• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport
Skopiowano

Dawne smaki Gdańska odkryjesz na Jarmarku. Specjalne menu w restauracjach

FK
5 sierpnia 2022, godz. 09:00 
Opinie (27)
  • Gdański Bowke, ul. Długie Pobrzeże 11
  • Restauracja Ducha66, ul. Św. Ducha 66/ U2. Delikatna pasta z solonych sardeli utartych ze świeżym masłem. Przepis wymaga staranności i dobrze wymoczonych sardeli pasta jest podawana z zieloną pietruszką i utartym żółtkiem. W tym miejscu zjesz także potrawkę z mięsa cielęcego z rakami i poncz waniliowy.
  • Restauracja Ducha66, ul. Św. Ducha 66/ U2. Delikatnie duszona górka cielęca zawinięta w ciasto jajeczne. Podane z masłem rakowym razem z ogonami raków. W tym miejscu zamówisz też masło sardelowe i poncz waniliowy.
  • Restauracja Ducha66, ul. Św. Ducha 66. Inspiracja ponczem waniliowym wykorzystana do bazy na koktajl na bazie rumu karaibskiego oraz syropu z wanilii oraz herbaty cesarskiej (herbata żółta - najrzadsza z dostępnych herbat, herbata ta była sprowadzana do Gdańska z Chin). W tej restauracji zjesz też masło sardelowe i potrawkę z mięsa cielęcego z rakami.
  • Gdański Bowke, ul. Długie Pobrzeże 11
  • Kuchnia Aleksandry, Długi Targ 11/12
  • Kuchnia Aleksandry, Długi Targ 11/12
  • Restauracja Elephant, ul. Długi Targ 41. W tym miejscu zjesz też kanapki z sardelą i krem Blanc-Manger.
  • Restauracja Bonżur, ul. Piwna 36/39. W tej restauracji zjesz też: Gotowany dorsz, Serek migdałowy.
  • Dorsz/ puree z marchewki/ sos pietruszkowy/ ziemniaki w panko. Restauracja Bonżur, ul. Piwna 36/39.
  • Migdały/ mleko /rodzynki /czekolada /sos jeżynowy /owoce sezonowe. Restauracja Bonżur, ul. Piwna 36/39. W tej restauracji zjesz też gotowanego dorsza i zupę biszkoptową.
  • Mercato, Targ Rybny 1. Zupa szczawiowo - szpinakowa na bulionie wołowym podana z jajkiem w koszulce. W tej restauracji zjesz też kanapki z sardelą, zrazy z cielęciny, ciastko saksońskie z sorbetem cytrynowym.
  • Mercato, Targ Rybny 1. Bułka maślana z filetem sardeli, żółtkiem oraz natką pietruszki. W tej restauracji zjesz też: zupę ziołową, zrazy z cielęciny, ciastko saksońskie z sorbetem cytrynowym.
  • Ucierane kruche ciasto z dodatkiem cynamonu i płatków migdałowych podane z sorbetem cytrynowym na białym winie. Mercato, Targ Rybny 1. W tej restauracji zjesz też zupę ziołową, zrazy z cielęciny, kanapki z sardelą, ciastko saksońskie z sorbetem cytrynowym.
  • TYGLE bistro&wine, ul. Chmielna 10, Wyspa Spichrzów. Tyglowa wariacja w formie risotto z kalafiora z płynnym jajkiem i rakami, przyrządzona z masła rakowego, szalotki, szyjek rakowych, raków, białego wina, śmietanki, crème fresch, szczypiorku, jajka, czerwonego kawioru i pangrattatto.
  • Restauracja Chmielna by Grzegorz Labuda, Chmielna 26. Assiete z kalafiora z rakami Risotto z kalafiora z serkiem mascarpone, chips z kalafiora oraz chrupiący kalafior w tempurze podane z brodetto z szyjek rakowych. W tej restauracji zjesz też nóżkę wieprzową faszerowaną cielęciną.
  • Restauracja Chmielna by Grzegorz Labuda, Chmielna 26. Nóżka wieprzowa faszerowana cielęciną Nóżka z wieprzowiny puławskiej (bez GMO) faszerowana cielęciną z kasztanami duszona w sosie naturalnym podana z puree ziemniaczanym z chrzanem, boczniakami duszonymi na maśle z czosnkiem i porem gotowanym w białym winie i anyżu. W tej restauracji zjesz też assiete z kalafiora z rakami.
  • Pierogarnia Stary Młyn, Świętego Ducha 64. Piecuchy z farszem z cielęciny i wątróbki (Gdańskie). W tej restauracji zjesz też kruche Jabłuszkowe (pierogi z ciasta kruchego).
  • Pierogarnia Stary Młyn, Świętego Ducha 64. Kruche z farszem z pieczonego jabłka z migdałami w kruchym cieście. W tej restauracji zjesz też Piecuchy Gdańskie (pierogi z pieca).
  • Hot Bear Fusion Hot-Dogs, Świętego Ducha 12/14/12A. Grillowana kiełbasa z sosem chrzanowym takim, jaki przygotowywali dawni restauratorzy z Gdańska. W tej restauracji wypijesz też Lemoniadę po starogdańsku.
  • Hot Bear Fusion Hot-Dogs, Świętego Ducha 12/14/12A. Lemoniada po starogdańsku. W tej restauracji zjesz też wurta po gdańsku.
  • Restauracja Cała Naprzód, ul. Tokarska 21-25. Sałatka śledziowa z cielęciną, jabłkiem, cebulą i ziemniakiem. W tej restauracji zjesz też zrazy cielęce i błękitnego pstrąga.
  • Restauracja Cała Naprzód, Tokarska 21-25. Zrazy cielęce podane z kopytkami i glazurowaną marchewką. W tej restauracji zjesz też sałatkę śledziową i błękitnego pstrąga.
  • Restauracja Cała Naprzód, ul. Tokarska 21/25. Pstrąg błękitny z klarowanym masłem. W tej restauracji zjesz też zrazy cielęce i sałatkę śledziową.
  • Kuchnia Aleksandry, Długi Targ 11/12. Pasztet dwuwarstwowy w cieście francuskim podawany na gorąco z sosem z marynowanymi pieczarkami i sardelą.
  • Kuchnia Aleksandry, Długi Targ 11/12. Aromatyczny bulion z trzech rodzajów mięsa z tartą gałką muszkatołową, parmezanem, serwowany z pasztecikiem Przysmak Gdański.
  • Brovarnia Gdańsk, Szafarnia 9. Kapusta z farszem baranim ze starogdańskiego przepisu.
  • New Port Restaurant & Pizza, Wilków Morskich 16b. Król polskiego stołu, jadany na co dzień, obowiązkowy na święta. Przez jednych uwielbiany, dla innych niejadalny. W naszej interpretacji podany na ciepło z ziemniaczkami, w delikatnej panierce, z dodatkiem polskich sezonowych owoców.
  • JUNGLA Cocktails & Food, Targ Sienny 7, Forum Gdańsk. Kremowy sorbet z ananasa.

Zupa biszkoptowa, starogdańska kapusta faszerowana, śledź smażony z sezonowymi warzywami, zielona zupa ziołowa, masło sardelowe, poncz czy sorbet ananasowy to tylko kilka dań z "Gdańskiej książki kucharskiej" z 1858 roku, które możemy spróbować w wybranych restauracjach w ramach akcji Smaki Gdańska, organizowanej we współpracy z Gdańską Organizacją Turystyczną Visit Gdansk i Międzynarodowymi Targami Gdańskim.



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście - kalendarz imprez


Czy lubisz smakować kuchnię państw lub regionów, w których jesteś?

Gdańsk jest miastem, które żyje swoją historią. Przez wiele wieków pozostawał miejscem wielonarodowościowym, w którym mieszały się wpływy i zwyczaje różnych kultur.

Z racji tego, że stanowił ważny punkt na europejskim szlaku handlowym, kucharzom produktów - nawet do sporządzenia potraw według bardzo wyszukanych receptur - nie brakowało. Ograniczały ich czasem wyłącznie fantazja i fundusze, czego dowodem są przepisy, jakie udało się zebrać autorkom książki "Smaki Gdańska", a do których sięgają teraz lokalni restauratorzy biorący udział we wspólnej akcji Gdańskiej Organizacji Turystycznej Visit Gdansk oraz Międzynarodowych Targów Gdańskich".

Co zjemy na Jarmarku św. Dominika? Sprawdzamy ofertę i ceny na stoiskach



W albumie kulinarnym "Smaki Gdańska" zamieszczono setkę przepisów na dania, jakie przygotowywali dawni gdańszczanie. Przepisy dostosowano do dostępnych dziś składników, natomiast zilustrowano je zdjęciami nawiązującymi stylistyką do XVII- i XVIII-wiecznych martwych natur. W albumie kulinarnym "Smaki Gdańska" zamieszczono setkę przepisów na dania, jakie przygotowywali dawni gdańszczanie. Przepisy dostosowano do dostępnych dziś składników, natomiast zilustrowano je zdjęciami nawiązującymi stylistyką do XVII- i XVIII-wiecznych martwych natur.

Poznaj "Smaki Gdańska" nie tylko na Jarmarku św. Dominika



Akcja "Smaki Gdańska" to prawdziwa kulinarna uczta, która ruszyła już 23 lipca - pierwszego dnia Jarmarku Św. Dominika.

W projekcje bierze udział 16 restauracji znajdujących się w pobliżu Jarmarku, ale też w dalszych częściach Gdańska, proponując smakoszom wyjątkowe doświadczenia kulinarne. W każdym z miejsc biorących udział w akcji znajdziemy przynajmniej jedną nową pozycję w menu - specjalną potrawę nawiązującą do gdańskiej tradycji.

Restauracje biorące udział w akcji Smaki Gdańska



Gdzie jedzą "lokalsi"? Gdańsk, mamy problem...



Książka "Smaki Gdańska" została wydana przez wydawnictwo Bernardinum przy udziale sponsorów: Amber Expo oraz Urzędu Miejskiego w Gdańsku. Książka "Smaki Gdańska" została wydana przez wydawnictwo Bernardinum przy udziale sponsorów: Amber Expo oraz Urzędu Miejskiego w Gdańsku.

Co jadano w dawnym Gdańsku?



W garnki i talerze dawnych gdańszczan postanowiły zajrzeć autorki książki "Smaki Gdańska": Katarzyna Fiszer - fotograf oraz Aleksandra Kucharska, która jest muzealnikiem i rekonstruktorem kulinarnym. W swojej publikacji tchnęły nowe życie w receptury zaczerpnięte z wydanej w XIX wieku "Gdańskiej książki kucharskiej". W wyniku spotkania tych dwóch gdańszczanek, ich zamiłowania do jedzenia, historii i piękna, powstała książka, która łączy w sobie smaki i aromaty dawnego mieszczańskiego życia.

Kulinarna archeologia, czyli jak odtworzono 100 dań kuchni dawnego Gdańska



Zupa biszkoptowa, starogdańska kapusta faszerowana, śledź smażony z sezonowymi warzywami, zielona zupa ziołowa, masło sardelowe, poncz czy sorbet ananasowy - to zaledwie skromny zarys potraw, na które przepisy znajdziemy we wspomnianej publikacji. Są to również potrawy, które zdecydowało się włączyć do swojego menu 16 gdańskich restauracji.
FK

Wydarzenia

762. Jarmark św. Dominika

jarmark

Smaki Gdańska

w plenerze, degustacja

Miejsca

Opinie (27)

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    (1)

    Super! świetny pomysł!

    • 17 3

    • w myśl zasady cudze chwalicie swego nie znacie

      • 1 0

  • Może podacie jakieś przykładowe ceny, (11)

    za te ,,wyjątkowe doświadczenia kulinarne". Pomysł może i fajny, ciekawy ale czy dla każdego ?

    • 22 8

    • Jeśli pytasz tzn. że Cię nie stać.

      Poza tym pelne menu z cenami jest na str.wydarzenia. za raki np. 62zł.

      • 8 3

    • Wydarzenia nie muszą być dla każdego. Ja np wiem że raczej mnie nie stać na obiad w porządnej restauracji (6)

      Ale chętnie poczytam o tym. Pewnego razu może oszczędzę i wybiorę się posmakować dań z minionych lat.

      • 8 1

      • Mnie stać (5)

        Ale zawsze się pytam o cenę. Korona z głowy mi nie spadnie, a mam zasadę, że ludzie majętni są dlatego bogaci, bo nie są rozrzutni. Nie muszę nic nikomu udowadniać, ani też pieniędzy przez okno wyrzucać

        • 14 3

        • Niby tak ale nie do końca

          Skąd wiesz, że cię stać skoro nie znasz cen? A jeśli tak jesteś majętny że stać się zawsze, to czemu chcesz tę cenę znać z artykułu trojmiasto.pl

          Tak czy inaczej - pomyślności!

          • 2 2

        • Bogaty nie ma czasu na pisaniu o swoim bogactwie na Trójmiasto.pl. Poza tym sam sobie potrafi sprawdzić ceny. (3)

          • 5 1

          • Mnie też pewnie stać (2)

            Ale też zawsze będę się pytał o cenę. Widzę tu zwarte lobby takich co by chcieli by klienci wszystko brali w ciemno za dowolną cenę jaką im się zaśpiewa. Nie ma głupich!

            • 1 1

            • To się pytaj w restauracji, chyba że lubisz byle jakie informacje od średnio zorientowanych. A z tym lobby to radzę iść do okulisty, bo źle widzisz.

              • 0 1

            • Jestem bogaty i wiem, że w tym mieście nie ma restauracji, w której płakał bym po otrzymaniu rachunku.

              GD to nie Paryż, ani NYC.

              • 0 1

    • Kapusta faszerowana

      A raczej gołąbek wzorowany na tym przepisie 38zl w Brovarni

      • 0 0

    • (1)

      A czemu ma być dla każdego? Kto się nie uczył i ma minimalne kwalifikacje, ten niech żre rzeczy, których jedynym zadaniem jest podtrzymać przy życiu.

      • 4 4

      • dlaczego zakladasz

        ze mający pieniądze sa wykształceni?

        • 4 1

  • Opinia wyróżniona

    Ostatnio byłemu (3)

    W jednej z tych restauracji i moją uwagę zwróciła zupa rakowa.
    Gdy zapytałem się, czy ta zupa jest rzeczywiście z raków (rzadkość) czy taka rakowa jak krabowe są paluszki krabowe, nie uzyskałem - delikatnie mówiąc - jasnej odpowiedzi.
    Zamówiłem jednak coś innego. Swoją drogą było niezłe.

    • 9 1

    • (1)

      najlepsze i najtańsze raki w Nessebarze w restauracji prowadzonej przez Polaka - polecam !

      • 0 1

      • polecam w ikei raki

        • 0 1

    • Raki w Polsce

      są pod ochroną..? Można je serwować?

      • 1 0

  • Gdańskie zdzierstwo (1)

    Porcja małych frytek na Jarmarku to 22 zł

    • 3 1

    • Frytomafia

      Niech sobie sami zra

      • 2 0

  • Jedzenie na Jarmarku? Chleby, kiełbasy i słonina w foliach przy 35 stopniowym upale. Tak to wygląda

    • 7 3

  • Nie da sie odtworzyc dawnych smakow z przemyslowo hodowanego miesa i roslinek naladowanych chemia. (1)

    • 4 3

    • W pełni odtworzyć się nie da, ale jedzenie to także część każdej kultury, więc pamięć o niej należy pielęgnować. Fajnie, że są takie inicjatywy jak ta. Mi brakuje większej świadomości o kuchni kaszubskiej. Inne narody jakoś potrafią swoją kulturę kultywować i promować. A my idziemy w pizze, burgery i sushi.

      • 6 0

  • Paweł Beneke.

    Najsłynniejszy chyba gdański kaper,taka miejscowa odmiana pirata,warto poczytać,tak,tak,to ten który ,,pozyskał,,dla Gdańska Sąd Ostateczny Memmlinga.
    Swego czasu,dawno,czytałem,że ,,superkaper,,preferował dorsza w sosie grzybowym oraz śledzia po Gdańsku.Nie doczytałem się o szczegółach tych potraw.Może któryś gastronomiczny znawca kulinariów gdańskich zgłębi temat i zaserwuje owe potrawy w swojej restauracji?
    To by było coś.

    • 1 1

  • Pierożki z potrawką jadłem

    w jednej z restauracji z tego cyklu. Pyszne, naprawdę wysmienite, choć porcja niewielka.

    • 2 0

  • Gdańskie piwo 90s

    • 0 1

  • prawda

    Ni siłę reklamowanie potraw które są pochodna powiedzmy oryginałów tak jak paluszki krabowe które z krabem to nawet nie widziały się przez szybę. Jarmark to już przeszłość ale winni ludzie i przekręty na wszystkim . No cóż niby takie czasy

    • 1 2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet włoski - Pasta e vino

degustacja

Niedzielne Rodzinne obiady w My Place Gdynia

degustacja

Piwa edycji limitowanej

degustacja, warsztaty

Kultura

Nowe Lokale