- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (56 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (50 opinii)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Dania w słoiku. Coraz popularniejsza oferta
Lokale gastronomiczne, mimo trudnych czasów, proponują naprawdę pomysłowe i praktyczne rozwiązania, dzięki którym nawet w domu możemy cieszyć się ulubionym jedzeniem z restauracji. Coraz bardziej popularne są nie tylko zamówienia z dowozem na telefon lub online, ale też dania na wynos zamknięte w słoiku. Miejsc, które je oferują jest coraz więcej, a my wybraliśmy kilka z nich.
Jedzenie na telefon w Trójmieście - dużo lokali
Oficyna
- Obecnie pracujemy w 2-3 osobowych grupach w niezazębiających się zmianach, wszyscy w maseczkach i rękawiczkach. Dezynfekujemy kuchnię po każdej zmianie. Drogę do pracy pokonujemy własnym transportem lub pieszo, ograniczamy do minimum kontakt ze światem zewnętrznym, dlatego do Oficyny nie ma wstępu nikt poza pracownikami. Dostawy przyjmuje wyznaczona do tego osoba i tylko na świeżym powietrzu. Zamówienia przyjmujemy wyłącznie telefonicznie, a płatności realizujemy kodem Blik. Zakupy na wynos przekazujemy tylko na zewnątrz, nie wchodzimy do budynków - wymienia Zofia Weiss, właścicielka Oficyny.
Jak zapewnia nasza rozmówczyni, w dobie koronawirusa klienci kupują na wynos to, za czym najbardziej tęsknią, czyli chleby bezglutenowe, orkiszowe i żytnie na zakwasie, zupy, pasztety, rosoły kolagenowe i buliony warzywne. Kupują też sporo warzyw i owoców. Oprócz tego chętnie wybierają gotowe dania w słoikach, które w łatwy sposób można przyrządzić w domu.
- Zupy w słoikach sprzedawaliśmy od dawna, jednak teraz dodatkowo je pasteryzujemy, aby mogły być dłużej przechowywane. W słoikach pasteryzujemy też wszelkiego rodzaju sosy, dania wegańskie oraz mięsne. W słoiczkach sprzedajemy też majonez, buliony warzywne i drobiowe oraz masła orzechowo-czekoladowe. Ciągle poszerzamy naszą ofertę o nowe pozycje, aby było rozmaicie. W święta na pewno będzie kajmak i kandyzowana skórka pomarańczy - dodaje Zofia Weiss.
Wkrótce Oficyna planuje otwarcie sklepu online.
Czytaj też: Owoce, warzywa i kiszonki chętnie zamawiane do domu
Zakwasownia
Trójmiejska rodzinna manufaktura Zakwasownia cały asortyment sprzedaje w szkle. Kupimy tu nie tylko wzmacniające zakwasy i zdrowotne szoty w butelkach, ale również poprawiające odporność kiszonki oraz dania na wynos w słoikach. Wszystko przygotowane na produktach ekologicznych i wegańskich.
Zamówić, np. przez sklep internetowy, możemy: fasolkę po królewsku z borowikami, tajską ostrą zupę Tom Yum, leczo z czosnkiem niedźwiedzim czy gulasz indyjski w sosie z nerkowców.
- Stacjonarne sklepy firmowe Zakwasowni znajdziemy w gdańskim Garnizonie przy ul. Norwida 2 oraz w Hali Targowej w Gdyni - mówi Weronika Szwejk, córka właścicieli.
Tupot mew
Tupot mew, mimo iż zajmuje się cateringiem od kilku lat, nie miał w ofercie stałych dostaw na wynos - to firma, która przede wszystkim obsługiwała bankiety i wydarzenia. W obliczu koronawirusa, który zastopował całą branżę kulturalno-rozrywkową, konieczna była elastyczność. Tupot Mew zaczął gotować na wynos w słoikach w opcji wegańskiej i mięsnej.
- Często z naszej firmowej kuchni bierzemy do domu dania dla naszych rodzin do oceny lub jako nowość do spróbowania. Stąd pomysł, aby dać się poznać naszym klientom z innej, domowej strony. Nie podamy na bankiecie pulpetów z indyka czy zupy ziemniaczanej, która robię tylko dla moich dzieci. Przy okazji odciążamy nieco naszych odbiorców - my gotujemy "konkret", im pozostaje ugotować ryż czy makaron. Poza tym kucharz musi gotować, inaczej jest nieszczęśliwy (śmiech) - mówi Agnieszka Nerko, właścicielka.
Menu jest udostępniane dwa razy w tygodniu, dowóz do domu następuje dwa-trzy dni później.
- Gotujemy krótkie partie, więc łatwo nam jest dostosować się do potrzeb klienta, zamienić danie wegetariańskie na wegańskie lub przygotować kolacje bez kolendry, jeśli ktoś zastrzega, że nie lubi. Gołąbki - klasyczne, duże kawałki indyka w harrisie, którą sami robimy, zupa ogórkowa czy pomidorowa na rosole - o to najczęściej proszą klienci, nawet jak nie mamy tych dań w kolejnym tygodniowym menu. Więc gotujemy je ponownie. Nawet przy daniach do słoika nie odpuszczamy: dusimy, siekamy i ucieramy co trzeba, zgodnie ze sztuką - dodaje właścicielka.
Czemu akurat dania w słoikach?
- Słoiki były dla nas jedyną dopuszczalną opcją. Dobrze się kojarzą, nie generują śmieci, bo zbieramy je od klientów przy kolejnej dostawie. Po wyparzeniu i wymianie zakrętki służą jeszcze dobrych kilka razy. Nasze dnia dobieramy tak, aby dobrze się pasteryzowały. Są to zupy (bez dodatków skrobiowych i nie zabielane), dania w sosach własnych lub warzywnych. Zachowują świeżość przez min. dwa tygodnie, choć wiemy, że są zjadane w tydzień, bo wtedy już dostarczamy następne obiady.
Ze względu na zbliżającą się Wielkanoc, Tupot Mew przygotował także specjalne świąteczne menu. Więcej informacji tutaj.
Winne Grono
Winne Grono w Gdańsku również zmieniło tryb działania. Restauracja od teraz proponuje "menu kwarantanna", które można zamówić z jednodniowym wyprzedzeniem z opcją dostawy do domu lub na miejscu (w godz. 14-16).
Menu w słoikach przypadnie do gustu zwłaszcza fanom mięsnych potraw na duży głód. Znajdziemy tu m.in. pasztet wieprzowy, rillettes z kaczki, wołowinę po burgundzku, kiełbasę rzeźnika oraz pulpety wołowe w zalewie octowej. Oprócz tego są zupy, np. krem z podgrzybków z pieczonym ziemniakiem i boczkiem rosół drobiowy (bulion).
Kociołek i Zupomaty
Kociołek to niewielki lokal na rynku we Wrzeszczu, który słynie z pysznych zup gotowanych wg sprawdzonych domowych receptur. Oprócz tego, że można je kupić na miejscu, a podawane są przez... okno, zaopatrzyć się można również w ich "słoikowe odpowiedniki" umieszczone w Zupomatach (jeden mieści się przy ul. Wyspiańskiego 20, drugi na Przymorzu, na ul. Czerwony Dwór 24). Każda zupa kosztuje 8 zł.
Czytaj też: Weź zupę na drogę. Nowy "zupomat" we Wrzeszczu
W słoiku dania zamówimy również m.in. od restauracji Majolika, Lilu Fruits w komitywie z restauracją Prologue, restauracji Magiel, Bistro Grulle, wegańskiego Falovca i Przystanku Zupa. Warto również zwrócić uwagę na nową kulinarną inicjatywę w Trójmieście - Zakręcone słoiki, która powstała w ramach restauracji chwilowo nieczynnej Ludovisko. Tu kupimy smaczne dania na wynos, jak sama nazwa wskazuje, zamknięte w szkle z pokrywką.
Miejsca
Opinie (116) 10 zablokowanych
-
2020-04-03 07:18
Barszcz czysty słoik 900 ml za 22 złote ? (13)
Barszcz Dawtona 1,1 litra około 4 złote . Ciekawa zupa w słoiku firmy Dworek około 6-8 złotych .
Szaleństwo trwa w najlepsze . Jedynie Kociołek wygląda normalnie na tle tego całego towarzystwa i to on przetrwa te trudne czasy.- 78 9
-
2020-04-04 09:00
Pasztetem też mozna się zapchać (2)
Jeśli porównujesz dania z restauracji do słoików z Dawtona to znaczy że nie masz pojęcia o tym co jest w srodku. Same produkty do przygotowania kosztują 5-6 zł + opakowania, praca itd.
- 1 4
-
2020-04-04 21:13
Serio?
Cena jak podana na talerzu przez kelnera w restauracji. A tu kelnera nie ma, restauracja na sali światła wygaszone. Codziennie te zupy gotują? Ugotują co dwa trzy dni kocioł zupy.
- 2 1
-
2020-04-04 19:40
Nie dziękuję
Trochę warzyw, trochę mięsa i mam rosół, a potem pomidorową. Znacznie lepiej, bez konserwantów i taniej, znacznie taniej, a to w tym słoiku niech sobie sami kupią.
- 1 2
-
2020-04-04 07:27
Właśnie oglądam gazetkę lidla
Buraki 2.5 zl/ kg.
- 2 0
-
2020-04-03 07:26
knajpka to nie fabryka (6)
zawsze przegra ceną, ale wygra smakiem i brakiem chemii
- 10 25
-
2020-04-03 07:46
hahah czlowieku (2)
nie masz pojecia o gastronomii. cena, cena, cena! przynajmniej jesli chodzi o restauratorow. tanie skladniki, tani kucharz (coz z tego, ze zanim zaczal przygodę z autorskim menu, pracowal w ukrainskim zakladzie utylizacji smieci?). a klientowi sie mydli oczy dziwnymi nazwami.
- 29 3
-
2020-04-03 07:50
O! (1)
to,to,to!
- 9 1
-
2020-04-03 10:42
stare francuskie przysłowie
"nigdy nie wierz kucharzowi"
- 7 0
-
2020-04-03 07:42
W tych czasach to raczej powinna być fabryką a udawać że nic się nie zmieniło
i zupa w słoiku kosztuje tyle co podana na talerzu w restauracji przez kelnera.
- 18 2
-
2020-04-03 07:27
Yhy, (1)
"autorsko-kraftowe" zupki.
- 25 3
-
2020-04-03 07:40
joł,
to takie dyzajnersko-gastronomiczne sajens-fikszyn, może kilku fanatyków znajdą;)
- 14 2
-
2020-04-03 08:00
(1)
Normalnie restauracje sprzedają zupy za 10-20 zł, żeby zarobić....Tak wygląda normalność. WIęc w razie epidemii trudno oczekiwać, że nagle obniża ceny o 80 procent...
- 3 11
-
2020-04-03 08:12
Czy w tym czasie w restauracji wszystkie światła są zapalone
cała załoga siedzi w gotowości , kuchnia pracuje na pełnych obrotach ?
Trudno oczekiwać aby przetrwały ten czas z takim podejściem .- 18 1
-
2020-04-04 20:59
Tupot mew
Firma, w której pracuję od tygodnia zaczęła zapewniać nam posiłki z "tupot mew".
Powiem tak, szkoda ich wydanych pieniędzy. Jednego dnia jedzenie jest w miarę zjadliwe, innego ląduje w koszu. Ludzie nie są w stanie tego zjeść.- 1 0
-
2020-04-03 07:42
Mam juz dosc! (2)
Codziennie reklamy jedzenia na wynos, zwariowaliście???
- 39 19
-
2020-04-04 16:02
Nie masz obowiązku wchodzić we wszystkie artykuły. To jest artykuł dla osób, które chcą z takich opcji korzystać, a nie wiedzą jak i z czego zamawiać. Portal robi dobrą robotę. Teraz wszystkim jest trudno, również gastronomii, dlatego takie artykuły tylko wspierają przedsiębiorców, którym grozi upadłośc. Więcej życzliwości. Jak się nie podoba, naprawdę nie ma przymusu czytania wszystkiego
- 1 0
-
2020-04-03 08:39
Mi się podoba
Wciąż zamawiam jedzenie z restauracji, znacznie mniej, ale jednak i takie teksty to dla mnie inspiracja. Chcę też wspierać lokalne firmy. Pozdrowienia :)
- 9 7
-
2020-04-04 15:06
Nie wiem jak te z restauracji, ale gotowe dania sloikowe ze sklepu sa paskudne. Kolo domowych nawet nie lezaly
- 1 0
-
2020-04-04 14:09
Wc
Super pomysł Polacy to mądrzy ludzie brawo my
- 0 0
-
2020-04-04 12:05
Nie kupuję bo nie lubię być oszukiwany
Na gramaturze , na składnikach , na jakości składników etc. Każdy teraz ma problemy związanie z kryzysem ale to nie powód żeby być jawnie oszukiwany przez pseudo biznesmenów. Uprzedze komentarze : stać mnie .
- 3 1
-
2020-04-03 07:45
Zupka losos bajka (3)
I ten automat z zupami super tylko ciekawe ile bialka ma porcja taka zupa z lososia hehe bo jesli bialka jestduzo to pomysl wypali bo nawet jak ktos lezy w szpitalu to na reg3n3racje losos perfekt
- 1 12
-
2020-04-03 18:52
(2)
To jest ten łosoś hodowany w przepływowych silosach? Bez grama środków przeciw pasożytom antybiotyków itp? ( oficyna)
- 0 1
-
2020-04-04 10:51
Wszystlo zle
Wszystko kicha najlepiej znalesc najwyzszy budynek buahahah NIE ?!
- 1 0
-
2020-04-03 22:27
w takich automatach sprzedają przynęty na ryby -- robaki krótko mówiąc
- 0 0
-
2020-04-03 13:04
Jeszcze miesiąc i barszcz będzie nie po 22, a 5zł. (1)
Muszą spokornieć. A bajki o dezynfekowaniu, małych grupach, spec warunkach, to niech dzieciom opowiadają, może ten kit łykną.
- 11 3
-
2020-04-04 09:44
chyba twój ;0
- 0 0
-
2020-04-04 09:37
Zakwasownia to kpina!
Pomimo i tak wysokich cen mają wymóg minimalnej ceny zamówienia 300 zł a koszt dostawy to 19 zł. Napiszcie to bo to skandal!
- 9 0
-
2020-04-03 15:12
W tej chwili, kiedy nie wiadomo jak będę stała finansowo w przyszłości (1)
nie marnuję pieniędzy na jedzenie, które ktoś dla mnie ugotuje. Gotuję sama, tak jest znacznie taniej, nadwyżka zostanie na cięższe czasy. Lepiej żyć oszczędniej, jak największa poduszka finansowa to gwarancja spokoju. BTW, właśnie się okazało, że zarabianie na towarach i usługach powiedzmy luksusowych sprawdza się tylko w czasie prosperity. W kryzysie gwarancją dochodu jest zajęcie, które służy zaspokojeniu podstawowych potrzeb człowieka.
- 16 0
-
2020-04-04 07:45
Czyli w kryzysie
Jest popyt na spiskowanie hybrydy i rzęsy.
- 0 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.