• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Co jedli i pijali gdańszczanie 150 lat temu?

29 listopada 2011 (artykuł sprzed 12 lat) 
W menu degustacyjnym imprezy "Kulinarna podróż w czasie" znalazły się smakołyki gdańskich XIX-wiecznych mieszczan wzbogacone o autorskie pomysły szefa kuchni. W menu degustacyjnym imprezy "Kulinarna podróż w czasie" znalazły się smakołyki gdańskich XIX-wiecznych mieszczan wzbogacone o autorskie pomysły szefa kuchni.

Na wyjątkowe spotkanie z historią gdańskiej kuchni połączone z degustacją potraw inspirowanych przepisami sprzed 150 lat zaprasza 16 grudnia restauracja Metamorfoza w Gdańsku.



Impreza rozpocznie autorski cykl spotkań pt. "Kulinarna podróż w czasie", które co miesiąc odbywać się będą w restauracji Metamorfoza. Pierwsza odsłona, 16 grudnia, poświęcona będzie tradycjom kuchni gdańskiej.

- Inspirujemy się historycznymi przepisami, które można znaleźć w napisanej przeszło 150 lat temu książce "Kuchnia Starogdańska" - mówi Mariusz Pieterwas, szef kuchni. - Potrawy, których będzie można spróbować, powstały poprzez połączenie starogdańskiej tradycji z najnowszymi trendami w sztuce kulinarnej i miksologii.

Wszystkie dania zostaną przygotowane w dobrze znany bywalcom Metamorfozy sposób, czyli zgodnie z zasadami kuchni molekularnej, techniki gotowania w niskich temperaturach sous-vide i ciekłym azocie oraz z wykorzystaniem świeżych i ekologicznych produktów.

W menu znalazły się smakołyki gdańskich XIX-wiecznych mieszczan wzbogacone o autorskie pomysły szefa kuchni. Będzie można spróbować m.in. śledzi w pigwie, zupy brukwiowej na gęsinie, kulebiaka z dziczyzny w sosie piżmowym czy gęsi nadziewanej kaszą i kasztanami. Wyjątkowe będą również drinki serwowane przez Rafała Ciesielskiego z BarMagazyn.pl. Barman poda m.in. wędzoną nalewkę Mistrza Heweliusza czy lemoniadę na winie reńskim z pianą z czarnego bzu.

- Będzie to wyjątkowe show gastronomiczne ze specjalnym oprawą wizualną, projekcją rycin z epoki i scenariuszem inspirowanym historią Gdańska i postacią Jana Heweliusza - mówi Pieterwas.

Udział w imprezie "Kulinarna podróż w czasie" 16 grudnia kosztuje 290 zł od osoby. Rezerwacji można dokonać pod nr tel. 600-381-900, 58 320-30-30 lub mailowo rezerwacja@restauracjametamorfoza.pl. Restauracja Metamorfoza znajduje się przy ul. Szerokiej 22/23 zobacz na mapie Gdańska w Gdańsku.

Menu "Kulinarna Podróż w Czasie. Tradycje kuchni gdańskiej - cześć I", 16 grudnia
cena 290 zł/osoba

Gorący poncz rumowy z waniliowym puchem.

Śledź w pigwie z delikatnym sosem na miodzie pitnym
Lemoniada na winie reńskim z pianą z czarnego bzu.

Zupa brukwiowa na gęsinie ( sous vide ) z pianą z pszenicy.

Kulebiak z dziczyzny, udko przepiórcze ( sous vide ), sos piżmowy.
Marani Saperavi

Gęś wolno pieczona nadziewana kaszą gryczaną, złotą renetą i kasztanami, fond wołowy z gorzką czekoladą, domowa konfitura z jarzębiny.
Nalewka z żurawiny

Kopytko z Goldwassera z pudrem z gorzkiej wódki i cytrynowym puchem.

Tort serowy z daktylami i kasztanami na kruchym spodzie z kawiorem z selera naciowego
Wędzona nalewka Mistrza Heweliusza (na piwie jopejskim)

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (17) 3 zablokowane

  • sledz i brukiew

    nic sie nie zmienilo!!!!!!no chyba ten dzik ale to juz dla bogaczy

    • 0 1

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane