- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (45 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 6 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
Co jedliśmy 20 lat temu? Sopocka karczma odtworzy menu
Od soboty sopocka Karczma Polska Zagroda zaprasza gości na kulinarną podróż do lat 2000. Dania sprzed dwóch dekad, które właśnie wtedy serwowano w tym miejscu, będzie można zamówić w dniach 25 listopada-4 grudnia. Akcja zorganizowana jest z okazji 20 urodzin lokalu. Co znajdziemy w menu?
Królują tu tradycyjne dania kuchni polskiej. Lepione są pierogi, uszka, kołduny, robione są też własne wędliny, pieczone golonki. Można napić się też domowego kompotu, maślanki i słynnej w lokalu "Michałówki" - nalewki staropolskiej. Co ciekawe, od samego początku powstania karczmy gotuje w niej ten sam szef kuchni, Wiesław Pawłowski.
W 20 urodziny restauracja kulinarnie zamierza cofnąć o dwie dekady i zaproponować gościom te same dania, które były w menu w listopadzie 2002. Właściciele karczmy zapowiedzieli, że każdy, kto odwiedzi w tym czasie miejsce, ma szansę wygrać specjalnie przygotowane nagrody niespodzianki.
Planuj Tydzień: Andrzejki, wystawa kotów, drag queens, Ekocuda i mnóstwo koncertów
Na talerzach ponownie pojawią się m.in. takie przystawki jak grillowana kaszanka z cebulką i pieczarką na musztardzie z pajdą chleba za 20,50 zł, kaczka faszerowana z sosem żurawinowym za 32,50 zł czy pasztet z dzika z żurawiną za 34,50 zł.
Spróbować można również tradycyjnych zup jak: solianka rybna za 19,50 zł, kartoflanka żuławska na kiełbasie z majerankiem (18,50 zł), a także dań głównych: przysmak chłopa, czyli omlet z cebulą, pieczarkami, ziemniakami, grillowanym boczkiem oraz kiszonym ogórkiem (27,50 zł), żeberka duszone w miodzie i piwie, gotowane ziemniaki, brukselka, surówka z buraczków (58,50 zł), zraz z łososia z krewetkami, jajkiem, papryką, pieczarki, cebulą, ryżem i sosem borowikowym za 64,50 zł.
Restauracja otwarta jest codziennie w godzinach 12-22.
Miejsca
Opinie (53) 8 zablokowanych
-
2022-11-25 07:54
Opinia wyróżniona
(3)
W latach 80 i 90 często jeździliśmy na giełdę do Warszawy. Handel autami. W Podkowie leśnej byle restauracja przy trasie w wielkim domu. Tak jak tam karmili to marzenie. Flaczki. Zrazy. Kapusta, buraczki... Ach co to było za jedzonko.
- 22 2
-
2022-11-25 11:25
Kiedys Dalnia koło Mławy na 255 km. Schabowy wielkości talerza. Mmmm
- 0 0
-
2022-11-25 10:53
Na giełdę w Słomczynie wujek pojedzie, po klinie
Tam ćwiartka auta to ćwiartka auta. Potem wiadomo, flaczki, kapusta, buraczki.
- 1 0
-
2022-11-25 08:44
no i koniecznie krewetki w sosie borowikowym
podane na łososiu i kapuście zasmażanej z kołdunami i smalcem
- 5 7
-
2022-11-25 10:44
Karczma
Miłe wspomnienia dawnych lat.
- 1 0
-
2022-11-25 10:21
Kurcze, dobra jestem!
W domu regularnie udaje mi się odtwarzać i rekonstruować dania sprzed dwudziestu lat. Może w Wigilię szarpnę się bardziej ambitnie? A co!
- 7 1
-
2022-11-25 09:37
Szkoda że cen nie cofną
o 20 lat...
- 3 2
-
2022-11-25 07:29
Opinia wyróżniona
Potrawy sprzed dwóch dekad, ale ceny dzisiejsze... (3)
ale tak poważniej to mimo cen warto...a w 2006 byłem tam na pierwszej kolacji z moja wtedy przyszłą żoną :)
- 34 5
-
2022-11-25 08:42
(2)
Ja z nią byłem tam w zeszłym tygodniu.
- 20 4
-
2022-11-25 09:36
dlatego była przyszła i poszła :)
- 4 0
-
2022-11-25 08:54
Ja idę dziś. Chyba że jej mąż sie dowie, to pojdę z twoją.
- 18 1
-
2022-11-25 09:17
Nie wiem dlaczego
Ale Pan Wiesław ma aparycje bardzo miłego zadymiarza stadionowego. W tygodniu miły gość, w weekend gotuje zupę z kibola drużyny wroga. Nie, żebym chciał go obrazić, po prostu tak wygląda.
- 1 9
-
2022-11-25 07:06
Opinia wyróżniona
Przechodzę koło tej karczmy codziennie (1)
i jedno muszę przyznać że zawsze jeśli coś czuć z kuchni to bardzo ładnie pachnie .
- 52 5
-
2022-11-25 09:07
tez na to zwrocilem uwagę
no i porządek na mikro zapleczu :)
- 13 0
-
2022-11-25 09:04
No wreszcie coś dla marud
Co to ciągle płaczą, że gdzie polska kuchnia i duże porcje
- 4 3
-
2022-11-25 08:23
Bb
Kiedys co wekend gadalismy tam. Ale były inne czasy człowieka było stać a teraz ledwo na miskę ryżu . a tak serio dobre jedzenie staropolskie . Klimat . Polecam
- 12 1
-
2022-11-25 08:08
Era
Casablanca smak kawioru ma kaszanka
- 6 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.