Catering na święta? To coraz popularniejsze rozwiązanie

Chcemy, by kolacja wigilijna, choć w tym roku zapewne inna niż zwykle, odbyła się w miłej atmosferze... i przy smacznym jedzeniu.
Chcemy, by kolacja wigilijna, choć w tym roku zapewne inna niż zwykle, odbyła się w miłej atmosferze... i przy smacznym jedzeniu. fot. saquizeta/123rf.com

Święta Bożego Narodzenia wielu z nas kojarzą się nie tylko z rodzinną atmosferą, suto zastawionym stołem i miłymi prezentami, lecz także z mnóstwem pracy, jaka jest do wykonania w poprzedzających je dniach. W dobie poszukiwania spokoju ducha coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z samodzielnego gotowania na rzecz zamówienia na wigilię gotowych posiłków. Przyglądamy się temu rozwiązaniu i szukamy ciekawych pomysłów. Tym razem sprawdziliśmy propozycje wybranych trójmiejskich restauracji i cateringów.



Zamów świąteczne jedzenie do domu - dużo ofert


Zamawiasz jedzenie na święta czy przyrządzasz potrawy samodzielnie?

zamawiam 6%
przyrządzam samodzielnie 53%
niektóre zamawiam, niektóre robię samodzielnie 26%
przyjeżdżam "na gotowe" 10%
w ogóle nie obchodzę świąt 5%
zakończona Łącznie głosów: 800
Gdy w wigilijny wieczór zasiadamy z bliskimi do kolacji, wreszcie możemy odetchnąć z ulgą. Wcześniej mieliśmy do wykonania całą listę zadań, na czele z robieniem zakupów, sprzątaniem i gotowaniem. Nie oszukujmy się: święta kojarzą się z odpoczynkiem tylko dzieciom i producentom reklam telewizyjnych; dla większości z nas to okres wzmożonej pracy. Tylko czy musi tak być?

- Ostatnie dni przed świętami to zawsze bieganina i popłoch - przyznaje JustynaGdańska. - Co prawda w tym roku pracuję zdalnie, ale przecież i tak muszę wykonać swoje obowiązki służbowe, więc w porównaniu z zeszłymi latami oszczędzam tylko na dojeździe do pracy i do domu. W tym roku wszystko jest trudniejsze logistycznie i ostatnio stwierdziliśmy z mężem, że gdyby nie dzieci i nasi rodzice, to pewnie odpuścilibyśmy sobie organizację jako takich świąt. Jesteśmy po prostu zmęczeni.
Chociaż sklepy spożywcze działają tak jak zwykle lub nawet dłużej, a prezenty możemy kupić przez internet, i tak mamy przed sobą sporą listę zadań. Czy jedyną szansą, aby sobie w tym ulżyć, jest całkowita rezygnacja z przygotowania wigilii?

Zamów świąteczne potrawy do domu



Jeśli nie mamy możliwości albo ochoty, aby samodzielnie piec, gotować i smażyć, z odsieczą przychodzą nam firmy oferujące catering świąteczny. To opcja zwłaszcza dla tych, którzy zamierzają wyprawić wigilijną kolację w większym gronie. Restauracji w Trójmieście, które oferują świąteczne menu, jest coraz więcej, a my wybraliśmy kilka, które już teraz proponują takie rozwiązanie.

Zespół Restauracji FinoOsterii Fino przygotowuje zarówno wigilijne menu degustacyjne dostępne już od początku grudnia, jak i ofertę na domowe święta. Posiłki w cateringu wigilijnym mogą być zamówione do 20 grudnia, a dostarczenie planowane jest na dzień przed Wigilią. Można również zamówić posiłki w słoikach, a także wino i vouchery do wykorzystania na przyszły rok jako pomysły na prezenty. Jak zapewnia Jacek Koprowski, szef kuchni i właściciel Fino, wszystko przygotowane jest w oparciu o przepisy domowe z akcentem nowoczesności: dostępna jest nie tylko oferta menu mięsnego, lecz także całkowicie wegańska. W wariancie wegańskim znajdziemy m.in. sałatkę jarzynową czy bigos z prawdziwkami.

Catering świąteczny do domu i dla firm oferuje także restauracja Azzurro. Do 15 grudnia włącznie możemy zamawiać specjały, które w przeddzień Wigilii odbierzemy osobiście. W menu są zarówno ryby i mięsa, jak i zupy, pierogi czy ciasta.

Restauracja Bulaj przygotowuje z kolei catering świąteczny w formie boxów i zamówień indywidualnych. W skład każdego z trzech boxów do wyboru wchodzą przekąski i dania główne do odgrzania - bazując na nich, można urządzić wigilię nawet dla kilku osób. Można również poprosić o przygotowanie poszczególnych dań. W ofercie lokalu znajdują się zupy (barszcz lub zupa grzybowa), dania rybne na zimno i do odgrzania, dania wigilijne na zimno i do podgrzania oraz ciasta. Zamówienia można składać do 19 grudnia, a odebrać 23 grudnia do godziny 20:00.

Do 20 grudnia można zamówić potrawy z sopockiej restauracji Petit Paris. To propozycja dla tych, którzy mają ochotę na spróbowanie potraw świątecznych w niestandardowej wersji. W ofercie znajdują się m.in. sałatka jarzynowa z jajkami przepiórki, ostrygi "fine de Claire n.2" i "Perle Blanche n.2", pasztet Petit Paris z sosem cumberland czy pieczona w całości gęś z kasztanami. Zamówienia będzie można odebrać w przeddzień Wigilii w godzinach 12-20.

O potrawach na święta nie zapomniała też restauracja Filharmonia. W ofercie garmażu świątecznego znajdziemy wszystko, czego potrzeba na wigilijny stół. Poza mnóstwem tradycyjnych potraw do wyboru, możemy stamtąd zamówić także pozycje premium. Są to: halibut w sosie winogronowym, peklowana gicz jagnięca faszerowana gęsimi żołądkami, plater owoców morza w formie koktajlowej oraz deska kaszubskich serów własnej produkcji. Dowóz i odbiór zamówień możliwe są zarówno 23, jak i 24 grudnia.

W Wigilię odbierzemy też jedzenie zamówione w Restauracji Kubicki. Oferta świątecznych dań na spotkania rodzinne i firmowe obejmuje garmaż świąteczny i słodkości. Również restauracja TYGLE zrealizuje odbiór do godziny 13:00 w ten szczególny dzień roku. Menu świąteczne z tego lokalu jak zawsze zawiera propozycje zarówno dla wegan, jak i dla zapalonych mięsożerców. W ofercie są m.in. pasztet wegański, filety rybne, schab i golonka, a także pieczywo i ciasta.

Na ten szczególny czas teksańsko-meksykańska restauracja TexMex wraca z kuchnią do Polski i przygotowuje catering świąteczny w tradycyjnej odsłonie. Spośród ciekawych propozycji sopockiego lokalu zamówić można choćby śledzie z chilli i rodzynkami, galantynę z kurczaka z omletem warzywnym, pierogi dyniowe lub poliki wieprzowe duszone w winie porto z rodzynkami.


Pierogi, ciasta i całe kolacje



Jeśli nadal nie znajdziemy tego, co chcemy zjeść w tegoroczne święta, zajrzyjmy do Ogłoszeń. Znajdziemy tam zarówno propozycje na całość świątecznego cateringu, jak w przypadku Kaizen Kitchen czy oferty dostosowywanej całkowicie do klienta, z dowozem w przypadku zamówienia powyżej 200 złotych. W sekcji ogłoszeń znajdziemy także mnóstwo ofert od podmiotów specjalizujących się w konkretnych daniach, takich jak pierogi i paszteciki czy ryby wędzone.

Wciąż także rozwiązaniem może być zamawianie jedzenia na wynos.

Opinie (105) ponad 10 zablokowanych

  • Drogo,lepiej i taniej samemu.

    • 78 14

  • Polecam Familia Bistro - pyszne jedzenie !!

    • 8 28

  • Drogi catering

    Za te ceny niech szukają frajerów gdzie indziej!!!

    • 70 12

  • Gdzie kupie domowe pierogi z gotowaną mieloną wołowiną i cienkim ciastem??? Wszędzie jakieś wynalazki z wieprzowiną ewentualnie z drobiem a szlachetnych klasycznych z dobrą wołowiną nie ma...

    • 33 1

  • Szkoda wołowiny

    Żeby pchać ją w pierogi.

    • 15 12

  • Ceny są normalne

    Robie catering świąteczny od wielu lat.Ceny wcale nie są duże.Frajerzy to są ci, którzy chcą dobrze i dużo za niewiele.Mam klientów i biorą kilka razy w roku.Nie trzeba brać całego stołu z cateringu,można zamówić tylko rybe w galarecie.Ludzie nie lubią tego robić i wolą zamówić to samo ciasto czu inne zamówienia

    • 16 20

  • Bulaj

    Zamawialiśmy kilka razy w Bulaju w Sopocie , ale ostatnim czasy Strasznie się Popsuły Potrawy , nie wiem czy inny kucharz , ale potrawy Niesmaczne . W tym roku Zmieniam na inną restaurację , szkoda zachodu i kasy na niesmaczne potrawy .

    • 16 3

  • Pierogi

    Do pierogów nie daje się wołowiny bo jesteś twarda , w knajpach najczęściej podają z płuckami mielonymi , cebulą i dużą ilością sztucznych przypraw ,żeby poprawić smak , a cenę liczą jak z wieprzowiną lub cielęciną . Ale Polak głupi i wszystko zje i będzie mówił ze jadł pierogi z wieprzowiną !

    • 18 5

  • Catering

    Pomysł w sumie niezły, tym bardziej jeśli święta u kogoś kameralne. Gotowanie wielu potraw dla 2-3 osób niezbyt ma sens, ale te ceny? Naprawdę trzeba mieć głęboką kieszeń i nie mówię wcale o obżarstwie, tylko normalnie kolacji czy obiedzie. Dla zamożniejszych super sprawa, ale większość wybierze pewnie mniej urozmacione, ale w większości przygotowane samodzielnie menu.

    • 53 1

  • Podawanie masy po 50 gramów?

    Naprawdę? :) Pójdźmy na całość i podawajmy za 1 g... Czuję się jak ktoś, kto jest traktowany jak frajer, który się nie spostrzeże, co jest podawane za 100g a co za 1 kg...

    • 73 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
BUFET WŁOSKI Pasta e Vino
degustacja
g. 18:00 - 22:30
Sopot, Sheraton
Miesiąc kubański w Oria Magic House
Miesiąc kubański w Oria Magic House
degustacja
wrz 1-13.10
Gdańsk, Oria Magic House
Muzyka na żywo - Restauracja Magiel
Muzyka na żywo - Restauracja Magiel
muzyka na żywo, degustacja
g. 19:00
Gdańsk, Restauracja Magiel

Nowe Lokale

Wkrótce otwarcie