• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Czy warto zamawiać w restauracji wino domu?

Łukasz Stafiej
17 marca 2019 (artykuł sprzed 5 lat) 
Wina domu są tańsze niż te butelkowane, mniej zobowiązujące, pite niemalże jak woda do posiłku. Wina domu są tańsze niż te butelkowane, mniej zobowiązujące, pite niemalże jak woda do posiłku.

Nie wymaga wyrobionego podniebienia i kusi ceną - wino domu jest jednym z najczęściej zamawianych trunków w wielu restauracjach. Niestety, równie często to napój niewart swojej ceny.



Czy często zamawiasz wino domu w lokalu?

To trend, który przywędrował do polskich menu lata temu wraz z modą na włoskie restauracje. Urzeczeni lokalnym winem pijanym na śródziemnomorskich wakacjach Polacy chętnie zaczęli sięgać po białe i czerwone serwowane na kieliszki i karafki. Tańsze niż te butelkowane, mniej zobowiązujące, pite niemalże jak woda do posiłku.

- Wino domu powinno być wizytówką lokalu. To ma być trunek, który sam byś chciał wypić do obiadu i którym chcesz poczęstować swoich gości. Od niego ludzie często zaczynają i powinno zachęcać do sięgnięcia po inne pozycje w karcie - tłumaczy Maciej Kamiński, szef gdyńskiego Tapas Barcelona. - Mój lokal kojarzony jest z dobrym winem, więc nie idę na łatwiznę i dbam także o te najtańsze w swojej ofercie.
Kamiński jest w mniejszości. Wielu restauratorów wino domu (albo jak się czasem również mówi - stołowe) utożsamia z tym najtańszym na rynku w ogóle. Jak zdradza nam jeden z sommelierów, to często napój kupowany w kartonach za 20-30 zł za 3 litry, który następnie sprzedawany jest jako wino domu za 8-10 zł za kieliszek 125 ml czy 25 zł za półlitrową karafkę. Zarobek sięga kilkuset procent.


- Sam fakt, że wino pochodzi z kartonu nie oznacza, że jest złe - dodaje Kamiński. - Dostępne na rynku tzw. wina "bag-in-box" to jakościowe trunki, tańsze tylko ze względu na brak butelkowania.
Dawid Sojka z inicjatywy Trójmiejscy Sommelierzy dodaje: - W Polsce nadal bardzo mało uwagi przykłada się do tych produktów. To wielka szkoda, bo to często niezłe wina, dostępne dla gastronomów za około 50 zł za 3 litry, które z powodzeniem mogłyby trafić na stoły trójmiejskich restauracji.
Tnący koszta restauratorzy wybierają natomiast wina, które często nawet nie powinny tak się nazywać. To napoje winopodobne, uzupełniane przez producenta sokiem czy wodą. Albo mieszanki win młodych i starych, które nie posiadają odpowiedniej jakości, by trafiać do butelek. Czasem zaprawiane przeróżnymi przemysłowymi ulepszaczami.

Wszystko o winie: cykl "Sommelier radzi"


- Wino domu winu domowemu nierówne, ale w trójmiejskich warunkach możemy spokojnie przyjąć, że w przytłaczającej większości to najgorsze jakościowo trunki, zupełnie niewarte swojej sceny - komentuje krótko jeden ze znawców trójmiejskiej branży gastronomicznej. - Lepiej w tej cenie zamówić wodę, przynajmniej wiemy, co dostajemy w szklance.
Można też podpytać kelnera albo menadżera, poprosić o wytłumaczenie pochodzenia serwowanego wina domu, nazwę z etykiety. Zaskoczenie obsługi murowane.

Opinie (93) 3 zablokowane

  • Wino domu????? (1)

    Wino stołowe!!!!

    • 11 1

    • to nie to samo

      • 0 1

  • Ja zamawiam zawsze piwo garażu.

    • 11 0

  • Tapas Barcelona

    A ja chodzę na degustacje w Tapas Barcelona i wszystkim miłośnikom wina i dobrego jedzenia polecem to cykliczne wydarzenie.

    • 4 2

  • Pewnie że warto zamawiać

    Polscy restauratorzy zawsze oferują najlepsze trunki z minimalną marżą :)

    • 12 3

  • Warto

    W W winnym Gronie warto.

    • 2 0

  • Wino

    Mi zawsze smakuje 4a butelka i nie czuje juz wtedy bólu rachunku

    • 2 0

  • Ostatni raz gdy próbowałem zamówić "wino domu" dobre parę lat temu w Warszawie, kelner Włoch powiedział mi, że nie mają już go bo "Przekonałem szefa aby nie dawał już tej trucizny". To dało mi do myślenia!

    • 3 0

  • Wino Domu

    To nie wino tanie , dobre itp

    Wino Domu to wino, którym dane miejsce chce się pochwalić .Czym chata chojniejsza tym lepsze wino .Dobrą ale to nie znaczy drogą restaurację poznaje się np po jakości wina domu .Za rozsądne pieniądze możemy napić się markowego wina nie sklepowego! ot to definicja .

    Jak znależć dobre wino domu ?
    Przede wszystkim dobry producent , powtarzalność i jakość .

    • 1 0

  • Tak samo

    jak w wiekszosci lokali jakos serwowana jest na poczatku istnienia a potem zaczyna sie oszczedzanie na produktach i jakosc obniza sie do poziomu stolowki szkolnej. Tak samo z obsluga, ktora zatrudniana jest na chybil trafil. Przyklad - lokal we Wrzeszczu, tuz obok Manhattanu. Wielkie halo ale nadal panuje tam 'buzi buzi' na wejsciu i kombinowanie. A sprawa nie tylko dotyczy wina domu ale i calej reszty, ktora za tym idzie.

    • 0 1

  • "Można też podpytać kelnera albo menadżera, poprosić o wytłumaczenie pochodzenia serwowanego wina domu, nazwę z etykiety. Zaskoczenie obsługi murowane."

    A potem koniecznie poprosić o nalanie opisanego trunku w naszej obecności :)

    nie dajmy się nabijać w butelkę !

    • 2 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane