- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (55 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (48 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 4 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 5 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 6 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
Nowatorskie menu roślinne w Ludovisku
Osoby na diecie roślinnej zauważają pozytywne zmiany - trójmiejskie restauracje otwierają się na ich potrzeby. Do wydarzenia bez precedensu doszło w gdańskim Ludovisku, które jako pierwsze wprowadziło roślinne menu z taką samą liczbą dań, co w karcie dla mięsożerców.
Prestiżowy amerykański magazyn "Organic Authority" uznał dietę roślinną za najważniejszy trend żywieniowy ubiegłego roku, a Warszawa (tuż za Berlinem i San Francisco) jest trzecim miastem na świecie, jeśli chodzi o dostępność dań roślinnych w restauracjach. Już chyba nikt nie ma wątpliwości, że weganizm to nie jest niszowy i chwilowy trend.
Oczywiście trójmiejscy weganie nadal najchętniej chodzą do miejsc specjalizujących się w takiej kuchni (m.in. Avocado, Vegan Port, Krowarzywa czy Fukafe), ale roślinnych posiłków szukają także w innych restauracjach. Trójmiejscy gastronomowie coraz lepiej to rozumieją i wprowadzają do swoich kart dania roślinne.
W kilku lokalach takie potrawy znajdują się nawet w osobnej kategorii. Tak jest m.in. w menu restauracji Krew i Woda, Mono Kitchen czy Fedde Bistro, pierogarni Mandu i bistro Serwus. Inne - m.in. Główna Osobowa czy Dwie Zmiany - stawiają na graficzne oznaczenia wegańskich pozycji (zazwyczaj zielonym listkiem) lub unikają etykietowania w ogóle, wypisując produkty, z których skomponowana jest potrawa. Jak uważa Pochylska, tak zaproponowana kuchnia roślinna budzi ciekawość i przyciąga także niewegańskich klientów.
Jeszcze inaczej do swoich wegańskich klientów podeszło Ludovisko na parterze Hali Olivia. Gdański lokal zaproponował rozwiązanie bez precedensu na trójmiejskiej scenie gastronomicznej i jako pierwsza niewegańska restauracja wprowadził równoległą do karty mięsnej kartę roślinną. Dania wegańskie nie są więc już tylko dodatkiem w liczbie dwóch, trzech, ale mają pełnoprawną reprezentację w każdej kategorii - od zup przez dania główne po desery. Ceny od 8 zł do 22 zł. Nawet codzienne zestawy lunchowe (20 zł) można zamówić w opcji roślinnej.
- Siedem lat temu, jeszcze w poprzednim lokalu 4 Strony Świata, wprowadziliśmy dania i pizze roślinne. Od tamtego czasu zainteresowanie nimi cały czas rośnie. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie ich sprzedaż w relacji do dań mięsnych będzie w takiej samej proporcji jak menu, czyli po połowie - mówi właściciel Krzysztof Kordelewski. - W naszej kuchni na stałe mamy dwie osoby, które same odżywiają się wyłącznie roślinne i w tej kuchni się też specjalizują. Stanowią one u nas tzw. sekcję roślinną, niezależną od tej mięsnej. Tworząc menu zwracamy uwagę na to, żeby każde danie miało możliwie dużą wartość odżywczą i żeby było komponowane z produktów regionalnych. Idea ta dotyczy zarówno menu mięsnego, jak i roślinnego.
Dania roślinne, które na pewno zagoszczą na stałe w nowym menu Ludoviska to: zupa boczniakowa na ostro z pęczakiem oraz roladki z grillowanego bakłażana z pastą pomidorowo-cebulową, gniecionymi ziemniakami w ziołowej oliwie i sałatką z ziarnami. Obecnie zjemy też m.in. babkę ziemniaczaną z jarmużem i sosem porowym oraz sałatkę z pieczoną dynią.
Wizytówką wśród roślinnych pizz jest bezglutenowa na cieście gryczanym z serem roślinnym, marynowaną dynią, cukinią, świeżą kolendrą i ostrym sosem dyniowym. Furorę robi burger w bułce gryczano-jaglanej z kotletem z kalafiora, serem roślinnym, marynowanym burakiem, karmelizowaną cebulą, jarmużem, sałatą, świeżym ogórkiem i roślinnym sosem majonezowym.
Dania z karty dostępne są w weekendy oraz codziennie od godz. 16. W godz. 11-16 zjemy zestawy lunchowe. Jak dodaje właściciel, menu będzie zmieniane sezonowo.
Miejsca
Opinie (152) ponad 10 zablokowanych
-
2018-01-08 21:40
Histerii to zje nawet krwi placek.
- 0 2
-
2018-01-08 18:36
(2)
Kto je vege ten ..... kolegę
Hehe- 9 7
-
2018-01-08 21:01
Ja nie jestem wege!
Ale chętnie każdego kolegę.
(A żeby być 100% szczerym, to bardziej każdemu koledze)- 4 0
-
2018-01-08 18:47
Ale tam jedza sami umyslowi co zarabiaja minimum 10 kola na rękę...
Zartuje
Mieszkaja w wieku 30 lat ze starymi i poza vege to jedyny pomysl by się niby wyróżnić- 3 4
-
2018-01-08 14:29
Ludowisko (1)
Świetne żarcie, spoko ceny, fajny klimat. Zwłaszcza po 17 bo troche luźniej. I mecze puszczają... Nie jadam zielonego wiec sie nie wypowiem, mięcho mają i jest dobre
- 3 8
-
2018-01-08 21:01
Co Pani jadła i kiedy? Może czas spróbować jeszcze raz?:) Pozdrowienia!
- 1 0
-
2018-01-08 21:00
Szczerze polecam! I wege i niewege, kto co chce. Frytki z pietruszki the best :)
- 3 2
-
2018-01-08 20:47
Gdzie informacja że to artykuł sponsorowany?
- 10 1
-
2018-01-08 20:09
Super pomysł
Lubię to miejsce, wiec bardzo cieszy mnie ta wiadomość.
- 4 0
-
2018-01-08 14:58
(1)
Salata jest dla krolika.
- 7 12
-
2018-01-08 19:20
Króliki nie jedzą sałaty.
- 0 0
-
2018-01-08 19:05
Tosz to szok panie
W życiu bym do knajpy nie poszedł
- 3 4
-
2018-01-08 18:14
Gdybym jadł wege to by mnie w robocie na budowie pełna taczka przewróciła.
- 20 5
-
2018-01-08 17:59
Krzychu
Powodzenia i do zobaczenia niedlugo:)
- 2 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.