• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Czy kawa z palarni jest lepsza niż ze sklepu?

Aleksandra Wrona
1 września 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • Kawy rzemieślnicze są droższe od koncernowych, ale pozwalają na zupełnie nowe doznania smakowe.
  • Kawy rzemieślnicze są droższe od koncernowych, ale pozwalają na zupełnie nowe doznania smakowe.
  • Kawy rzemieślnicze są droższe od koncernowych, ale pozwalają na zupełnie nowe doznania smakowe.
  • Kawy rzemieślnicze są droższe od koncernowych, ale pozwalają na zupełnie nowe doznania smakowe.
  • Kawy rzemieślnicze są droższe od koncernowych, ale pozwalają na zupełnie nowe doznania smakowe.
  • Kawy rzemieślnicze są droższe od koncernowych, ale pozwalają na zupełnie nowe doznania smakowe.

Czy kawa parzona w domu może być tak dobra jak w kawiarni? "Nawet lepsza" - przekonują trójmiejscy roasterzy, czyli specjaliści od palenia kawy. I wcale nie trzeba do tego drogiego sprzętu. Wystarczą świeżo palone ziarna i trochę wiedzy, żeby w małej czarnej wyczuć nie tylko "moc", ale np. czekoladę, karmel, owoce czy orzechy.



Palarnie kawy w Trójmieście


Najczęściej piję kawę:

- Kawa rzemieślnicza to kawa produkowana w małych lub średnich palarniach kawy, gdzie proces prażenia prowadzony jest przez doświadczonego roastera. W odróżnieniu od dużych "gigantów kawowych" w palarniach rzemieślniczych dominuje człowiek, a nie maszyna. Roaster w rzemieślniczej palarni skupia swoją uwagę na wydobyciu z ziaren pochodzących z określonej plantacji tego, co najlepsze. Dostosowuje stopień palenia tak, aby wydobyć z kawy pełny wachlarz smaków i aromatów - mówi Magdalena KiełpińskaCafe Ina.
Kawa. Jak wpływa na nasz organizm? Kawa. Jak wpływa na nasz organizm?

Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po kawę z rzemieślniczej palarni?

- Kawy "marketowe" są niższej jakości, posiadają więcej ziaren z defektami, tj. połamane ziarna, ziarna z pleśnią czy ziarna pogryzione przez insekty. Ponadto kawy ze sklepów są palone ciemniej, aby zamaskować niepożądane cechy sensoryczne - mówi Rafał z palarni Skład Kawy.
W Trójmieście i okolicach znajdziemy kilkadziesiąt miejsc, które samodzielnie selekcjonują i wypalają kawę. Proces ten wymaga zarówno wiedzy, jak i umiejętności.

- Koncernowa kawa jest dosłownie "palona" w piecach o bardzo dużej wydajności w bardzo wysokiej temperaturze i bardzo krótkim czasie, w zależności od pieca to może być np. ok. 2 minut, następnie jest chłodzona wodą, co kończy proces prażenia i nie pozwala kawie się "rozwinąć" - mówi Jarosław Birut, Coffee Style. - Natomiast rzemieślnicza kawa jest prażona w piecach o mniejszej wydajności w niższej temperaturze i znacznie wolniej, najczęściej w czasie 15-18 minut na jeden zasyp, a następnie jest chłodzona zimnym powietrzem. To pozwala kawie w pełni wydobyć z niej wszystkie związki aromatyczno-smakowe. W takiej kawie jest nawet do 800-1000 takich związków. Dla porównania w kawie surowej tylko ok. kilkadziesiąt.
Kawa. Jak wpływa na nasz organizm? Kawa. Jak wpływa na nasz organizm?

Czy to znaczy, że każda kawa dostępna w sklepie jest kiepskiej jakości?

- Nie należy stygmatyzować kawy, którą kupujemy w sklepach. Wiele palarni rzemieślniczych, tak jak my, dostarcza kawę także na półki sklepowe. W tym wypadku naszym największym wyzwaniem jest dbanie, żeby kawy były zawsze świeże. Najlepiej, żeby kawa, którą kupuje się w sklepie, nie była starsza niż miesiąc od daty palenia, po tym okresie kawa nie będzie już smakowała tak, jak powinna, zaś jej wachlarz aromatów zostanie spłycony - mówi Magdalena Kiełpińska, Cafe Ina

Kawa rzemieślnicza - od czego zacząć?



Parzenie kawy rzemieślniczej może brzmieć jak tajemna sztuka, która wymaga drogiego sprzętu i dużej praktyki. W rzeczywistości wystarczy najprostszy dripper (ok. 10 zł), filtr papierowy i odrobina wiedzy, żeby poczuć różnicę. Wraz z czasem i stopniem zaangażowania możemy poszerzać swój kawowy repertuar o nowe sprzęty i sposoby parzenia.

- Przygodę z kawą warto rozpocząć od wypróbowania metody parzenia - może warto spróbować coś innego niż ekspres automatyczny? Ekspres przelewowy lub nawet sam dripper, czyli lejek z filtrem papierowym, potrafi wyciągnąć z kawy niesamowite smaki. I tak kawy afrykańskie, co do zasady, cechują aromaty cytrusów, a kawy z Ameryki Południowej - orzechy i czekolada - podpowiada Marcin Potkanski, Mitte.
Kawy na zimno. Gdzie, jakie i za ile? Kawy na zimno. Gdzie, jakie i za ile?
W jaki sposób wybrać ziarna, które będą nam smakować?

- Moim zdaniem warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań. Po pierwsze: co lubimy w kawie? Czy są to smaki idące w kierunku ciemnej czekolady, karmelu, owoców, orzechów? Po drugie: w czym najczęściej parzymy kawę? Jakie mamy urządzenia do tego? Następnie: czy pijemy kawę czarną czy z mlekiem? Czy lubimy łagodne smaki czy bardziej zdecydowane? Jest to bardzo pomocne przy wyborze kawy, ponieważ palarnie określają profil smakowy, a także stopień palenia, który mówi o tym, do jakich metod parzenia jest dana kawa. Warto też dopytać w konkretnej palarni, jeśli sami nie potrafimy zdecydować. Dobrze też jest na początku wybrać kilka mniejszych opakowań do spróbowania, żeby mieć porównanie i punkt odniesienia - mówi Magda Małagowska, Megan Coffee.
Pakiet startowy zawierający kilka różnych rodzajów kaw posiada w swojej ofercie m.in. palarnia Coffee Style.

- Najczęściej poszukiwane są kawy z Brazylii, ponieważ spełniają kryteria większości kawoszy - mówi Dawid Banaczek, Gdańska Palarnia Kawy. - Jednak warto bawić się smakiem i dla urozmaicenia spróbować ziarna z innych miejsc, chociażby z Indii.
  • Rzemieślnicza kawa jest prażona w piecach o mniejszej wydajności w niższej temperaturze i znacznie wolniej. Pozwala to wydobyć z niej pełnię aromatu.
  • Rzemieślnicza kawa jest prażona w piecach o mniejszej wydajności w niższej temperaturze i znacznie wolniej. Pozwala to wydobyć z niej pełnię aromatu.
  • Rzemieślnicza kawa jest prażona w piecach o mniejszej wydajności w niższej temperaturze i znacznie wolniej. Pozwala to wydobyć z niej pełnię aromatu.
  • Rzemieślnicza kawa jest prażona w piecach o mniejszej wydajności w niższej temperaturze i znacznie wolniej. Pozwala to wydobyć z niej pełnię aromatu.
  • Rzemieślnicza kawa jest prażona w piecach o mniejszej wydajności w niższej temperaturze i znacznie wolniej. Pozwala to wydobyć z niej pełnię aromatu.
  • Rzemieślnicza kawa jest prażona w piecach o mniejszej wydajności w niższej temperaturze i znacznie wolniej. Pozwala to wydobyć z niej pełnię aromatu.

Ciekawe propozycje z trójmiejskich palarni



Trójmiejskich roasterów zapytaliśmy o najciekawsze kawy, które posiadają w swoim asortymencie.

- W ofercie posiadamy kawy z całego tzw. pasa kawowego (z każdego kontynentu). Mamy ich 21 rodzajów i dlatego trudno jest wskazać tę najciekawszą. Każdy ma inne preferencje smakowe, a proces szukania i znalezienia tej jedynej jest fantastyczną przygodą - mówi Dawid Banaczek, Gdańska Palarnia Kawy.
Marcin Potkanski z palarni Mitte osobiście podróżuje po plantacjach, pomaga farmerom i importuje zielone ziarno, które wypala w Gdańsku. Na początek kawowej przygody poleca kawę Good Man pochodzącą z Indonezji.

- Bardzo subiektywnie patrząc, naszą najciekawszą kawą w ofercie jest Espresso Top. Jest to blend kaw pochodzących z Brazylii, Peru i Kenii, a każda z nich oferuje nam bogactwo aromatów tożsamych z miejscem, z którego pochodzi - mówi Rafał z palarni Skład Kawy. - Ponadto kawa ta jako jedyna z naszej oferty jest przygotowywana jako preblending, co oznacza, że ziarna z wszystkich trzech krajów są mieszane razem, a następnie mieszanka jest palona do koloru "medium espresso roast" - średni stopień palenia kawy, pod espresso.

- W naszej kawowej pracowni mamy kilka naprawdę ciekawych propozycji. A jedną z nich jest kawa Brazil Irish Coffee, której ziarna po wypaleniu leżakują w beczce po whisky i dzięki temu nabierają cudownego aromatu wanilii i drewna oraz zyskują słodycz i łagodność. Bardzo ciekawa jest też kawa Honduras Montecillos SHG o naturalnym aromacie ciemnej czekolady ze skórką pomarańczową - mówi Magda Małagowska, Megan Coffee.
- Nasze najpopularniejsze kawy to Verona Style, dla lubiących kawy intensywniejsze oraz delikatniejsza Venezia Style. Obie są mieszankami stuprocentowej arabiki. Natomiast najciekawszą opcją, przeznaczoną dla klientów gastronomicznych, jest możliwość skomponowania mieszanki na wyłączność w oparciu o oczekiwania naszych klientów. Taką mieszankę tworzymy od zera i jest ona oferowana jedynie u naszego klienta - mówi Jarosław Birut, Coffee Style.

Miejsca

Opinie (166) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Mam takie subiektywne wrażenie, (1)

    że filiżanka espresso w każdym miejscu we Włoszech smakuje i jest lepsza a także tańsza! niż w różnej maści "super kawiarni" w Polsce (ale także Austrii czy Niemczech)...

    • 3 0

    • Lungo

      Zgadzam się i wszędzie max ,1,5 euro za lungo

      • 0 0

  • Proszę o pomoc (7)

    Piję od paru lat kawę, w trzech wariantach:
    1. Espresso pojedyncze w kawiarni. Jaka po drodze się trafi.
    2. Z kawiarki w domu, bez mleka i cukru. Ręcznie mielona
    3. W pracy z ekspresu ciśnieniowego, bez mleka i cukru. Taki automat w kształcie kwadrata za 2-3 tysiące z marketu AGD. Obecnie mamy 3 ekspres. Jak dla mnie wszystkie były słabe.

    Te 3 punkty nigdy nie występują tego samego dnia. Bo piję maksymalnie 2 kawy dziennie.

    I za cholerę nie mogę dojść do ładu i składu.

    Z kawiarni to smakuje mi tylko jak espresso jest z takim kożuchem na wierzchu, czy jak to nazwać. I w niektórych miejscach tylko tak wychodzi. Nie wiem co o tym decyduje. Kawa, człowiek czy maszyna.

    Z kawiarki w domu - fajny rytuał, lubię przyrządzać, mielić kawę ale nie umywa się do espresso z kawiarni.

    Z ekspresu automatycznego w pracy - znowu rytuał, przerywnik w pracy ale jeszcze nie piłem dobrej kawy. Przeważnie jest za gorąca.

    No to wymyśliłem, że kupię ekspres kolbowy do domu, z niskiej lub średniej półki cenowej. Zrobiłem wywiad i okazało się, że problemem jest standaryzacja, rzadko wychodzi takie samo a poza tym rzadko wychodzi dobre.

    I co teraz? Jak piję 1-2 kawy dziennie, głównie espresso, to najlepiej olać sprawę i biegać do kawiarni. Wyjdzie taniej i smaczniej. Ale chciałbym w warunkach domowych zrobić espresso z kożuchem, ciemnym a nie jasnym jak z marketowych ekspresów automatycznych. Ale nie wiem jak :( Mogę zainwestować w kawę, pójść na jakiś kurs ale nie widzi mi się kupowanie sprzętu za dużą kasę. I pewnie zająłby pól blatu w kuchni.

    • 5 5

    • Przedstawiłeś problem, dostałeś odpowiedzi od d**ili. Oto jacy ludzie siedzą na tym forum... (1)

      Sprawa ma się tak:
      - oleista i intensywna kawa espresso wychodzi w kawiarniach z profesjonalnych ekspresów kolbowych z bojlerami. Duże kolby (nawet i 12 gramów kawy) z iedealnie równo zmieloną kawą, parzoną w całym procesie z odpiwednim ciśnieniem (do 15 bar, wyższe ciśnienie nie ma znaczenia i nie wierz w to co ci mówią marketingowcy) i temperaturą. Nie do odtworzenia w domu z ekspresów innych niż profi kolba.
      - ekspres automatyczny domowy. Kup wysoki model Jury, będziesz zadowolony i lżejszy o ok 6 tys. Jest to kompromis pomiędzy profi kolbą a napojem z tanich ekspresów za 1200. Chociaż wielu ludziom taka kawa smakuje, szczególnie jesli piją mleczne.
      - kawiarka, czyli moka. Inny rodzaj kawy, popularny i mający swoich zwolenników. Plusy to cena - całe 100 zł (nie kupuj aluminiowych kawiarek) i duuże możliwości bawienia się z czasem parzenia, ilością kawy, rodzajami i temperaturą. Sitko 6-8 gramów, standard. Jak chcesz przyszpanować - kupujesz żarnowy młynek za 350 zł i za 2-3 miesiące żałujesz tego zakupu, bo ze zwykłego młynka za 50 zł kawa wychodzi w kawiarce taka sama :D Realnie - mało zabawy z czyszczeniem, z czasem nuda i brak chęci eksperymentowania. Pogodzony z losem, sypiesz byle jak zmieloną kawę do sitka i nasłuchujesz z pokoju, czy już piszczy ;)
      - dripper. Tanio, ma swoich fanów i fanatyków. Kawa słaba w smaku, przeźroczysta prawie, za to z dużą ilością kofeiny.
      - aeropress, frenchpress, i inne pressy. Jak chcesz to kup, wczesniej sprawdź u kogoś jak działa i jak smakuje napar.
      - rozpuszczalna. O dziwo, droga kawa rozpuszczalna zrobiona z kawy a nie z wiórów drzewnych od stolarza (hehe) może nawet dobrze smakować. Ale wiesz.... rozpuszczalna to najniższy poziom piekła, tylko frajerzy ją piją, ale piją, za to w towarzystwie siedzą cicho ;)
      To tak pobieżnie..... bardzo pobieżnie. Jeśli pijesz 2-3 kawy dziennie, osobiście poszedłbym w automatyczną Jurę. Jak chcesz mieć nadal zycie pełne niespodzianek, pij espresso w dobrych kawiarniach :)

      • 4 0

      • bardzo dziękuję za odpowiedź!

        Ile kosztowałby najtańszy profi kolba? Dałoby się coś znaleźć w okolicy 6 tyś, czyli tyle ile za Jurę? Bo w internecie jest kilka modeli w tej cenie ale nie wiem czy mieszczą się w definicji profesjonalnego sprzętu.
        Abstrahując od kwestii smakowych to ekspres kolbowy byłby pięknym meblem w kuchni.

        Niewątpliwą zaletą automatu to możliwość szybkiej kawy mlecznej, którą żona pije litrami.
        A przyrządzanie to prawdziwa logistyka. Najpierw pełna kawiarka kawy a potem mleko w oddzielnym spieniaczu.
        Z wynalazków to smakowała mi kawa w takim tygielku. Ale nie wyobrażam sobie takiego picia codziennie.

        • 0 0

    • Prosimy idź do lekaża (1)

      Lub pij herbatę lub ciepłe mleko lub wodę

      • 3 7

      • Jesteś głupi?

        • 1 0

    • Ten kożuch to crema

      • 0 0

    • Przestań pić kawę ! Bo na nią Nie zasługujesz !

      • 1 5

    • Znajdź chłopaka/dziewczynę.
      I spróbuj zacząć żyć

      • 5 7

  • Palenie kawy

    Mieszkam nieopodal palarni kawy. Nie jest to przyjemny zapach . Podczas palenia okna trzeba zamykać bo śmierdzi spalonymi tostami.

    • 1 2

  • Jak kawa to tylko ze statback za 25 zł....

    • 0 1

  • Pan mówiący o ciemniejszym wypalaniu przez duże koncerny kompromituje się. (17)

    Kawy sa wypalane wedle ściśle przestrzeganych przepisów, a stopień palenia zależy przede wszystkim od gustu klienta. I pewnie nie słyszał, że we Włoszech na południu pija się kawę bardziej paloną, bo takie mają upodobania.

    Takie pitolenie dyskredytuje rozmówcę, choć może i pali dobrą kawę.

    Przy okazji, rzemieślnik MOŻE stworzyć dobrą mieszankę, ale to zależy od jego umiejętności, duże firmy zawsze oferują idealną jakość (chyba że sprzedają intencjonalnie syf), bo mają dopracowane przepisy, niezależnie kto jest w pracy w danym dniu i maszyny, które gwarantują idealny stan wypalenia, kontrolowane przez komputery i gwarantujące równomierne wypalenie bo ziarna są opalane gorącym powietrzem, a nie kontaktem z nagrzaną blachą.

    Takich maszyn rzemieślnik NIGDY nie będzie miał, co za tym raz kawa będzie taka, raz siaka, bo nie jest w stanie odtworzyć idealnych, powtarzalnych warunków.

    • 27 16

    • To pokaż kawę koncernową która nie jest ciemno palona. (4)

      Dodam że napis "mild" czy "light" na koncernowej paczce nie ma nic wspólnego z jasnym paleniem

      • 2 2

      • LOL to sobie kup, otwórz i zobaczysz różnicę koloru, o ile nie jesteś daltonistą (3)

        ale nawet jesli postrzegasz jak pies w odcieniach szarości, to też dostrzeżesz różnicę

        • 1 1

        • zero szans - kupuje i koncernową i nie, jasna kawa koncernowa nadal jest ciemna jak cholera, (2)

          ma zero aromatów i smaku które mają niekoncernowe

          • 0 1

          • to kup sobie jasną koncernową, kto cię zmusza do kupowania ciemnej (1)

            nie wiem ale tu wypowiadają sie jacyś nawiedzeni fundamentaliści

            wiele firm podaje nawet na opakowaniach oznaczenia właśnie dla przykładu stanu wypalenia

            Nie kupuj tej z 5 ziarenkami tylko te z jednym to będziesz miał jasną, ogarnij się nieco intelektualnie jak idziesz do sklepu

            • 0 0

            • Kup sobie kiedyś kawę jasno paloną z kawiarni.

              Następnie "jasną" koncernową. Weź z każdej po ziarenku. Popatrz na jedno ziarenko. Popatrz na drugie ziarenko. Daj sobie czas, żeby umysł mógł pogodzić się z tym, co widzi.

              • 0 0

    • (8)

      Kawy sa wypalane wedle ściśle przestrzeganych przepisów, a stopień palenia zależy przede wszystkim od gustu klienta.
      Kto tu sie kompromituje... Mozesz powiedziec, ktora kawa duzej marki w Polsce nie jest ciemno wypalona? Ja tez takiej nie znam. Oczywiscie, gust klienta, blablablabla. Byc moze. Ja tez czasem lubie wypic ciemniej wypalona, trudniejsza kawe. Ale zupelnie przypadkiem w takim wypalaniu latwiej ukryc braki ziaren i zupelnie przypadkiem koncerny wypalaja kawe tylko w taki sposob. I zupelnie przypadkiem, dokladnie tak jak w przypadku koncernowego piwa, firmy zaslaniaja sie gustem klienta i z jakiegos powodu nie chca zagospodarowac kilku do kilkunastu procent rynku. Jakby chcialy to by oczywiscie mogly (a w miedzyczasie koncerny piwne w USA maja problem z pozyskaniem chmielu, bo mimo, ze maja 90% rynku a krafty tylko 10% to krafty zuzywaja 90% chmielu i koncerny maja problem).

      • 7 5

      • Zaskoczę cię. W piwach koncernowych nie ma chmielu. Goryczka pochodzi z syntetycznego ekstraktu identycznego z naturalnym.
        Na kawie się nje znasz. Na piwie też. Ale do powiedzenia masz dużo

        • 0 0

      • (1)

        A ja akurat mam odmienne obserwacje. Ziarna ze sklepu sa duze, ladne, rpwne. A ziarna z palarni co mam to zawsze sa duzo mniejsze od tych sklepowych, kazde inne, mniej regularne I porownujac gars ziarna sklepowego I gars ziarna kraftowego naprawde mozna sie zdziwic. Zeby nie bylo - porownywalam te same rodzaje np z Brazyli czy Peru wiec odpada ze jedna byla taka a druga siaka.

        • 1 0

        • Slusznie ja też kupuję w sklepach a nie w palarniach i nie zauwazyłem połamanych ziaren

          natomiast sama wielkość to coś innego - arabika jest z definicji większa, robusta ma mniejsze ziarna

          swoją drogą nawet gdyby były połamane, to co za różnica, skoro takie łamanie może powstać już po procesie palenia, a nie przed

          • 0 0

      • nie wiedziałem, że polskie marki kawy sa jakimś wzorcem... interesujące, które? (4)

        Pewnie nie zauważyłeś, że w sklepach masz do wyboru dziesiątki różnych kaw, z różnych firm. Akurat w Polsce zarówno herbaty jak i kawy sa w dużej liczbie i jest spory wybór.

        ja pije dużo kawy, kupuję różne, bo trudno jest trafić na coś co akurat odpowiada. Kawy są bardzo różne w sensie smakowym, nie wiem jaką niszę ty reprezentujesz, ale na 100% ktoś taką mieszankę produkuje.

        Nigdy, powtarzam nigdy, nie widziałem by ziarna były połamane, poza pojedynczymi, co może się zdarzyć. Więc daruj sobie te dziwaczną filozofie.

        I nie kupuję wcale tych drogich, bo dobrze wiem, że cena o niczym nie świadczy, ani marka.

        • 4 7

        • (3)

          "kawa duzej marki w Polsce " "koncerny"
          Albo nie umiesz czytac i nie rozumiesz, ze pisze o kawach duzych marek dostepnych w Polsce, nie zas o polskich markach xD (polskie "koncerny" kawowe XddD), albo jezdzisz kupowac swoja kawe do Wloch czy gdzie tam, gdzie sa inne marki niz te dostepne w Polsce. Natomiast poza tym to spoko, nie unos sie, nie mam nic przeciwko temu, ze lubisz co tam lubisz, ale przekonywanie mnie do teorii, ze to jest takie super mozesz sobie odpuscic, nie uda ci sie. Bo sprawdzalem :)

          • 7 4

          • doprawdy czytaj choć siebie samego, zanim zaczniesz pitolić bez sensu (2)

            Cytuję zdanie, które można tylko w jeden sposób zrozumieć

            >>Mozesz powiedziec, ktora kawa duzej marki w Polsce nie jest ciemno wypalona?

            Że chodzi ci o kawę polskiej marki, jeśli natomiast nie, to radzę poduczyć się języka ojczystego, o ile polski takim jest dla ciebie.

            Nie mam zamiaru przekonywać nikogo do niczego.

            • 3 6

            • Zabawne (1)

              Naprawdę nie widzisz różnicy między stwierdzeniem "kawa dużej marki w Polsce" a "kawa polskiej marki"?;)). Jeżeli nie, to nie doradzaj innym, bo masz trudności z rozumieniem tekstu. Ps. zastąp słowo kawa np słowem samochód to może zrozumiesz różnicę;)

              • 6 5

              • zdecydowanie powinieneś wrócić do szkoły, tylko na język polski, nie religię

                chyba że dla zasady jesteś takim portalowym trollem

                • 2 8

    • (2)

      "duże firmy oferują idealną jakość" Tak, tak, jak np. McDonalds

      • 3 2

      • (1)

        Masz racje. Duze firmy jedynie oferuja powtarzalna jakosc. Kawa danej marki od duzej firmy zawsze bedzie taka sama. Z malej palarni, ktora nie jest tak zautomatyzowana moze miec roznice smakowe w zaleznosci od partii.

        • 2 0

        • on tego nie zrozumie

          można nie lubić McDonaldsa, ale to jest niepodważalny fakt, że wprowadzili do szeroko pojmowanych restauracji jednakową jakość produktu, no ale trzeba mieć jakąś wiedzę, by to przetrawić

          • 1 0

  • To zależy jaka, gdzie i kiedy kupiona (5)

    Oczywiście najpierw trzeba odrzucić ten cały bełkot o leżakowaniach, blendingach, roastach i całą ta dorabianą filozofię - to są zabiegi marketingowe podobnie jak cała ta nomenklatura piwna mając sprawić wrażenie w klientach że sa jakąś wtajemniczoną, wyższa warstwą niż przeciętny pijacz kawy.
    Generalnie jeśli ziarno było przyzwoitej jakości to kawa będzie smaczna. W małej palarni masz większy wybór niż w sklepie jak mocno jest wyprażona kawa. Poza tym w palarni możesz kupić kawę świeżo uprażoną co w sklepie już jest niemożliwe. I tu jest prawda że świeża kawa smakuje lepiej niż przechowywana a żadna z technik stosowana w przemysle nie jest w stanie przechować kawy przez wiele miesiecy bez straty jakościowej.
    Niestety coś za coś, bo w małych palarniach kawa jest raczej droższa. Ale trudno porównać np świeżą paczkę kawy wypaloną wczoraj z zalegającą od pół roku paczką w sklepie sprzedawaną "w promocji" bo się termin kończy.

    • 17 9

    • (2)

      Oczywiście najpierw trzeba odrzucić ten cały bełkot o leżakowaniach, blendingach, roastach i całą ta dorabianą filozofię
      Nie znam sie to sie wypowiem, czemuzby nie, kto mnie powstrzyma?
      Oczywiscie, ze ma znaczenie i oczywiscie, ze jakosc ziaren i sposob ich przetworzenia to wlasnie te powody, dla ktorych mozesz w kawie rzemieslniczej wyczuc np. smak orzechów i suszonych sliwek a w kawie z marketu nie mozesz. Chyba, ze nie mozesz i tu i tu, to wtedy przeplacanie nie ma zadnego sensu.
      I to samo w piwie. Smak koncernowego lagera jest kompletnie innyc od rzemieslniczego ale. Trochę ze względu na jakość składników, bardziej ze względu na ich ilość i w ogromnym stopniu ze względu na proces. Swiezy Zywiec nigdy nie bedzie smakowal jak jakiekolwia IPA. Nawet jak naladujesz do niego pol kilo chmielu. Jest wazony w inny sposob. Tak samo jak niepastwryzowany kasztelan. Nie bedzie nawet blisko smaku ale, bo to nie kwestia swiezosci tylko zupelnie innego procesu produkcyjnego.
      Nie trzeba byc genialnym sensorykiem, by w kawie rzemieslniczej wyczuc te ciekawe smaki, ktorych prozno szukac w starbucksie i nie trzeba byc genialnym sensorykiem zeby wyczuc cytrusy w piwie kraftowym chociaz nie jest sie w stanie wykryc chmielu w Carlsbergu. I te roznice nie sa przypadkowe, Panie Januszu. One maja swoje zrodlo.

      • 9 2

      • Porównać smak lagera do ipy. To trzeba być znafcom.
        Żywiec nje ma nic wspólnego z piwem. Tak samo Carlsberg.
        Wiesz chociaż skąd się biorą te nuty cytrusowe w "rzemieślniczych" szczytach zwanych ipa pale ale?
        Raczej nje

        • 0 0

      • niggdzie nie napisałem że smaki kawy czy tez piwa sie nie różnią

        chodzi mi tylko o tą otoczkę urastającą do rangi niemalże misterium, z mnóstwem różnych zasad, określeń itp.
        Wyższy stopień wtajemniczenia nie jest potrzebny przecietnym pijaczom kawy czy piwa, zwłaszcza jak czytają o tych różnych aromatach i nutach, których i tak potem większość nie potrafi wyczuć tak jak różnicy pomiędzy jakąś eko-bio kawą a tą z palenia przemysłowego

        • 4 0

    • No cóż.

      Jak ktoś ma wypalone metylem kubki smakowe to nie czuje różnicy, cóż na to poradzić. Jak ktoś woli piwo o smaku wody , albo kawę o smaku spalonej podeszwy, to tylko można skomentować jak w wiedźminie - są tacy co przedkładają towarzystwo kóz nad towarzystwo kobiet. Jednym i drugim tylko współczuć

      • 0 3

    • wcale nie - jak z każdym środkiem spożywczym, wszystko zależy od składnika i produkcji, efekt końcowy może być taki lub inny

      Dla przykładu jest taki rodzaj jak Monsooned Malabar (oczywiście potem różne marki będą różniły się smakiem), który nie wiem jak obecnie jest produkowany, ale oryginalnie nabierał specyfiki dlatego, że kawa była składowana czy transportowana statkami w czasie okresu monsunów i miała kontakt z morską słonawa wilgocią.

      Inną ciekawą jest etiopska Sidamo (zwłaszcza z mlekiem), ale znowu zależy od producenta.

      • 6 1

  • Najgorsza kawa to z tych ekspresów automatycznych nawet tych co kosztują po kilkanaście tys. (9)

    świeżo palona kawa 50zł za kg plus młynek ręczny plus kawiarka robi robotę.
    kiedyś też bawiłem się w kawy po 500zł za kilo ale tu faktycznie nie warto bez "specjalistycznej" wiedzy parzenia takiej kawy i sprzętu.

    • 21 24

    • (1)

      Nie prawda. Jura miała serię automatów które że zwykłej emki potrafiły zrobić dobrze. Inna sprawa, że mieszanka, choć tania była dobrej jakości.... Ale testowałem te automaty na różnym ziarnie i powiem szczerze- szacun!

      • 2 2

      • w robocie mamy takie ekspresy

        najgorsza kawa na swiecie z tego wychodzi. nie da sie tego pic.

        • 0 0

    • (1)

      Świeżo palona za 50 zł/kg? Halo, te paczki mają 250g. :)))

      • 13 1

      • poszukasz to znajdziesz w promocji bez problemu i 500g

        • 0 0

    • (1)

      Nie każdy mieszka z matką, nie pracuje lub nie ma dzieci.
      Wsypuję do ekspresu za chwilę mam.

      • 13 13

      • Nie kazdy jest zgnusnialeym leniem :P

        • 1 2

    • znalazł się ekspert

      niech każdy pije to co lubi i mu smakuje a ekspres daje całkiem fajną kawę , mam i sobie chwalę

      • 9 0

    • Kawa z ekspesu automatycznego to kompromis dla tych, co nie tolerują plujki, albo rozpuszczalnej (1)

      I nie mów, że to najgorsza kawa, bo ma największą powtarzalność, bazuje na pewnym kompromisie jakości i przy obecnych technikach parzenia w maszynach automatycznych, przewyższa walorami jakieś wynalazki typu frenchpress czy inny aeropress. Zresztą... niech każdy pije co lubi, ale na pewno ty nie masz upoważnienia do mówienia co jest najgorsze albo najlepsze

      • 11 2

      • > przewyższa walorami jakieś wynalazki typu frenchpress czy inny aeropress< Ale, że co? Chodzi o walory smakowe?

        • 0 3

  • Opinia wyróżniona

    Proponuję złoty środek (36)

    Nie trzeba kawy "rzemieślniczej" żeby się nią cieszyć. Tym bardziej jak ktoś pije z mlekiem albo cukrem. Większość knajp podaje nam typowe włoskie robusty po 15zl/kg w detalu sprzedając to po 10 złotych za filiżankę. Polecam w domu wypić kawkę z kawiarki (koszt sprzętu od 30 złotych), albo ekspresu kolbowego (od 200 złotych). Tak uzbrojeni, kupujemy kawę za jakieś 30zl/kg i mamy lepszą w domu od niemalże wszystkich knajp w Trójmieście. Nie trzeba wcale stówki za kilogram

    • 88 13

    • typowa włoska kawa w kawiarni włoskiej to nie jest robusta, tylko mieszanka (3)

      mieszanka Robusty i Arabiki (w mniejszej części), a co knajpy podają i w jakiej cenie, to już inny problem

      Nie wiem skąd wzięła się moda na 100% Arabiki, ja akurat takich kaw nie lubię, bo mają w 99% przypadków kwaskowaty posmak, który według mnie psuje cały smak.

      • 7 9

      • Arabike z robustą pomyliłeś.

        • 0 0

      • (1)

        Nie masz racji ! Właśnie 100 % Arabika jest najlepszą kawą na świecie ! Nie wiem jak w Polsce selekcjonowana jest ta kawa Arabika ale w Brazylii jak pływałem w PLO nie raz piłem ,naprawdę Wyśmienitą Arabikę . I o dziwo jedna kawa espresso starczała na cały dzień . Pozdrawiam .

        • 1 3

        • czytaj ze zrozumieniem proszę i nie równaj do trollni na tym portalu

          napisałem że typowa włoska kawa w kawiarni to mieszanka a nie Arabika, bo ktoś twierdził że wloskie kawiarnie podają tylko robustę

          mnie nie interesuje co kto pije, bo w przeciwieństwie do pseudoznawców pozostawiam ten wybór kazdemu, niech kazdy pije to co lubi

          Arabika nie jest najlepszą, po prostu jest inna, ma inne walory smakowe, inna zawartość kofeiny, ale przecież arabika arabice nie jest równa, zależy choćby od regionu

          • 1 2

    • (9)

      Kawiarka i express kolbowy to dwie najgorsze metody parzenia kawy, jedyna ich zaleta to ze jest w tych metodach mniej zabawy (ale wcale nieduzo mniej), juz wole poprawnie zaparzona kawe w kubku. Nie wspominajac o Frenchpressie, ktory kosztuje od 40 zlotych, czy Aeropressie, ktory kosztuje od stowy.
      Jacobs kosztuje niemniej niz 20 zlotych za pol kilo, wiec nie wiem jaka kawe ty chcesz kupic za 30/kg i sie nia cieszyc :)
      A dwa- czy wy naprawde pijecie tyle tej kawy, zeby cena 12 zlotych za 100 gram rozwalala wam budzet? Jesli tak to przede wszystkim zmniejszcie zuzycie a nastepnie zainwestujcie w jakosc. Ja moge sobie pozwolic, by wydac 12 zlotych tygodniowo na kawe i wy tez prawdopodbnie mozecie to zrobic. Owszem, w robocie mam kawe za darmo, wiec swoja pije tylko w weekend i faktycznie w pracy nie potrzebuje takiej dobrej, bo i tak jej tu nie celebruje i zgodze sie, ze do takiego celu dobra kawa z marketu sie nadaje. Natomiast jak chce w sobote usiasc i celebrowac kawke to wole pic cos co faktycznie daje ciekawy smak.

      • 8 22

      • Bzudra na bzdurze (5)

        Ja wypijam z żoną 4kg kawy miesięcznie. Kupujemy kawę za 90 zł /kg, więc kosztuje to nas prawie 400zl. Dodatkowo sorry, ale jak ktoś tu wcześniej pisze, ze ekspres kolbowy za 200zl,to dyskusja raczej bezprzedmiotowa. Najtańsza normalna kolba kosztuje od 1500zl (gaggia baby), a to jest i tak najnizszy level entry.

        • 9 20

        • oho... znawca się znalazł... (3)

          2kg miesięcznie to interesujące, bo zwykle espresso to jakieś 7 gram 2000:7=286/30=10

          Niby można ale 10 espresso to raczej już nałóg i to raczej ciężki.

          Normalny ekspres to nie jest ekspres markowy, którym możesz chwalić się na portalu, to ekspres, który ma spełniać pewne, zasadniczo proste, warunki

          Czyli podgrzać wodę do odpowiedniej temperatury i wytworzyć odpowiednie ciśnienie.

          kropka

          Fontanny i gwizdki są dla gawiedzi lubiącej szpanować.

          • 20 2

          • Nie wiesz ile kawy pije i ile jeszcze osób przy okazji pije. Ja piję dużo. Żona mniej. Jeszcze goście. 2 kg miesięcznie schodzą.

            • 0 1

          • Kolejny znawca, jak ten od kawy po 15 zł za kilogram... (1)

            Ekspres automatyczny ma zapewnić przepływ wody o odpowiedniej temperaturze i ciśnieniu, w trakcie właściwie dobranego czasu przez dobrze uformowany na sitku krążek kawowy. Do tego odpowiednia grubość mielenia dla danego specjału. Technologicznie jest to dużo trudniejsze niż wstawienie do urządzenia dotykowego wyświetlacza i zaprogramowanie 40 rodzajów gotowych kaw.

            Przy kolbie czy dźwigni 90% pracy wykonuje użytkownik i wtedy od niego zależy czy kawa się uda.

            • 5 4

            • widze że kolega zatrzymał sie na etapie kolby sprzed 20 lat

              • 5 0

        • Super na superze

          Tylko co z tego skoro w Aeropressie za stowe tez zaparzysz dobra kawe? Owszem, tani ekspres kolbowy nie ma sensu, duzo zabawy z parzeniem i sprzataniem a kawa srednia, a aeropres to polowa kosztu tej taniej kolby.
          Uwazam, ze picie wiecej niz 2 kubkow kawy dziennie moze byc niezdrowe, wiec ja bym wolal sie po prostu ograniczyc. No i napisalem (czytanie?), ze jak pije kawe w trakcie pracy to jej jakosc nie ma dla mnie az takiego znaczenia (jasne, jest jakis prog ponizej ktorego nie zejde, ale rozumiem, ze czesto pije sie kawe nie z potrzeby celebracji). Sa tez tacy, ktorzy nie rozumieja, jak ludzie moga nie jesc codziennie kolacji we francuskiej restauracji, pewnie, ze sa. No ale napisalem jakim cudem ja sie mieszcze z moim spozyciem kawy w 50 zlotych i troche bardzo dobrej kawy wypijem, ale wypijam tez duzo OK kawy :)

          • 7 3

      • (1)

        Ha ha ha kawa w kubku ! To prawie jak w USA , gdzie kawę dolewają z czajnika co 10 minut ! Uśmiałem się nieźle ! Idę zrobić sobie kawę espresso z mojej Jury.

        • 2 4

        • oczywiście typowa amerykańska to jak ta z PRLu u nas - ale ja bym był ostrożny z tym wyśmiewaniem

          kaw z pojemnika

          przecież teraz od paru lat jest moda na jakieś chemexy czy inne sreksy, które właśnie polegają na jakimś macerowaniu kawy w pojemnikach

          a nie jak to przez wiele dziesięcioleci było najczęściej uznawana za dobrą kawę z włoskiego ekspresu

          • 0 0

      • 100 gramów, a nie gram.

        • 3 0

    • 30 za kg? To raczej jakaś mieszanka żołędzi z kawą

      • 1 0

    • Mało kto serwuje robuste bo to dosyć niszową odmiana. Do tego dość specyficznie smakuje.

      • 0 0

    • (9)

      Ogólnie się zgadzam, ale kawa za 30 zł/kg to kosmos. Nie wiem, gdzie można taką kupić - sensowne zaczynają się od 2x tyle, co oczywiście i tak jest bardzo tanio (i smaczniej) w porównaniu do dowolnej kawy na mieście.

      • 29 3

      • cena jest względna i niczego nie gwarantuje, to samo z winami (8)

        jak trafisz na dobrą kawę, to zapamiętaj typ i markę, bo jest tego tyle, ze trudno przypadkiem dopaść coś dobrego

        i najważniejsze - to tobie ma smakować, nie sprzedawcy. Jeśli smakuje ci za 20PLN to tym lepiej, jak taka za 150... cóż trudno.

        • 16 2

        • (2)

          Aktualnie MK cafe na allegro kosztuje 21 za pol kilo, to w markecie pewnie co najmniej 25, czyli 50 zlotych za kilogram. A obok dobrej kawy to to nie lezalo.

          • 19 2

          • A co Mk Cafe ma wspólnego z kawą? To są palone żołędzie.

            • 2 0

          • Mc cafe w markecie Selgros 130 zł /kg ! 100 % Arabica . Były tańsze Tchibo ale ta nie do picia !

            • 0 0

        • (4)

          "Marka" kawy, proszę Cię... to naprawdę nie ma startu do kawy speciality.

          • 8 9

          • przepraszam ale nie rozumiem slangu dzielni (3)

            co to jest kawa speciality?

            • 14 7

            • (1)

              Kawa speciality to ta z najmniejszą ilością defektów. Czyli nie to, co leci do Jacobsa, czy Tchibo :)

              • 2 2

              • Nie - kawa speciality, której nazwy użył nie znając do końca znaczenia ten specjalista

                to jest dokładnie kawa markowa o ustalonej recepturze, obojętne czy to mieszanka czy konkretny typ wypalany w konkretny sposób

                kawa speciality to nie jest synonim kawy rzemieślniczej

                trollnia na tym portalu jest mniej więcej na poziomie kibolstwa, do tego nawet nie łapie prostego sarkazmu

                • 1 0

            • to się doucz

              • 1 15

    • Robusta to najlepsza kawa. Ale wciskanie kitu robi swoje i wszyscy mysla ze arabika to top. (2)

      • 5 8

      • Jest inna, czy lepsza czy gorsza to juz kwestia indywidualna.

        • 3 0

      • też uważam, że robusta jest lepsza od arabiki choć najczęściej ta dobra jest w mieszankach

        samej arabiki unikam jak ognia, choć czasem trafi sie jakaś 'zjadliwa'

        • 3 7

    • A gdzie masz kawę za 30 zł / kg ! Podaj namiary chętnie kupię ! Ostatnio kupowałem kawę ziarnistą i to najtańszą z wyłożonych kaw na półce sklepu za 58zł /kg .

      • 2 0

    • Kawa...

      Bzdury, nie ma dobrej kawy w cenie 30 zł/ kg. Dobra kawa rzemieślnicza kosztuje od 90 zł/kg.

      • 3 2

    • 30 zł za kg?! Skąd, chyba jakiś syf.

      • 4 1

    • No i nie musimy iść na miasto na kawę
      Izolujemy się i fajnie jest

      • 7 1

    • Za 15 zł/kg to nie dostaniesz zielonych ziaren robusty zmiatanej z pokładu statku. Nie masz pojęcia o czym piszesz. (1)

      30 zł/kg przy obecnych cenach gazu to w/w zmiotki w stadium przepalenia.

      Żadna knajpa, która jest nastawiona na powrót klienta nie podaje nędznej jakości kawy. Mając marżę na każdej filiżance po 1500% jest to zupełnie nieopłacalne, bo często wyłącznie z samego napoju można utrzymać cały lokal.

      Oczywiście, że rzemieślniczej kawy nie trzeba. Często nawet powinno się jej unikać, bo małe palarnie nie mają odsiewaczy kamieni/szkła/gałęzi i płacąc 200zł za kg "kraftowej" kawy w parę sekund możemy rozwalić żarna młynka.

      • 4 8

      • głupszego komentarza nie czytałem od paru godzin

        • 7 4

    • 15 za kg :d

      • 9 1

  • (5)

    Czy orientuje sie ktos gdzie kupie rzemieslniczy papier toaletowy ?

    • 17 5

    • Najlepszy jest w

      Lidlu, ten z mandalorianem...

      Teraz już chyba tylko ba ebay.

      • 1 0

    • Na 100czni na bank mają!

      • 6 0

    • Polecam gniecioną wyborczą (1)

      • 7 2

      • Gazetke z Biedronki zbieraj :)

        • 1 0

    • Nie musisz kupować.
      U mamy masz ciągle gazety

      • 7 0

  • Najlepsze espresso jest

    w kazdym miejscu w słonecznych Włoszech, nawet na stacji benzynowej ...

    • 4 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane