- 1 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (27 opinii)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (37 opinii)
- 3 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (10 opinii)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (33 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (149 opinii)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Co jedli i pijali gdańszczanie 150 lat temu?
Na wyjątkowe spotkanie z historią gdańskiej kuchni połączone z degustacją potraw inspirowanych przepisami sprzed 150 lat zaprasza 16 grudnia restauracja Metamorfoza w Gdańsku.
Impreza rozpocznie autorski cykl spotkań pt. "Kulinarna podróż w czasie", które co miesiąc odbywać się będą w restauracji Metamorfoza. Pierwsza odsłona, 16 grudnia, poświęcona będzie tradycjom kuchni gdańskiej.
- Inspirujemy się historycznymi przepisami, które można znaleźć w napisanej przeszło 150 lat temu książce "Kuchnia Starogdańska" - mówi Mariusz Pieterwas, szef kuchni. - Potrawy, których będzie można spróbować, powstały poprzez połączenie starogdańskiej tradycji z najnowszymi trendami w sztuce kulinarnej i miksologii.
Wszystkie dania zostaną przygotowane w dobrze znany bywalcom Metamorfozy sposób, czyli zgodnie z zasadami kuchni molekularnej, techniki gotowania w niskich temperaturach sous-vide i ciekłym azocie oraz z wykorzystaniem świeżych i ekologicznych produktów.
W menu znalazły się smakołyki gdańskich XIX-wiecznych mieszczan wzbogacone o autorskie pomysły szefa kuchni. Będzie można spróbować m.in. śledzi w pigwie, zupy brukwiowej na gęsinie, kulebiaka z dziczyzny w sosie piżmowym czy gęsi nadziewanej kaszą i kasztanami. Wyjątkowe będą również drinki serwowane przez Rafała Ciesielskiego z BarMagazyn.pl. Barman poda m.in. wędzoną nalewkę Mistrza Heweliusza czy lemoniadę na winie reńskim z pianą z czarnego bzu.
- Będzie to wyjątkowe show gastronomiczne ze specjalnym oprawą wizualną, projekcją rycin z epoki i scenariuszem inspirowanym historią Gdańska i postacią Jana Heweliusza - mówi Pieterwas.
Udział w imprezie "Kulinarna podróż w czasie" 16 grudnia kosztuje 290 zł od osoby. Rezerwacji można dokonać pod nr tel. 600-381-900, 58 320-30-30 lub mailowo rezerwacja@restauracjametamorfoza.pl. Restauracja Metamorfoza znajduje się przy ul. Szerokiej 22/23 w Gdańsku.
Menu "Kulinarna Podróż w Czasie. Tradycje kuchni gdańskiej - cześć I", 16 grudnia
cena 290 zł/osoba
Gorący poncz rumowy z waniliowym puchem.
Śledź w pigwie z delikatnym sosem na miodzie pitnym
Lemoniada na winie reńskim z pianą z czarnego bzu.
Zupa brukwiowa na gęsinie ( sous vide ) z pianą z pszenicy.
Kulebiak z dziczyzny, udko przepiórcze ( sous vide ), sos piżmowy.
Marani Saperavi
Gęś wolno pieczona nadziewana kaszą gryczaną, złotą renetą i kasztanami, fond wołowy z gorzką czekoladą, domowa konfitura z jarzębiny.
Nalewka z żurawiny
Kopytko z Goldwassera z pudrem z gorzkiej wódki i cytrynowym puchem.
Tort serowy z daktylami i kasztanami na kruchym spodzie z kawiorem z selera naciowego
Wędzona nalewka Mistrza Heweliusza (na piwie jopejskim)
cena 290 zł/osoba
Gorący poncz rumowy z waniliowym puchem.
Śledź w pigwie z delikatnym sosem na miodzie pitnym
Lemoniada na winie reńskim z pianą z czarnego bzu.
Zupa brukwiowa na gęsinie ( sous vide ) z pianą z pszenicy.
Kulebiak z dziczyzny, udko przepiórcze ( sous vide ), sos piżmowy.
Marani Saperavi
Gęś wolno pieczona nadziewana kaszą gryczaną, złotą renetą i kasztanami, fond wołowy z gorzką czekoladą, domowa konfitura z jarzębiny.
Nalewka z żurawiny
Kopytko z Goldwassera z pudrem z gorzkiej wódki i cytrynowym puchem.
Tort serowy z daktylami i kasztanami na kruchym spodzie z kawiorem z selera naciowego
Wędzona nalewka Mistrza Heweliusza (na piwie jopejskim)
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Wydarzenia
Opinie (17) 3 zablokowane
-
2012-01-09 16:51
sledz i brukiew
nic sie nie zmienilo!!!!!!no chyba ten dzik ale to juz dla bogaczy
- 0 1
2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.