- 1 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (88 opinii)
- 2 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (83 opinie)
- 3 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 4 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (32 opinie)
- 5 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 6 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
Nowatorskie menu roślinne w Ludovisku
Osoby na diecie roślinnej zauważają pozytywne zmiany - trójmiejskie restauracje otwierają się na ich potrzeby. Do wydarzenia bez precedensu doszło w gdańskim Ludovisku, które jako pierwsze wprowadziło roślinne menu z taką samą liczbą dań, co w karcie dla mięsożerców.
Prestiżowy amerykański magazyn "Organic Authority" uznał dietę roślinną za najważniejszy trend żywieniowy ubiegłego roku, a Warszawa (tuż za Berlinem i San Francisco) jest trzecim miastem na świecie, jeśli chodzi o dostępność dań roślinnych w restauracjach. Już chyba nikt nie ma wątpliwości, że weganizm to nie jest niszowy i chwilowy trend.
Oczywiście trójmiejscy weganie nadal najchętniej chodzą do miejsc specjalizujących się w takiej kuchni (m.in. Avocado, Vegan Port, Krowarzywa czy Fukafe), ale roślinnych posiłków szukają także w innych restauracjach. Trójmiejscy gastronomowie coraz lepiej to rozumieją i wprowadzają do swoich kart dania roślinne.
W kilku lokalach takie potrawy znajdują się nawet w osobnej kategorii. Tak jest m.in. w menu restauracji Krew i Woda, Mono Kitchen czy Fedde Bistro, pierogarni Mandu i bistro Serwus. Inne - m.in. Główna Osobowa czy Dwie Zmiany - stawiają na graficzne oznaczenia wegańskich pozycji (zazwyczaj zielonym listkiem) lub unikają etykietowania w ogóle, wypisując produkty, z których skomponowana jest potrawa. Jak uważa Pochylska, tak zaproponowana kuchnia roślinna budzi ciekawość i przyciąga także niewegańskich klientów.
Jeszcze inaczej do swoich wegańskich klientów podeszło Ludovisko na parterze Hali Olivia. Gdański lokal zaproponował rozwiązanie bez precedensu na trójmiejskiej scenie gastronomicznej i jako pierwsza niewegańska restauracja wprowadził równoległą do karty mięsnej kartę roślinną. Dania wegańskie nie są więc już tylko dodatkiem w liczbie dwóch, trzech, ale mają pełnoprawną reprezentację w każdej kategorii - od zup przez dania główne po desery. Ceny od 8 zł do 22 zł. Nawet codzienne zestawy lunchowe (20 zł) można zamówić w opcji roślinnej.
- Siedem lat temu, jeszcze w poprzednim lokalu 4 Strony Świata, wprowadziliśmy dania i pizze roślinne. Od tamtego czasu zainteresowanie nimi cały czas rośnie. Naszym celem jest doprowadzenie do sytuacji, gdzie ich sprzedaż w relacji do dań mięsnych będzie w takiej samej proporcji jak menu, czyli po połowie - mówi właściciel Krzysztof Kordelewski. - W naszej kuchni na stałe mamy dwie osoby, które same odżywiają się wyłącznie roślinne i w tej kuchni się też specjalizują. Stanowią one u nas tzw. sekcję roślinną, niezależną od tej mięsnej. Tworząc menu zwracamy uwagę na to, żeby każde danie miało możliwie dużą wartość odżywczą i żeby było komponowane z produktów regionalnych. Idea ta dotyczy zarówno menu mięsnego, jak i roślinnego.
Dania roślinne, które na pewno zagoszczą na stałe w nowym menu Ludoviska to: zupa boczniakowa na ostro z pęczakiem oraz roladki z grillowanego bakłażana z pastą pomidorowo-cebulową, gniecionymi ziemniakami w ziołowej oliwie i sałatką z ziarnami. Obecnie zjemy też m.in. babkę ziemniaczaną z jarmużem i sosem porowym oraz sałatkę z pieczoną dynią.
Wizytówką wśród roślinnych pizz jest bezglutenowa na cieście gryczanym z serem roślinnym, marynowaną dynią, cukinią, świeżą kolendrą i ostrym sosem dyniowym. Furorę robi burger w bułce gryczano-jaglanej z kotletem z kalafiora, serem roślinnym, marynowanym burakiem, karmelizowaną cebulą, jarmużem, sałatą, świeżym ogórkiem i roślinnym sosem majonezowym.
Dania z karty dostępne są w weekendy oraz codziennie od godz. 16. W godz. 11-16 zjemy zestawy lunchowe. Jak dodaje właściciel, menu będzie zmieniane sezonowo.
Miejsca
Opinie (152) ponad 10 zablokowanych
-
2018-01-08 14:27
A czemu 4 Strony Świata zmieniło nazwę na Ludovisko? (2)
Do 4 Stron chodziłem na pizzę, ale w Ludovisku nie byłem ani razu, bo nie wiedziałem, że to ta sama knajpa
- 13 1
-
2018-01-08 17:56
Z okien widać lodowisko, więc w sumie nazwa też się trochę do tego odnosi :)
- 3 2
-
2018-01-08 14:39
Krzysztof (właściciel)
Zmieniliśmy profil restauracji. Nie mamy w Ludovisku kuchni międzynarodowej, stąd zmiana nazwy. To co nie zmieniło się wcale to pizza, chociaż można ją zamówić również w wersji roślinnej i bezglutenowej. Zapraszam do próbowania. Pozdrowienia!
- 10 5
-
2018-01-08 17:56
Ziemniaki
Ludovisko idzie na ilość, szkoda tylko że ziemniaków - porcje mięsa są malutkie. I za to płacę 16zł za drugie danie?
- 8 2
-
2018-01-08 17:40
zrec siano, mieso dla mnie!
- 6 2
-
2018-01-08 14:55
Brawo Ludowisko
Super pomysł, takich miejsc, gdzie mogę zjeść razem ze wszystkimi znajomymi także tymi nie wege, jest wciąż za mało.
- 5 5
-
2018-01-08 14:13
muszę się wreszcie wybrać!
kusi mnie od dawna, ale ciągle nie było okazji. Wreszcie muszę się ruszyć do Oliwy :) do zobaczenia!
- 4 4
-
2018-01-08 14:10
Vege lunch
Warto dodac ze opcja vege z menu luchowego jest zawsze ta smaczniejsza, jako miesozerca probowalam obu i mam porownanie
- 19 3
-
2018-01-08 14:09
Polecam każdemu!
W ludovisku dania wege są dużo smaczniejsze niż w avocado. Co więcej, menu jest ciekawsze i bardziej zróżnicowane. No i cenowo też przyzwoicie
- 16 21
-
2018-01-08 13:49
Ludovisko!!
- 5 4
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.