- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (33 opinie)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (73 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Pierogi i Goldwasser najlepsze na świecie (39 opinii)
Coraz więcej restauracji szybkiej obsługi w Trójmieście
Zjemy tam szybciej i taniej niż w restauracjach z obsługą kelnerską - lokale z jedzeniem z podgrzewaczy stają się popularne i konkurencyjne dla barów mlecznych. Sprawdzamy kilka takich miejsc w Trójmieście.
I-100-gram
Restauracja przy ul. Miszewskiego 17 we Wrzeszczu z jedzeniem na wagę. Za 100 gramów na talerzu zapłacimy 2,89 zł. Nieważne, czy będą to ziemniaki, naleśniki, lasagne, makaron z łososiem, kotlet schabowy, pierogi czy surówki. Łącznie potraw w repertuarze jest kilkadziesiąt, także bezglutenowych i wegetariańskich. Czynne: od poniedziałku do piątku w godz. 11-19, w soboty w godz. 12-17.
Kolorowe Talerzyki
Lokal przy sopockim dworcu z nowoczesnym, kolorowym wystrojem. Tutaj też płacimy za wagę potrawy. Drożej niż we Wrzeszczu, bo 3,99 zł. W bazie znajduje się około stu przepisów, więc codziennie w menu coś innego. Zjemy m.in. żurek, kremy warzywne, lasagne, mielone, piersi z kurczaka, pierogi, de volaille, przeróżne sałatki i surówki, a nawet pizzę. Dania obiadowe startują o godz. 11, od godz. 8 można zjeść śniadanie. Czynne do godz. 21.
Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście
Mata Co Chceta
Jadłodajnia we Wrzeszczu przy ul. Dmowskiego 15 z tanimi daniami, pizzą i piwem. Karta jest krótka i codziennie znajdziemy w niej inne jedzenie. Danie dnia (np. mielony, gołąbki, schabowy czy zrazy) kosztuje 16 zł, zupa (np. grochówka, rosół itp.) - 5 zł. Zestaw dwudaniowy: 18 zł. Pizzę skomponować można samodzielnie (ceny do 20 zł). Piwo od 6 zł. Czynne jest codziennie w godz. 8-21. Do południa wydawane są śniadania, a od południa obiady.
Endorfina
Bistro z bemarami na Zaspie przy ul. Żwirki i Wigury 4/12 (vis-a-vis wejścia do CH Zaspa), które wyróżnia się wystrojem - jedną ze ścian zdobią obrazy namalowane przez lokalną artystkę, na innej powstał autorski mural. Codziennie zjemy tutaj kilkanaście różnych dań - dominuje tradycyjna (i nie tylko) kuchnia polska, ale osobne menu znajdą również wegetarianie i weganie. Dwudaniowy zestaw obiadowy z kompotem zjemy za około 20 zł, śniadanie kosztują około 10 zł. Czynne codziennie w godz. 9-20.
Poprostu
Nowoczesne bistro w Gdyni przy ul. Władysława IV 48 z prostym, polskim jedzeniem i pizzą. Zjemy tutaj bitki, zrazy, gulasz, de volaille, gołąbki, rosół, żurek, kapuśniak czy naleśniki. Ceny zup zaczynają się od 6 zł, dań - 9 zł, dodatków - od 4 zł. Oprócz tego w ofercie znajdują się lepione na miejscu pierogi z różnymi farszami (od 13 zł) oraz pizza (od 12 zł). Zamówimy również kilka klasycznych dań śniadaniowych (nawet do godz. 15) w cenie 10 zł. Poprostu czynne jest od poniedziałku do piątku w godz. 7-20, w soboty w godz. 9-20, a w niedzielę w godz. 10-20.
Kucharia
Kucharia to już minisieć - oba jej oddziały znajdują się na terenie Garnizonu (przy ul. Białoszewskiego 6/U2 oraz ul. Słonimskiego 6/U4 ). W obu lokalach znakiem rozpoznawczym są huśtawki (zarówno dla dzieci, jak i dorosłych). Menu jest spore - zamówić możemy zarówno dania z bemarów, jak i z karty (przygotowywane na oczach klienta). Zupy zjemy od 10 zł, dania mięsne i rybne od 14,90 zł, są też m.in. racuchy, naleśniki czy pierogi. Bufet obiadowy działa w godz. 11-17, po tej godzinie można zamówić wybrane dania z karty, w godz. 10-11 można zjeść śniadanie. W godz. 12-15 od poniedziałku do piątku dwudaniowy zestaw kupimy za 19,90 zł. Czynne codziennie w godz. 10-20.
Miejsca
Opinie (132) 5 zablokowanych
-
2019-03-15 12:14
Zawsze ładuję tylko kotlety. (9)
Surówkę mam kupioną w lidlu.
- 109 5
-
2019-03-15 12:24
świetny pomysł, kartofelki w rękawie, soczek ze słomką w kieszeni i jazda (7)
a i serwetki można zakosić, żeby papier toaletowy nie marnować
- 32 0
-
2019-03-15 12:38
talerz jednorazowy tez mozna dyskretnie przetrzec (4)
i na grilla w lato jak znalazł
- 33 0
-
2019-03-15 13:46
połozyć nań folię, z darmowej torebki do pakowania pieczywa z biedry, i jak nówka (2)
- 12 0
-
2019-03-15 14:30
kocham mój naród, taki zaradny, taki pomysłowy, taki zdolny! (1)
obaliliśmy komunizm, kilka butelek bimbru i wstaliśmy z kolan! hejże ho!
- 15 1
-
2019-03-17 07:17
A teraz budujemy milion samochodów elektryczych
i tyle samo mieszkań i kilka promów.
- 1 0
-
2019-03-15 12:45
dzięki tuńczyku
- 4 1
-
2019-03-15 13:48
i piersióweczkę na sercu / za aperitif :) (1)
- 11 0
-
2019-03-15 14:30
bez piersióweczki nie ruszam się z domu
- 8 0
-
2019-03-15 12:23
Łany smaku - 10 - 12 zeta za dwa dania.
- 12 0
-
2019-03-17 06:01
Drogie i nieswieze jedzenie jak dla mnie. Takie przybytki omiam, a jak widze jak ktos wciska 100g letniego porannej szamy za 3,99 to tylko usmiecham sie ironicznie :)
- 0 1
-
2019-03-16 17:02
Tęsknię za "Żuławskim"...
Takich flaczków jakie tam były, nigdzie nie uświadczysz.
- 4 1
-
2019-03-16 16:35
Bar to nie restauracja
no chyba ze dobijamy do standartow z MD bo oni nazywaja sie restauracja!
- 4 0
-
2019-03-15 21:43
U sendwickich (2)
Ja jadam ostatnio u sendwickich na przeciwko batorego w gdyni.
Duży ruch, jedzenie świeże, robią na bierząco, super obsługa.
Mam wrażenie, że artykuł był sponsorowany bo to miejsce powinno się znaleźć tutaj. Chyba, że bardziej chodziło o dizajn miejscówy niż to co serwują.- 8 7
-
2019-03-16 12:01
Senwiccy mają najlepszą kuchnię
Nie jest to zbyt wyrafinowana kuchnia, za mało wege,ale zawsze super świeżo i pysznie. Polecam!!
- 1 1
-
2019-03-16 06:56
Potwierdzam. Zawsze świeżo i smacznie. Też jestem zaskoczony brakiem tego miejsca na liście.
- 3 0
-
2019-03-16 11:46
To ze dania są z bemara nie znaczy ze jest samoobsługa - w brach mlecznych tez zupy i mięsa leżą w bemarach a nakłada je obsługa i nikt nie napluje czy obsmarka. A jakoś taka sama jak podgrzewany obiad z wczoraj w domu.
- 2 0
-
2019-03-15 12:13
na wagę wszystko zawsze jest takie nasiąknięte, cięzkie. (4)
- 105 14
-
2019-03-15 12:22
To trzeba wybierać odpowiednie kąski. (3)
Tylko mięso z potrawki a nie sos i warzywa.
- 9 4
-
2019-03-15 13:46
i przed nałożeniem na talerz ... to każdy kąsek z sosu oblizać :)))) (2)
- 12 0
-
2019-03-15 17:54
Ja wyrywam gałązki z pomidorów na wagę w markecie. (1)
Zawsze mniej na wadze, w mokrych śmieciach mniej.
- 14 2
-
2019-03-16 11:14
Pomidor bez gałązki krócej poleży.
- 4 0
-
2019-03-15 12:38
(2)
Kucharia jest spoko, choć z tym lokalem sporo ryzykują.
- 8 7
-
2019-03-15 13:14
(1)
Czemu ryzykują ?
- 4 0
-
2019-03-16 10:55
Chyba miało być że z nowym lokalem ryzykują
- 0 0
-
2019-03-16 08:24
Syrena Bar
Najlepszy
- 4 0
-
2019-03-15 15:51
oesuuuu (2)
Po prostu piszemy osobno!!!!!!
- 6 2
-
2019-03-16 05:48
Oooo
Co za brak kultury i dobrego wychowania żeby zwracać komuś obcemu uwagę jak się cos pisze lub mówi. Skąd tacy ludzie się biorą?? Kompleksy leczysz?
- 0 3
-
2019-03-15 15:54
AGV
Po prostu baranie się pisze osobno a knajpa się nazywa poprostu. Z ciebie taki filolog jak z koziej d*py trąbka.
- 2 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.