- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (238 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (50 opinii)
- 3 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 4 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 5 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
- 6 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (105 opinii)
Dim sum, gyoza i czebureki. Trwa Festiwal Pierogów Świata
Festiwal Pierogów Świata w Sopocie:
Z mięsem, warzywami, koreańskie, japońskie, gotowane na parze i pieczone. Duże tureckie chinkali i malutkie dim sum. Pierogów w najróżniejszym wydaniu można spróbować podczas trwającego do niedzieli Festiwalu Pierogów Świata na Placu Zdrojowym w Sopocie.
Nadchodzące imprezy w Trójmieście
Z całego świata
Na kilkunastu stoiskach rozstawionych na środku placu spróbować można dużych pierogów tureckich w kształcie sakiewki wypełnionych farszem z wołowiny lub baraniny - znanych także pod nazwą "manty". Są również japońskie pierożki gyoza z cienkiego ciasta, małe wietnamskie hacao, wypełnione najczęściej krewetkami, warzywami i rybami. Sprzedawane są też gruzińskie chinkali, które trzeba jeść w określony sposób (najpierw umiejętnie nadgryźć, wypić sączący się ze środka bulion i dopiero zjeść resztę) oraz ogromne czebureki. Nie zabrakło też tradycyjnych polskich pierogów podsmażanych z cebulką.
- Serwujemy kuchnię azjatycką - mówią sprzedawcy ze stoiska Kung Fu Kimchi z Warszawy. - Pierogi z Korei, Wietnamu i Japonii. Mamy też koreańskie makarony i tajskie curry, można więc spróbować u nas najróżniejszych smaków, od lewej do prawej. Mamy także krewetki oraz sajgonki z mięsem i z warzywami. Są też sajgonki wegańskie, samosy wegańskie, jest także curry wegańskie. Jest więc coś dla mięsożerców i roślinożerców.
Pierogi sprzedawane są na sztuki, każdy kosztuje około kilku złotych. Zjeść można na miejscu lub na wynos. Można je ze sobą dowolnie mieszać.
Nie tylko pierogi
Na stoiskach zobaczyć można też tatarskie przysmaki, ciasta, słodycze, baklawę czy różnego rodzaju nalewki oraz piwo. Sprzedawane są także gotowe dania jak pad thai czy dania na bazie makronu udon. Na talerzach kupujących lądują także krewetki w cieście, kalmary w cieście czy sajgonki.
- Przyjechaliśmy z Żar, z województwa lubuskiego, na czterodniową wycieczkę do Gdańska. Dzisiaj akurat zwiedzamy Sopot. Bardzo nam się tu podoba, świetne wydarzenie. Najbardziej podoba mi się ta różnorodność na stoiskach - mówiła napotkana turystka.
Festiwal Pierogów Świata organizowany jest w całej Polsce. Odbył się już w takich miastach jak Warszawa, Lublin, Łódź, Poznań, Wrocław, Bydgoszcz, Katowice czy Kraków. Wydarzenie będzie trwało do końca weekendu. W piątek odbywa się do godziny 21, w sobotę od 11 do 21, w niedzielę od 11 do 20. Wstęp wolny.
Wydarzenia
Opinie (67) ponad 10 zablokowanych
-
2021-08-27 18:09
Gruzińskie (4)
Ja najbardziej lubię hinkali z mięsem. Dla mnie nie ma lepszych.
- 24 17
-
2021-08-27 19:41
(2)
Co to hinkali?
- 4 3
-
2021-08-27 20:17
(1)
C mu na klawiaturze siadło.
- 8 1
-
2021-08-28 09:42
"c" na urlop poszło ;)
- 3 0
-
2021-08-27 18:38
Zależy gdzie
- 1 0
-
2021-08-28 09:03
Jakie ceny? (1)
- 3 0
-
2021-08-28 09:38
Ceny jak to w Trójmieście: skandynawskie.
- 8 0
-
2021-08-28 05:43
Nasze pierogi przybyły z Rusi a tam z
najazdami Mongołów i Tatarów
- 4 1
-
2021-08-27 21:56
Gdzie?
Ceny?
- 2 3
-
2021-08-27 21:08
Byłem dziś
Polecam Chińskie i Wietnamskie. Koniecznie też baklawę
- 3 4
-
2021-08-27 20:30
I love polisz pierogis!
- 6 7
-
2021-08-27 19:34
Jestem zdania, że każdego pierożka trzeba spróbować :P (1)
- 16 3
-
2021-08-27 20:19
Oczywiście każdy jest dobry. Niektóre od razu, inne po paru minutach.
- 0 3
-
2021-08-27 20:15
azjatyckie zarcie (1)
mi nie lezy ... NR 1 Arabska i Nr 2 Polska kuchnia
- 4 15
-
2021-08-27 20:18
Koza i świnia. Najlepsze.
- 1 1
-
2021-08-27 17:40
Fajnie, jutro idę próbować :-) (1)
- 8 3
-
2021-08-27 17:41
pierogi? musze tam byc!
- 10 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.