• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dania Króla Gęsiny w restauracji M15

12 listopada 2022 
Opinie (1)
Consome z brukwi podawane z kołdunami gęsimi z majerankiem. Consome z brukwi podawane z kołdunami gęsimi z majerankiem.

Prestiżowy konkurs na Króla Gęsiny doczekał się już swojej 14 edycji. Sopocka restauracja M15 co roku bierze udział w tej wyjątkowej akcji pod przewodnictwem szefa kuchni - Adriana Gabryszaka, który zdobył tytuł Króla Gęsiny w 2016 r. Jak zawsze w listopadzie restauracja proponuje gościom specjalne menu z daniami z gęsi.



Restauracja M15 znajduje się przy ul. Mamuszki 15Mapka, przy plaży w Sopocie. Polska tradycja kulinarna przeplata się tu z europejskimi trendami i nowoczesnością. Kucharze bazują na regionalnych produktach, a autorskie przepisy, designerskie wnętrza, widok na morze i molo oraz liczne możliwości aranżacyjne powodują, że to obowiązkowy punkt dla każdego, kto w Sopocie szuka dobrej kuchni.

W ofercie będą m.in. gęsie serca z grzybami, cynamonem i świeżą kolendrą, podawane z maślanym briosche. W ofercie będą m.in. gęsie serca z grzybami, cynamonem i świeżą kolendrą, podawane z maślanym briosche.

Szef kuchni M15 Królem Gęsiny



Wnętrze lokalu jest utrzymane w minimalistycznym stylu hygge, a w lokalu może usiąść 80 osób. Taras pomieści dodatkowo 220 osób. To idealne miejsce na przyjęcia okolicznościowe - urodziny, wigilie firmowe i taneczne imprezy integracyjne, które często są organizowane w M15.

Ceniona w całej Polsce restauracja M15 jak co roku w listopadzie bierze udział w projekcie Gęsina na św. Marcina organizowanym przez Slow Food Polska.

Szef kuchni restauracji M15 - Adrian Gabryszak - przed laty został zwycięzcą tego prestiżowego konkursu. Królem Gęsiny został w 2016 r. Pochodzi z Giżycka, a gotowaniem zajmuje się od 17 lat. Jako szef kuchni restauracji M15 w Sopocie stworzył menu, które czerpie zarówno z tutejszego regionu, jak i z dobrze znanych mu Warmii i Mazur.

W kuchni poszukuje często starych i zapominanych smaków. Przede wszystkim pracuje na sezonowych dostępnych w danym okresie produktach. Stara się nie zapominać o dziko rosnących roślinach i owocach, których nie brakuje w naszym kraju.

Ravioli z siekaną gęsiną z prażoną cebulą i sosem demi glass. Ravioli z siekaną gęsiną z prażoną cebulą i sosem demi glass.

Wyjątkowe menu tylko w listopadzie



W tym roku z okazji konkursu jak zawsze przygotował dla gości wyjątkowe okolicznościowe menu związane z gęsiną. By skosztować dań, warto wybrać się do końca listopada pod adres Mamuszki 15 w Sopocie, pamiętając, że gęsina to produkt sezonowy. Świeżą gęś kupujemy tylko jesienią, w terminie od listopada do grudnia. Przez resztę roku dostępne są jedynie gęsi mrożone.

Polska jest największym w Europie producentem gęsi (produkowana w systemie ekologicznego rolnictwa), a w polskiej tradycji kulinarnej gości co najmniej od XVI wieku. Gęsina, choć dość tłusta, jest jednym z najzdrowszych mięs i jest traktowana jako produkt najlepszej jakości.

W listopadzie w restauracji M15 zagoszczą wyjątkowe potrawy:

  • pierś gęsi gotowana sous vide w kwasie z buraków z knedlami smażonym na maśle z ciepłą sałatką z brukwi i sosem demi glas buraczanym
  • ravioli z siekaną gęsiną z prażoną cebulą i sosem demi glass.
  • consome z brukwi podawane z kołdunami gęsimi z majerankiem,
  • gęsie serca z grzybami, cynamonem i świeżą kolendrą, podawane z maślanym briosche
  • lody waniliowe ze skwarkami z gęsi z sosem słony karmel i crunchem.


Tegoroczną nowością, która na stałe zagości w karcie jesienno-zimowej, będzie konfitowane udko z gęsi, na ciepłej sałatce z fasoli, z kapustą pieczoną z boczkiem i delikatnym consome.

Tegoroczną nowością będzie konfitowane udko z gęsi, na ciepłej sałatce z fasoli, z kapustą pieczoną z boczkiem i delikatnym consome. Tegoroczną nowością będzie konfitowane udko z gęsi, na ciepłej sałatce z fasoli, z kapustą pieczoną z boczkiem i delikatnym consome.

Skosztuj także innych jesiennych potraw w M15



Będąc w restauracji, można skosztować także innych potraw. W jesiennej ofercie są dania regionalnej kuchni kaszubskiej w nowoczesnej odsłonie.

  • zupa śledziowa gotowana na bałtyckim śledziu z ziemniakami i koperkiem,
  • kołduny z dorszem podane z okrasą, rybnym rosołem i kwaśną śmietaną,
  • tradycyjny kaszubski kuch marchewny smażony na maśle z konfiturą malinową, lodami i kwaśną śmietaną.

Wnętrze lokalu jest utrzymane w minimalistycznym stylu hygge, a w lokalu może usiąść 80 osób. To idealne miejsce na przyjęcia okolicznościowe. Wnętrze lokalu jest utrzymane w minimalistycznym stylu hygge, a w lokalu może usiąść 80 osób. To idealne miejsce na przyjęcia okolicznościowe.

Morsowanie i sauny w M15 jako dodatek do uczty kulinarnej



Zanim zasiądziemy do posiłku, warto zainteresować się także dodatkowym obiektem przy restauracji M15 - unikatowymi saunami na plaży, z których przez panoramiczne okno można podziwiać morską toń.

Wizyta w saunie i morsowanie doskonale zaostrzą apetyt przed sytym posiłkiem z gęsiny.

- Zapraszamy w podróż do wyjątkowego miejsca, gdzie wśród najpiękniejszej sopockiej scenerii będą państwo mogli zasmakować w polskiej kuchni, wzbogaconej o wpływy najnowszych kulinarnych trendów. W naszych daniach znajdziecie państwo przede wszystkim wpływy polskiej tradycji kulinarnej, które odkrywamy na nowo i na ich podstawie kreujemy potrawy lżejsze, zdrowsze, często wegańskie. Bazujemy na regionalnych produktach od sprawdzonych dostawców - zachęcają przedstawiciele restauracji M15.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

Miejsca

Opinie (1) 7 zablokowanych

  • lody waniliowe ze skwarkami z gęsi z sosem słony karmel i crunchem.

    skosztowałbym

    • 3 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Włoskie czwartki na 32. piętrze!

degustacja

Hiszpańska gitara w Treinta y Tres

muzyka na żywo

Warsztaty kulinarne dla dzieci

warsztaty

Najczęściej czytane