• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Czy kawa z palarni jest lepsza niż ze sklepu?

Aleksandra Wrona
1 września 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • Kawy rzemieślnicze są droższe od koncernowych, ale pozwalają na zupełnie nowe doznania smakowe.
  • Kawy rzemieślnicze są droższe od koncernowych, ale pozwalają na zupełnie nowe doznania smakowe.
  • Kawy rzemieślnicze są droższe od koncernowych, ale pozwalają na zupełnie nowe doznania smakowe.
  • Kawy rzemieślnicze są droższe od koncernowych, ale pozwalają na zupełnie nowe doznania smakowe.
  • Kawy rzemieślnicze są droższe od koncernowych, ale pozwalają na zupełnie nowe doznania smakowe.
  • Kawy rzemieślnicze są droższe od koncernowych, ale pozwalają na zupełnie nowe doznania smakowe.

Czy kawa parzona w domu może być tak dobra jak w kawiarni? "Nawet lepsza" - przekonują trójmiejscy roasterzy, czyli specjaliści od palenia kawy. I wcale nie trzeba do tego drogiego sprzętu. Wystarczą świeżo palone ziarna i trochę wiedzy, żeby w małej czarnej wyczuć nie tylko "moc", ale np. czekoladę, karmel, owoce czy orzechy.



Palarnie kawy w Trójmieście


Najczęściej piję kawę:

- Kawa rzemieślnicza to kawa produkowana w małych lub średnich palarniach kawy, gdzie proces prażenia prowadzony jest przez doświadczonego roastera. W odróżnieniu od dużych "gigantów kawowych" w palarniach rzemieślniczych dominuje człowiek, a nie maszyna. Roaster w rzemieślniczej palarni skupia swoją uwagę na wydobyciu z ziaren pochodzących z określonej plantacji tego, co najlepsze. Dostosowuje stopień palenia tak, aby wydobyć z kawy pełny wachlarz smaków i aromatów - mówi Magdalena KiełpińskaCafe Ina.
Kawa. Jak wpływa na nasz organizm? Kawa. Jak wpływa na nasz organizm?

Dlaczego jeszcze warto sięgnąć po kawę z rzemieślniczej palarni?

- Kawy "marketowe" są niższej jakości, posiadają więcej ziaren z defektami, tj. połamane ziarna, ziarna z pleśnią czy ziarna pogryzione przez insekty. Ponadto kawy ze sklepów są palone ciemniej, aby zamaskować niepożądane cechy sensoryczne - mówi Rafał z palarni Skład Kawy.
W Trójmieście i okolicach znajdziemy kilkadziesiąt miejsc, które samodzielnie selekcjonują i wypalają kawę. Proces ten wymaga zarówno wiedzy, jak i umiejętności.

- Koncernowa kawa jest dosłownie "palona" w piecach o bardzo dużej wydajności w bardzo wysokiej temperaturze i bardzo krótkim czasie, w zależności od pieca to może być np. ok. 2 minut, następnie jest chłodzona wodą, co kończy proces prażenia i nie pozwala kawie się "rozwinąć" - mówi Jarosław Birut, Coffee Style. - Natomiast rzemieślnicza kawa jest prażona w piecach o mniejszej wydajności w niższej temperaturze i znacznie wolniej, najczęściej w czasie 15-18 minut na jeden zasyp, a następnie jest chłodzona zimnym powietrzem. To pozwala kawie w pełni wydobyć z niej wszystkie związki aromatyczno-smakowe. W takiej kawie jest nawet do 800-1000 takich związków. Dla porównania w kawie surowej tylko ok. kilkadziesiąt.
Kawa. Jak wpływa na nasz organizm? Kawa. Jak wpływa na nasz organizm?

Czy to znaczy, że każda kawa dostępna w sklepie jest kiepskiej jakości?

- Nie należy stygmatyzować kawy, którą kupujemy w sklepach. Wiele palarni rzemieślniczych, tak jak my, dostarcza kawę także na półki sklepowe. W tym wypadku naszym największym wyzwaniem jest dbanie, żeby kawy były zawsze świeże. Najlepiej, żeby kawa, którą kupuje się w sklepie, nie była starsza niż miesiąc od daty palenia, po tym okresie kawa nie będzie już smakowała tak, jak powinna, zaś jej wachlarz aromatów zostanie spłycony - mówi Magdalena Kiełpińska, Cafe Ina

Kawa rzemieślnicza - od czego zacząć?



Parzenie kawy rzemieślniczej może brzmieć jak tajemna sztuka, która wymaga drogiego sprzętu i dużej praktyki. W rzeczywistości wystarczy najprostszy dripper (ok. 10 zł), filtr papierowy i odrobina wiedzy, żeby poczuć różnicę. Wraz z czasem i stopniem zaangażowania możemy poszerzać swój kawowy repertuar o nowe sprzęty i sposoby parzenia.

- Przygodę z kawą warto rozpocząć od wypróbowania metody parzenia - może warto spróbować coś innego niż ekspres automatyczny? Ekspres przelewowy lub nawet sam dripper, czyli lejek z filtrem papierowym, potrafi wyciągnąć z kawy niesamowite smaki. I tak kawy afrykańskie, co do zasady, cechują aromaty cytrusów, a kawy z Ameryki Południowej - orzechy i czekolada - podpowiada Marcin Potkanski, Mitte.
Kawy na zimno. Gdzie, jakie i za ile? Kawy na zimno. Gdzie, jakie i za ile?
W jaki sposób wybrać ziarna, które będą nam smakować?

- Moim zdaniem warto odpowiedzieć sobie na kilka pytań. Po pierwsze: co lubimy w kawie? Czy są to smaki idące w kierunku ciemnej czekolady, karmelu, owoców, orzechów? Po drugie: w czym najczęściej parzymy kawę? Jakie mamy urządzenia do tego? Następnie: czy pijemy kawę czarną czy z mlekiem? Czy lubimy łagodne smaki czy bardziej zdecydowane? Jest to bardzo pomocne przy wyborze kawy, ponieważ palarnie określają profil smakowy, a także stopień palenia, który mówi o tym, do jakich metod parzenia jest dana kawa. Warto też dopytać w konkretnej palarni, jeśli sami nie potrafimy zdecydować. Dobrze też jest na początku wybrać kilka mniejszych opakowań do spróbowania, żeby mieć porównanie i punkt odniesienia - mówi Magda Małagowska, Megan Coffee.
Pakiet startowy zawierający kilka różnych rodzajów kaw posiada w swojej ofercie m.in. palarnia Coffee Style.

- Najczęściej poszukiwane są kawy z Brazylii, ponieważ spełniają kryteria większości kawoszy - mówi Dawid Banaczek, Gdańska Palarnia Kawy. - Jednak warto bawić się smakiem i dla urozmaicenia spróbować ziarna z innych miejsc, chociażby z Indii.
  • Rzemieślnicza kawa jest prażona w piecach o mniejszej wydajności w niższej temperaturze i znacznie wolniej. Pozwala to wydobyć z niej pełnię aromatu.
  • Rzemieślnicza kawa jest prażona w piecach o mniejszej wydajności w niższej temperaturze i znacznie wolniej. Pozwala to wydobyć z niej pełnię aromatu.
  • Rzemieślnicza kawa jest prażona w piecach o mniejszej wydajności w niższej temperaturze i znacznie wolniej. Pozwala to wydobyć z niej pełnię aromatu.
  • Rzemieślnicza kawa jest prażona w piecach o mniejszej wydajności w niższej temperaturze i znacznie wolniej. Pozwala to wydobyć z niej pełnię aromatu.
  • Rzemieślnicza kawa jest prażona w piecach o mniejszej wydajności w niższej temperaturze i znacznie wolniej. Pozwala to wydobyć z niej pełnię aromatu.
  • Rzemieślnicza kawa jest prażona w piecach o mniejszej wydajności w niższej temperaturze i znacznie wolniej. Pozwala to wydobyć z niej pełnię aromatu.

Ciekawe propozycje z trójmiejskich palarni



Trójmiejskich roasterów zapytaliśmy o najciekawsze kawy, które posiadają w swoim asortymencie.

- W ofercie posiadamy kawy z całego tzw. pasa kawowego (z każdego kontynentu). Mamy ich 21 rodzajów i dlatego trudno jest wskazać tę najciekawszą. Każdy ma inne preferencje smakowe, a proces szukania i znalezienia tej jedynej jest fantastyczną przygodą - mówi Dawid Banaczek, Gdańska Palarnia Kawy.
Marcin Potkanski z palarni Mitte osobiście podróżuje po plantacjach, pomaga farmerom i importuje zielone ziarno, które wypala w Gdańsku. Na początek kawowej przygody poleca kawę Good Man pochodzącą z Indonezji.

- Bardzo subiektywnie patrząc, naszą najciekawszą kawą w ofercie jest Espresso Top. Jest to blend kaw pochodzących z Brazylii, Peru i Kenii, a każda z nich oferuje nam bogactwo aromatów tożsamych z miejscem, z którego pochodzi - mówi Rafał z palarni Skład Kawy. - Ponadto kawa ta jako jedyna z naszej oferty jest przygotowywana jako preblending, co oznacza, że ziarna z wszystkich trzech krajów są mieszane razem, a następnie mieszanka jest palona do koloru "medium espresso roast" - średni stopień palenia kawy, pod espresso.

- W naszej kawowej pracowni mamy kilka naprawdę ciekawych propozycji. A jedną z nich jest kawa Brazil Irish Coffee, której ziarna po wypaleniu leżakują w beczce po whisky i dzięki temu nabierają cudownego aromatu wanilii i drewna oraz zyskują słodycz i łagodność. Bardzo ciekawa jest też kawa Honduras Montecillos SHG o naturalnym aromacie ciemnej czekolady ze skórką pomarańczową - mówi Magda Małagowska, Megan Coffee.
- Nasze najpopularniejsze kawy to Verona Style, dla lubiących kawy intensywniejsze oraz delikatniejsza Venezia Style. Obie są mieszankami stuprocentowej arabiki. Natomiast najciekawszą opcją, przeznaczoną dla klientów gastronomicznych, jest możliwość skomponowania mieszanki na wyłączność w oparciu o oczekiwania naszych klientów. Taką mieszankę tworzymy od zera i jest ona oferowana jedynie u naszego klienta - mówi Jarosław Birut, Coffee Style.

Miejsca

Opinie (166) ponad 10 zablokowanych

  • (5)

    Czy orientuje sie ktos gdzie kupie rzemieslniczy papier toaletowy ?

    • 17 5

    • Nie musisz kupować.
      U mamy masz ciągle gazety

      • 7 0

    • Polecam gniecioną wyborczą (1)

      • 7 2

      • Gazetke z Biedronki zbieraj :)

        • 1 0

    • Na 100czni na bank mają!

      • 6 0

    • Najlepszy jest w

      Lidlu, ten z mandalorianem...

      Teraz już chyba tylko ba ebay.

      • 1 0

  • Proszę o pomoc (7)

    Piję od paru lat kawę, w trzech wariantach:
    1. Espresso pojedyncze w kawiarni. Jaka po drodze się trafi.
    2. Z kawiarki w domu, bez mleka i cukru. Ręcznie mielona
    3. W pracy z ekspresu ciśnieniowego, bez mleka i cukru. Taki automat w kształcie kwadrata za 2-3 tysiące z marketu AGD. Obecnie mamy 3 ekspres. Jak dla mnie wszystkie były słabe.

    Te 3 punkty nigdy nie występują tego samego dnia. Bo piję maksymalnie 2 kawy dziennie.

    I za cholerę nie mogę dojść do ładu i składu.

    Z kawiarni to smakuje mi tylko jak espresso jest z takim kożuchem na wierzchu, czy jak to nazwać. I w niektórych miejscach tylko tak wychodzi. Nie wiem co o tym decyduje. Kawa, człowiek czy maszyna.

    Z kawiarki w domu - fajny rytuał, lubię przyrządzać, mielić kawę ale nie umywa się do espresso z kawiarni.

    Z ekspresu automatycznego w pracy - znowu rytuał, przerywnik w pracy ale jeszcze nie piłem dobrej kawy. Przeważnie jest za gorąca.

    No to wymyśliłem, że kupię ekspres kolbowy do domu, z niskiej lub średniej półki cenowej. Zrobiłem wywiad i okazało się, że problemem jest standaryzacja, rzadko wychodzi takie samo a poza tym rzadko wychodzi dobre.

    I co teraz? Jak piję 1-2 kawy dziennie, głównie espresso, to najlepiej olać sprawę i biegać do kawiarni. Wyjdzie taniej i smaczniej. Ale chciałbym w warunkach domowych zrobić espresso z kożuchem, ciemnym a nie jasnym jak z marketowych ekspresów automatycznych. Ale nie wiem jak :( Mogę zainwestować w kawę, pójść na jakiś kurs ale nie widzi mi się kupowanie sprzętu za dużą kasę. I pewnie zająłby pól blatu w kuchni.

    • 5 5

    • Znajdź chłopaka/dziewczynę.
      I spróbuj zacząć żyć

      • 5 7

    • Prosimy idź do lekaża (1)

      Lub pij herbatę lub ciepłe mleko lub wodę

      • 3 7

      • Jesteś głupi?

        • 1 0

    • Przestań pić kawę ! Bo na nią Nie zasługujesz !

      • 1 5

    • Przedstawiłeś problem, dostałeś odpowiedzi od d**ili. Oto jacy ludzie siedzą na tym forum... (1)

      Sprawa ma się tak:
      - oleista i intensywna kawa espresso wychodzi w kawiarniach z profesjonalnych ekspresów kolbowych z bojlerami. Duże kolby (nawet i 12 gramów kawy) z iedealnie równo zmieloną kawą, parzoną w całym procesie z odpiwednim ciśnieniem (do 15 bar, wyższe ciśnienie nie ma znaczenia i nie wierz w to co ci mówią marketingowcy) i temperaturą. Nie do odtworzenia w domu z ekspresów innych niż profi kolba.
      - ekspres automatyczny domowy. Kup wysoki model Jury, będziesz zadowolony i lżejszy o ok 6 tys. Jest to kompromis pomiędzy profi kolbą a napojem z tanich ekspresów za 1200. Chociaż wielu ludziom taka kawa smakuje, szczególnie jesli piją mleczne.
      - kawiarka, czyli moka. Inny rodzaj kawy, popularny i mający swoich zwolenników. Plusy to cena - całe 100 zł (nie kupuj aluminiowych kawiarek) i duuże możliwości bawienia się z czasem parzenia, ilością kawy, rodzajami i temperaturą. Sitko 6-8 gramów, standard. Jak chcesz przyszpanować - kupujesz żarnowy młynek za 350 zł i za 2-3 miesiące żałujesz tego zakupu, bo ze zwykłego młynka za 50 zł kawa wychodzi w kawiarce taka sama :D Realnie - mało zabawy z czyszczeniem, z czasem nuda i brak chęci eksperymentowania. Pogodzony z losem, sypiesz byle jak zmieloną kawę do sitka i nasłuchujesz z pokoju, czy już piszczy ;)
      - dripper. Tanio, ma swoich fanów i fanatyków. Kawa słaba w smaku, przeźroczysta prawie, za to z dużą ilością kofeiny.
      - aeropress, frenchpress, i inne pressy. Jak chcesz to kup, wczesniej sprawdź u kogoś jak działa i jak smakuje napar.
      - rozpuszczalna. O dziwo, droga kawa rozpuszczalna zrobiona z kawy a nie z wiórów drzewnych od stolarza (hehe) może nawet dobrze smakować. Ale wiesz.... rozpuszczalna to najniższy poziom piekła, tylko frajerzy ją piją, ale piją, za to w towarzystwie siedzą cicho ;)
      To tak pobieżnie..... bardzo pobieżnie. Jeśli pijesz 2-3 kawy dziennie, osobiście poszedłbym w automatyczną Jurę. Jak chcesz mieć nadal zycie pełne niespodzianek, pij espresso w dobrych kawiarniach :)

      • 4 0

      • bardzo dziękuję za odpowiedź!

        Ile kosztowałby najtańszy profi kolba? Dałoby się coś znaleźć w okolicy 6 tyś, czyli tyle ile za Jurę? Bo w internecie jest kilka modeli w tej cenie ale nie wiem czy mieszczą się w definicji profesjonalnego sprzętu.
        Abstrahując od kwestii smakowych to ekspres kolbowy byłby pięknym meblem w kuchni.

        Niewątpliwą zaletą automatu to możliwość szybkiej kawy mlecznej, którą żona pije litrami.
        A przyrządzanie to prawdziwa logistyka. Najpierw pełna kawiarka kawy a potem mleko w oddzielnym spieniaczu.
        Z wynalazków to smakowała mi kawa w takim tygielku. Ale nie wyobrażam sobie takiego picia codziennie.

        • 0 0

    • Ten kożuch to crema

      • 0 0

  • Co takiego? Pamietam jak HIBO rozdawało ekspresy na kapsułki i biedronka podobnie za darmo!!A POkemony rzuciły sie na nie jak (1)

    A potem wychwałaly ze ten odpad produkcyjna wpakowany do kapsułek jest super :)

    • 4 7

    • A to nie HBO rozdawało? :D

      • 1 0

  • Piję kawę z automatu ekspresu z agd

    Najlepsza kawa jest zawsze w kawiarni!

    • 0 7

  • Gdańska Palarnia Kawy (1)

    Uwielbiamy kawę z Gdańskiej Palarni Kawy nasz faworyt to Peru oraz Brazil ostatnio na jarmarku kupiliśmy wyjątkową kawę przygotowaną specjalnie na jarmark św . Dominika była przepyszna mamy nadzieję że za rok bedzie dostepna. Polecamy.
    Smacznej kawusi

    • 1 18

    • I po reklamie xD

      • 3 0

  • (1)

    Nie warto. Ze względu na skalę przedsięwzięcia. Taka kawa jest ciut lepsza niż z dużych palarni, a kilkakrotnie droższa. Próbowałem już wielu i stwierdzam że nie warto. To jest często nic innego jak skok na kasę i odcinanie kuponów od mody. Nie oszukujmy się, w przypadku kawy ważna jest skala.....

    • 8 5

    • skala jest średnio ważna - ważny jest proces. jak pijesz ciemno paloną, dobra firmowe będzie ok, jak inną - nie ma szans

      • 0 1

  • To nie jest reklama tylko opinia. Najlepsza kawa w balsamie na Piwnej. Kawa, w której smak to tylko jedna ze składowych, prawdziwą wartość stanowi wszystko co dokoła. I cieszę się że jest, i to od tylu lat.

    • 0 4

  • Komu co smakuje. (1)

    Ktoś kto jest smakoszem potrafi docenić i ocenić nie tylko kawę, herbatę ale nawet pospolite dania mięsne itp. Trzeba mieć pewne predyspozycje smakowe a nie tak jak jedna pani mówi drugiej "mój to wszystko zje co mu podam na stół i jeszcze chwali". Tych predyspozycji smakowych brakuje też często snobom,

    • 11 0

    • Snob kupuje kawę taką której nie uświadczysz w sklepie i koniecznie będzie się tym chwalił.

      • 5 2

  • Tylko herbata (6)

    Nigdy nie zrozumiem, co ludzie widzą w kawie. Ani to nie jest dobre, ani niczego nie daje.

    • 5 36

    • (1)

      A ja nie rozumie jak można pić herbatę ! Papier moczony w szklance ani to dobre i kompletnie bez smaku !

      • 4 6

      • dobra herbata to herbata liściasta

        ekspresowe to zmiotki z linii

        • 5 1

    • Nie rozumiesz

      to nie pij. Pozdrawiam :)

      • 11 0

    • Szokujące, że są różni ludzie na świecie z różnymi gustami, co nie?

      • 15 0

    • może to i lepiej, że nie rozumiesz

      • 4 0

    • Nigdy nie zrozumiem ludzi którzy myślą, że kogoś to obchodzi czy coś lubią czy nie.

      • 6 1

  • Fajne ceny :P

    ... maja wspomniane w artykule palarnie, takie nie za wysokie :P
    Kawę z tych samych gatunków od innych rzemieślniczych palarni to można w internecie (zwłaszcza w najpopularniejszym serwisie aukcyjnym) kupić o 50-60% taniej ;-)

    • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane