• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Co jedliśmy 20 lat temu? Sopocka karczma odtworzy menu

Mateusz Groen
25 listopada 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Opinie (53)
Jak wyglądało menu 20 lat temu w sopockiej Karczmie Polska Zagroda? W najbliższych dniach zostanie odtworzone.
Jak wyglądało menu 20 lat temu w sopockiej Karczmie Polska Zagroda? W najbliższych dniach zostanie odtworzone.

Od soboty sopocka Karczma Polska ZagrodaMapka zaprasza gości na kulinarną podróż do lat 2000. Dania sprzed dwóch dekad, które właśnie wtedy serwowano w tym miejscu, będzie można zamówić w dniach 25 listopada-4 grudnia. Akcja zorganizowana jest z okazji 20 urodzin lokalu. Co znajdziemy w menu?




Czy pamiętasz popularne dania dostępne w restauracjach w latach 2000?

Sopocka Karczma Polska Zagroda obchodzi w tym roku porcelanową rocznicę, czyli 20-lecie działalności. Karczma postała w 2002 roku i jest to jedno z tych miejsc, które goście pokochali za swojską atmosferę i tradycyjną kuchnię staropolską w rozsądnych cenach. Lokal posiada typowo karczmianą atmosferę z drewnianymi elementami i dużym kominkiem, który nadaje atmosfery zwłaszcza w zimowe wieczory.

Królują tu tradycyjne dania kuchni polskiej. Lepione są pierogi, uszka, kołduny, robione są też własne wędliny, pieczone golonki. Można napić się też domowego kompotu, maślanki i słynnej w lokalu "Michałówki" - nalewki staropolskiej. Co ciekawe, od samego początku powstania karczmy gotuje w niej ten sam szef kuchni, Wiesław Pawłowski.

  • Od samego początku powstania karczmy gotuje w niej ten sam szef kuchni, Wiesław Pawłowski.
  • Urodzinowe menu sprzed 20 lat.
  • Karczma Polska Zagroda obchodzi właśnie 20 urodziny.
  • Od samego początku powstania karczmy gotuje w niej ten sam szef kuchni, Wiesław Pawłowski.
W 20 urodziny restauracja kulinarnie zamierza cofnąć o dwie dekady i zaproponować gościom te same dania, które były w menu w listopadzie 2002. Właściciele karczmy zapowiedzieli, że każdy, kto odwiedzi w tym czasie miejsce, ma szansę wygrać specjalnie przygotowane nagrody niespodzianki.

Planuj Tydzień: Andrzejki, wystawa kotów, drag queens, Ekocuda i mnóstwo koncertów Planuj Tydzień: Andrzejki, wystawa kotów, drag queens, Ekocuda i mnóstwo koncertów
Na talerzach ponownie pojawią się m.in. takie przystawki jak grillowana kaszanka z cebulką i pieczarką na musztardzie z pajdą chleba za 20,50 zł, kaczka faszerowana z sosem żurawinowym za 32,50 zł czy pasztet z dzika z żurawiną za 34,50 zł.

Spróbować można również tradycyjnych zup jak: solianka rybna za 19,50 zł, kartoflanka żuławska na kiełbasie z majerankiem (18,50 zł), a także dań głównych: przysmak chłopa, czyli omlet z cebulą, pieczarkami, ziemniakami, grillowanym boczkiem oraz kiszonym ogórkiem (27,50 zł), żeberka duszone w miodzie i piwie, gotowane ziemniaki, brukselka, surówka z buraczków (58,50 zł), zraz z łososia z krewetkami, jajkiem, papryką, pieczarki, cebulą, ryżem i sosem borowikowym za 64,50 zł.

Restauracja otwarta jest codziennie w godzinach 12-22.

Miejsca

Opinie (53) 8 zablokowanych

  • Ujdzie. Ale ceny współczesne. Szkoda mi pieniędzy.

    Ale u nich jadło spoko.
    Ja i tak w latach 2000 chodziłem do sphinxa i pizzahut :) teraz shpinx to sh*tex

    • 3 0

  • Teraz urodzeni w tych latach

    To szajs jedzą a ich biznesy to nagrody i dotacje,zero honoru

    • 1 0

  • a gdzie napis "artykuł sponsorowany:?

    w końcu to jest 100% reklama i co tak za free niby?

    • 2 3

  • Te dania sprzed 20 lat właśnie odnaleźli w piwnicy?

    • 0 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane