Casa di Amici: włoska kuchnia w luźnej atmosferze

fot. Damian Wąsiewski @2klikizafryki

Dania włoskiej kuchni, przygotowane często w nieoczywisty sposób z najlepszych składników, niebanalny wygląd lokalu, lekko imitujący wąskie włoskie uliczki, pełne lokali, straganów oraz nieformalna atmosfera przywodząca na myśl pobyt u znanych przyjaciół to tylko niektóre zalety restauracji "Casa di Amici" znajdującej się przy ul. SzafarniaMapka w Gdańsku.



"Casa di Amici" to po polsku "Dom Przyjaciół". W restauracji przyznają wprost: chcemy, by goście czuli się tu jak najbardziej swobodnie. W lokalu panuje więc nieformalna atmosfera, utrzymywana także przez obsługę. Pozytywne uczucia wzmaga niebanalny wygląd, przywodzący na myśl wąskie włoskie uliczki z lokalami, straganami, gdzie ludzie spędzają miło i spokojnie czas.

Połączenie luźnej atmosfery z niepowtarzalnym smakiem potraw



Lekko luźna atmosfera i obsługa ma pozwolić odwiedzającym na odpoczynek od pędu dnia codziennego przy okazji biesiady z innymi przy klasycznych włoskich potrawach.

Najważniejszy w restauracji pozostaje smak przyrządzanych i podawanych potraw. Jak wiadomo, kuchnia włoska jest pełna bardzo prostych dań. By były smaczne, trzeba zadbać o jakość używanych składników oraz metodę wykonania, pozwalającą poznać klasykę z jak najlepszej strony. Sprawdźmy, jak to wygląda w restauracji "Casa di Amici".

fot. Damian Wąsiewski @2klikizafryki
W karcie dań znajduje się wiele klasycznych pozycji jak: aglio olio, lasagne bolognese, spaghetti frutti di mare, mule, bruschetta. W te wakacje furorę zrobiła jednak grillowana macka z kałamarnicy humboldta.

To nieoczywisty wybór, ponieważ w lokalach zazwyczaj trafić można na mackę ośmiornicy. Wybór macki kałamarnicy to sposób na zaskoczenie gości. W smaku jest delikatniejsza i bardziej soczysta, a podana z puree ziemniaczano truflowym, prostą sałatką ze szpinaku i suszonych pomidorów z czosnkiem smakuje naprawdę wyśmienicie. Całość jest okraszona bardzo intensywnym sosem balsamiczno-maślanym.

Poza daniami głównymi - pizzą i pastą w "Casa di Amici" można znaleźć też przystawki, w tym chyba najbardziej każdemu znane caprese, czyli połączenie bazylii, mozzarelli i pomidorów.

To proste danie pochodzące z południa Włoch w "Casa di Amici" jest podane w nieco nieoczywisty sposób. Goście otrzymują na talerzu aż trzy różne odmiany pomidorów, każdy o lekko innym smaku, tak żeby każdy kęs był inny. Caprese jest podane wraz z rozpływającą się burratą zamiast mozzarelli, polane pesto bazyliowym. Całość - dla spotęgowania smaku - jest podana na emulsji z zielonych ogórków i śmietany.

W restauracji zgromadzono także możliwie wiele gatunków i rodzajów win z różnych regionów Włoch.

Jakość doceniana przez klientów



Nieformalna atmosfera i bogata atrakcyjna kartę dań w połączeniu z jakością potraw jest doceniana przez klientów. Pozytywne oceny pojawiają się choćby w serwisach opiniujących restauracje. Od dwóch tygodni restauracja zajmuje 1. miejsce wśród gdańskich restauracji wg opinii gości w serwisie Tripadvisor.

fot. Damian Wąsiewski @2klikizafryki
Trwają prace nad poszerzeniem oferty. Wśród planowanych nowości jest sklepik z włoskimi półproduktami spożywczymi oraz nowe jesienne menu. Jego zapowiedź, w postaci wkładki, jest już weekendowym menu i cieszy się dużą popularnością.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Opinie (18) 6 zablokowanych

  • Wygląda przepysznie. (2)

    Muszę się tam wybrać

    • 11 10

    • jatojatojasne jak dwarazydwa (1)

      Ale co wygląda przepysznie? xd
      Ta deska z czymś czegoi nie widac bo zdj jest nie ostre? cyz to jedno danie Cię przekonuje? ... mnie NIe.

      • 4 5

      • To jedno to jakiś absurd, chomik się tym nie naje

        • 1 2

  • Mega

    bardzo polecam super miejsce , będę tam wracać:) pychota

    • 8 8

  • (5)

    A ja 2 dni temu byłem w "Perle Bałtyku" w Nowym Porcie. Za 150zł najadły się na full 4 osoby. To niespotykane w Gdańsku, że porcje były konkretne i treściwe, więc można było wyjść najedzony;) W Gdańsku Głównym to dostałbym za te pieniądze co najwyżej "autorską" grzankę z liściem+ wino z biedry oraz dopingiem studenciaków obsługi, żeby zrobić miejsce pod Norków xD.

    • 17 8

    • (3)

      Wolę dopłacić te 10zł i zjeść w głównym niż siedzieć z januszami. Nie mówiąc o tym, że nie wiadomo czy nie ukradną auta w trakcie posiłku xd

      • 7 11

      • Haha, no tak, Śródmieście to "elyyyyta". Twój małomiasteczkowy mózg naprawdę dostaje nobilitację i poczucie wyjątkowości, jeśli jara cię towarzystwo nowobogackich wieśniaków ubranych w tureckie Gucci?? Porażka.

        • 10 5

      • (1)

        Lol na wino autem

        • 5 2

        • Przecież mu ukradną.

          • 4 2

    • Tanio to można w mc donald zjeść

      Normalni ludzie chodzą do Śródmieścia do takich restauracji jak Chleb i Wino. Proszę zapoznać się z aktualna oferta restauracyjna

      • 1 6

  • A ja byłem i powiem że bardzo miernie tam jest. (2)

    Twarde i niewygodne krzesła, obsługa taka sobie a stek z polędwicy (99zł) był suchy jak pieprz, trudno było go rozkroić nawet, okoń morski był wiórowaty. Makarony jak to bywa w polskim wydaniu sama woda. Są lepsze włoskie knajpy.

    • 13 5

    • Jak na 1 wizytę 3 dania, ciekawe

      • 1 10

    • Zgadzam się, poziom niski.

      Wszystko na szybko i byle jak. Wziąłem okonia a dziewczyna pizze. Pizza dobra, ale okoń wysuszony i do tego tak słony że usta wykręcało. Wydaje mi się że poprostu był stary. Kucharz do wymiany.

      • 3 1

  • wygląda ok i kelner bez tatuażu na duży plus, pójdę sprawdzić czy dobre

    • 8 5

  • mam nadzieje ze wszystkie wloskie dania są z lokalnych składników

    jem tylko lokalnie i autorsko, wtedy najlepiej trawie

    • 2 1

  • Byłem. I jedzenie szału nie zrobiło na mnie, a wystrój i atmosfera która panuje w środku w żaden sposób nie przypomina mi klimatu z Włoch

    • 3 3

  • Taki byle jaki lokal na uboczu.

    Ani włoskiego klimatu ani smaku. Poszliśmy tam z przyjaciółmi na jedzenie i wino. Kelner jakiś studenciak niby się uśmiecha i zachęca, ale widać że raczej chce ugrać napiwek. Jedzenie jakie zamówiliśmy: pizza, polędwica i makaron, na przystawkę deska włoskich wędlin. Deska dobra, podejrzewam dlatego że oni nie robią tych produktów, pizza średnia a makaron faktycznie wodnisty a polędwica twarda jak cholewa. Żeby przciągnąc polędwicę aż tak - to naprawdę trzeba nie uważać. No ale trzeba spróbować aby poznać. My na pewno już tam nie wrócimy.

    • 5 2

  • Lokal

    Trzeba przyznać że się starają. Do tego obsługa której zależy, na plus że obsługa wygląda normalnie. Bez dziar i tuneli w uszach.

    • 4 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Miesiąc kubański w Oria Magic House
Miesiąc kubański w Oria Magic House
degustacja
wrz 1-13.10
Gdańsk, Oria Magic House
Brunch z Merą
Brunch z Merą
degustacja
g. 13:00
Sopot, Sopot Marriott Resort & Spa

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie