• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Coraz więcej restauracji szybkiej obsługi w Trójmieście

Łukasz Stafiej
15 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Bemarowe jadłodajnie barami nie chcą być nazywane, to raczej restauracje szybkiej obsługi. Bemarowe jadłodajnie barami nie chcą być nazywane, to raczej restauracje szybkiej obsługi.

Zjemy tam szybciej i taniej niż w restauracjach z obsługą kelnerską - lokale z jedzeniem z podgrzewaczy stają się popularne i konkurencyjne dla barów mlecznych. Sprawdzamy kilka takich miejsc w Trójmieście.



Jedzenie z bemara:

Jedzenie: proste, "domowe", świeże - codziennie przygotowywane. Obsługa: niemal natychmiastowa, klient podchodzi z tacą do lady z tzw. bemarami, czyli podgrzewaczami, i wybiera skład talerza. Ceny: niższe niż w lokalach z obsługą kelnerską, ale wciąż wyższe niż w barach mlecznych. Bo mimo wszystko bemarowe jadłodajnie barami nie chcą być nazywane, to raczej restauracje szybkiej obsługi.


W I-100-gram płaci się za wagę skomponowanego dania. W I-100-gram płaci się za wagę skomponowanego dania.

I-100-gram


Restauracja przy ul. Miszewskiego 17 zobacz na mapie Gdańska we Wrzeszczu z jedzeniem na wagę. Za 100 gramów na talerzu zapłacimy 2,89 zł. Nieważne, czy będą to ziemniaki, naleśniki, lasagne, makaron z łososiem, kotlet schabowy, pierogi czy surówki. Łącznie potraw w repertuarze jest kilkadziesiąt, także bezglutenowych i wegetariańskich. Czynne: od poniedziałku do piątku w godz. 11-19, w soboty w godz. 12-17.



Kolorowe Talerzyki wyróżniają się atrakcyjnym wystrojem. Kolorowe Talerzyki wyróżniają się atrakcyjnym wystrojem.

Kolorowe Talerzyki


Lokal przy sopockim dworcu zobacz na mapie Sopotu z nowoczesnym, kolorowym wystrojem. Tutaj też płacimy za wagę potrawy. Drożej niż we Wrzeszczu, bo 3,99 zł. W bazie znajduje się około stu przepisów, więc codziennie w menu coś innego. Zjemy m.in. żurek, kremy warzywne, lasagne, mielone, piersi z kurczaka, pierogi, de volaille, przeróżne sałatki i surówki, a nawet pizzę. Dania obiadowe startują o godz. 11, od godz. 8 można zjeść śniadanie. Czynne do godz. 21.

Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście



W Mata Co Chceta zjemy nie tylko dania obiadowe, ale też np. pizzę. W Mata Co Chceta zjemy nie tylko dania obiadowe, ale też np. pizzę.

Mata Co Chceta


Jadłodajnia we Wrzeszczu przy ul. Dmowskiego 15 zobacz na mapie Gdańska z tanimi daniami, pizzą i piwem. Karta jest krótka i codziennie znajdziemy w niej inne jedzenie. Danie dnia (np. mielony, gołąbki, schabowy czy zrazy) kosztuje 16 zł, zupa (np. grochówka, rosół itp.) - 5 zł. Zestaw dwudaniowy: 18 zł. Pizzę skomponować można samodzielnie (ceny do 20 zł). Piwo od 6 zł. Czynne jest codziennie w godz. 8-21. Do południa wydawane są śniadania, a od południa obiady.



W Endorfinie zjemy także dania wegańskie. W Endorfinie zjemy także dania wegańskie.

Endorfina


Bistro z bemarami na Zaspie przy ul. Żwirki i Wigury 4/12 zobacz na mapie Gdańska (vis-a-vis wejścia do CH Zaspa), które wyróżnia się wystrojem - jedną ze ścian zdobią obrazy namalowane przez lokalną artystkę, na innej powstał autorski mural. Codziennie zjemy tutaj kilkanaście różnych dań - dominuje tradycyjna (i nie tylko) kuchnia polska, ale osobne menu znajdą również wegetarianie i weganie. Dwudaniowy zestaw obiadowy z kompotem zjemy za około 20 zł, śniadanie kosztują około 10 zł. Czynne codziennie w godz. 9-20.



Poprostu to restauracja z bemarami w Gdyni. Poprostu to restauracja z bemarami w Gdyni.

Poprostu


Nowoczesne bistro w Gdyni przy ul. Władysława IV 48 zobacz na mapie Gdyni z prostym, polskim jedzeniem i pizzą. Zjemy tutaj bitki, zrazy, gulasz, de volaille, gołąbki, rosół, żurek, kapuśniak czy naleśniki. Ceny zup zaczynają się od 6 zł, dań - 9 zł, dodatków - od 4 zł. Oprócz tego w ofercie znajdują się lepione na miejscu pierogi z różnymi farszami (od 13 zł) oraz pizza (od 12 zł). Zamówimy również kilka klasycznych dań śniadaniowych (nawet do godz. 15) w cenie 10 zł. Poprostu czynne jest od poniedziałku do piątku w godz. 7-20, w soboty w godz. 9-20, a w niedzielę w godz. 10-20.



W Kucharii znakiem rozpoznawczym są huśtawki. W Kucharii znakiem rozpoznawczym są huśtawki.

Kucharia


Kucharia to już minisieć - oba jej oddziały znajdują się na terenie Garnizonu (przy ul. Białoszewskiego 6/U2 zobacz na mapie Gdańska oraz ul. Słonimskiego 6/U4 zobacz na mapie Gdańska). W obu lokalach znakiem rozpoznawczym są huśtawki (zarówno dla dzieci, jak i dorosłych). Menu jest spore - zamówić możemy zarówno dania z bemarów, jak i z karty (przygotowywane na oczach klienta). Zupy zjemy od 10 zł, dania mięsne i rybne od 14,90 zł, są też m.in. racuchy, naleśniki czy pierogi. Bufet obiadowy działa w godz. 11-17, po tej godzinie można zamówić wybrane dania z karty, w godz. 10-11 można zjeść śniadanie. W godz. 12-15 od poniedziałku do piątku dwudaniowy zestaw kupimy za 19,90 zł. Czynne codziennie w godz. 10-20.

Miejsca

Opinie (132) 5 zablokowanych

  • Zawsze ładuję tylko kotlety. (9)

    Surówkę mam kupioną w lidlu.

    • 109 5

    • świetny pomysł, kartofelki w rękawie, soczek ze słomką w kieszeni i jazda (7)

      a i serwetki można zakosić, żeby papier toaletowy nie marnować

      • 32 0

      • talerz jednorazowy tez mozna dyskretnie przetrzec (4)

        i na grilla w lato jak znalazł

        • 33 0

        • połozyć nań folię, z darmowej torebki do pakowania pieczywa z biedry, i jak nówka (2)

          • 12 0

          • kocham mój naród, taki zaradny, taki pomysłowy, taki zdolny! (1)

            obaliliśmy komunizm, kilka butelek bimbru i wstaliśmy z kolan! hejże ho!

            • 15 1

            • A teraz budujemy milion samochodów elektryczych

              i tyle samo mieszkań i kilka promów.

              • 1 0

        • dzięki tuńczyku

          • 4 1

      • i piersióweczkę na sercu / za aperitif :) (1)

        • 11 0

        • bez piersióweczki nie ruszam się z domu

          • 8 0

    • Łany smaku - 10 - 12 zeta za dwa dania.

      • 12 0

  • Drogie i nieswieze jedzenie jak dla mnie. Takie przybytki omiam, a jak widze jak ktos wciska 100g letniego porannej szamy za 3,99 to tylko usmiecham sie ironicznie :)

    • 0 1

  • Tęsknię za "Żuławskim"...

    Takich flaczków jakie tam były, nigdzie nie uświadczysz.

    • 4 1

  • Bar to nie restauracja

    no chyba ze dobijamy do standartow z MD bo oni nazywaja sie restauracja!

    • 4 0

  • U sendwickich (2)

    Ja jadam ostatnio u sendwickich na przeciwko batorego w gdyni.
    Duży ruch, jedzenie świeże, robią na bierząco, super obsługa.
    Mam wrażenie, że artykuł był sponsorowany bo to miejsce powinno się znaleźć tutaj. Chyba, że bardziej chodziło o dizajn miejscówy niż to co serwują.

    • 8 7

    • Senwiccy mają najlepszą kuchnię

      Nie jest to zbyt wyrafinowana kuchnia, za mało wege,ale zawsze super świeżo i pysznie. Polecam!!

      • 1 1

    • Potwierdzam. Zawsze świeżo i smacznie. Też jestem zaskoczony brakiem tego miejsca na liście.

      • 3 0

  • To ze dania są z bemara nie znaczy ze jest samoobsługa - w brach mlecznych tez zupy i mięsa leżą w bemarach a nakłada je obsługa i nikt nie napluje czy obsmarka. A jakoś taka sama jak podgrzewany obiad z wczoraj w domu.

    • 2 0

  • na wagę wszystko zawsze jest takie nasiąknięte, cięzkie. (4)

    • 105 14

    • To trzeba wybierać odpowiednie kąski. (3)

      Tylko mięso z potrawki a nie sos i warzywa.

      • 9 4

      • i przed nałożeniem na talerz ... to każdy kąsek z sosu oblizać :)))) (2)

        • 12 0

        • Ja wyrywam gałązki z pomidorów na wagę w markecie. (1)

          Zawsze mniej na wadze, w mokrych śmieciach mniej.

          • 14 2

          • Pomidor bez gałązki krócej poleży.

            • 4 0

  • (2)

    Kucharia jest spoko, choć z tym lokalem sporo ryzykują.

    • 8 7

    • (1)

      Czemu ryzykują ?

      • 4 0

      • Chyba miało być że z nowym lokalem ryzykują

        • 0 0

  • Syrena Bar

    Najlepszy

    • 4 0

  • oesuuuu (2)

    Po prostu piszemy osobno!!!!!!

    • 6 2

    • Oooo

      Co za brak kultury i dobrego wychowania żeby zwracać komuś obcemu uwagę jak się cos pisze lub mówi. Skąd tacy ludzie się biorą?? Kompleksy leczysz?

      • 0 3

    • AGV

      Po prostu baranie się pisze osobno a knajpa się nazywa poprostu. Z ciebie taki filolog jak z koziej d*py trąbka.

      • 2 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane