• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Polska zupa oceniona jako... najmniej smaczna na świecie

Magda Mielke
8 lutego 2023 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (149)
Czernina. Jednych odstrasza, innym przypomina smak dzieciństwa, do którego wciąż uwielbiają wracać. Czernina. Jednych odstrasza, innym przypomina smak dzieciństwa, do którego wciąż uwielbiają wracać.

Kulinarny portal TasteAtlas od wielu lat publikuje zestawienia najsmaczniejszych i najmniej smacznych potraw z całego świata. Na liście 100 najgorszych dań świata znalazła się polska czernina. Chociaż w Trójmieście i na Kaszubach nie brakuje sympatyków tego specyficznego dania, w większości przypadków zupa wzbudza skrajne emocje.



Restauracje z kuchnią polską w Trójmieście


Czy lubisz czerninę?

Kulinarny serwis TasteAtlas, który słynie z przepisów na lokalne dania ze wszystkich stron kuli ziemskiej oraz różnego rodzaju rankingów, opublikował zestawienie najgorszych dań świata.

W rankingu, który powstał na podstawie ocen użytkowników serwisu, znalazło się 100 dań, w tym 2 zupy z Polski. Polska czernina, czyli tradycyjna zupa z dodatkiem zwierzęcej krwi, zdeklasowała wszystkie inne zupy, zajmując 11 miejsce (z oceną 2,3 punktu na 5).

Czernina znalazła się na 11. miejscu w rankingu najgorszych dań świata portalu TasteAtlas. Czy słusznie? Czernina znalazła się na 11. miejscu w rankingu najgorszych dań świata portalu TasteAtlas. Czy słusznie?

Czernina - zupa z ciekawą historią



Czernina, czarnina, czarna polewka, czarna zalewajka, mała czarna, czyli jedna z najstarszych polskich zup, której podstawowymi składnikami są rosół i krew kaczki, gęsi lub królika. Czernina ma długą i bogatą historię. Uwielbiana w Wielkopolsce, na Pomorzu i Kujawach, w wielu innych regionach Polski jest nieznana albo budzi niechęć.

W dawnej Polsce podawana była kawalerowi starającemu się o rękę panny jako znak odmowy - stąd inna jej inna nazwa: czarna polewka. O czarnej polewce, która miała być podana Jackowi Soplicy, wspomina nawet Adam Mickiewicz w "Panu Tadeuszu".

Ta tradycyjna w staropolskiej kuchni zawiesista zupa gotowana jest ze świeżej krwi gęsiej, kaczej lub króliczej. Lekko kwaskowata, podawana jest z kawałkami mięsa oraz kluskami. Charakterystyczny słodko-kwaśny smak czernina zawdzięcza obecności cukru i octu, które zmieszane z krwią, zapobiegają jej skrzepnięciu. Poza podstawowymi składnikami charakterystyczny smak nadają zupie aromatyczne dodatki, takie jak suszone lub świeże owoce: gruszki, śliwki, jabłka, wiśnie i rodzynki, a także syropy z owoców, miód, ocet winny bądź jabłkowy. Czerninę zwykle podaje się z lanymi kluskami, domowym makaronem lub z gotowanymi ziemniakami. Czernina kaszubska została wpisana na listę polskich produktów tradycyjnych.

  • Czernina w restauracji Kucharia.
  • Czernina w restauracji Kucharia.

Gdzie w Trójmieście spróbujemy czerniny?



Czerninę z suszonymi owocami i ziemniaczanymi kluskami zjemy w obu lokalach Kucharii - przy ul. Słonimskiego 6Mapka i przy ul. Białoszewskiego 6Mapka. Zupę można zamówić w dwóch wariantach - większym (450 ml) w cenie 25 zł i mniejszym (270 ml) za 15 zł. To dobra alternatywa dla tych, którzy chcieliby tylko spróbować i sprawdzić, czy smakuje im czernina.

Restauracja Bursztynowa, znajdująca się w hotelu Bartan na Wyspie SobieszewskiejMapka, serwuje dania kuchni polskiej i regionalnej, żuławskiej i kaszubskiej. Poza takimi klasykami, jak polewka z ryb, śledź po żuławsku, kaczka z jabłkiem czy kogel mogel, zjemy tu też czerninę z kaszubskimi kluskami łyżką kładzionymi. Zupa powstaje na wywarze i krwi z kaczki, z suszonymi owocami, z cząbrem, majerankiem i kluskami ziemniaczanymi. Zupa serwowana jest w dwóch rozmiarach: mała (250 ml) kosztuje 15 zł, duża (400 ml) 25 zł.

- W tej chwili podrobów jada się bardzo mało, a szkoda, bo są zdrowe i mają dużo wartości odżywczych - mówi Bożenna Gast, szefowa hotelu Bartan, bistro Kucharia i restauracji Kucharia 1. - Tak jak niektórzy nie jedzą różnych skorupiaków, tak inni nie lubią czerniny, ale ona jest przepyszna. Często zdarza się u nas, że ci, którzy bardzo lubią tę zupę, przyprowadzają swoich gości, nie mówiąc im z czego ona jest, jak wygląda i smakuje. Tamci próbują, mówią, że jest bardzo dobra, a dopiero potem dowiadują się, co zjedli. Do nas na Wyspę Sobieszewską potrafią przyjechać goście z Sopotu - właśnie specjalnie na czerninę, a ostatnio szef kuchni miał przygotować na wynos 6 porcji, bo ktoś chciał zabrać do domu, żeby poczęstować gości.

Kaszubskie potrawy, w tym czerninę, znajdziemy w wielu regionalnych restauracjach położonych za miastem. Zupa ta stanowi kulinarną wizytówkę restauracji Mùlk położonej w Miszewku, przy drodze na Chwaszczyno. Za kaszubską czerninę na gęsinie z owocami i golcami, czyli ziemniaczanymi kluskami, zapłacimy tu 18 zł. Mùlkowa czernina przywołuje smak odwiedzin u babci, co ma w sobie wiele prawdy, ponieważ zupa powstaje według autorskiego przepisu babci szefa kuchni.

W położonym we wsi Gowino koło Wejherowa gościńcu Oycowa Zagroda czernina kaszubska podawana jest z kawałkami gęsiny. Za tę kaszubską zupę zapłacimy tu 28 zł.

- Specjalnie na czerninę przyjeżdżają smakosze, którzy uwielbiają takową zupkę. Wiele osób bardzo ją zachwala, w związku z czym też wiele jej sprzedajemy - mówi Lucyna Bigus z Oycowej Zagrody.
Ruchanki, śledzie, zylc, dziadówka. Kuchnia kaszubska w Trójmieście - gdzie zjemy? Ruchanki, śledzie, zylc, dziadówka. Kuchnia kaszubska w Trójmieście - gdzie zjemy?

Jarzynowa w zestawieniu najgorszych dań



W zestawieniu znalazła się jeszcze jedna polska zupa. O ile czernina nawet u nas uchodzi za danie kontrowersyjne i wielu zarzeka się, że nie byłoby w stanie jej spróbować, to druga polska zupa, która trafiła do rankingu najgorszych dań świata, może zaskoczyć. Jest to bowiem popularna zupa jarzynowa, która uplasowała się na 93. miejscu zestawienia. W poprzednich rankingach najgorszych dań znajdowały się także flaki, kaszanka i salceson.

Jakie jest najgorsze danie świata?



Za najgorsze danie świata tym razem uznano rosyjską sałatkę o nazwie indigirka. Indigirka to tradycyjna rybna sałatka (z dodatkiem cebuli i oleju) pochodząca z Jakucji.


Polskie ciasta na topie



Choć polskie zupy nie podbiły podniebień smakoszy, udało się tego dokonać ciastom. W zaktualizowanym niedawno rankingu 100 najsmaczniejszych ciast świata w pierwszej 10 uplasowały się aż 3 rodzime wypieki: karpatka (9. miejsce), sękacz (6. miejsce) i sernik (2. miejsce). Od sernika lepszy okazał się tylko rosyjski miodownik.

Z rodzynkami czy bez? Dokąd na sernik w Trójmieście Z rodzynkami czy bez? Dokąd na sernik w Trójmieście

Miejsca

Opinie (149) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    Czarnina (10)

    Niebo w gębie. Ci co ustalali ten ranking, nie wiedzą co dobre. Pychotka jakich mało. Nie wspomnę o reszcie naszych zup.

    • 122 89

    • Klm

      5vtvtv

      • 0 0

    • Dla mnie to ohyda

      Jarzynową to bym jeszcze zjadła ale czerninę, ble, wolałabym jeść korzonki traw.

      • 1 1

    • Czarnina

      Z suszonymi śliwkami, rewelacja

      • 1 0

    • też uwielbiam! najlepsza zupa na świecie :)))

      • 4 1

    • Zgadzam się!!! :)

      • 2 0

    • Jest smaczna ale trzeba ją umieć zrobić. A to niełatwe. (1)

      • 17 4

      • A jak czerninę

        zrobiła moja babcia to niech się schowają wasze żaby i ślimaki....

        • 12 2

    • (2)

      Gość co najdalej wyjechał do rumii i uważa że pierś z kurczaka jest lepsza od wagyu

      • 14 12

      • Światowcu ,kup sobie słownik ortograficzny.

        • 1 1

      • o matko! co ja teraz zrobię, ktoś napisał że nie smakuje jakaś zupa?! omg...

        pisał to chyba jakiś francuz którego nauczyliśmy jeść sztućcami ;)

        • 12 5

  • czyli ruskie wygrali i przegrali

    • 0 0

  • Najohydniejszy jest mózg. Na szczęście już nikt nie je. (2)

    Podawali z jajecznica. Flaki też ohydnie wyglądają. A czerninę trzeba szybko jeść, bo się skrzepy robią. Jeszcze ozór czyli język w sosie. A ktoś tu brzydził się chrabaszczy.

    • 2 4

    • mózg jest pyszny i w dalszym ciągu do dostania

      np. na Zaspie

      • 0 0

    • Bycze jadra

      Niedawno moja angielska znajoma opowiadala, ze jak do nich na farmę przyjezdzal weterynarz kastrowac byki, to jadra zawsze zabieral do skosumowania. To sie nazywalo sweet bread...to przeciez I tak te same czastki.subatomowe co w serniku na zimno czy w ziemniakach

      • 0 0

  • Opinia wyróżniona

    (12)

    Uwielbiałam czarninę, moja babcia robiła z domowym makaronem i jabłkami. Kiedy dowiedziałam się, z czego jest robiona, nigdy więcej nie wzięłam jej do ust.

    • 74 50

    • Pamiętam babcię, która trzymała kaczkę z naciętym karkiem aby krew upuścić. (2)

      • 20 1

      • o tak

        i po wszystkim latająca kaczka bez łba w amoku jeszcze parę chwil. Widok nie do zapomnienia.

        • 0 0

      • Barbarzyństwo

        • 6 5

    • ale inne rzeczy bierzesz?

      • 0 1

    • Smutne

      Skoro dobre to można jeść

      • 0 0

    • (4)

      a ja jem do tej pory

      • 20 8

      • (1)

        U mnie w domu nie było tradycji jedzenia czerniny. Poznałam ją dzięki tradycjom kulinarnym domu rodzinnego mojego męża. Lubię. Mamy "mapę regionu" gdzie ją podają i przejeżdżając zamawiamy. Oczywiście, mapa się powiększa. Najbardziej lubię tę serwowaną w Dolnej Grupie koło Grudziądza . Zawsze bierzemy jeszcze na wynos. Tam w ogóle wiedzą wszystko na temat podrobów drobiowych. Mistrzostwo świata.

        • 10 2

        • Cyk i 0,50 zł wleciało...

          • 3 7

      • Ma obrzydliwy smak, konsystencję i zapach (1)

        • 12 11

        • Każde danie da się zrobić źle.

          Nawet schabowe można zrobić tak żeby nie smakowały. Kwestia przepisu, kucharza i jakości składników.

          • 15 0

    • Tak samo

      Miałem dokładnie tak samo. Zajadałem za dziecka, dopóki nie dowiezialem się jak jest robiona...

      • 7 3

    • Czernina

      Nie czarnina ...
      I uwielbiam ją, ale nie za często, bo się mona przejeść:)

      • 8 3

  • Najgorsza zupa jaką jadłem.

    • 0 1

  • Dopóki nie dowiedziałam się z czego jest robiona to się zajadalam nią . Teraz jej nie ruszę .

    • 0 1

  • Ranking

    Każdy ma prawo do własnego zdania. Szczególnie gdy jest opłacany przez kogoś, kto na sąsiedniej liście (najlepsze zupy świata) poda własne produkty

    • 0 0

  • Fuj, ktoś lubi jeść krew?

    • 2 1

  • Mam nadzieję że artykuł będzie długo wisiał

    żeby zochydzić co polskie, ta zupa akurat jest okropna, ale to nie ważne, nigdy nie jadłem i nie żałuję.

    • 0 2

  • Nigdy nie jadłam

    Zawsze mnie od niej odrzucało.

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane