• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Cydr robi furorę. Gdzie go kupić i napić się w Trójmieście?

Łukasz Stafiej
23 sierpnia 2014 (artykuł sprzed 9 lat) 
W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 2 mln litrów cydru, obecnie już 9 mln, a szacuje się, że do końca roku będzie to 16 mln litrów. Na zdjęciu cydr Alibi nalewany w gdańskim Cafe Lamus. W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 2 mln litrów cydru, obecnie już 9 mln, a szacuje się, że do końca roku będzie to 16 mln litrów. Na zdjęciu cydr Alibi nalewany w gdańskim Cafe Lamus.

- Teraz w pubie siedzi się z cydrem, to modne - mówią fani tego lekko gazowanego jabłkowego alkoholu, który robi furorę w trójmiejskich lokalach. - Zainteresowanie w tym roku wzrosło lawinowo - potwierdzają dostawcy.



Cydr przywędrował do nas z Wielkiej Brytanii i Francji już ponad dekadę temu. Przez lata była to alkoholowa ciekawostka, którą trudno było dostać w trójmiejskich lokalach. Amatorzy jabłecznika informacje o tym, gdzie kupić ulubiony napój przekazywali sobie pocztą pantoflową. W ubiegłym roku coraz więcej lokali zaczęło serwować lekko gazowany, jabłkowy trunek w butelkach oraz - rzadziej - z nalewaków. W tym roku niemal każdy szanujący się lokal ma cydr (jabłkowy, a czasem również gruszkowy) w swojej ofercie.

- Zainteresowanie wzrosło lawinowo. Zaczęło się to jeszcze przed internetową akcją namawiającą do picia polskiego cydru w związku z rosyjskim embargo na nasze jabłka - przyznaje Łukasz Szajewski, właściciel marki Butelkowe, która w cydr zaopatruje kilkanaście trójmiejskich lokali. - W ubiegłym roku w Polsce wyprodukowano 2 mln litrów cydru, obecnie już 9 mln, a szacuje się, że do końca roku będzie to 16 mln litrów. Klienci dobrych pubów po prostu wymagają, aby w ich ofercie był cydr. Podobnie było z rzemieślniczymi piwami, gdy rozpoczął się na nie, trwający obecnie z powodzeniem, boom.

Cydr nie bez przyczyny porównywany jest do piwa. Po pierwsze, tak jak trunek z jęczmienia lub pszenicy produkowany jest podobną techniką fermentacji. Po drugie, zawiera porównywalną ilość alkoholu (średnio 4 proc.) i jest sprzedawany w podobnej cenie (w trójmiejskich lokalach zazwyczaj kupimy go za 7-11 zł).

- To jeden z najlepszych napojów na lato, pity z kostkami lodu świetnie orzeźwia. Jest delikatniejszy w smaku od piwa i lżejszy od wina - uważa Ewa, amatorka cydru. - Poza tym to modny napój. Teraz w pubie siedzi się z cydrem.

W Gdańsku cydr dostaniemy m.in. w następujących lokalach: Absinthe, Balsam Cafe, Kafe Delfin, Cafe Lamus, Lawendowa 8, Mazel Tov, Pub Red Light, Pułapka, Arthouse, Flisak '76 czy Loft. W Gdyni jabłecznik serwowany jest w: Chwili Moment, Kandelabrach, Śródmieściu, Bliżej i Ubogiej Krewnej. W Sopocie napijemy się go m.in. w Czarnej Wołdze, Strajku, Retromaniaku czy Tapas de Rucola. Najpopularniejsze są te przemysłowe, produkowane przez duże zakłady, m.in. Lubelski (sprzedawany zarówno w butelkach, jak i z nalewaków), Alibi oraz Miłosławski.

- Jest moda na cydr, pyta o niego coraz więcej osób. U nas jest to jeden z lepiej sprzedających się produktów. Zazwyczaj zamawiają go kobiety, ale to się zmienia. Coraz więcej mężczyzn wybiera cydr zamiast piwa - mówi Tomasz Krupa z Pułapki.

Popyt będzie rodził wzrost jakości produkowanych cydrów. Klienci są coraz bardziej świadomi i poszukują nowych marek. Najbardziej na rynku brakuje cydrów wytrawnych.

- Na dniach wchodzimy na rynek z cydrem Ignaców. To wytrawny cydr produkowany w niewielkiej manufakturze. Jedyna polska marka, która została doceniona w branżowych magazynach zagranicznych. Jego smak znacząco różni się od tych przemysłowych - zapowiada Łukasz Szajewski. - Wiem już, że Ignaców sprzedawany będzie w gdyńskim Uchu. Trwają rozmowy z innymi lokalami.

Jabłecznik z innej niewielkiej manufaktury z Podlasia sprzedawany był do niedawna w Cafe Szafa.

- To był słodki, mocno jabłkowy cydr z wyraźnym posmakiem drożdżowym. Sprzedawaliśmy go w półlitrowych buteleczkach i zainteresowanie było naprawdę duże. Mieliśmy klientów, którzy przychodzili do nas specjalnie dla tego napitku - mówi właściciel Michał Tysarczyk. - Niestety wytwórca chwilowo zawiesił działalność, ale jeśli tylko do niej wróci, my również zaczniemy ponownie sprowadzać jego cydr.

Przez polskie prawo cydr traktowany jest jak wino: aby go sprzedawać, lokal musi posiadać koncesję winiarską. Nic więc dziwnego, że producenci Na Fali'>na fali zainteresowania tym alkoholem chcą przeforsować swoje: postulują zmiany na wymóg koncesji piwnej. Gdy to się zmieni, cydr stanie się jeszcze popularniejszy. I podobnie jak w innych krajach, pojawi się więcej jego odmian smakowych.

Póki co amatorzy niszowych i zagranicznych marek powinni szukać cydru w sklepach z dużym i dobrym wyborem alkoholi. Najpopularniejsze marki dostaniemy niemal w każdym hipermarkecie.

Zobacz też: Piwo rzemieślnicze: z czym to się (pi)je?

Miejsca

Opinie (307) 3 zablokowane

  • A mona nabyć gdzieś w sklepie? jak to się nazywa

    • 0 2

  • Kotś wie< co to za motóry jeżdżą po gdyni? Cała chmara, wyją pierdzą strzelają (2)

    • 2 0

    • Banda wściekłego śledzia ? (1)

      • 4 0

      • To obchody urodzin Kaszalota

        • 1 0

  • Te siki z bąblami co sprzedają w pl (1)

    To koło cydru nawet nie stały. Polski tzw cydr smakuje jak mieszanka peerelowskiej oranżady i Szampanskoje Igristoje.

    • 8 0

    • akurat peerelowska oranżada to był hit, dziś tylko podróby są

      a szmpan który wymieniasz też smaczny byl :P Teraz leja co sie da. Tak to jest, jak po dniu na zmywaku zostało na cedyr albo klient nie dopił i siup ukradkiem... I czujesz się bogiem bo nie znany trunek piełś :P I zagrawaniczny :P (a tam drobnym druczkiem na beczce - made in poland) hahahhahahha

      • 2 1

  • Strasznie bekam po większej ilości

    a i wiatry też się zdarzają

    • 5 0

  • Francuzi mają lepszy

    Francuzi mają lepszy cydr , jest słabszy bo 2 % ale super smakuje nasz jest za mocny i smakuje już jabolem

    • 2 2

  • Irlandzki cydr ma średnio 6 voltów

    A najtańszy jest sprzedawany w 2-litrowych butlach, Irole chlają go na umór, a zwłaszcza kobity...

    • 1 0

  • kto pija latem białe winko z woda niemoralną gazowaną? mniaam :P

    taki cydr wlasnej roboty na szybko :P idealnie schładza mało volt.

    • 1 0

  • jabol

    dlaczego nie ma normalnego jabola z odpowiednim procentem a był kiedyś i to niezły, siki pod nazwą cydr to ściema złodzieji knajpiarzy....

    • 2 1

  • Skandal (3)

    Znów redaktor reklamuje swoim znajomych. Za darmo- skandal!!

    • 7 3

    • Prędziutko, do prokuratury biegnij! (2)

      Tylko w podskokach, żeby ci okienka nie zamknęli.

      A potem zagryź cebulą w poczuciu spełnienia obywatelskiego obowiązku dokopania bliźnim.

      • 3 3

      • czyli znaczy, że potomek niemki i czerwonoarmisty, bądż bosych anktów walących budować Gdynię przymyka oko na kombinacje? (1)

        I na malwersacje, kolesiostwo, przekręty cwaniactwo szalbierstwo? szydząc przy tym z rdzennych polaków z mniejszych miejscowości?
        No ewentualnie dopuszczam repatriacje(tez bosych antków zwykle) na tereny odzyskane, zasiedlanie Gdańska etc.
        Poza tym cebula zdrowa jest, zwalcza bakterie, wirusy, nie ruszają się zęby (szkorbut :P ). Ale oc ty tam, mniastowy wiesz ....
        astanów się, czemu babuleńka tak spiewnie mówila, jak zza buga :P

        I nie pisz, że wziąłeś się znikąd :P

        • 2 2

        • Matka wie że ćpiesz?

          • 2 0

  • SNOBY

    "Poza tym to modny napój. Teraz w pubie siedzi się z cydrem" - co za snobizm...
    wam to nawet nasikać do kufla, dodać trochę gazu lekko wstrząsnąć i też byście pili -BO TO TERAZ MODNE. niektórzy tak właśnie rozumują - moda ważniejsza niż zdrowy rozsądek. oj ludzie ludzie - używajcie rozumu - bo takich jak was nabija się w butelkę. -powodzenia snoby

    • 9 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane