- 1 Nadchodzi festiwal śniadań na mieście (8 opinii)
- 2 Kiedy powiedzieć sobie dość? (78 opinii)
- 3 Nowe lokale: wege, sushi i ciekawe koncepty (99 opinii)
- 4 Kuchnie świata na Wege Festiwalu (97 opinii)
- 5 Ile zapłacimy za piwo na koncercie? (78 opinii)
- 6 Ile zapłacimy za jedzenie i picie na meczu? (69 opinii)
Z rodzynkami czy bez? Dokąd na sernik w Trójmieście
Nowojorski, japoński, wiedeński, królewski, baskijski, sułtański... podobno na świecie istnieje ok. 1 tys. różnych rodzajów sernika. Ciasto to szczególnie upodobali sobie Polacy - bez "serniczka" nie wyobrażamy sobie świąt, a w cukierniach zawsze znajdziemy duży wybór tego wyjątkowego przysmaku.
Trójmiasto: cukiernie i piekarnie
Jednym z najpopularniejszych serników w Polsce jest sernik krakowski, pieczony w prostokątnej formie, składający się z gęstej, twarogowej masy serowej z bakaliami oraz ciasta kruchego na spodzie i wierzchu (w postaci kratki). Innym popularnym u nas sernikiem jest wiedeński, tradycyjnie piecze się go bez spodu, za to z tłustym twarogiem mielonym. Na polskich stołach często pojawia się też sernik królewski z czekoladowym spodem, pieczoną masą serową i czekoladową kruszonką na wierzchu. Najbardziej tradycyjny polski sernik pieczony był z twarogu zagęszczonego kaszą, budyniem lub... gotowanymi ziemniakami.
W ostatnich latach dużą popularnością, szczególnie w kawiarniach, cieszą się kremowe serniki, takie jak baskijski czy nowojorski. Zarówno do pierwszego, jak i drugiego zamiast mielonego twarogu wykorzystuje się kremowe serki typu Philadelphia. Dzięki temu zyskują niezwykle kremową konsystencję. Do sernika baskijskiego tradycyjnie wykorzystuje się lekko słony ser San Millan, dlatego polskie przepisy zalecają dodanie do niego odrobiny soli. W przeciwieństwie do idealnie równego i białego sernika nowojorskiego baskijski posiada lekko przypalony wierzch i nieregularną formę.
Gdzie kupić sernik w Trójmieście?
Na poszukiwania sernika idealnego możemy wybrać się zarówno do kawiarni, jak i cukierni. Niestety wiele kawiarni nie posiada stałej oferty ciast, dlatego w tym wypadku cukiernia może okazać się pewniejszym wyborem.

Szeroki wybór serników oferuje cukiernia Baccate. Wśród nich m.in. sernik królewski (na kruchym, kakaowym spodzie i z kakaową kruszonką), sernik sułtański (ciężki, prawdziwy sernik z bakaliami, na kruchym spodzie, z cienką warstwą lukru i skórką pomarańczową), sernik z kokosem, sernik czekoladowy (pieczony w kąpieli wodnej), sernik z mandarynką czy sernik na zimno (na bazie serka mascarpone z kruchym ciasteczkowym spodem, w różnych wersjach smakowych, m.in. cynamon, wanilia, oreo). Klasyczne serniki kosztują 44 zł za kg, a sernik mascarpone 65 zł za kg.
W cukierni LeDelice możemy zamówić dwa klasyki wśród kremowych serników - baskijski i nowojorski.
- Sernik New York to niezmienny klasyk, który pieczemy zgodnie z autorskim przepisem od pierwszego dnia powstania cukierni. Od tego czasu w ogóle nie zmieniliśmy przepisu, bo wiemy od naszych klientów, że jest idealny, zaczynając od smaku i do tekstury - waniliowy i kremowy. Sernik baskijski pieczony jest w wysokiej temperaturze, dzięki której zyskuje swoją wyjątkową, brązową skórkę o lekko karmelowym smaku. Sernik jest oszałamiająco pyszny i zaskakująco słodko-słony, waniliowy, delikatny i bardzo mazisty - mówi Dymitr Dołżewski, Cukiernia LeDelice.
Serniki można zamówić w monoporcjach, w wersji na 3-4 osoby, lub standardowej ważącej 1 kg. W wersji standardowej zapłacimy za niego 80 zł.
Dużą ofertę serników posiada też cukiernia Must Bake.
- Proponujemy serniki zarówno pieczone, jak i serniki na zimno. Wszystkie przygotowywane są z najwyższej jakości składników, na bazie twarogu, mascarpone, serka śmietankowego i śmietanki. Najchętniej wybierany przez klientów jest pieczony sernik Słony Karmel (77 zł/kg), z karmelem z solą morską, klasyczny pieczony w kąpieli wodnej sernik New York (72 zł/kg) i Pascha (75 zł/kg) - tradycyjny sernik na zimno, z dużą ilością bakalii. Klienci polubili również charakterystycznie przypalany kremowy sernik baskijski (69 zł/kg) i delikatny sernik lawendowy (64 zł/kg) z dodatkiem białej czekolady - mówi Ania Bartkowska z Must Bake.
Na pyszne serniki zaprasza również Cukiernia Więcej.
- Serniki możemy zrobić w każdym smaku i praktycznie z każdymi dodatkami - oprócz klasycznych, takich jak owoce, cynamon, czekolada czy pistacja, możemy też zaserwować je na wytrawnie, np. z pomidorami czy porem - opowiada Diana Jajkowska z Cukierni Więcej.
Dokąd na kawę i sernik?
Wiele kawiarni nie posiada w swoim menu stałej oferty wypieków. Ciasto do kawy najczęściej wybieramy z witryny, która znajduje się przy kasie, a jej zawartość jest zmienna. Są jednak miejsca, w których na sernik nie trzeba polować. Jednym z nich jest kawiarnia Baika. Cena za porcję to 16 zł.
- Kawiarnia Baika w oferuje swoim gościom sernik mascarpone, który cieszy się się dużą popularnością. Nikt nie oprze się kruchemu, korzennemu spodowi przykrytemu puszystym serkiem mascarpone z dodatkiem miodu, śmietany i skondensowanego mleka, dodatkowo posypanego cynamonem. Ten deser występuje także w wersji z puree malinowym - mówi Dorota Karolak-Bernatek z kawiarni Baika. - W ofercie posiadamy także pieczony sernik fit, pozbawiony cukru białego. Mamy go w wersji waniliowej i czekoladowej. W składzie tego sernika znajdziemy m.in. płatki owsiane, gorzkie kakao przykryte twarogiem z dodatkiem prawdziwej wanilii, ksylitolu i jajek. Porcja tego sernika zadowoli najbardziej wybrednych fit smakoszy.
Sernik nowojorski serwuje Gelateria Italia. Różne rodzaje serników przygotowuje dla swoich gości Toscano Cafe Bar (23 zł za porcję). Bogatą ofertę serników posiada też kawiarnia W starym Kadrze (cena za kawałek to 22-24 zł), m.in. sernik New York (klasyczny sernik nowojorski z dodatkiem mascarpone i białej czekolady), sernik gruszkowy (klasyczny sernik z kawałkami gruszki, przyprawami korzennymi oraz białą czekoladą), sernik lawendowy (tradycyjny sernik "przeciągnięty" w piecu, który staje się przez to bardziej wyrazisty, obsypany płatkami lawendy, sernik Red Velvet (sernik śmietankowy na spodzie z buraka, obsypany owocami z białą czekoladą).
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-01-31 18:19
Oczywiście bez rodzynek (1)
Nie chce mi się ich wydłubywać z sernika
- 11 14
-
2023-01-31 21:28
Są ok.
Wydłubuje je, wkładam do nosa, kicham i wylatują...
Dobry żart w towarzystwie- 1 3
-
2023-01-31 10:39
Z rodzynkami, ale bez przesady z ilością.
Bez też się wciągnie, nie mam problemu ;)
- 26 20
-
2023-01-31 11:31
Jak z rodzynkami, to tylko do Cukierni Szatan, bo takie zbezczeszczenie tego pysznego ciasta to musi być jego pomysł.
- 11 18
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.