- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (38 opinii)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (74 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 4 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (109 opinii)
- 5 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
Czym szef kuchni dekoruje talerz?
Minęły czasy topornych dekoracji z bratków czy gałązek rozmarynu. Teraz na talerzach wykwintnych restauracji królują mikrozioła i siewki. - Ozdoba to nie wszystko, każdy składnik w daniu musi być jadalny - podkreślają szefowie kuchni.
Choinki z rozmarynu wbite w tatara, grządki bratków w sałatce czy stosy kiełków wieńczących kawałek polędwicy nadal są popularne wśród mniej kreatywnych kucharzy, ale w topowych kuchniach ich czasy minęły.
- Wciąż znajdziemy talerze zdobione szlaczkami balsamico czy zwiędłą zieleniną. To naturalne, bo kucharze i goście mają różne gusta. Kto jednak interesuje się gotowaniem na wyższym poziomie i śledzi kreatywnych szefów kuchni, zauważy, że teraz królują mikrozioła czy siewki - mówi Rafał Koziorzemski, szef kuchni gdyńskiego Białego Królika.
Tajemniczo brzmiące siewki to nic innego jak młodziutkie roślinki, które uprawiane w odpowiedni sposób, zachowują swoją wczesną fazę rozwoju. Dla szefów kuchni są atrakcyjne przede wszystkim wizualnie - niewielkimi listkami o różnej barwie i kształcie mogą estetycznie dekorować talerze. Ale i pod względem smaku siewki mają wiele do zaoferowania.
Restauracje w Trójmieście
- Siewki mają bardzo intensywny smak i aromat charakterystyczny dla danego warzywa. Na przykład marchew, choć ma dopiero dwa liście, smakuje jak świeża, soczysta marchewka. Niektóre są delikatne, inne bardzo wyraziste. Są jak żywe przyprawy, którymi można skontrastować smak innego składnika na talerzu albo go podkreślić - tłumaczy Weronika Czermańska z firmy Lilu Fruits, która zaopatruje trójmiejskie lokale w warzywa i owoce.
Recenzje restauracji w Trójmieście
- Kwaskowaty szczawik zajęczy świetnie balansuje słodką biała czekoladę, lekko pikantna nasturcja podkręca smak ryby, a musztardowiec wołowinę w tatarze - wymienia Bartosz Kamiński z sopockiej 1911 Restaurant.
Kreatywność jest wskazana, ale zbytnia swoboda już mniej. Ozdoba musi współgrać z resztą składników na talerzu. Błędem początkujących kucharzy jest często wykańczanie dania bez ładu i składu.
- Dodatki, także te, którymi wykańczamy talerz, kucharz wymyśla już na etapie projektowania dania. Jeżeli głównymi bohaterami są grzyby, staram się przekazać innymi składnikami jak najwięcej doświadczeń smakowych kojarzących się np. z lasem i pod tym kątem dobieram produkty - dodaje Koziorzemski. - Warunek jest jeden: ozdoba musi być jadalna.
Miejsca
Opinie (43) 5 zablokowanych
-
2019-08-06 08:02
Ja się tym nie najem ;( (6)
Co tu można by do tego jeszcze zjeść;)???
- 27 1
-
2019-08-06 08:55
(2)
Widocznie to nie są lokale dla Ciebie, poszukaj czegoś innego.
- 0 6
-
2019-08-07 06:44
A dla ciebie cieciu
- 0 0
-
2019-08-06 10:16
Jak śmiesz od restauracji oczekiwać jedzenia...
W hotelu też nie masz problemu, kiedy łóżko Ci zabiorą po 1h, ale za to jest piękna dekoracja dookoła?
Może nie przeszkadza Ci, kiedy taksówkarz swoim złoconym Porsche zawiezie Cię 1/10 dystansu?
Tak, to nie są lokale dla mnie. Nie jestem frajerem.- 15 3
-
2019-08-06 14:41
Wielkość dań może być (zjeść ze smakiem, nie przejadać się), ale ceny mogłyby być o wiele niższe.
- 4 0
-
2019-08-06 08:16
Chcesz się najadać dekoracją?! (1)
Proponuję przed wstawieniem głupiego komentarza jednak przeczytać artykuł.
- 0 12
-
2019-08-06 08:27
A na talerzu jest cokolwiek oprócz tej dekoracji?
Przypominam, że do restauracji chodzi się coś zjeść, nieważne, co hipsterscy marketingowcy próbują Ci wcisnąć...
- 12 0
-
2019-08-06 15:47
Nowoczesna gastronomia : nic na talerzu, wszystko na rachunku :)
- 26 0
-
2019-08-06 11:48
wszyscy tacy ą ę
a jak przychodzi sobota po piątku to na sniadanie ze smakiem konsumują pizze "kalabria" z kiełbasą, salami, boczkiem, kabanosem i podwojnym serem. nie oszukacie wlasnego ja, nic tak nie wchodzi jak kiebab o 4 w nocy
- 16 0
-
2019-08-06 10:22
Najlepsza dekoracja
To liść sałaty pod schabowym, plaster cytryny na surowce i koperek na kartoflach :-)
- 26 0
-
2019-08-06 09:55
Dzisiaj w restauracjach dostaje sie tylko dekoracje. A placimy jak za obiad dla 40 osob
- 19 0
-
2019-08-06 09:15
To już nie jest gotowanie sufit na główkę się im poobrywał
- 17 1
-
2019-08-06 08:57
Pięknie podane jedzenie.
Miło patrzeć jak rozwija się trójmiejska gastronomia.
- 2 18
-
2019-08-06 08:34
ostatnio po mikro ziołach
miałem wizje.
- 32 2
-
2019-08-06 07:30
Dekorację widzę, a gdzie danie?
- 67 1
-
2019-08-06 07:17
Mini daniem.
- 15 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.