• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Chrupkie, jędrne i zwiększające popęd seksualny. Pora na szparagi

Magda Mielke
15 maja 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (51)
Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. Sezon na szparagi rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca.

Są niskokaloryczne, zdrowe i smaczne, a do tego mogą zwiększać ochotę na seks - posiadają opinię silnego naturalnego afrodyzjaku. Mowa oczywiście o szparagach. Sezon na nie rozpoczyna się w połowie kwietnia i trwa do końca czerwca. Sprawdziliśmy, jakie pomysły na to warzywo mają trójmiejscy szefowie kuchni.




Lubisz szparagi?

Mają niewiele kalorii, za to dużo właściwości odżywczych i składników mineralnych, co sprawia, że są uważane za jedne z najzdrowszych i najsmaczniejszych warzyw dostępnych w porze wiosennej. Sezon na szparagi trwa w najlepsze. Maj i czerwiec to idealny czas, aby ich spróbować, gdyż to właśnie wtedy są najsmaczniejsze.

Białe i zielone. Grillowane, gotowane albo pieczone w piekarniku. Owinięte szynką parmeńską, podawane z sosem holenderskim, a także zmiksowane na krem. Sprawdziliśmy, jakich szparagowych propozycji można obecnie spróbować w trójmiejskich restauracjach.


Szparagowe menu w Brovarnii



Jak co roku, Brovarnia przygotowała specjalne, sezonowe menu oparte na szparagach. Znajdziemy w nim:
  • zupę: krem z białych szparagów z oliwą z pieczonej papryki,
  • przystawkę: szparagi zielone i białe, cytrusowy sos holenderski, ekologiczne jajko zielononóżki, młode ziemniaki z koperkiem, boczek, ser grana padano,
  • dania główne: mule w białym winie z zielonymi szparagami i bagietką,
  • danie główne: sandacz z sosem holenderskim, puree ziemniaczanym i białe szparagi,
  • danie główne: pierś z kurczaka supreme, sos demi glace, karmelizowana młoda marchew, puree ziemniaczane i zielone szparagi.


  • Dania ze szparagami w roli głównej znajdziecie w nowym menu Całego Gawła.
  • Szparagowe menu w Brovarnii.
  • Pizza z jajkiem pôche i szparagami - propozycja Ostro.

Festiwal szparagów u Gawła



Od tygodnia w Całym Gawle można spróbować dań z nowego menu, a w nim kilka wariacji na temat zielonych szparagów. Wśród nich: pieczona feta z zielonymi szparagami, czosnkiem, oliwą, tymiankiem i grzankami, trzy grzanki śniadaniowe z zielonymi szparagami, jajami sadzonymi, majonezem truflowym i serem Pecorino, tabbouleh z zielonymi szparagami, pomidorkami, avocado, pietruszką, oliwą, sokiem z limonki + grzanki ziołowe i mayo oraz kremowe gnocchi z zielonymi szparagami i serem Pecorino.

Pizza ze szparagami



Wiosenne akcenty wkroczyły już do pizzerii Ostro, która niedawno zajęła 34. miejsce w rankingu 50 najlepszych pizzerii w Europie (1. miejsce w Polsce). Aktualnie możemy tu zjeść pizzę sezonową z jajkiem pôche i szparagami. Oprócz tego placek zawiera sos beszamelowy, mozzarellę Fior Di Latte, coppa (tradycyjna włoska wędlina wieprzowa), pecorino i świeżo mielony pieprz.

  • Szparagowa misa mocy do spróbowania w dwóch wariantach w Nie/mięsnym.
  • Szparagowa misa mocy do spróbowania w dwóch wariantach w Nie/mięsnym.
  • Szparagowa misa mocy do spróbowania w dwóch wariantach w Nie/mięsnym.

Szparagowa misa mocy



W Nie/mięsnym można już spróbować sezonowej misy mocy z grillowanymi szparagami i żeberkiem lub boczniakiem królewskim BBQ. Poza tym mcha składa się z hummusu bazyliowego, marynowanej rzodkiewki, młodej marchwi w miso, patatków ziołowych, sezamu, granatu i oliwy cytrynowej.


Szparagi na śniadanie



Dania ze szparagami znajdziecie również w Piekarni. Mieszczący się w pobliżu Madisona lokal serwuje śniadania z tym uwielbianym, zielonym warzywem. Zjemy tu jajecznicę z trzech jaj ze szparagami i parmezanem oraz pajdę ze szparagami, boczkiem, jajkiem sadzonym i sosem holenderskim. Z kolei w wersji lunchowej zjemy tu aksamitny krem ze szparagów.

To oczywiście niejedyne miejsce, w których można spróbować szparagów. Wszystkie znajdziecie w naszym katalogu.

  • Szparagi na śniadanie? Czemu nie!
  • Szparagi na śniadanie? Czemu nie!
  • Szparagi na śniadanie? Czemu nie!
  • Szparagi na śniadanie? Czemu nie!

Miejsca

Opinie (51) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • (3)

    Szparagi to jest to!Dotąd przed laty Polacy jeździli je zbierać,obecnie to nieopłacalne i na zachodzie szukają pracowników,wszak płacą grosze.faktycznie mnóstwo witamin,moje shih tzu dostaje szparaga regularnie i wtedy ćwiczymy tresurę.A i dla człowieka to feeria witamin,choć nie są to tanie rzeczy mili moi.

    • 6 17

    • Teraz Niemców zapraszamy zbierać jabłka do nas (2)

      • 3 1

      • I co? (1)

        Są chętni ?

        • 2 0

        • Całe wagony

          • 1 0

  • Opinia wyróżniona

    Szparagi! (1)

    O rety, ale zrobiliście mi smaka na szparagi! Muszę koniecznie spróbowac w wersji z jajkiem... mniam!

    • 11 13

    • Ale to chodzi o to żeby jechać do niemca zbierać szparagi

      • 10 3

  • (1)

    Popęd to zwiększa młode mięso a nie warzywo.

    • 15 8

    • Raczej młode żywe ciało !

      • 9 4

  • (3)

    18 zł paczka w warzywniaku w biedronce i lidlu odchudzone po ponad 17 zł i niesmaczne. A kraj szparagami stoi dlaczego sprowadzamy?

    • 11 4

    • Ja mam za 12 zł hahah

      • 2 1

    • Ja kupiłem na rynku za 9 zł !!

      • 1 0

    • a u mnie po 9

      • 1 0

  • Obrzydliwe, fui!!!

    • 2 18

  • Przez całe lata w czasie urlopu jeździłem zbierać szparagi (2)

    Na szczęście teraz już nie muszę i urlop spędzam z rodziną.

    • 18 5

    • I już z tego urlopu nie wracaj.

      • 2 6

    • ciesz się życiem i rodzinką

      • 4 0

  • Czy w tym roku Polacy znowu zawiedli Niemców i nie pojechali zbierać u nich szparagów? ;) (4)

    • 9 6

    • Nie zawiedli, bo stawka minimalna za 1h w D to 12EUR, 5EUR w Pislandii. Nie łudźcie się. (1)

      • 4 1

      • Tylko PiS gwarantem bezpieczeństwa Polski.

        Nigdy więcej Peło

        • 2 5

    • (1)

      Polacy już nie jeżdżą do Niemca na szparagi.
      Teraz jeżdżą Rumuni, Bułgarzy i Ukraińcy.

      • 3 1

      • Oraz powinien jeździć Słońce Peru

        • 1 0

  • "Popęd seksualny"? (1)

    Gdzie jego w Polsce wykorzystać

    • 9 2

    • Do pchania samochodu, bo jak kupisz szparagi to na paliwo zabraknie.

      Takie wykorzystanie popędu dla pędu.

      • 10 0

  • Jeżeli te szparagi zwiększają popęd seksualny, to powinny zostać objęte Narodowym Programem Szparag+. Tak jak kiedyś mleko, tak teraz szparagi powinny być roznoszone rano do wszystkich Polaków. Zwiększenie dzietności, to teraz priorytetowa sprawa.

    • 16 1

  • Czytam górną pozycję w szparagowym menu Brovarnii i co tu widzę?

    ... że jest coś takiego jak oliwa z pieczonej papryki. Ta bylejakość przy opisach menu wielu restauracji niestety zbyt często idzie w parze z bylejakością tego co serwują nam na talerzach.

    • 12 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane