- 1 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (32 opinie)
- 2 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (30 opinii)
- 3 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (39 opinii)
- 4 Trójmiasto w przewodniku Michelin (76 opinii)
- 5 Co Polacy jedzą na śniadanie? (97 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
Kilkunastu trójmiejskich blogerów świętowało Dzień Blogów w czwartek wieczorem w gdańskiej restauracji Aioli . Było gotowanie na żywo, rozmowy o jedzeniu i śródziemnomorska uczta.
Dzień Blogów wymyślili w 2006 roku internauci, aby uhonorować tę jedną z najbardziej znanych form wypowiedzi w sieci. I choć klasyczne blogi w postaci stron www zastępowane są coraz częściej aktywnością internetowych celebrytów w portalach społecznościowych, "święto" jest wciąż obchodzone na całym świecie. W tym roku wypadło 31 sierpnia i z tej okazji wrzeszczańska restauracja Aioli postanowiła zaprosić w swoje progi trójmiejskich blogerów kulinarnych i lifestylowych.
- Jedną z misji miejskiej kantyny Aioli jest integracja różnych grup osób. Regularnie gościmy rodziców z dziećmi, niedawno organizowaliśmy spotkanie fanów komiksów - powiedziała brand manager gdańskiej restauracji, Agnieszka Opłatkowska. - Blogerzy są dla nas ważni, liczymy się z ich opiniami i dlatego postanowiliśmy ich zaprosić do wspólnego celebrowania ich święta, a przy okazji spróbowania naszej kuchni.
Na czwartkowej imprezie pojawiło się kilkunastu blogerów, m.in. znane z publikacji na łamach Trojmiasto.pl autorki blogów strawberriesfrompoland.pl (cykl felietonów "Trójmiejskie Historie Kulinarne") oraz okiemdietetyka.pl (cykl porad żywieniowych "Okiem Dietetyka").
Udział wzięli też m.in.: Dusiowa Kuchnia, Made by Gigi, Piotr Kaczmarczyk - Trójmiejski Trener, Lelcia, Doktor Ania, Burczy mi w brzuchu, Kaku Fashion Cook oraz Have a Bite Trójmiasto.
- Zauważyłam, że lokale coraz rzadziej organizują spotkania dla blogerów, więc to rzadka okazja, aby spotkać się w tak dużym gronie z dawnymi znajomymi, których dawno się nie widziało - skomentowała Anna Włodarczyk, autorka strawberriesfrompoland.pl. - Poza tym podoba mi się niewymuszona, luźna atmosfera tego miejsca. Lubię ten niebanalny wystrój i ich podejście do komponowania posiłków z kilku małych, osobno podawanych dań. Jedni to lubią, inni nie, mi to się podoba i czuję się tutaj dobrze.
Organizatorzy przygotowali stół suto zastawiony smakołykami kuchni śródziemnomorskiej. Uczestnicy mogli samodzielnie skomponować sałaty z kilkunastu dostępnych składników (m.in. marynat, ziaren, orzechów czy warzyw), spróbować włoskich serów i wędlin oraz dań przygotowywanych na żywo przez sous chefa w kuchni Aioli, Jacka Pytlarczyka. Kucharz przygotował m.in. mule w białym wini, spaghetti aglio e olio przygotowywane w bryle parmezanu oraz barwione atramentem kałamarnicy czarne fusilli z kalmarami i krewetkami. Była też pizza, a na deser - tort.
Dietetyczka Viola Urban z okiemdietetyka.pl skomentowała: - Kuchnia śródziemnomorska to jedna z najmniej dyskusyjnych diet, jeśli chodzi o walory odżywcze. Posiada dużo kwasów omega-3, opiera się na świeżych, sezonowych warzywach, ziołach, rybach i owocach morza, jest tam dużo oliwy z oliwek, która jest najzdrowszym tłuszczem, a mało przetworzonych półproduktów. Powinniśmy czerpać z niej jak najwięcej wzorców w codziennej diecie.
Miejsca
-
Aioli Gdańsk, Partyzantów 6
Wydarzenia
Opinie (38) ponad 20 zablokowanych
-
2017-09-02 07:55
Czy chodziło o świętowanie? (1)
Chyba raczej nie, chodziło o to aby każdy z blogerów wrzucił na swojego insta foto i relacje jakie to Aioli jest zarąbiste. Jak się okazuje Trójmiasto nie lubi warszawki i zbyt często nie jest w Aioli. Cały misterny plan poszedł się... Kto był raz nigdy tam więcej nie wróci.
- 14 3
-
2017-09-04 07:22
jak wracam do domu około 22:00 to w Aj Oli pustawo
Pełno tylko rano na śniadaniu za 1zł, chociaż już teraz nie ma takich kolejek jak na początku.
Może jak studenci wrócą to będą stali za śniadaniem za zeta.- 0 0
-
2017-09-02 17:20
Blogerzy to efekt uboczny internetu.
Internet miał pomóc w rozwoju cywilizacji a nie rozwoju zacofania. Przykro mi że narzędzie w którym pokładano takie nadzieje jest używane w taki sposób.
- 11 0
-
2017-09-02 16:01
Jak z tzw. burgera...
...takiego samego, jakiego kiedys w barze na Wydz. ETI serwowano za 5,50, zrobić ekskluzywne danie dodając jakiś "pokarm dla ptaka" w słoiku...
Za cenę takiej buły w normalnej knajpie, np. w Bytowie można zjeść kaczkę, pyszną i tak wielką porcję, że trudno sie zwlec od stołu.- 3 0
-
2017-09-02 15:23
Koles przychodzi na imprezę ale zabrania robić wspólnych fotek.Tłumaczy ze nie moze bo sponsoring nie pozwala. :)
90% z nich robi to dla kasy.Nawet powstały poradniki co trzeba pisac by załapać sie na sponsora.
Najbardziej śmieszni są ci co udają że coś testują .
Był nawet program francuski w którym udowodnili jak oni oszukują na swoich blogach.I byli tez sprzedawcy laików na fejsa .potyrafią załatwic nawet milion rozciagniety w czasie za okresloną kasę.90% znich to lajki z afryki i Azji.- 6 0
-
2017-09-01 12:52
Rozumiem jak ktos prowadzi bloga kulinarnego (jesli rzeczywiscie umie gotowac) (7)
Ale co to jest blog ''lifestylowy''?? Tego zupelnie nie rozumiem.
- 82 5
-
2017-09-01 13:47
(2)
co tu robic aby się nie narobić. takie popierdółki zazwyczaj niedouczonej gimbazy która chce wszystkich instruować jak żyć.
- 45 6
-
2017-09-01 17:11
Nikt nie zmusza, żeby korzystać z tych instrukcji... (1)
A jak ktoś ma pomysł, żeby coś robić, a żeby się nie narobić i lubi to, to o co chodzi? Zazdrość? Więc trzeba przywalić? Bo w korpo robisz Pan/i sensowne rzeczy? Jak mają inwencję i odwagę robić to co lubią to tylko super i powodzenia.
- 7 27
-
2017-09-02 15:07
Chodzi o to
Żeby zabronić takich rzeczy robienia, bo to nic nie wnosi w gospodarke
- 5 0
-
2017-09-02 08:18
Lifestyle
To ci, którzy mówią jak żyć, co robić, w której ręce należy trzymać iPhone'a, jaki wpływ ma oświetlenie w danym pokoju na samopoczucie mieszkańca oraz jak warto udekorować klasę by sprzyjała nauce gimnazjalistów. Nie szydząc. Prawda, to prawda
- 12 1
-
2017-09-01 17:55
Bloga o życiu (ang. life) prowadzą osoby, które żyją.
- 13 1
-
2017-09-01 14:12
(1)
To jest blog kogoś, kto mówi jak żyć tym, którzy nie myślą.
Taki kołcz personalny online dla leniwych.- 35 1
-
2017-09-01 16:34
O matko ojcze co za czasy
- 17 1
-
2017-09-02 12:55
przeciez naiwniacy to byla ustawka
dziwne tylko, ze wlascicielki pierwszej szafiarki Polski nie bylo
- 12 0
-
2017-09-02 12:30
Lubie czytac komentarze gdzie warto iść zjeść, wiec doceniam, ale...
to się trochę mija z celem, bo jesli idę się najeśc na krzywy ryj, a ścisle na koszt knajpy, to jak potem napisac, że mi cos nie smakowało. 2 sprawa to to ajk podchodza to takich kwestii knajpy. Kiedyś pokazówka na 1 z portali knajpy Piwna 47. Super podane danie, że az mi smaka na królika narobili. Poszłam, zamówilam to samo, ale prezentacja mojego talerza była jak w podrzednej jadłodajni. I to by było na tyle, jesli chodzi o to miejsce.
- 8 0
-
2017-09-02 08:13
Trzeba bylo jak o gotowanie chodzi
Zaprosić np Czerwcowa Lenka, No to jestem,Szarlot T to by były recenzje a tak...coż
- 1 2
-
2017-09-02 01:32
olaboga
Nikogo nie znam.
- 8 1
-
2017-09-01 19:27
O w morde
Gdzie ja żyje i kto żyje na tej planecie, gdzie się podział system wartości, gdzie idee
- 21 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.