślinne menu z taką samą liczbą dań, co w karcie dla mięsożerców.
Prestiżowy amerykański magazyn "Organic Authority" uznał dietę roślinną za najważniejszy trend żywieniowy ubiegłego roku, a Warszawa (tuż za Berlinem i San Francisco) jest trzecim miastem na świecie, jeśli chodzi o dostępność dań roślinnych w restauracjach. Już chyba nikt nie ma wątpliwości, że weganizm to nie jest niszowy i chwilowy trend.
Oczywiście trójmiejscy weganie nadal najchętniej chodzą do miejsc specjalizujących się w takiej kuchni (m.in. Avocado, Vegan Port, Krowarzywa czy Fukafe), ale roślinnych posiłków szukają także w innych restauracjach. Trójmiejscy gastronomowie coraz lepiej to rozumieją i wprowadzają do swoich kart dania roślinne.
W kilku lokalach takie potrawy znajdują się nawet w osobnej kategorii. Tak jest m.in. w menu restauracji Krew i Woda, Mono Kitchen czy Fedde Bistro, pierogarni Mandu i bistro Serwus. Inne - m.in. Główna Osobowa czy Dwie Zmiany - stawiają na graficzne oznaczenia wegańskich pozycji (zazwyczaj zielonym listkiem) lub unikają etykietowania w ogóle, wypisując produkty, z których skomponowana jest potrawa. Jak uważa Pochylska, tak zaproponowana kuchnia roślinna budzi ciekawość i przyciąga także niewegańskich klientów.
Jeszcze inaczej do swoich wegańskich klientów podeszło Ludovisko na parterze Hali Olivia. Gdański lokal zaproponował rozwiązanie bez precedensu na trójmiejskiej scenie gastronomicznej i jako pierwsza niewegańska restauracja wprowadził równoległą do karty mięsnej kartę roślinną. Dania wegańskie nie są więc już tylko dodatkiem w liczbie dwóch, trzech, ale mają pełnoprawną reprezentację w każdej kategorii - od zup przez dania główne po desery. Ceny od 8 zł do 22 zł. Nawet codzienne zestawy lunchowe (20 zł) można zamówić w opcji roślinnej.
- Siedem lat temu, jeszcze w poprzednim lokalu 4 Strony Świata, wprowadziliśmy dania i pizze roślinne. Od tamtego czasu zainteresowanie nimi cały czas rośnie. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie ich sprzedaż w relacji do dań mięsnych będzie w takiej samej proporcji jak menu, czyli po połowie - mówi właściciel Krzysztof Kordelewski. - W naszej kuchni na stałe mamy dwie osoby, które same odżywiają się wyłącznie roślinne i w tej kuchni się też specjalizują. Stanowią one u nas tzw. sekcję roślinną, niezależną od tej mięsnej. Tworząc menu zwracamy uwagę na to, żeby każde danie miało możliwie dużą wartość odżywczą i żeby było komponowane z produktów regionalnych. Idea ta dotyczy zarówno menu mięsnego, jak i roślinnego.
Dania roślinne, które na pewno zagoszczą na stałe w nowym menu Ludoviska to: zupa boczniakowa na ostro z pęczakiem oraz roladki z grillowanego bakłażana z pastą pomidorowo-cebulową, gniecionymi ziemniakami w ziołowej oliwie i sałatką z ziarnami. Obecnie zjemy też m.in. babkę ziemniaczaną z jarmużem i sosem porowym oraz sałatkę z pieczoną dynią.
Wizytówką wśród roślinnych pizz jest bezglutenowa na cieście gryczanym z serem roślinnym, marynowaną dynią, cukinią, świeżą kolendrą i ostrym sosem dyniowym. Furorę robi burger w bułce gryczano-jaglanej z kotletem z kalafiora, serem roślinnym, marynowanym burakiem, karmelizowaną cebulą, jarmużem, sałatą, świeżym ogórkiem i roślinnym sosem majonezowym.
Dania z karty dostępne są w weekendy oraz codziennie od godz. 16. W godz. 11-16 zjemy zestawy lunchowe. Jak dodaje właściciel, menu będzie zmieniane sezonowo.
Miejsca
Opinie (152) ponad 10 zablokowanych
-
2018-01-09 00:42
A
A wegetarianizm to choroba współczesna Jak Fb i spędzanie weekendów w galeriach Handlowych
- 8 0
-
2018-01-09 00:38
Co może zamówić weganin w bardzo dobrej restauracji?
...taksówkę
- 5 0
-
2018-01-08 23:55
Fajnie
I tyle.
- 2 0
-
2018-01-08 14:39
Super (1)
Uwielbiam od czasu do czasu spróbować nowych smaków i zjeść nieco lżej, jestem za! :)
- 7 5
-
2018-01-08 23:46
na pewno nie jest lżej
Wzdęcie, metan i... na szybko...
- 0 0
-
2018-01-08 17:20
Mam ochote na carbonare taka 100% vege! (4)
Z bezmiesnym boczkiem sojowym.
- 9 9
-
2018-01-08 17:21
(3)
A ja bym zjadł grillowane udko z łososia w parmezanie.
- 7 3
-
2018-01-08 21:03
(2)
Ucho od śledzia
- 2 1
-
2018-01-08 23:41
Va bank tam mają smażone
- 0 0
-
2018-01-08 21:39
Bitki z końskiej psitki.
- 4 1
-
2018-01-08 18:37
wprowadził równoległą do karty mięsnej kartę roślinną (2)
pytanie:czy na tych samych skladnikach(olej itp.) i w tych samych garach !!! gotuja, dla dwoch opcji?
- 3 1
-
2018-01-08 23:40
To jest zakamuflowana opcja wegańska.
Nie inaczej.
- 0 1
-
2018-01-08 18:46
Nie
Jestem vege
Padline wyczuwam na kilometr- 1 4
-
2018-01-08 23:37
Tam był mój pierwszy posiłek na wolności,
po wyjściu z więzienia. git majonez.
- 1 0
-
2018-01-08 22:46
W kurze domowej....
Nie mają wege... W sumie to nawet dobrze...
- 1 0
-
2018-01-08 22:32
po co ludziom prowadzącym siedzący tryb życia mięcho
potem tabletki na niestrawność albo wątrobę
- 1 1
-
2018-01-08 22:20
Pod wpływem artykułu
Byłem dzisiaj chyba po raz piąty. Powodem był zamieszczony artykuł. Pierwszy raz poznałem smaki vege. Jestem pod wrażeniem zupy z grzybami oraz łazanek z bakłażanem i burakami. Naprawdę smaczne! Zupa na ostro. Danie główne bardzo syte i też smakowite. Ogólnie faktycznie pełna równowaga dań tych „normalnych” i vege. Te vege wyraźnie korzystniejsze cenowo. Polecam też karkówkę, którą jadłem poprzednio!
- 3 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.