• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Co je i czego nie je wegetarianin, a co weganin? O dietach bezmięsnych

Aleksandra Wrona
2 września 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • W obecnych czasach ograniczanie spożycia mięsa jest łatwiejsze niż kiedykolwiek. Jego zamienniki znajdziemy w prawie każdym sklepie i restauracji.
  • W obecnych czasach ograniczanie spożycia mięsa jest łatwiejsze niż kiedykolwiek. Jego zamienniki znajdziemy w prawie każdym sklepie i restauracji.
  • W obecnych czasach ograniczanie spożycia mięsa jest łatwiejsze niż kiedykolwiek. Jego zamienniki znajdziemy w prawie każdym sklepie i restauracji.
  • W obecnych czasach ograniczanie spożycia mięsa jest łatwiejsze niż kiedykolwiek. Jego zamienniki znajdziemy w prawie każdym sklepie i restauracji.

Czy wegetarianie jedzą ryby, a weganie miód? Co przygotować na obiad dla fleksitarianina? Mnogość diet zakładających wyeliminowanie lub ograniczenie mięsa i produktów odzwierzęcych może przyprawić o ból głowy, szczególnie jeśli spodziewamy się gości. Sprawdziliśmy, czym różnią się one od siebie.



Restauracje z kuchnią wege w Trójmieście



Czy ograniczasz mięso w swojej diecie?

Powody niejedzenia mięsa są różne. Wśród najpopularniejszych znajdują się względy etyczne, zdrowotne i środowiskowe. Niezależnie od tego, który przemawia do nas najbardziej, popularność diet roślinnych z roku na rok rośnie, a osoby które nie czują się gotowe na całkowitą rezygnację z produktów zwierzęcych i odzwierzęcych, decydują się na "warianty pośrednie".

Podstawowe rozróżnienie: wege i wegan



Wśród diet bezmięsnych najczęściej spotykane są dwie - wegańskawegetariańska. Używanie tych określeń zamiennie to błąd, ponieważ diety te znacząco się różnią. W dużym uproszczeniu - wegetarianie nie spożywają mięsa (w tym ryb), a weganie mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego.

- Bardzo irytują mnie sytuacje, kiedy proszę o posiłek wegetariański i dostaję rybę - mówi Karolina, która od pięciu lat jest na diecie wegetariańskiej. - Najczęściej takie sytuacje spotykały mnie na weselach i innych imprezach z cateringiem, ale bywa, że i w restauracji na pytanie, co bezmięsnego mają w ofercie, słyszę odpowiedź: "rybę".

Jemy na mieście: cykl artykułów



Uściślając - wegetarianin nie zje mięsa (w tym ryb), za to chętnie poczęstuje się serem, jajkami, mlekiem czy miodem. Osoby na diecie wegetariańskiej unikają też żelatyny (produkowana jest z kolagenu uzyskiwanego z kości, skóry oraz ścięgien zwierząt) ani twardych serów takich jak parmezan (produkowanych na podpuszczce pochodzenia zwierzęcego).

W przypadku wegan rozróżnienie jest łatwiejsze - nie jedzą oni nic, co pochodzi od zwierząt. Weganin nie zje więc nabiału, miodu, jajek ani mleka. Co ciekawe, weganie zwracają też uwagę na sposób produkcji alkoholu, który spożywają, ponieważ niektóre wina czy piwa filtrowane są z pomocą produktów pochodzenia zwierzęcego, stąd na sklepowych półkach wina oznaczone jako wegańskie.

  • Diety ograniczające spożycie mięsa są coraz bardziej popularne.
  • Diety ograniczające spożycie mięsa są coraz bardziej popularne.
  • Diety ograniczające spożycie mięsa są coraz bardziej popularne.

Fleksi i inne odmiany



Świat byłby prosty, gdyby diety oparte na produktach roślinnych dało się podzielić tylko na dwa rodzaje. W rzeczywistości odmian wegetarianizmu jest znacznie więcej. Dla przykładu pescowegetarnianie (zwani ichtiwegetarianami) to ci, którzy nie obraziliby się, widząc na talerzu rybę. Zachowują oni zasady diety wegetariańskiej z tym wyjątkiem, że dopuszczają spożycie ryb i owoców morza.

Okiem dietetyka: elastyczny wegetarianizm Okiem dietetyka: elastyczny wegetarianizm
Laktowegetarianie natomiast wykluczają z diety mięso (także ryb) i jajka. Inne produkty odzwierzęce, takie jak miód czy mleko, mogą być przez nich spożywane. Odwrotnie uważają owowegetarianie, którzy wykluczają spożywanie mięsa oraz produktów mlecznych, dopuszczają jednak spożycie jajek.

Bardzo popularny jest też fleksitarianizm, czyli po prostu ograniczanie ilości mięsa w codziennym jadłospisie. To dobra opcja dla tych, którzy nie potrafią całkowicie z niego zrezygnować, jednak stopniowo chcieliby wprowadzać zmiany w swoim sposobie odżywania.

Kuchnia roślinna



Coraz częściej zamiast określania różnego rodzaju "-izmów" używa się wspólnego określenia "kuchnia roślinna".

- Określenie "kuchnia roślinna" jest bardziej inkluzywne. Nie trzeba być weganinem czy wegetarianinem, żeby jeść roślinnie. Ponadto mówiąc o kuchni roślinnej, koncentrujemy się na tym, co jemy, a nie skupiamy się na wykluczeniach - mówi Karolina. - Ludzie zbyt dużą wagę przywiązują do etykiet. Czy jeśli ktoś je w 95 proc. roślinnie, a raz na kilka miesięcy zdarzy mu się zjeść mięso, to traci bezpowrotnie tytuł "wegetarianina"? Właśnie dlatego przywiązywanie się do określeń budzi więcej negatywnych niż pozytywnych skojarzeń. Niech każdy je to, co uważa za smaczne i słuszne.

Opinie (152) ponad 10 zablokowanych

  • Opinia wyróżniona

    Jem mieso okazjonalnie (12)

    Nie dlatego, ze nie chce, lubie mieso, a dlatego, ze mieso to jeden wielki "syf" stawiany rowno z nikotyna i azbestem.

    • 42 57

    • (4)

      Taaaa bo warzywa z ryneczku l--dla czy innego sel..osa rosną wesoło uśmiechnięte w kierunku słońca z dala od pestycydów..... ;)

      • 28 6

      • (3)

        Albo rosną w wodzie (uprawa hydroponiczna) i smakują jak woda.

        • 4 3

        • Masz racje warzywa tez sa nawozone, ale... (2)

          Poczytaj co jest "pakowane" w warzywa, a co w mieso, zmienisz zdanie

          • 7 5

          • (1)

            W zwierzęta: sterydy, antybiotyki, hormony wzrostu. W mięso: białko z soi. W wędliny: przede wszystkim sól i białko z soi.
            W dobie GMO trudno powiedzieć co jest w roślinach. Na pewno są jakieś opryski. Dużo bardziej martwi mnie jednak to, czym są spryskiwane do transportu, głównie owoce. Spleśniałych owoców dawno już nie widziałem pomijając te, które faktycznie są sprzedawane zaraz po zebraniu. Tego nie da się zmyć w całości. Raz, że trzeba szorować. Dwa, że wsiąka.

            • 13 1

            • chyba nie wiesz co to jest GMO xD

              • 4 0

    • Ohoo ten to odleciał, gdzie Ci takiej ciemnoty nawciskali? (5)

      Porównywanie azbestu do mięsa... co za bełkot...

      • 14 7

      • (3)

        Zapewne chodzi o to, że WHO umieściło przetworzone mięso w tej samej szkodliwej grupie produktów (grupa 1) co alkohol, tytoń, azbest czy spaliny silnikowe. W tej kategoryzacji powołuje się na opinię Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem, która ma dostęp do najlepszych dostępnych badań naukowych.

        • 8 8

        • WHO polecało też będące w fazie testów szczepionki. Stracili wiarygodność jakoś w 2020. (1)

          Kiedyś lekarze twierdzili ze palenie nie szkodzi, teraz część z nich (podplacona przez biznes) twierdzi, że mięsa szkodzi? Jak mnie to wcale nie dziwi. Ktoś zarządził że mamy żryć trawę, robaki i gruz, a teraz już tylko odpowiednia "wiarygodna" argumentacja i jazda.

          • 13 6

          • I od dwóch lat nadal są w fazie testów? Nie masz zielonego pojęcia o medycynie, tylko powielasz rzeczy usłyszane na jutubie

            • 7 3

        • Czyli mięso jest jak azbest ale za to np "Wege kiełbaski" w składzie których jest cała tablica mendelejewa są zdrowe?

          • 13 4

      • Nie wiesz co jesz? Na stronie NCEZ: W 2015 r. Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC, International Agency for Research on Cancer) opublikowała raport podsumowujący wyniki ponad 800 badań z ostatnich 20 lat, dotyczących związku pomiędzy spożyciem mięsa a częstością występowania raka. Stwierdzono w nim, że regularne spożywanie wieprzowiny, wołowiny i innych gatunków czerwonego mięsa może być przyczyną rozwoju nowotworów. Czerwone mięso zostało zakwalifikowane do grupy 2A, w której znajdują się czynniki prawdopodobnie rakotwórcze dla człowieka i z pewnością rakotwórcze dla zwierząt laboratoryjnych, m.in. akryloamid, azotany i azotyny. Zależność pomiędzy spożyciem czerwonego mięsa a występowaniem nowotworów zaobserwowano dla raka jelita grubego, trzustki i gruczołu krokowego. Dane sugerują, że ryzyko jest najwyższe dla raka jelita grubego na każde 100 gramów (porcja wielkości ½ dłoni) mięsa czerwonego spożywanego dziennie zwiększa się o 17%.

        Mięso przetworzone okazało się jeszcze silniejszym karcinogenem i zostało zaklasyfikowane do grupy 1 czynników, co do których istnieją przekonujące dowody, że są rakotwórcze dla człowieka. W tej grupie znajdują się między innymi alkohol, tytoń, azbest, aflatoksyny, zakażenie Helicobacter pylori. Wyniki badań wskazują, że częste spożywanie mięsa przetworzonego przyczynia się do rozwoju raka jelita grubego. Codzienne spożywanie 50 gramów mięsa przetworzonego (np. 2 duże plastry szynki wędzonej) zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 18%. Obserwowano również podobny związek z rakiem żołądka, ale dowody w tym zakresie nie są wystarczająco jednoznaczne.

        • 5 5

    • bzdury

      mięso jest niezdrowe ale tylko w nadmiarze. Ale wtedy to wszystko jest niezdrowe.

      • 15 10

  • Jeden je trawę a drugi kapustę na oleju

    • 7 0

  • cyrk

    • 6 1

  • Opinia wyróżniona

    Jedzenie i dieta? to wybór każdego człowieka. (3)

    Problem rodzi się wtedy, gdy zwolennicy jednej, czy drugiej diety podjudzani przez czyjeś szemrane interesy, zaczynają walczyć z ludźmi chcącymi jeść to co ludzie jedli od zawsze.
    Gdybyśmy mieli jeść tylko rośliny, to natura dała by nam dłuższy przewód trawienny, a kto wie, może jak krowa mielibyśmy nawet żołądek podzielony na cztery komory.
    Człowiek jest istotą wszystkożerną. Jedyne co powinniśmy przestrzegać to zbilansowana dieta.

    • 93 20

    • (2)

      Do jedzenia trawy albo liści - to tak, musielibyśmy mieć dłuższy przewód pokarmowy. Ale jedzenie roślin to nie tylko liście - to bulwy, pędy, kwiaty, orzechy, owoce, korzenie, nasiona, strączki... Wszystkie mogą spokojnie zastąpić samo mięso, oczywiście o wiele łatwiej jest wegetarianom, niże weganom, ale i jedni i drudzy mogą jeść dobrze i zdrowo.
      Mamy układ pokarmowy jak świnie, nie oszukujmy się - a świnie nie opierają swojej diety na mięsie ;)

      • 12 11

      • Znasz typowo roślinożerny gatunek zwierzęcia mający kły? Nawet w zaniku jak człowiek?

        Nie kombinuj tylko uzupełniaj tabletkami braki witaminy B12, czy witaminy D. A i nie zapomnij, że witamina D potrzebuje tłuszczu dla prawidłowego przyswojania przez organizm człowieka.
        Ja jako osobnik wszystkożerny nie mam z tym problemu. Tylko w okresie niemowlęcym zimą dostawałem vigantol.
        Jest jeszcze kilka innych suplementów, które wegetarianie a w szczególności weganie, które zatwardziali ortodoksi weganizmu muszą po cichu łykać w tabletkach.

        • 6 4

      • Ale zjedzą mięso jeżeli będzie możliwość.

        • 10 0

  • Jestem wegetarianką już 30 lat (16)

    Nie jem mięsa,drobiu,nie jem ryb nie jem zup gotowanych na mięsie Jem warzywa owoce nabiał kaszę ryż makarony można dobrze się najeść nie zjadając cudzych ciał

    • 17 16

    • Zjadasz tkankę ogórka, jego też boli gdy go kroisz. (7)

      • 11 7

      • jedz swoja swinkę (5)

        i nie pocieszaj sie ogórkiem

        • 4 10

        • Dziś na obiad soczysta pierś z kurczaka, ze świeżymi warzywami. Na deser pyszny arbuz. (4)

          Na świnkę przyjdzie pora ale to nie dziś. Pamiętaj tylko aby załatwiać ogórki szybko i sprawnie - aby zminimalizować ich cierpienie.

          • 6 4

          • (3)

            Jakkolwiek jadam mięso i rozumiem radość z dobrze przygotowanego posiłku, wiem też jednak. że jeśli Twoja "soczysta pierś z kurczaka" została zakupiona w sklepie, a nie pochodzi od własnoręcznie wyhodowanej kury, to jest ona soczysta głównie dlatego, że zawiera dużo wody. Drób dostępny obecnie w handlu to katastrofa.

            • 4 2

            • Napisała to osoba, która je same warzywa, kasze, ryże itp ze swojego ogródka? (1)

              Jak tam glifosat z kaszy gryczanej, smaczny?

              • 5 0

              • Glifosat jest prawie nietoksyczny dla człowieka. I w tym stężeniu nie ma smaku ;) Tu nie chodzi tylko o to, że niezdrowe. Lubię drób, ale przeciętna pierś z kurczaka, jaką można kupić w sklepie, mnie po prostu odrzuca. Śmierdzi, kiepsko smakuje, jest pełna wody.

                • 2 4

            • A składniki dań wegetariańskich i wegańskich potrzebują wielu ton nawozów i chemii

              • 7 3

      • Koń i ogórek

        Ciekawe zestawienie coś koleś w głowie ci się przestawiło

        • 2 2

    • Tak tak... powiedz to dorosłemu facetowi, który pracuje ciężko fizycznie (np. górnik) żeby najadł się samymi warzywami (3)

      powodzenia :)

      • 11 4

      • (2)

        To jest kwestia przyzwyczajenia.

        • 3 10

        • Pewien chodowca postanowił odzwyczaić swoją świnię od jedzenia

          Trzy tygodnie eksperyment przebiegał prawidłowo.
          W czwartym tygodniu świnia zdechła.
          Nie proponuj takich eksperymentów na ludziach.

          • 7 1

        • Tak tak, oczywiście - tak sobie wmawiaj...

          Taki górnik musiałby jeść wiadrami te warzywa i papki z soi, żeby najeść porządnie i na dłuższy czas.

          • 8 1

    • Nie myśl tymi kategoriami (3)

      Bo w końcu dotrze do ciebie, że wiele różnych zwierzątek i niczemu nie winnych robaczków straciło swoje norki i miejsca bytowania, żebyś ty miała swoje mieszkanie/dom.
      Jesteśmy częścią natury i jak to w naturze, jedni zjadają innych. Wiesz taka piramida żywieniowa. Może coś Ci się obiło o uszy.

      • 7 3

      • Mięso to po prostu zwłoki, które są konserwowene (1)

        Chemią, żeby nie zgniły nim je zdążysz zjeść. Proces rozkładu zwłok zaczyna się zaraz po śmierci. Smacznego

        • 3 9

        • A roślinki też gniją i butwieją.

          • 11 2

      • Zwłoki to sformułowanie zarezerwowane dla ciała człowieka po śmierci

        Zwierzęta hodowane na mięso to... mięso.
        Ciało padłego zwierzęcia to padlina.
        To co w końcu z tymi zwierzątkami rozgniecionymi gąsienicami spychaczy w czasie budowy twojego domu? Żal ci jest ich? Czy uważasz, że to jednak naturalna kolej rzeczy?

        • 7 2

  • Uwaga

    Istoty roślinożerne trawią błonnik, a człowiek nie.
    Jesteśmy wszystkożercami i mięso jest niezbędne w zdrowej diecie.

    • 10 4

  • wegan jest bardzo mało, ogólnie króluje podejście, że "jak nie ma tego wege, to daj zwykłe:

    wiec spoko dobrze że sie dostosowują, ale troche za małą są nadal grupą, żeby robić z tego jakiś ważki temat, vegeterianie mają łatwiej, ale też ryby jedzą albo owoce morza, bo to nie zwierzęta hehe, smacznego:)

    • 8 4

  • Przy stoliku w restauracji usiadła para. Pochodzi kelner.

    Jesteśmy weganami. Co może nam Pan zaproponować w tej restauracji?
    Śmierć głodową. Odpowiedział kelner z poważną miną.

    • 20 2

  • Nie zapraszać :)

    • 8 1

  • Jak sobie chcą jeść trawę niech jedzą, ale jeśli ktoś będzie mi coś próbował narzucić, jak Spurek, wysłałbym do wariatkowa.

    • 19 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane