• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Co nas denerwuje podczas wizyty w restauracji?

Alicja Olkowska
22 października 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Wizyta w restauracji to zazwyczaj sama przyjemność, choć zdarzają się mniej udane wyjścia... Wizyta w restauracji to zazwyczaj sama przyjemność, choć zdarzają się mniej udane wyjścia...

W ostatnich latach obserwujemy rozwój kulinarnej mapy Trójmiasta. Co tydzień otwierają się nowe lokale niemal z każdej półki cenowej. Jest ciekawie, różnorodnie i lepiej niż kiedyś, ale wciąż zdarzają się sytuacje, które sprawiają, że tracimy apetyt lub wychodzimy z restauracji niezadowoleni. Co nam przeszkadza najbardziej?



W restauracji najczęściej denerwuje mnie:

Do napisania tego tekstu zainspirowała mnie niedawna sytuacja w jednym z wrzeszczańskich, popularnych lokali, gdzie zamówiłam z przyjaciółmi kawę, a gdy poprosiłam kelnera o cukier, usłyszałam w odpowiedzi, że stoi na barze, czyli mam sama po niego pójść. Po czym pan usiadł na kanapie i zaczął... tulić się z dziewczyną. Postanowiłam zapytać kolegów z pracy oraz znajomych o ich mniej przyjemne doświadczenia związane z lokalami gastronomicznymi. Poniżej wnioski.

Co nas denerwuje: dzieci

Motyw irytujących w restauracjach dzieci pojawiał się najczęściej i co ważne, wymieniły go nie tylko osoby bezdzietne, ale także te, które są rodzicami kilkuletnich brzdąców, jak i nastolatków. Przede wszystkim nie przeszkadzają dzieci same w sobie, choć są i tacy wśród "ankietowanych", którzy na widok malucha dla zasady kierują się w stronę wyjścia (Piotr: "jak mam do wyboru restaurację z kącikiem dla dzieci i taką bez, to wybieram tę bez, bo jak już płacę za możliwość zjedzenia czegoś w jakimś miejscu, to lubię zjeść w spokoju i względnej ciszy"). Problemem są dzieci, których rodzice nie pilnują - nie reagują na ich głośne zachowanie i zakłócanie spokoju innych gości, zwłaszcza... wieczorem, gdy wydaje się, że akurat o tej porze powinny już dawno spać.

- Po godz. 22 idę na spotkanie ze znajomymi albo randkę, więc swojemu dziecku zapewniłam opiekę, żeby chwilę odetchnąć. A na miejscu dzieciaki biegają między stolikami i nie dają się skupić na rozmowie. Rodzice nie robią nic, bo to przecież dzieci i muszą się wybiegać - narzeka Ewa, mama 9-letniej córki.
Podobne wnioski ma Asia, mama ośmiolatka.

- Mnie wkurzają najbardziej dzieci, kiedy sobie spokojnie jesz, a one chodzą po restauracji, biegają, krzyczą i zaglądają do talerzy oraz ich rodzice, którzy nic z tym nie robią, bo uważają, że to słodkie.
Co nas denerwuje: niewykwalifikowana obsługa, która nie lubi swojej pracy

Kolejny temat rzeka. Jako klienci bywamy lekceważeni lub stajemy się niewidzialni dla obsługi, która potrafi przejść obok nas kilka razy, ale np. nie podać karty.

- Denerwuje mnie obsługa robiąca nam łaskę, że raczy do nas podejść oraz kelnerzy, którzy nie zwracają uwagi na salę, kiedy trzeba czekać na: złożenie zamówienia, dolewkę, domówienie czegoś i rachunek - wylicza Mateusz.
- Byłam kiedyś kelnerką i wiem, że zwłaszcza w godzinach szczytu dobra organizacja pracy to podstawa, więc kiedy widzę, że kelner zmierza do sąsiedniego stolika z rachunkiem, a ja wciąż nie zostałam obsłużona, to krew mnie zalewa, że nie bierze przy okazji karty dla mnie. Jakby wykonywanie dwóch czynności naraz nie wchodziło w grę - dodaje Basia.
Moi rozmówcy narzekali także na serwowanie grupie siedzącej przy jednym stole dań w różnych odstępach czasu, co może prowadzić do niezręcznej atmosfery, zwłaszcza gdy jest to np. spotkanie biznesowe i towarzystwo nie zna się zbyt dobrze. Jedni już jedzą i czują z tego powodu wyrzuty sumienia, ale przecież nie chcą, żeby ostygło, inni na to patrzą i robią się coraz bardziej głodni. Cóż, nie tak to powinno wyglądać.

Kolejnym problemem bywa nie tylko ignorowanie klienta, ale też zbytnia... nadgorliwość. Z nią do czynienia dwukrotnie miała niedawno Ola:

- Pierwsza sytuacja: poszłam z koleżankami na obiad, a kelner zabrał mój pusty talerz sprzed nosa dwie minuty po tym, jak skończyłam jeść, potem zabrał mojej drugiej koleżance, więc ta, która jadła najwolniej została z jedzeniem sama. Czułyśmy się, jakby obsługa chciała dać nam znać, żebyśmy jak najszybciej opuściły lokal i zwolniły miejsce dla kolejnych gości. Druga podobna sytuacja miała miejsce w barze, kiedy młody barman przechadzał się po sali i czujnie zerkał, ile drinka jeszcze komu zostało, żeby z prędkością światła podsunąć pod nos kartę. Kiedy wychodzę do restauracji, a nie fast fooda, mam ochotę rozkoszować się jedzeniem, a nie czuć oddech kelnera za plecami i jego wzrok w moim talerzu czy drinku.
Kiepsko także reprezentuje restaurację kelner, który nie wie, co jest w menu i nie jest w stanie doradzić klientowi podczas wyboru dania (koleżanka: "mam wrażenie, że nikt go nie wyszkolił i nie pozwolił spróbować potraw z karty") oraz taki, który bez powodu skraca dystans z gościem.

- Drogi kelnerze, nie jesteśmy ziomkami, nie jesteśmy na cześć, nie jesteśmy na ty. Wiem, że jesteś wyluzowanym hipsterem, który w pracy czuje się jak na imprezie, ale mnie to raczej niewiele obchodzi. Masz obsługiwać profesjonalnie i z szacunkiem - zauważa Łukasz.
- Nie znoszę, gdy siadam do stołu zawalonego naczyniami po poprzednich klientach i przychodzi kelner, który je zabiera i szmatą wątpliwej świeżości przeciera stół. Tracę wtedy apetyt - mówi Łukasz. - Nie znoszę, gdy siadam do stołu zawalonego naczyniami po poprzednich klientach i przychodzi kelner, który je zabiera i szmatą wątpliwej świeżości przeciera stół. Tracę wtedy apetyt - mówi Łukasz.
Co nas denerwuje: brud i uciążliwe zapachy z kuchni

"Kuchenne rewolucje" można lubić lub nie, ale program Magdy Gessler udowodnił, że większość restauracji, w których dokonywana jest przemiana, najczęściej ma problem z brudem. Czasem wystarczy rozejrzeć się po sali. Coś o tym wie Mateusz:

- Pajęczyny i niesprzątane mniej oczywiste miejsca typu: lampy, parapety czy elementy elewacji dają do myślenia. Tak samo jak brzydki zapach wewnątrz, zła wentylacja kuchni i klimatyzacja ustawiona na miejsca siedzące. Nie rozumiem też, gdy ktoś próbuje dbać o higienę i przygotowuje jedzenie w rękawiczkach, a potem w tych samych rękawiczkach kasuje i wydaje gotówkę.
- Nie znoszę, gdy siadam do stołu zawalonego naczyniami po poprzednich klientach i przychodzi kelner, który je zabiera i szmatą wątpliwej świeżości przeciera stół. Tracę wtedy apetyt - dodaje Łukasz.
Inna mało przyjemna sprawa to obsługa paląca papierosy. Zwłaszcza widok szefa kuchni, który w fartuchu stoi na tyłach restauracji i zaciąga się dymem sprawia, że odechciewa się tam wejść. Od kelnera również nieraz wyczułam papierosy i jakoś apetyt siada... Za to zdaniem Michała, to zapachy z kuchni mogą popsuć radość z kolacji:

- Najgorsza jest nieskuteczna wentylacja, moim zdaniem dotyczy to 80 proc. lokali w Trójmieście, w szczególności obiektów starszych, przerabianych na gastronomię, gdzie nie da się zamontować odpowiednio silnych wyciągów.
Co nas denerwuje: inne

Oprócz wymienionych wyżej grzechów, "ankietowani" zwracali także uwagę na:
  • jakość obsługi, która jest zależna od wartości zamówienia (Magda);
  • brak możliwości zaparkowania pod restauracją lub chociaż w okolicy oraz ceny "niespodzianki": idziesz na rybę, która kosztuje np. 20zł/100g i nigdy nie wiesz, jaki rachunek zapłacisz, bo nie znasz końcowej wagi całej ryby (Łukasz);
  • rozbudowane, obce, infantylne, generalnie niezrozumiałe nazwy potraw z jednoczesnym brakiem listy choćby podstawowych składników (Mateusz);
  • zbyt mała liczba opcji wegańskich i złośliwość kelnerów, kiedy o takie pytam (Patryk);
  • kiepska muzyka na żywo. Złe jedzenie jestem w stanie znieść (przyzwyczaiłam się we własnej kuchni), ale złej muzyki już nie, dlatego w takiej sytuacji natychmiast proszę o rachunek i spadam (Ewa);
  • problemy ze zmianą w daniu, nawet minimalną; czemu nie mogę zamienić frytek na gotowane ziemniaki, skoro są w menu w innym daniu? (Iga);
  • obowiązkowe napiwki wliczane w cenę, najczęściej 10 proc. wartości zamówienia (Ewa).


A jakie jest wasze zdanie na ten temat?

Opinie (400) ponad 10 zablokowanych

  • Zaklęte rewiry czyli leniwi kelnerzy mający gdzieś klienta.

    Najpierw 10 minut zabiera takiemu/takiej podanie menu, po kwadransie raczy przyjąć zamówienie i już po kolejnych 45 minutach możemy cieszyć się posiłkiem. Takich bym do kopania rowów zagnał. Jak ktoś nie wie jak powinna sprawować się obsługą sali polecam film pt ZAKLĘTE REWIRY. Albo wizytę w restauracji Sztuczka ewentualnie.

    • 38 1

  • Jem tylko tam gdzie znam kucharke/za.

    Tylko tam gdzie wiem ż•e jedzenie jest do jedzenia - ze jest czysto zrobione i z dobrych produktow...
    ..............................Smacznego.

    • 10 3

  • Jeśli komuś przeszkadza (8)

    chodzace po restauracji ciekawe wszystkiego dziecko - to sam powinien się leczyć.
    Naprawdę są powazniejsze powody do zdenerwowania.

    • 15 75

    • Restauracja to nie plac zabaw.

      Ja na plac zabaw nie przychodzę z psem, żeby się trochę pobawił...
      Do restauracji ludzie przychodzą zjeść, w spokoju. Masz gó*niaka z ADHD, to go nie zabieraj do restauracji, tylko karm w domu! Czekam czasów, kiedy takie umysłowe ameby jak ty, będą zobligowane do płacenia za szkody wyrządzone w lokalu i zniszczone ubrania klientów, bo nie potrafią zapanować nad swoim gó*niakiem.

      • 51 5

    • Chodzic to moze po mieszkaniu

      Nie po restauracji. Twoj dzieciak to go trzymaj przy sobie

      • 35 2

    • Naucz swojego bachora że w restauracji siedzi się przy stoliku (4)

      posługuje się sztućcami , nie drze ryja, nie pluje,nie rzyga,nie beka, nie charcze, nie siorbie itd.

      • 38 3

      • Ciężko będzie - wzorce idą z domu :-)

        • 23 0

      • Ciebie starzy w piwnicy trzymali... troche szacunku (1)

        • 2 15

        • Na szacunek to trzeba sobie zapracować.
          Darmo go nie dają...

          Aaaa - zapomniałem dresy na dzielni tego nie rozumieją :-)

          • 2 0

      • Znasz to z autopsji?

        • 2 5

    • ciekawe dziecko?

      Droga mamo - raczej niewychowane. Restauracja to nie jest miejsce do zwiedzania - to jest RESTAURAcjA!!! Tam się je, jakbyś nie wiedziała. Jak chcesz, zeby dziecko sobie pobiegało - to proponuje takie miejsca jak: plaża, park - tak , są takie miejsca

      • 13 0

  • (3)

    prosisz o Colę, a dają ci Pepsi...

    • 27 3

    • Pepsi COLA

      Ale o co chodzi?

      • 1 4

    • pajac

      Gdybyś pajacu wpierw raczył zajrzeć do karty, a nie strzelał- Co Pani poleca, to zauważyłbyś, czy w karcie danej restauracji mają pepsi czy colę...

      • 1 4

    • chuck norris

      chodzi do KFC i zamawia big maki. i oni mu je robią :)

      • 0 0

  • o tak, zryj cie to s

    chemia wielokrotnie wieksza w artykulach spozywczych dla gastronomii niz w sklepie

    • 7 4

  • porcje dla karłów (2)

    • 18 5

    • (1)

      Na jakiej podstawie wnioskujesz, że karzeł - dajmy na to klient z achondroplazją - je mniej od Ciebie?

      • 2 1

      • Znaczy się mitoman? :-)

        • 0 1

  • w ankiecie brak opcji

    CENA i brak jej adekwatności do jakości i wielkości potraw

    • 24 2

  • Tatuaże (6)

    O ile nie mam nic do wytatuowanych osób otyłe nie lubię jeśli kelnerka lub kelner ma całe wytatuowane ręce jest to poprostu nieapetyczne dla mnie

    • 33 19

    • Tak jest w Sliwce w Kompot w Sopocie (3)

      Kelnerka cła wytatuowana ale bardzo ładna

      • 0 2

      • (2)

        Ładna I wysportowana dziewczyna to fakt.

        • 0 1

        • (1)

          Kobieta brudnopis. Nowa superbohaterka.

          • 2 3

          • Kto wybrzydza ten nie ....

            • 1 0

    • To ziemniaki i schabowy w domu

      • 4 3

    • Patrz syny jaki debil

      • 1 1

  • Problemów z obsługa nie mam

    Ale może trafiam na lepsze restauracje. Albo działa zasada, jeśli Ty jesteś miły dla nich, to oni do Ciebie. Serio, w życiu może spotkałem jedną czy dwie nieprzyjemne kelnerki. Co mnie denerwuje, to zbyt głośna muzyka, że nie można siebie słyszeć na wzajem. Lub biegające dzieciaki blisko mojego stołu

    • 37 1

  • (3)

    A mi po opłaceniu wszystkiego i zakupie żywności, zostaje 100 zł miesięcznie, więc z restauracji to najwyżej Mac. Tam nie ma kelnerów.

    • 30 6

    • Mc Donald's to nie restauracja tylko bar (2)

      Tym się właśnie różni restauracja od baru że ma obsługę kelnerską...

      • 8 7

      • (1)

        Z nazwy to restauracja.

        • 0 1

        • Inna niż wszystkie.
          To wiele tłumaczy :-)

          • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane