- 1 Restauracja Basi Ritz świętowała 10. urodziny (46 opinii)
- 2 Rzuciła wszystko i zaczęła robić wino (77 opinii)
- 3 Burger czy kebab? Zagłosuj! (43 opinie)
- 4 Po ile jagodzianki w tym roku? (186 opinii)
- 5 Sezon na jagodzianki trwa w najlepsze (74 opinie)
- 6 Jemy na mieście: niemal bezbłędna Mimosa (57 opinii)
Burger czy kebab? Co preferują nasi czytelnicy? Zagłosuj!
Dwie ikony fast foodu od lat cieszą się niesłabnącą popularnością. Szybkie, sycące i stosunkowo niedrogie potrawy kuszą bogactwem smaków i możliwością dopasowania do własnych oczekiwań. Burger czy kebab? Zagłosuj! W dolnej części strony głównej Trojmiasto.pl znajdziesz box z głosowaniem. Pokaż nam, co dzisiaj zjesz, i przekonaj się, co wybrali mieszkańcy Trójmiasta!
- Burger po polsku czy amerykańska klasyka?
- Kebab na każdą okazję i kieszeń
- Burger czy kebab? Król jest tylko jeden
Burger po polsku czy amerykańska klasyka?
Klasyczny burger składa się z bułki, kotleta wołowego, sera, sałaty, pomidora, cebuli i sosu. Popularne dodatki to pikle, ketchup, musztarda, majonez, bekon, a nawet jajko sadzone. Miłośnicy podkreślają, że burger to mieszanka soczystych doznań. Mięso dostarcza pełnowartościowe białko, warzywa zapewniają chrupkość i świeżość, a sosy łączą wszystko w spójną całość. Bułka pełni funkcję bazy, która trzyma wszystkie składniki razem.
Chętnie sięgamy nie tylko po klasyczne, ale i nowoczesne modyfikacje burgerów. Burgerownie eksperymentują z różnymi rodzajami mięsa, dodatkami i sosami, tworząc niepowtarzalne kombinacje smakowe.
Wady? Burgery bywają kaloryczne, zwłaszcza jeśli zawierają dużo bekonu, sera i wysoko przetworzonych sosów.
Kebab na każdą okazję i kieszeń
Kebab to popularne danie kuchni tureckiej i bliskowschodniej, które zdobyło popularność na całym świecie. Obecnie występuje w kilkudziesięciu odmianach, zaskakując połączeniami smaków i form. Danie powstaje niemal ekspresowo. Idealne do złapania przed albo po imprezie, na lunch w pracy czy między zajęciami na uczelni.
Tradycyjny kebab składa się z pieczonego na pionowym rożnie mięsa (baraniny, wołowiny lub drobiu), które następnie jest krojone i podawane w pszennym placku z warzywami i sosem. W polskim kebabie najczęściej znajdziemy wołowinę albo kurczaka serwowane w picie, tortilli albo bułce z dodatkiem surówek i sosów. W niektórych miejscach dostępne są opcje wegetariańskie z grillowanymi warzywami lub falafelem zamiast mięsa.
Kebab może być zdrową opcją, jeśli jest przygotowany z chudego mięsa i z dużą ilością warzyw oraz naturalnych sosów. Niektóre wersje bywają jednak kaloryczne ze względu na tłuste mięso i sosy na bazie majonezu.
Burger czy kebab? Król jest tylko jeden
Mieszkańcy Trójmiasta zdecydowali. Aż 58 proc. czytelników to miłośnicy kebaba.
Wciąż możesz zmienić wynik. Zagłosuj w naszym boxie na stronie głównej i pokaż innym, co lubisz!
Kebab cieszy się dużą popularnością, bo jest smaczny, tani, sycący i łatwo dostępny, a poza tym wygodny do jedzenia na wynos lub w podróży.
W ostatnich tygodniach nasi czytelnicy wskazali, że:
- pizza jest lepsza od sushi,
- śniadanie wytrawne przebija słodką wersję,
- chętniej wybierają nowe miejsca niż sprawdzone lokale,
- kuchnia tajska jest ostrzejsza od meksykańskiej,
- wolą jeść późne niż wczesne śniadanie.
A Ty, co myślisz?
Sprawdzaj nasz box na stronie głównej i pomóż nam rozstrzygnąć kolejne kulinarne debaty!
Opinie wybrane
-
2024-07-04 08:18
(3)
Nie burger a hamburger taki sprzed wielu lat. A jak kebab to tylko z Sopotu choć i tu napisze, że smak sprzed lat bo obecnie i mięso i bułka i sos już nie ten...jeszcze w latach 80 był kebap na Korzennej w Gdańsku tu gdzie ta mała azjatycka. Bardzo dobry. Dobry fastfood nie jest zły. Raz na jakiś czas.
- 20 16
-
2024-07-04 21:19
"Hamburger taki sprzed wielu lat" czyli ociekająca tłuszczem buła z obślizgłym najtańszym mięsem? Ja rozumiem, że nostalgia za beznadziejnymi czasami to powszechna rzecz w kwiecie wieku, ale nie piszcie takich głupot.
- 5 3
-
2024-07-04 11:39
Kiedyś na pętli autobusowej we Wrzeszczu, na manhatanie były dobre, jak jeszcze tam maca nie było
A kebab jak się szło na Dmowskiego w stronę dworca
- 5 0
-
2024-07-04 10:09
Ten z Sopoćkowa
to dramat. Dałem mu kilka razy szansę i nawet na głodniaka "nie wchodził".
- 5 2
-
2024-07-04 09:05
Zapiekanka :P
- 38 5
-
2024-07-04 09:05
(5)
Zdecydowanie kebab. Kebaba przynajmniej jestem w stanie zjeść w kulturalny sposób w miejscu publicznym i się nim najeść. Burgery raz, że są wysokie, tak, że ciężko je normalnie ugryźć, dwa - zawsze się nim usyfię, więc jak już to robię je w domu, bo tam mogę się syfić do woli. ;) Poza tym w cenie jednego burgera mam cały kebab talerz z frytkami i surówką do tego.
- 62 13
-
2024-07-04 09:34
(4)
Chyba nigdy nie jadłeś burgera z MC :)
- 1 10
-
2024-07-04 11:34
To co podają w MC nie nazwałbym burgerem :)
- 11 0
-
2024-07-04 10:18
(2)
MacDonald to zupełnie inny temat. Tam z zasady nie chodzę, bo najeść się nie da ;)
- 8 2
-
2024-07-04 11:27
(1)
Najeść może się i da ale tam przecież kolorują mięso, żeby nie było białe i na dodatek tak konserwują wszystko, że jakbyś np. hamburgera położył przy śmietniku, to po dwóch tygodniach by nie spleśniał. Tam wszystko jest maksymalnie sztuczne, prawie plastikowe
- 8 1
-
2024-07-04 13:45
Zgadza się. Był reportaż o gościu, który przez miesiąc miał żywić się tylko w Macu. Zrobili Mu badania przed i badania po. Po był taki dramat, że żeby szybciej dojść do siebie przeszedł na weganizm na jakiś czas. Najeść się ciężko, raczej zapchać - ja jak tam jeszcze chodziłam za czasów szkolnych, to po godzinie byłam głodna. Szkoda kasy.
- 3 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.