- 1 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (39 opinii)
- 2 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 3 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (246 opinii)
- 4 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 5 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
- 6 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
Deszczowe otwarcie sezonu food truck'owego. Wielka Szama przy Stadionie
Corn dogi, kapsalon, bagietki z raclette, grillowane ciabaty, czebureki i donuty - po długiej, zimowej przerwie ruszył sezon na food trucki. Niestety, sobotnia pogoda sprawiła, że zainteresowanie trwającym przy Polsat Plus Arenie w Gdańsku festiwalem Wielka Szama jest mniejsze, niż się spodziewano. Szkoda, bo oferta gastronomiczna przedstawia się naprawdę ciekawie. Okazja, żeby wybrać się na zlot, trwa jeszcze dziś do godz. 21 i w niedzielę od 12 do 20.
Aktualna pogoda w Gdańsku
Organizacyjnie niemal wszystko zostało dobrze przygotowane: food trucki rozstawione są w odpowiednich odstępach, tak aby można było wygodnie zamawiać i czekać na jedzenie, jest strefa z zadaszonymi stołami i ławkami, dobre nagłośnienie i didżej energicznie prowadzący imprezę. Przestrzeń ta zdecydowanie lepiej zdaje egzamin niż Plac Zebrań Ludowych, gdzie odbył się zeszłoroczny zlot. W prawie wszystkich food truckach można płacić kartą, tylko jeden (z corn dogami) umożliwia wyłącznie płatność gotówką.
Niestety, w sobotę chyba wszystkim plany popsuła pogoda, która dla przybyłych na festiwal foodies okazała się prawdziwym wyzwaniem. Nie dość, że przez całe popołudnie siąpił deszcz, to w dodatku konsumpcję utrudniał spory wiatr. Dlatego wybierając się na festiwal, warto przygotować się na każdą pogodową ewentualność i zabrać ze sobą zarówno czapki, jak i przeciwdeszczowe peleryny.
Jednak i w tej sytuacji można dostrzec plusy. W sobotnie popołudnie na placu przy stadionie tłumów nie było, dzięki czemu czas oczekiwania na potrawy był krótki. Nie było też problemu ze znalezieniem miejsca pod dachem, aby w nieco bardziej komfortowych warunkach cieszyć się posiłkiem.
Kulinarna podróż dookoła świata
Stałych bywalców tego typu imprez, festiwalowa oferta raczej niczym nie zaskoczy, ale rozczarować też nie powinna. Wśród kilkudziesięciu food trucków znajdziemy zarówno street foodowe klasyki, jak i dania z różnych stron świata.
Co w menu? Oprócz klasyków, czyli burgerów (25-38 zł), zapiekanek (23-26 zł) i frytek po belgijsku (14/20 zł), zjeść można azjatyckie przysmaki, np. chińskie pierożki (26/36 zł). Organizatorzy zabrali nas też do Węgier na langosza (23-35 zł), do Hiszpanii na słodkie churros (17/24 zł), do Meksyku na tacosy (23-35 zł), quesadille (30-37 zł) i buritto (30-37 zł), do Gruzji na chinkali (29 zł) i chaczapuri (27 zł) oraz na tatarsko-krymskie pierogi - czebureki (22 zł) i ukraińskie pielmieni (29-35 zł). Z mięs prym wiedzie wołowina - podana najczęściej w burgerze, panini, ciabatcie, peklowana lub szarpana. Są też owoce morza (szproty, krewetki, kalmary), kuchnia tex-mex, pizza z pieca opalanego drewnem, różne wrapy, tortille i kanapki.
Restauracje z kuchnią azjatycką
Duże zainteresowanie wzbudzają przysmaki, których na co dzień w Trójmieście nieczęsto mamy okazję próbować. To wywodzący się z holenderskiego street foodu kapsalon, czyli danie z pieca, składające się z frytek, mięsa wołowego, drobiowego lub falafela, sera i sosu, podawane ze świeżymi warzywami (32 zł). Na festiwalu zjemy też bagietki i pieczone ziemniaki z serem raclette (27-40 zł) czy corn dogi (12-20 zł), czyli popularne w Stanach Zjednoczonych parówki w cieście kukurydzianym i smażone w gorącym oleju (zł).
Na deser, oprócz churrosów, zjemy amerykańskie donuty (4-27 zł), gorące ciastka kominkowe z Węgier (20 zł) i świeże owoce w czekoladzie (10-17 zł). Do picia jest zimne piwo z lokalnego browaru Amber (10/12 zł za 400 ml), napoje bezalkoholowe, soki, lemoniady i bubble tea. Ogrzać można się grzanym winem, dostępnym zarówno w wersji alkoholowej, jak i bezalkoholowej (15 zł/300 ml) oraz kawami i herbatami (ok. 8-16 zł).
Konkursy, strefa relaksu i atrakcje dla najmłodszych
Poza ofertą gastronomiczną, organizatorzy zapewnili też inne atrakcje. Na tych, którzy lubią jeść nie tylko dużo i smacznie, ale i szybko, czekają zawody w jedzeniu na czas. Dziś wybrani śmiałkowie zmierzyli się z kanapką od Świnki Trzy, natomiast w niedzielę o 14 druga grupa ochotników będzie się ścigać w jedzeniu bagietki od Raclette food truck.
Uczestnicy Wielkiej Szamy mają też okazję pokazać swoje wielkie serce, biorąc udział w zbiórce pieniędzy na rzecz podopiecznych Gdańskiej Fundacji Koty spod Bloku.
Festiwal potrwa dziś do godz. 21 oraz jutro, w niedzielę od godz. 12 do 20.
Lista food trucków biorących udział w Wielkiej Szamie:
- Pan Baozi - chińskie pierożki i bułeczki na parze
- Dos Amigos - kuchnia meksykańska
- Burger Shop - burgery
- Seaside Street Food - owoce morza
- churrosamigos.pl - hiszpańskie pączki churros
- Świnki Trzy - burgery wołowe i kanapki z szarpaną wieprzowiną
- Wheel Meal - kuchnia tex-mex
- Węgierska FaBryczka - tradycyjne węgierskie langosze
- Raclette food truck - bagietki i pieczone ziemniaki z serem raclette
- Smaki ulicy - grillowane ciabatty z sezonowaną wołowiną
- Cactus - kuchnia meksykańska
- Mała Odessa - ukraińskie pielmieni
- Belgijki - duże, grube i chrupiące frytki belgijskie
- Burger Shop - burgery
- Czebureki - tatarsko-krymskie pierogi
- The Dumplings - azjatyckie pierożki
- Jack Burger - burgery
- Kapsalon Pomorze - holenderski kapsalon
- Fragola - świeże owoce w czekoladzie
- Arizona Pastrami - kanapki z pastrami
- Fresh Donuts - amerykańskie donuty
- Dirty Sandwich - kanapki z szarpaną wołowiną
- Food Cab - zapiekane buły
- Słodka Fabryczka - gorące ciastka kominkowe z Węgier
- SurfBurger - burgery
- Do Brzegu Pizza - pizza z pieca opalanego drewnem
- Food Truck u Kibica - kanapki z szarpaną wieprzowiną
- Chinkali - kuchnia gruzińska
- Kultowe Zapiekanki - zapiekanki
- Corn Dogi z Drogi - corn dogi
- Smaki Ulicy Wrap - tortille
- Bella Caffe - kawa
- Browar Amber - piwo i napoje bezalkoholowe
Miejsca
Zobacz także
Opinie (125) ponad 10 zablokowanych
-
2023-04-02 12:17
(1)
Drogo i niezdrowo. Narodowe trucie obywateli trwa w najlepsze.
- 7 0
-
2023-04-03 09:34
jasne, bo zdrowszy jest staropolski mielony z ziemniakami
- 0 0
-
2023-04-03 09:31
Zróbcie taką impreze ale np na terenie parkingów ergo areny i 1 czerwca
więcej ludzi się pojawi a chyba o to chodzi. Kwiecień w trójmieście to gwarancja najgorszej pogody w roku
- 0 0
-
2023-04-02 07:21
Masakra ... (4)
26 zł za zapiekankę zjedzoną w deszczu i na wietrze ... Super sprawa. Street food założenia powinien być tani ale u nas urosło to do jakiegoś absurdu cenowego. Średnie żarcie, jedzone "na kolanie" a ceny z kosmosu. Lepiej dołożyć trochę i w normalnych warunkach zjeść np dobrą pizzę w lokalu.
- 40 1
-
2023-04-02 14:41
(2)
Do lokalu to się idzie na normalny obiad, a pizza to danie włoskiej biedoty
- 3 0
-
2023-04-02 15:04
To znaczy na (1)
ziemniaki , mielony i mizeria plus kompot?
- 0 1
-
2023-04-02 22:47
W tym przypadku jest chociaż mięso i warzywa. W przypadku zapiekanki albo pizzy masz mąkę z wodą i wyrób seropodobny z makro.
- 1 0
-
2023-04-02 15:21
Akurat na pizze to mi faktycznie zal tych 30-40 zlotych, przeciez to maka z woda. Zwlaszcza za srednia pizze w srednim lokalu.
A street food z zalozenia jest tez na street, wiesz? Wiec na pogode to tak troche glupio narzekac.
- 1 1
-
2023-04-02 17:30
Julki i Oliwierowie są już po konsumpcji? Mam nadzieję, że prezerwatywy były?
- 1 1
-
2023-04-02 16:56
Zimno, drogo i do domu daleko
A ja mam rękawiczki jednopalcowe to jedzenia nie przytrzymamy.
- 4 0
-
2023-04-02 16:50
Jakby towarzyszyło jakiejś imprezie, to ujdzie
A jeszcze lepiej przy ergo arenie.
Tam przynajmniej można nad morze się przejść.
Ale jechać na koniec świata żeby tylko zjeść szamę z budy?- 2 0
-
2023-04-02 15:51
Ceny nie dla Polaków
- 3 0
-
2023-04-01 17:37
Hmmm (4)
W dzisiejszych czasach drożyzny w tej cenie wolę pójść do restauracji. Oczywiście dopinguję wszystkich przedsiębiorców z pomysłem .
- 45 2
-
2023-04-02 09:46
W restauracji za 20zł to dostaniesz herbatę (3)
- 2 2
-
2023-04-02 10:45
A tutaj (2)
Za 20 co dostaniesz? Podróbkę cocacoli.
- 3 0
-
2023-04-02 15:02
Fritz cola czy jakoś tak . (1)
- 0 0
-
2023-04-02 15:50
Fritzl kola :)
- 0 0
-
2023-04-02 13:18
Pakowa Niedziela po lewacku (1)
- 9 2
-
2023-04-02 15:42
Wez juz przestan, jakas palma Ci dzisiaj odbila.
- 1 1
-
2023-04-02 13:50
Kultowe zapiekanki? (1)
Kiedyś na swoje nieszczęście się skusiłem. Zimna , bez wyrazu i smaku . Co w tym kultowego?
- 5 0
-
2023-04-02 15:41
Bo przeciez kult powinien byc racjonalny. Na przyklad kult pewnej jednostki, ktory mozna i tu pod tym tematem zaobserwowac.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.