- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (29 opinii)
- 2 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 3 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (143 opinie)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (41 opinii)
- 5 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 6 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
Cateringi na święta: tradycyjny, wege, deluxe i słodkości
Święta to nie tylko rodzinna atmosfera, wyjątkowe potrawy, Mikołaj, prezenty, choinka czy śpiewanie kolęd, ale i mnóstwo przygotowań. Pomóc w nich mogą restauratorzy, którzy jak co roku przygotowali oferty potraw do zamówienia na świąteczny stół - od tradycyjnych dań, przez wegetariańskie, wegańskie i deluxe, po słodkie wypieki. Oto najciekawsze propozycje cateringów świątecznych.
Zamów świąteczne jedzenie do domu
Smak tradycji
W ofercie My Place znajdziemy zarówno wigilijne potrawy, takie jak: barszcz, krokiety, ryba po grecku czy sałatka jarzynowa, jak i mięsa idealne na świąteczny obiad, m.in. kaczka w całości, rolada z boczku z zielonym pieprzem, kotlet de volaille. Są też propozycje vege: pasztet, śledzie z boczniaka i "ryba" po grecku. Zamówienia można składać do piątku 16.12, a odebrać 23.12 w godz. 12-21 oraz 24.12 do godz. 12.
Bogatą ofertę garmażu świątecznego proponuje restauracja Tabun. Zupy, pierogi, dania obiadowe do podania na ciepło, zimne zakąski, ryby i mięsa, sosy, dodatki i słodkości zamawiać można do 16.12 (odbiór 23.12 w godz. 12-19).
Do 19.12 można składać zamówienia na świąteczne dania od Borowej Ciotki. W ofercie m.in. karp smażony z cebulą karmelizowaną w domowym różowym winie, dorsz w sosie koperkowym, zrazy, de volaille, karkówka w sosie myśliwskim, pierogi, bigos i tradycyjne ciasta.
Tort piernikowy, domowe wypieki, wędliny i ryby z własnej wędzarni, a także wiele tradycyjnych potraw świątecznych znajdziemy w świątecznej ofercie Restauracji Polskie Smaki. Zamówienie można składać do 18.12.
Świąteczne potrawy w nowoczesnym wydaniu
Wigilijne dania w tradycyjnej i nowoczesnej odsłonie przygotuje restauracja Zafishowani. Poza takimi klasykami jak: barszcz, kompot z suszu, kapusta z grzybami, pierogi czy bigos, w ofercie cateringu znajdziemy też bardziej wyszukane propozycje. Są m.in. ryby: jesiotr wędzony na ciepło, pasta z wędzonego łososia i kawioru, pasztet rybny z anachois, tatar z łososia z kaparami i korniszonem, mięsa: wołowina po burgundzku, kiełbasa wołowa z dzikiem, pieczona kaczka z jabłkiem, rillet drobiowy z pistacjami wędzonymi oraz szynki (chrzanowa, gotowana, kopcona). Zamówienia będą przyjmowane do 16 grudnia.
Okiem dietetyka: ranking zdrowych wigilijnych potraw
Bigos rybny, sum w sosie rybnym, halibut gotowany na parze, tatar z pstrąga z marynowanymi grzybkami, smarowidło z kurczaka w majonezie szczypiorkowym - takie propozycje znajdziemy w świątecznej ofercie restauracji Fisherman z Sopotu. Zamówienia można składać do 20.12 (odbiór 23.12).
Również w menu restauracji Chmielna znajdują się nie tylko tradycyjne polskie potrawy, ale także kilka wyjątkowych propozycji stworzonych przez szefa kuchni Grzegorza Labudę.
W świątecznym menu słynącego z wykwintnej kuchni z francuskim twistem Petit Paris pojawiły się dania na ciepło (m.in. pieczona perliczka z kasztanami, kaczka po staropolsku, polędwica wołowa "Wellington", qouiche, kulebiak), pierogi domowe z kapustą i grzybami oraz z kaczką, przystawki zimne (pasztet z sosem cumberland, tradycyjny tatar z wołowiny, terrina z foie gras), zupy, sałaty i desery. Zamówienia można składać do 20.12, odbiór własny 23.12 w godz. 12-20.
Okiem dietetyka: TOP 5 zdrowych wigilijnych dań
Dania dla wegan i wegetarian
Bezglutenową i wegańską ofertę świąteczną przygotowało Atelier Smaku. Znajdziemy w niej m.in. pierogi (np. z ciecierzycą, soczewicą lub tofu), pasztety (np. soczewicowo-grzybowy, grochowo-warzywny, sojowo-pieczarkowy), pasty (nie-makrelowa, nie-pasztetowa i nie-metka), a ponadto chleby i słodkie wypieki.
Wigilijne rarytasy w wersji wege proponuje też Nie/mięsny. W ofercie m.in. wegański bigos, pasztet wegański, paszteciki z wege farszem, pierogi z soczewicą i masłem orzechowym, smalec wegański ze śliwką czy pasta bezrybna. Zamówienia można składać do 20.12. Odbiory 23.12 (15-20) i 24.12 (10-13).
Pierniki, makowce, serniki i inne słodkości
Bożonarodzeniowy stół to nie tylko barszcz z uszkami, karp, śledź czy bigos, ale też słodkie wypieki. Makowce, serniki, pierniki i świąteczne torty - wszystkie te ciasta znajdziecie w świątecznej ofercie trójmiejskich kawiarni i cukierni.
Umam na Boże Narodzenie proponuje długo dojrzewający i mocno aromatyczny piernik z dodatkiem fig, moreli, orzechów oraz czekoladowo-śliwkowych powideł, oblany polewą z mlecznej czekolady i masła. Zamówić można także struclę makową - maślane ciasto drożdżowe przeplatane aromatycznym makiem z dodatkiem bakalii i kremowej śmietanki, udekorowane lukrem i posypane bakaliami, a także tort makowo-bezowy z czekoladowym musem i sporą dawką bourbona. Całość pokrywa błyszcząca, czekoladowa glazura i kawałki czekolady. Zamówienia można składać do 20 grudnia.
Polecane cukiernie i piekarnie w Trójmieście
Tylko do 13 grudnia można składać zamówienia w cukierni Baccate. W świątecznej ofercie znalazły się m.in. pieczony sernik z żurawiną, tarta czekoladowo-pomarańczowa, piernik staropolski, ciasto miodowe z prażonymi jabłkami, babka pistacjowa czy tort makowy.
Cukiernia Le Delice na święta proponuje desery: tort eklerowy karpatka, sernik baskijski, francuską roladę Buche de Noel i zestaw niepierogów, czyli ciasteczek inspirowanych tortem "czarny las" oraz wypieki: stollen, czyli niemiecka strucla z marcepanem, włoska babka panattone, makowiec, świąteczne brownie.
A może nieco "lżejsze" i zdrowsze święta? Nie-cukiernia Fit Cake proponuje świąteczne ciasta bez glutenu i bez cukru. Ponadto w ofercie znaleźć można propozycje wypieków wegańskich, keto oraz bez laktozy. Są wariacje na temat tradycyjnych, świątecznych ciast m.in.: wegański piernik, torcik makowy z orange curd, sernik z musem pierniczkowym, makowiec japoński czy makosernik, a także inne lubiane ciasta jak: "malinowa chmurka", torcik a'la Oreo, keto tiramisu, rafaello czy wuzetka. Wszystko z certyfikowanej kuchni bezglutenowej oraz bez cukru.
Więcej ofert świątecznych wypieków, potraw wigilijnych czy dań na uroczysty obiad znajdziecie w naszym serwisie ogłoszeń.
Miejsca
Opinie (75) ponad 10 zablokowanych
-
2022-12-09 15:53
wege święta (1)
ryż na wodzie - pycha !!
- 11 14
-
2022-12-09 22:51
Jak jesteś ograniczony to pozostaje ryż na wodzie.
- 4 0
-
2022-12-09 17:11
Mnie ciekawi ... (3)
Pomijając już ceny dla klasy minimum średniej...Czemu zawsze jest podawana cena zupy za 0,9 Litra,a nie za cały ???
- 20 3
-
2022-12-09 18:39
Może mają takie słoiki i tyle się zmieści
- 11 1
-
2022-12-09 22:49
Bo dają w słoikach litrowych, ale nikt nie leje po czubek, bo się wyleje.
- 6 2
-
2022-12-10 15:23
Bo to są standardowe słoiki:)
- 3 0
-
2022-12-09 17:33
Nie chce mi się sterczeć przy garach, który catering polecacie ? Pierogi, ryba w galarecie itp..
- 13 10
-
2022-12-09 18:41
Jak co roku (2)
Lumperka życzy "powodzenia", a im się naprawdę powodzi.
- 11 6
-
2022-12-09 20:32
Co by tu zjeść
Na kolację?
Macie jakieś pomysły?- 3 3
-
2022-12-11 08:18
lumperce gul skacze, bo może tylko pomarzyć
- 0 0
-
2022-12-09 20:08
właśnie sobie uświadomiłem jak lubię gotować :)
- 14 5
-
2022-12-09 20:21
Ja jestem tak biedny, że w wigilie
to chyba pójde spać
- 15 6
-
2022-12-09 20:32
(5)
Raz w roku można się wysilić i zrobić dania na święta we własnym zakresie.
- 27 28
-
2022-12-09 20:49
Raz w roku mozna sobie odpoczac od gotowania (3)
- 20 4
-
2022-12-09 21:39
Nie za te pieniądze . (2)
Święta w cateringu dla 4 osób to tysiące. A jak by goście mieli przyjść to dycha będzie mało.
- 11 4
-
2022-12-11 08:15
ale jak nie za te pieniądze?
- 1 1
-
2022-12-11 09:05
no ale jak ktoś ma dychę do wydania na to, to co?
- 1 0
-
2022-12-11 08:17
pouczasz ludzi co i gdzie mają jeść?
- 1 0
-
2022-12-09 20:54
Ceny dla Glapinskiego
- 22 7
-
2022-12-09 21:20
Ja biorę katering z Sheratona. Nie interesują mnie wersje dla drugiego sortu. (2)
Dżesika
- 10 8
-
2022-12-09 22:34
Kto poleci restaruacje z menu degustacyjnym na wigilie? (1)
Haruję jak wół cały rok, nie chce mi się gotować.
- 2 0
-
2022-12-10 00:15
Biedry, dział mrożonek
- 5 0
-
2022-12-09 21:48
Catering?
Spoko! Żeby to jeszcze było jadalne i świeże.
- 9 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.