- 1 Zuchwała kradzież w restauracji Tabun (77 opinii)
- 2 Czy Polacy piją latem więcej alkoholu? (93 opinie)
- 3 Bitwa na talerzu: schabowy czy stek? (95 opinii)
- 4 Od karczmy Wikingów po polską kuchnię (52 opinie)
- 5 Bistro u Misia w Gdyni: imponujące porcje (90 opinii)
- 6 Azja na talerzach. Otwarcie A.N.N.A by Fong (48 opinii)
Dobre restauracje schowane w dzielnicach Gdyni
Smacznie i przyjemnie - choć na uboczu. Restauracje, które nie znajdują się w centrum miast, a które mogą zadziwić wyjątkowym smakiem? Takie miejsca, które są w Gdańsku, opisywaliśmy już na łamach naszego portalu . Teraz szukamy godnych polecenia lokali, które ukrywają się w Gdyni. Wygląda na to, że gdynianie upodobali sobie przede wszystkim smaki Dalekiego Wschodu, ponieważ knajpki pochowane w dzielnicach to przede wszystkim restauracje kuchni azjatyckiej.
Trójmiejskie restauracje
Czytaj też: Gdynia - gdzie zjeść? 13 najlepszych restauracji w Gdyni w kwietniu 2022
W karcie znajdziemy przystawki (tatar, frytki, bruschetta oraz owoce morza - krewetki czy carpaccio z ośmiornicy w cenie od 14 do 49 zł), zupy (29 zł), sałatki, a także makarony (między innymi ruskie ravioli, domowe spaghetti, orzechowe risotto, których ceny wahają się między 29 a 39 zł). Wśród dań głównych znajdziemy na przykład konfitowany policzek wołowy, pieczony kalafior czy stek z polędwicy wołowej. Są też desery, takie jak piernikowe crème brûlée, wegański ganache orzechowy czy kokosowa panna cotta (od 39 do 95 zł).
Jadąc ul. Morską w Gdyni, warto zboczyć z głównej trasy i zajrzeć do restauracji Na Pieńku znajdującą się w Willi Pieńkowskich przy ul. ks. Gabriela Władysławskiego
Jeśli jednak najdzie nas ochota na tradycyjną polską kuchnię, zamówić możemy pierś z kurczaka, sałatki, dorsza, polędwiczki wieprzowe. Są też włoskie makarony (carbonara, aglio olio z krewetkami), natomiast nowością jest pizza (również z dowozem). Zamówić można ją w dwóch rozmiarach (30 i 50 cm), a wybór smaków jest szeroki (15 rodzajów). Obok sali restauracyjnej znajduje się też sala zabaw dla dzieci. W lokalu można zorganizować także różne imprezy okolicznościowe.
Najlepszy catering w Trójmieście
By spróbować smacznej kuchni tajskiej, zajrzeć można również do Wok & Fire przy adm. Józefa Unruga
Łosoś, dorsz, krewetki, kalmary - to propozycje dań rybnych. Są także opcje typowo wegetariańskie, jak pikantne brokuły z grzybami moon, kapusta pak-choi z groszkiem lub kimchi. W karcie są też makarony, przede wszystkim pad thai w różnych wersjach, za trochę ponad 30 zł. Klienci chwalą miłą obsługę i duże porcje.
Dobry burger w Gdyni? Warto przekonać się, jak smakują te z Angry Mike w Gdyni-Dąbrowie
Burgery można także komponować samemu, wybierając wedle uznania kotlet, bułkę i sos. W menu są również zestawy (burger, frytki i napój). Lokal ma stałe promocje, inną na każdy dzień tygodnia. W poniedziałki za drugiego burgera zapłacimy połowę ceny, we wtorek, kupując dziewięć sztuk snacków, zapłacimy tylko za sześć, w środę napój do zamówienia kosztuje 3 zł, a w czwartki duże frytki sprzedawane są w cenie małych.
Ta restauracja to jeszcze food truck, ale już niedługo będzie można odwiedzić ich stacjonarnie. To Thai obecnie znaleźć można przy ul. Leona Staniszewskiego
- Jesteśmy w trakcie przygotowywania dwóch nowych lokali - mówi właściciel To Thai. - Jeden będzie znajdował się na Chwarznie, niedaleko naszego obecnego miejsca, a lokalizacji drugiego jeszcze chwilowo nie chcemy zdradzać. Cieszymy się, że nasza kuchnia została tak dobrze odebrana i dzięki naszym gościom mamy możliwość się rozwijać, mimo pandemii. Nowe lokale będą otwarte na wiosnę, a już teraz serwujemy rozszerzone menu oraz przygotowaliśmy promocje.
Wśród przystawek mamy crispy won ton, czyli chrupiące pierożki z wieprzowiną, oraz sajgonki, a także krewetki. Zupy to tom-yum, tradycyjna tajska ostro-kwaśna zupa na mleku kokosowym, jest też bulion z kaczki lub won ton (13-21 zł). Jest też czerwone i zielone curry z różnymi dodatkami (od 25 do 34 zł) i oczywiście dania główne: pad med muang, czyli kurczak w ostrygowo-sojowym sosie z warzywami, black pepper - kurczak lub karkówka w sosie z młotkowanego czarnego pieprzu. Jest też piri piri - karkówka w ciemnym, pikantnym sosie oraz thai noodles. To nie wszystko, bo zamówić można też pad thai oraz makaron jajeczny w ciemnym sosie ostrygowym. Za dania główne zapłacimy od 26 do 33 zł.
Fikakowo również skrywa miejsce warte polecenia. To CHI Sushi, zlokalizowane przy ul. Waleriana Szefki
Zobacz też: 5 restauracji w Trójmieście, w których ryba gra pierwsze skrzypce
Zamówimy także datemaki, czyli futomaki zawinięte w japoński omlet tamago zamiast liścia nori lub gunkan (po japońsku "okręt wojenny"). To odmiana nigiri, rodzaj "łódeczki" z ryżu, najczęściej owiniętego w ogórek, wypełnionej tatarem lub kawiorem. Są także dania główne, czyli pad thai lub makaron udon. Restauracja często przygotowuje też różne promocje.
Miłośnicy sushi z Gdyni znają na pewno także i to miejsce. Sakura Sushi przy ul. Zaruskiego w dzielnicy Chwarzno-Wiczlino przygotowuje smaczne dania w najróżniejszych postaciach. Krewetki, strąki młodej soi, sałatka czy warzywa w tempurze - takie propozycje znajdziemy wśród przystawek (od 12 do 29 zł). Jest też tradycyjna zupa miso (9-12 zł) tatar z łososia lub tuńczyka (34 i 42 zł). W karcie jest też samo sushi: onigiri, gunkan, nigiri, futomaki, hosomaki, california maki. Są też oczywiście zestawy, od 40 do 215 zł za zestaw.
Miejsca
Opinie wybrane
-
2022-01-26 18:21
Chwarzno stoi dobrą Azjatycką kuchnią (2)
Bardzo często zamawiam, praktycznie na zmianę z Sakura i tothai, cieszę się że mam tak blisko fajne azjatyckie knajpy. Chwarzno ma potencjał :0
- 22 1
-
2022-01-27 19:35
jeżeli ludzie dają restauratorom zarobić
to knajpy się otwierają i utrzymują
- 5 0
-
2022-01-27 09:36
To prawda
Naprawdę na chwarznie można dobrze zjeść
- 9 1
-
2022-01-26 12:47
(3)
Nie jest tajemnicą, że wszędzie na świecie szczególnie w dużych aglomeracjach najlepsze jadłodajnie są w dzielnicach poza centrum. Tam stołują się lokalesi czyli jest tanio i dobrze.
- 43 5
-
2022-01-26 20:09
Zacny suchar milordzie
Najlepsze są w centrach. Te, które należy omijać największym łukiem też w centrach. Owszem, są poza centrami takie miejsca, gdzie można zjeść średnio i tanio.
- 4 0
-
2022-01-26 14:21
Podane przykłady w większości przeczą tej zasadzie. (1)
Podane ceny wcale nie takie atrakcyjne a jedzenie zbyt wymyślne i kompletnie nie nadaje się na codzienne obiady.
- 10 7
-
2022-01-26 15:51
To, że Tobie się nie podoba...
Atrakcyjność cen zależy od grubości portfela, a czy jedzenie zbyt wymyślne - decyduje konsument. Pluralizm gustów.
- 4 2
-
2022-01-26 12:39
(4)
Kiedyś nie do pomyślenia. Wszystkie knajpy były w centrum miasta praktycznie. Na "obrzeżach" była podkowa w Przejazdowie czy srebrny młyn we Wrzeszczu. Jednak i Gdańsk był malutki do obecnego. Teraz każde osiedle ma swoją pizzerie. Osiedle nie dzielnica.
- 35 2
-
2022-01-28 14:52
wysokie czynsze wygoniły ich na przedmieścia
- 0 0
-
2022-01-28 10:44
W Chorwacji
Polacy przesiadywali w knajpkach a właściwie jadłodajniach, gdzie był kurczak, frytki i pizza. Miejsca serwujące owoce morza czy jakieś inne, oryginalne frykasy były wypełnione turystami z innych miejsc.
Taki to nasz polski zwyczaj, zjeść dilera w panierce, zagryźć frytkami i polać sosem czosnkowym.- 1 0
-
2022-01-26 18:39
Dla mnie jest nie do pomyslenia jak ludzie się zadowalają tak nędzną pizzą jaką serwują te knajpy. (1)
- 9 1
-
2022-01-27 19:38
Polak to lubi jak jest tanio i dużo
w smaku może być średnio ale i tak wtedy mówi, że jest dobrze bo się nażarł jak świnia i mało nie zapłacił do tego nie powie, że było nie dobre więc może polecić. Jak by nie było dobre a Janusz się nie naje nażre pod korek to nie poleci.
- 4 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.