- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (29 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (143 opinie)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Polska zupa oceniona jako... najmniej smaczna na świecie
Kulinarny portal TasteAtlas od wielu lat publikuje zestawienia najsmaczniejszych i najmniej smacznych potraw z całego świata. Na liście 100 najgorszych dań świata znalazła się polska czernina. Chociaż w Trójmieście i na Kaszubach nie brakuje sympatyków tego specyficznego dania, w większości przypadków zupa wzbudza skrajne emocje.
Restauracje z kuchnią polską w Trójmieście
W rankingu, który powstał na podstawie ocen użytkowników serwisu, znalazło się 100 dań, w tym 2 zupy z Polski. Polska czernina, czyli tradycyjna zupa z dodatkiem zwierzęcej krwi, zdeklasowała wszystkie inne zupy, zajmując 11 miejsce (z oceną 2,3 punktu na 5).
Czernina - zupa z ciekawą historią
Czernina, czarnina, czarna polewka, czarna zalewajka, mała czarna, czyli jedna z najstarszych polskich zup, której podstawowymi składnikami są rosół i krew kaczki, gęsi lub królika. Czernina ma długą i bogatą historię. Uwielbiana w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach, w wielu innych regionach Polski jest nieznana albo budzi niechęć.
W dawnej Polsce podawana była kawalerowi starającemu się o rękę panny jako znak odmowy - stąd inna jej inna nazwa: czarna polewka. O czarnej polewce, która miała być podana Jackowi Soplicy, wspomina nawet Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu".
Ta tradycyjna w staropolskiej kuchni zawiesista zupa gotowana jest ze świeżej krwi gęsiej, kaczej lub króliczej. Lekko kwaskowata, podawana jest z kawałkami mięsa oraz kluskami. Charakterystyczny słodko-kwaśny smak czernina zawdzięcza obecności cukru i octu, które zmieszane z krwią, zapobiegają jej skrzepnięciu. Poza podstawowymi składnikami charakterystyczny smak nadają zupie aromatyczne dodatki, takie jak suszone lub świeże owoce: gruszki, śliwki, jabłka, wiśnie i rodzynki, a także syropy z owoców, miód, ocet winny bądź jabłkowy. Czerninę zwykle podaje się z lanymi kluskami, domowym makaronem lub z gotowanymi ziemniakami. Czernina kaszubska została wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych.
Gdzie w Trójmieście spróbujemy czerniny?
Czerninę z suszonymi owocami i ziemniaczanymi kluskami zjemy w obu lokalach Kucharii - przy ul. Słonimskiego 6 i przy ul. Białoszewskiego 6. Zupę można zamówić w dwóch wariantach - większym (450 ml) w cenie 25 zł i mniejszym (270 ml) za 15 zł. To dobra alternatywa dla tych, którzy chcieliby tylko spróbować i sprawdzić, czy smakuje im czernina.
Restauracja Bursztynowa, znajdująca się w hotelu Bartan na Wyspie Sobieszewskiej, serwuje dania kuchni polskiej i regionalnej, żuławskiej i kaszubskiej. Poza takimi klasykami, jak polewka z ryb, śledź po żuławsku, kaczka z jabłkiem czy kogel mogel, zjemy tu też czerninę z kaszubskimi kluskami łyżką kładzionymi. Zupa powstaje na wywarze i krwi z kaczki, z suszonymi owocami, z cząbrem, majerankiem i kluskami ziemniaczanymi. Zupa serwowana jest w dwóch rozmiarach: mała (250 ml) kosztuje 15 zł, duża (400 ml) 25 zł.
- W tej chwili podrobów jada się bardzo mało, a szkoda, bo są zdrowe i mają dużo wartości odżywczych - mówi Bożenna Gast, szefowa hotelu Bartan, bistro Kucharia i restauracji Kucharia 1. - Tak jak niektórzy nie jedzą różnych skorupiaków, tak inni nie lubią czerniny, ale ona jest przepyszna. Często zdarza się u nas, że ci, którzy bardzo lubią tę zupę, przyprowadzają swoich gości, nie mówiąc im z czego ona jest, jak wygląda i smakuje. Tamci próbują, mówią, że jest bardzo dobra, a dopiero potem dowiadują się, co zjedli. Do nas na Wyspę Sobieszewską potrafią przyjechać goście z Sopotu - właśnie specjalnie na czerninę, a ostatnio szef kuchni miał przygotować na wynos 6 porcji, bo ktoś chciał zabrać do domu, żeby poczęstować gości.
Kaszubskie potrawy, w tym czerninę, znajdziemy w wielu regionalnych restauracjach położonych za miastem. Zupa ta stanowi kulinarną wizytówkę restauracji Mùlk położonej w Miszewku, przy drodze na Chwaszczyno. Za kaszubską czerninę na gęsinie z owocami i golcami, czyli ziemniaczanymi kluskami, zapłacimy tu 18 zł. Mùlkowa czernina przywołuje smak odwiedzin u babci, co ma w sobie wiele prawdy, ponieważ zupa powstaje według autorskiego przepisu babci szefa kuchni.
W położonym we wsi Gowino koło Wejherowa gościńcu Oycowa Zagroda czernina kaszubska podawana jest z kawałkami gęsiny. Za tę kaszubską zupę zapłacimy tu 28 zł.
- Specjalnie na czerninę przyjeżdżają smakosze, którzy uwielbiają takową zupkę. Wiele osób bardzo ją zachwala, w związku z czym też wiele jej sprzedajemy - mówi Lucyna Bigus z Oycowej Zagrody.
Ruchanki, śledzie, zylc, dziadówka. Kuchnia kaszubska w Trójmieście - gdzie zjemy?
Jarzynowa w zestawieniu najgorszych dań
W zestawieniu znalazła się jeszcze jedna polska zupa. O ile czernina nawet u nas uchodzi za danie kontrowersyjne i wielu zarzeka się, że nie byłoby w stanie jej spróbować, to druga polska zupa, która trafiła do rankingu najgorszych dań świata, może zaskoczyć. Jest to bowiem popularna zupa jarzynowa, która uplasowała się na 93. miejscu zestawienia. W poprzednich rankingach najgorszych dań znajdowały się także flaki, kaszanka i salceson.
Jakie jest najgorsze danie świata?
Za najgorsze danie świata tym razem uznano rosyjską sałatkę o nazwie indigirka. Indigirka to tradycyjna rybna sałatka (z dodatkiem cebuli i oleju) pochodząca z Jakucji.
Polskie ciasta na topie
Choć polskie zupy nie podbiły podniebień smakoszy, udało się tego dokonać ciastom. W zaktualizowanym niedawno rankingu 100 najsmaczniejszych ciast świata w pierwszej 10 uplasowały się aż 3 rodzime wypieki: karpatka (9. miejsce), sękacz (6. miejsce) i sernik (2. miejsce). Od sernika lepszy okazał się tylko rosyjski miodownik.
Z rodzynkami czy bez? Dokąd na sernik w Trójmieście
Miejsca
Opinie (149) ponad 10 zablokowanych
-
2023-02-08 15:42
Opinia wyróżniona
Czarnina (10)
Niebo w gębie. Ci co ustalali ten ranking, nie wiedzą co dobre. Pychotka jakich mało. Nie wspomnę o reszcie naszych zup.
- 122 89
-
2023-10-23 21:56
Klm
5vtvtv
- 0 0
-
2023-02-09 21:54
Dla mnie to ohyda
Jarzynową to bym jeszcze zjadła ale czerninę, ble, wolałabym jeść korzonki traw.
- 1 1
-
2023-02-09 19:51
Czarnina
Z suszonymi śliwkami, rewelacja
- 1 0
-
2023-02-09 07:15
też uwielbiam! najlepsza zupa na świecie :)))
- 4 1
-
2023-02-08 23:34
Zgadzam się!!! :)
- 2 0
-
2023-02-08 16:33
Jest smaczna ale trzeba ją umieć zrobić. A to niełatwe. (1)
- 17 4
-
2023-02-08 19:23
A jak czerninę
zrobiła moja babcia to niech się schowają wasze żaby i ślimaki....
- 12 2
-
2023-02-08 16:29
(2)
Gość co najdalej wyjechał do rumii i uważa że pierś z kurczaka jest lepsza od wagyu
- 14 12
-
2023-02-08 18:37
Światowcu ,kup sobie słownik ortograficzny.
- 1 1
-
2023-02-08 17:05
o matko! co ja teraz zrobię, ktoś napisał że nie smakuje jakaś zupa?! omg...
pisał to chyba jakiś francuz którego nauczyliśmy jeść sztućcami ;)
- 12 5
-
2023-02-08 14:17
Opinia wyróżniona
(15)
Zupełnie nietrafiony ranking.Polska zupa to król świata.Pomidorowa,barszcz,rosół,kapuśniak,ogórkowa,żurek,wodzianka,flaczki,jarzynowa,krupnik,grochówka i wiele innych.
- 152 40
-
2023-02-08 18:55
No, bez jaj, a gdzie Ucha?
Czyli zupa rybna
- 0 0
-
2023-02-08 18:28
Ale mowa o czarninie, a nie pozostałych polskich zupach.
- 1 0
-
2023-02-08 16:43
Mowa jest o czerninie.
Za trudne, byś to ogarnął?
- 4 1
-
2023-02-08 15:00
Ale tu opis dotyczy jednej zupy a nie wszystkich zup!!! - Czerniny
Ja jej tez nie lubię
- 12 0
-
2023-02-08 15:00
Pomidorowa to nie polska zupa tylko pierwsze wzmianki są z książki kucharskiej z usa. Barszcz z kolei ukraiński. Rosół, kapuśniak to według internetu też stare zupy pochodzą z innych rejonów. Podane zupy tylko tyle, że są popularne w polsce. Trzeba dużo różnych potraw z kuchni świata spróbować i kulinarnie dorosnąć a nie głosić jakiś dziwny patriotyzm kulinarny.
- 11 7
-
2023-02-08 14:46
Jak nigdy, muszę się zgodzić
Nasze zupy to sztos.
- 7 4
-
2023-02-08 14:53
Zgadzam sie, ale piszesz nie na temat.
- 3 0
-
2023-02-08 14:32
(7)
Cebulowa , ziemniaczana , marchewkowa , buraczkową , dyniowa trzeba te również uwzględnić ,bo są smaczne .
- 9 5
-
2023-02-08 19:58
szczawiowaz jajkiem.
- 3 0
-
2023-02-08 15:33
cebulowa nie jest polska :P (2)
- 9 1
-
2023-02-08 22:06
chyba francuska
jak się mylę, proszę poprawić
- 3 0
-
2023-02-08 20:23
Czasami ciężko w to uwierzyć.
- 4 0
-
2023-02-08 14:34
(2)
Tak oczywiście ale przez 3 minuty ciężko napisać merytoryczny komentarz.
- 2 8
-
2023-02-08 14:45
(1)
To musisz mieć napięty grafik bo nigdy takiego nie napisałeś :)
- 23 4
-
2023-02-08 14:50
Ox
Hahah dobra cieta riposta! Dla tego intelektualnego absztyfikanta
- 8 4
-
2023-02-08 14:18
Opinia wyróżniona
(12)
Uwielbiałam czarninę, moja babcia robiła z domowym makaronem i jabłkami. Kiedy dowiedziałam się, z czego jest robiona, nigdy więcej nie wzięłam jej do ust.
- 74 50
-
2023-02-14 13:41
ale inne rzeczy bierzesz?
- 0 1
-
2023-02-09 17:56
Smutne
Skoro dobre to można jeść
- 0 0
-
2023-02-08 17:03
Pamiętam babcię, która trzymała kaczkę z naciętym karkiem aby krew upuścić. (2)
- 20 1
-
2023-02-14 13:44
o tak
i po wszystkim latająca kaczka bez łba w amoku jeszcze parę chwil. Widok nie do zapomnienia.
- 0 0
-
2023-02-08 21:41
Barbarzyństwo
- 6 5
-
2023-02-08 16:48
Tak samo
Miałem dokładnie tak samo. Zajadałem za dziecka, dopóki nie dowiezialem się jak jest robiona...
- 7 3
-
2023-02-08 16:23
Czernina
Nie czarnina ...
I uwielbiam ją, ale nie za często, bo się mona przejeść:)- 8 3
-
2023-02-08 14:26
(4)
a ja jem do tej pory
- 20 8
-
2023-02-08 20:29
(1)
U mnie w domu nie było tradycji jedzenia czerniny. Poznałam ją dzięki tradycjom kulinarnym domu rodzinnego mojego męża. Lubię. Mamy "mapę regionu" gdzie ją podają i przejeżdżając zamawiamy. Oczywiście, mapa się powiększa. Najbardziej lubię tę serwowaną w Dolnej Grupie koło Grudziądza . Zawsze bierzemy jeszcze na wynos. Tam w ogóle wiedzą wszystko na temat podrobów drobiowych. Mistrzostwo świata.
- 10 2
-
2023-02-08 21:40
Cyk i 0,50 zł wleciało...
- 3 7
-
2023-02-08 16:13
Ma obrzydliwy smak, konsystencję i zapach (1)
- 12 11
-
2023-02-08 20:19
Każde danie da się zrobić źle.
Nawet schabowe można zrobić tak żeby nie smakowały. Kwestia przepisu, kucharza i jakości składników.
- 15 0
Wszystkie opinie
-
2023-02-08 15:42
Opinia wyróżniona
Czarnina (10)
Niebo w gębie. Ci co ustalali ten ranking, nie wiedzą co dobre. Pychotka jakich mało. Nie wspomnę o reszcie naszych zup.
- 122 89
-
2023-10-23 21:56
Klm
5vtvtv
- 0 0
-
2023-02-09 21:54
Dla mnie to ohyda
Jarzynową to bym jeszcze zjadła ale czerninę, ble, wolałabym jeść korzonki traw.
- 1 1
-
2023-02-09 19:51
Czarnina
Z suszonymi śliwkami, rewelacja
- 1 0
-
2023-02-09 07:15
też uwielbiam! najlepsza zupa na świecie :)))
- 4 1
-
2023-02-08 23:34
Zgadzam się!!! :)
- 2 0
-
2023-02-08 16:33
Jest smaczna ale trzeba ją umieć zrobić. A to niełatwe. (1)
- 17 4
-
2023-02-08 19:23
A jak czerninę
zrobiła moja babcia to niech się schowają wasze żaby i ślimaki....
- 12 2
-
2023-02-08 16:29
(2)
Gość co najdalej wyjechał do rumii i uważa że pierś z kurczaka jest lepsza od wagyu
- 14 12
-
2023-02-08 18:37
Światowcu ,kup sobie słownik ortograficzny.
- 1 1
-
2023-02-08 17:05
o matko! co ja teraz zrobię, ktoś napisał że nie smakuje jakaś zupa?! omg...
pisał to chyba jakiś francuz którego nauczyliśmy jeść sztućcami ;)
- 12 5
-
2023-02-14 13:46
czyli ruskie wygrali i przegrali
- 0 0
-
2023-02-09 18:21
Najohydniejszy jest mózg. Na szczęście już nikt nie je. (2)
Podawali z jajecznica. Flaki też ohydnie wyglądają. A czerninę trzeba szybko jeść, bo się skrzepy robią. Jeszcze ozór czyli język w sosie. A ktoś tu brzydził się chrabaszczy.
- 2 4
-
2023-02-14 13:45
mózg jest pyszny i w dalszym ciągu do dostania
np. na Zaspie
- 0 0
-
2023-02-11 11:28
Bycze jadra
Niedawno moja angielska znajoma opowiadala, ze jak do nich na farmę przyjezdzal weterynarz kastrowac byki, to jadra zawsze zabieral do skosumowania. To sie nazywalo sweet bread...to przeciez I tak te same czastki.subatomowe co w serniku na zimno czy w ziemniakach
- 0 0
-
2023-02-08 14:18
Opinia wyróżniona
(12)
Uwielbiałam czarninę, moja babcia robiła z domowym makaronem i jabłkami. Kiedy dowiedziałam się, z czego jest robiona, nigdy więcej nie wzięłam jej do ust.
- 74 50
-
2023-02-08 17:03
Pamiętam babcię, która trzymała kaczkę z naciętym karkiem aby krew upuścić. (2)
- 20 1
-
2023-02-14 13:44
o tak
i po wszystkim latająca kaczka bez łba w amoku jeszcze parę chwil. Widok nie do zapomnienia.
- 0 0
-
2023-02-08 21:41
Barbarzyństwo
- 6 5
-
2023-02-14 13:41
ale inne rzeczy bierzesz?
- 0 1
-
2023-02-09 17:56
Smutne
Skoro dobre to można jeść
- 0 0
-
2023-02-08 14:26
(4)
a ja jem do tej pory
- 20 8
-
2023-02-08 20:29
(1)
U mnie w domu nie było tradycji jedzenia czerniny. Poznałam ją dzięki tradycjom kulinarnym domu rodzinnego mojego męża. Lubię. Mamy "mapę regionu" gdzie ją podają i przejeżdżając zamawiamy. Oczywiście, mapa się powiększa. Najbardziej lubię tę serwowaną w Dolnej Grupie koło Grudziądza . Zawsze bierzemy jeszcze na wynos. Tam w ogóle wiedzą wszystko na temat podrobów drobiowych. Mistrzostwo świata.
- 10 2
-
2023-02-08 21:40
Cyk i 0,50 zł wleciało...
- 3 7
-
2023-02-08 16:13
Ma obrzydliwy smak, konsystencję i zapach (1)
- 12 11
-
2023-02-08 20:19
Każde danie da się zrobić źle.
Nawet schabowe można zrobić tak żeby nie smakowały. Kwestia przepisu, kucharza i jakości składników.
- 15 0
-
2023-02-08 16:48
Tak samo
Miałem dokładnie tak samo. Zajadałem za dziecka, dopóki nie dowiezialem się jak jest robiona...
- 7 3
-
2023-02-08 16:23
Czernina
Nie czarnina ...
I uwielbiam ją, ale nie za często, bo się mona przejeść:)- 8 3
-
2023-02-13 14:43
Najgorsza zupa jaką jadłem.
- 0 1
-
2023-02-12 17:01
Dopóki nie dowiedziałam się z czego jest robiona to się zajadalam nią . Teraz jej nie ruszę .
- 0 1
-
2023-02-12 07:49
Ranking
Każdy ma prawo do własnego zdania. Szczególnie gdy jest opłacany przez kogoś, kto na sąsiedniej liście (najlepsze zupy świata) poda własne produkty
- 0 0
-
2023-02-10 19:06
Fuj, ktoś lubi jeść krew?
- 2 1
-
2023-02-10 09:32
Mam nadzieję że artykuł będzie długo wisiał
żeby zochydzić co polskie, ta zupa akurat jest okropna, ale to nie ważne, nigdy nie jadłem i nie żałuję.
- 0 2
-
2023-02-10 08:26
Nigdy nie jadłam
Zawsze mnie od niej odrzucało.
- 2 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.