• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dobre restauracje schowane w dzielnicach Gdyni

Julia Rzepecka
26 stycznia 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Najnowszy artykuł na ten temat Rozpływa się w ustach. Dzisiaj Dzień Ptysia
Świeże, smaczne i zdrowe - sushi ma wielu miłośników. Świeże, smaczne i zdrowe - sushi ma wielu miłośników.

Smacznie i przyjemnie - choć na uboczu. Restauracje, które nie znajdują się w centrum miast, a które mogą zadziwić wyjątkowym smakiem? Takie miejsca, które są w Gdańsku, opisywaliśmy już na łamach naszego portalu . Teraz szukamy godnych polecenia lokali, które ukrywają się w Gdyni. Wygląda na to, że gdynianie upodobali sobie przede wszystkim smaki Dalekiego Wschodu, ponieważ knajpki pochowane w dzielnicach to przede wszystkim restauracje kuchni azjatyckiej.



Trójmiejskie restauracje



W jakiej sytuacji najczęściej wybierasz się do restauracji?

Osteria to z włoskiego "nieformalna restauracja". Gdyński lokal nazwany Osteria Fino otworzył się w 2018 r. w samym sercu Gdyni, ale został przeniesiony na ul. StarodworcowąMapka. Jak mówią właściciele, chcieli być bliżej swoich gości, by ci mogli wpaść na obiad po drodze z pracy czy wyjść na dobrą kolację bez potrzeby dojeżdżania do centrum miasta. Swoją kuchnię opisują skromnie jako swojską, ale nie przaśną, jednak trzeba zauważyć nutę ekstrawagancji w interpretacji serwowanych dań.

Czytaj też: Gdynia - gdzie zjeść? 13 najlepszych restauracji w Gdyni w kwietniu 2022

W karcie znajdziemy przystawki (tatar, frytki, bruschetta oraz owoce morza - krewetki czy carpaccio z ośmiornicy w cenie od 14 do 49 zł), zupy (29 zł), sałatki, a także makarony (między innymi ruskie ravioli, domowe spaghetti, orzechowe risotto, których ceny wahają się między 29 a 39 zł). Wśród dań głównych znajdziemy na przykład konfitowany policzek wołowy, pieczony kalafior czy stek z polędwicy wołowej. Są też desery, takie jak piernikowe crème brûlée, wegański ganache orzechowy czy kokosowa panna cotta (od 39 do 95 zł).

  • "Osteria" to z włoskiego gospoda, karczma, zajazd.
  • "Osteria" to z włoskiego gospoda, karczma, zajazd.
  • "Osteria" to z włoskiego gospoda, karczma, zajazd.
  • "Osteria" to z włoskiego gospoda, karczma, zajazd.
  • "Osteria" to z włoskiego gospoda, karczma, zajazd.
  • "Osteria" to z włoskiego gospoda, karczma, zajazd.
Jadąc ul. Morską w Gdyni, warto zboczyć z głównej trasy i zajrzeć do restauracji Na Pieńku znajdującą się w Willi Pieńkowskich przy ul. ks. Gabriela WładysławskiegoMapka. Lokal serwuje połączenie kuchni polskiej oraz tajskiej, a klienci chwalą sobie duże porcje. Ceny są przystępne i oscylują wokół 30 zł za danie główne. To tam zjemy krewetki w panko, sajgonki, curry, makaron udon, pad thai czy tajskie zupy.

Jeśli jednak najdzie nas ochota na tradycyjną polską kuchnię, zamówić możemy pierś z kurczaka, sałatki, dorsza, polędwiczki wieprzowe. Są też włoskie makarony (carbonara, aglio olio z krewetkami), natomiast nowością jest pizza (również z dowozem). Zamówić można ją w dwóch rozmiarach (30 i 50 cm), a wybór smaków jest szeroki (15 rodzajów). Obok sali restauracyjnej znajduje się też sala zabaw dla dzieci. W lokalu można zorganizować także różne imprezy okolicznościowe.

Najlepszy catering w Trójmieście



  • Restauracja "Na Pieńku" w Gdyni.
  • Restauracja "Na Pieńku" w Gdyni.
  • Restauracja "Na Pieńku" w Gdyni.
  • Restauracja "Na Pieńku" w Gdyni.
  • Restauracja "Na Pieńku" w Gdyni.
By spróbować smacznej kuchni tajskiej, zajrzeć można również do Wok & Fire przy adm. Józefa UnrugaMapka. Restauracja otworzyła się w maju minionego roku. Menu jest obszerne. Do wyboru mamy kilka przystawek (pierożki czy sajgonki, krewetki, słodko-kwaśne warzywa czy nawet wołowina) za maksymalnie 24 zł. Jest także kilka rodzajów zup (tom-yum, won-ton, rosół, zupa z tofu czy rybna, od 16 do 29 zł). Restauracja serwuje sporo dań głównych, z drobiu, wieprzowych i z wołowiną, między innymi kurczak po syczuańsku czy w tempurze, chrupiąca kaczka na ostro, wieprzowina po mandaryńsku, żeberka teriyaki czy polędwica, a ich ceny zaczynają się od 35 zł, na 49 kończąc.

Łosoś, dorsz, krewetki, kalmary - to propozycje dań rybnych. Są także opcje typowo wegetariańskie, jak pikantne brokuły z grzybami moon, kapusta pak-choi z groszkiem lub kimchi. W karcie są też makarony, przede wszystkim pad thai w różnych wersjach, za trochę ponad 30 zł. Klienci chwalą miłą obsługę i duże porcje.

  • Restauracja "Wok & Fire".
  • Restauracja "Wok & Fire".
  • Restauracja "Wok & Fire".
  • Restauracja "Wok & Fire".
  • Restauracja "Wok & Fire".
  • Restauracja "Wok & Fire".
Dobry burger w Gdyni? Warto przekonać się, jak smakują te z Angry MikeGdyni-DąbrowieMapka. Lokal działa od kilku miesięcy, ale już zdążył zdobyć pierwszych fanów. Co tam zamówimy? Klasyczne burgery w dwóch rozmiarach w bardzo przystępnej cenie - od 13 zł (mały) do 25 zł (duży). Poza tradycyjnymi smakami jak cheeseburger serwowane są też burger z kiszoną kapustą, z jajkiem sadzonym, z szarpaną wołowiną czy z "Kaszanka burger". Wśród dodatków poza frytkami są bataty, krążki cebulowe, przekąski serowe, mozzarella sticks, stripsy i skrzydełka z kurczaka.

Burgery można także komponować samemu, wybierając wedle uznania kotlet, bułkę i sos. W menu są również zestawy (burger, frytki i napój). Lokal ma stałe promocje, inną na każdy dzień tygodnia. W poniedziałki za drugiego burgera zapłacimy połowę ceny, we wtorek, kupując dziewięć sztuk snacków, zapłacimy tylko za sześć, w środę napój do zamówienia kosztuje 3 zł, a w czwartki duże frytki sprzedawane są w cenie małych.

  • Angry Mike to nowa burgerownia w Gdyni, znajdująca się na terenie dzielnicy Dąbrowa.
  • Angry Mike to nowa burgerownia w Gdyni, znajdująca się na terenie dzielnicy Dąbrowa.
  • Angry Mike to nowa burgerownia w Gdyni, znajdująca się na terenie dzielnicy Dąbrowa.
  • Angry Mike to nowa burgerownia w Gdyni, znajdująca się na terenie dzielnicy Dąbrowa.
Ta restauracja to jeszcze food truck, ale już niedługo będzie można odwiedzić ich stacjonarnie. To Thai obecnie znaleźć można przy ul. Leona StaniszewskiegoMapka. Sprzedawany jest tam tajski street food w nowoczesnym wydaniu, który przygotowują kucharze z Tajlandii.

- Jesteśmy w trakcie przygotowywania dwóch nowych lokali - mówi właściciel To Thai. - Jeden będzie znajdował się na Chwarznie, niedaleko naszego obecnego miejsca, a lokalizacji drugiego jeszcze chwilowo nie chcemy zdradzać. Cieszymy się, że nasza kuchnia została tak dobrze odebrana i dzięki naszym gościom mamy możliwość się rozwijać, mimo pandemii. Nowe lokale będą otwarte na wiosnę, a już teraz serwujemy rozszerzone menu oraz przygotowaliśmy promocje.
Wśród przystawek mamy crispy won ton, czyli chrupiące pierożki z wieprzowiną, oraz sajgonki, a także krewetki. Zupy to tom-yum, tradycyjna tajska ostro-kwaśna zupa na mleku kokosowym, jest też bulion z kaczki lub won ton (13-21 zł). Jest też czerwone i zielone curry z różnymi dodatkami (od 25 do 34 zł) i oczywiście dania główne: pad med muang, czyli kurczak w ostrygowo-sojowym sosie z warzywami, black pepper - kurczak lub karkówka w sosie z młotkowanego czarnego pieprzu. Jest też piri piri - karkówka w ciemnym, pikantnym sosie oraz thai noodles. To nie wszystko, bo zamówić można też pad thai oraz makaron jajeczny w ciemnym sosie ostrygowym. Za dania główne zapłacimy od 26 do 33 zł.

  • Dania w To Thai w Gdyni przygotowują kucharze z Tajlandii.
  • Dania w To Thai w Gdyni przygotowują kucharze z Tajlandii.
  • Dania w To Thai w Gdyni przygotowują kucharze z Tajlandii.
  • Dania w To Thai w Gdyni przygotowują kucharze z Tajlandii.
  • Dania w To Thai w Gdyni przygotowują kucharze z Tajlandii.
  • Dania w To Thai w Gdyni przygotowują kucharze z Tajlandii.
  • Dania w To Thai w Gdyni przygotowują kucharze z Tajlandii.
  • Dania w To Thai w Gdyni przygotowują kucharze z Tajlandii.
  • Dania w To Thai w Gdyni przygotowują kucharze z Tajlandii.
Fikakowo również skrywa miejsce warte polecenia. To CHI Sushi, zlokalizowane przy ul. Waleriana SzefkiMapka. Wyglądająca niepozornie z zewnątrz knajpka serwuje smaczne sushi na miejscu i z dowozem. W menu znajdziemy klasyczne zestawy od 47 zł, zupy (miso lub osumashi, 11-18 zł), rozmaite przystawki, wśród których są zarówno krewetki, pierożki gyoza, warzywa lub owoce morza.

Zobacz też: 5 restauracji w Trójmieście, w których ryba gra pierwsze skrzypce

Zamówimy także datemaki, czyli futomaki zawinięte w japoński omlet tamago zamiast liścia nori lub gunkan (po japońsku "okręt wojenny"). To odmiana nigiri, rodzaj "łódeczki" z ryżu, najczęściej owiniętego w ogórek, wypełnionej tatarem lub kawiorem. Są także dania główne, czyli pad thai lub makaron udon. Restauracja często przygotowuje też różne promocje.

  • Świeże, smaczne i zdrowe - sushi ma wielu miłośników.
  • Świeże, smaczne i zdrowe - sushi ma wielu miłośników.
  • Świeże, smaczne i zdrowe - sushi ma wielu miłośników.
  • Świeże, smaczne i zdrowe - sushi ma wielu miłośników.
  • Świeże, smaczne i zdrowe - sushi ma wielu miłośników.
Miłośnicy sushi z Gdyni znają na pewno także i to miejsce. Sakura Sushi przy ul. Zaruskiego w dzielnicy Chwarzno-Wiczlino przygotowuje smaczne dania w najróżniejszych postaciach. Krewetki, strąki młodej soi, sałatka czy warzywa w tempurze - takie propozycje znajdziemy wśród przystawek (od 12 do 29 zł). Jest też tradycyjna zupa miso (9-12 zł) tatar z łososia lub tuńczyka (34 i 42 zł). W karcie jest też samo sushi: onigiri, gunkan, nigiri, futomaki, hosomaki, california maki. Są też oczywiście zestawy, od 40 do 215 zł za zestaw.

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (70)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Wkrótce otwarcie

Najczęściej czytane