• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

5 restauracji w Trójmieście, w których ryba gra pierwsze skrzypce

Mateusz Groen
12 stycznia 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Utarło się stwierdzenie, że Trójmiasto słynie z ryb. Gdzie zatem zjemy dobrą rybę przyrządzoną w ciekawy sposób? Utarło się stwierdzenie, że Trójmiasto słynie z ryb. Gdzie zatem zjemy dobrą rybę przyrządzoną w ciekawy sposób?

Trójmiasto przez wiele osób uważane jest za stolicę kuchni rybnej. Na naszej gastronomicznej mapie znajdziemy wiele lokali, które oferują dania rybne, my zaś przejrzeliśmy restauracyjne menu w poszukiwaniu czegoś ekstra - szukaliśmy rzadkich i smacznych gatunków, ciekawych połączeń smakowych i oryginalnych form podania. Oferta jest naprawdę spora, a my wybraliśmy dla was pięć trójmiejskich restauracji.



Przeczytaj także: Ceny ryb w smażalniach w Gdyni w 2022

Zafishowani przy Motławie Mapka



  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani
  • Zafishowani

Czy jadasz ryby w restauracjach?

Szef kuchni restauracji Zafishowani, tworząc menu, odwoływał się do morskiej tradycji Gdańska, a  "zakręceni" na punkcie kuchni rybnej restauratorzy zapewniają, że o każdej porze roku podają na talerzach świeże ryby. Lokal położony jest w gdańskim śródmieściu, nad Motławą, serwuje się tutaj autorską kuchnię, a ryby przyrządzane są na wiele rozmaitych sposobów.

W aktualnym menu lokalu znajdziemy m.in. przystawki w postaci: dorsza podawanego z kaszą pęczak z musem dyniowym, suszonymi winogronami i sosem pomarańczowym (65 zł), śledzia marynowanego z musem jabłkowym podawanego z sałatką z buraków i sosem z natki pietruszki (26 zł), tatar z przegrzebków z kawiorem z pstrąga i lodami stworzonymi z pietruszki (49 zł), halibuta marynowanego z rzodkwią, salsą z ogórka i majonezem porowym (36 zł), a także wartą uwagi zupę rybną przyrządzaną na bazie starodawnej gdańskiej receptury (26 zł). Na większy głód możemy polecić halibuta podawanego na pesto z czosnku niedźwiedziego z karmelizowaną marchewką i tłuczonymi ziemniakami (72 zł), a także sandacza z kaszą pęczak, musem z kalafiora, brokułami i sosem rakowym (68 zł).

Czytaj też: Historyczne smaki Pomorza w trójmiejskich lokalach

Rybakówka w OliwieMapkana Wyspie SpichrzówMapka



  • Rybakówka
  • Rybakówka
  • Rybakówka
Rybakówka to rodzinna restauracja. Właściciele posiadają dwa lokale, jeden w Oliwie w Dolinie Radości i drugi na Wyspie Spichrzów przy ulicy Stągiewnej. Ryby, które trafiają na stoły gości, pochodzą m.in. z własnych stawów hodowlanych w Dolinie Radości oraz od lokalnych dostawców i rybaków.

W menu znajdziemy ryby przyrządzone na patelni i w piecu, podawane w najróżniejszej postaci. Naszą uwagę zwrócił m.in. filet z jesiotra przyrządzany w piecu (15 zł/100 g) czy też smażone na patelni filety z suma i z okonia. Koszt zakupu ryby z patelni wynosi od 12 do 15 zł za 100 g. Ryby w całości znajdziemy w cenie od 8 do 14 zł, a wśród nich dostępne są: przez cały rok pstrąg i halibut oraz turbot i szprotki sezonowo. Wartymi uwagi są też pierogi z łososiem i szpinakiem za 28 zł oraz deska przystawek dla dwóch osób pełna rybnych specjałów i pasujących do nich dodatków (89 zł).

Sklepy rybne w Trójmieście



Fisherman w Sopocie Mapka



  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
  • Fisherman
Już sama nazwa restauracji zdradza nam kluczowe smaki, które znajdziemy w lokalu. Rafał Koziorzemski, szef kuchni, o świcie odbiera świeże ryby od zaufanych, lokalnych dostawców. Kuchnia Koziorzemskiego tak bardzo rozkochała w sobie ludzi, że zdobyła nagrodę na "Najlepszą restaurację w Trójmieście" w ramach jesiennej edycji festiwalu Restaurant Week. Z pewnością nie jest to restauracja na każdą kieszeń, niemniej dla miłośników niebanalnych smaków rybnych jest to punkt obowiązkowy. Prawdziwym rarytasem jest tutaj kawior z jesiotra syberyjskiego (300 zł).

W aktualnym menu znajdziemy: tatar z pstrąga tęczowego (35 zł) przyrządzony na bazie solonej ryby, gorczycy, żółtka, kaparów i piklowanej cebuli, opalanego łososia szkockiego (39 zł) z dodatkiem wędzonej ikry, a także zabielany rosół rybny podawany z makaronem z kalmarami, łososiem, pstrągiem i pomidorami (29 zł). Jest też okoń morski z mizerią, demi glacem rybnym i przypalaną pietruszką (67 zł), a także dorsz atlantycki w wyjątkowym wydaniu "frutti di mare" - to polędwica z dorsza z sosem koperkowym, kałamarnicą, omułkami, ślimakami, ryżem, cytrusami i koprem włoskim (115 zł).

Czytaj też: Rafał Koziorzemski: Moi goście mają luksus na talerzach

Pescado przy al. Zwycięstwa w Gdyni Mapka



  • Pescado
  • Pescado
  • Pescado
Gdyńska restauracja, której rybne smaki są godne wyróżnienia, to Pescado. Specjalizują się w kuchni śródziemnomorskiej. To właśnie z rejonu basenu Morza Śródziemnego pochodzą inspiracje do potraw, których możemy skosztować w lokalu. Jak sami podkreślają, ich nazwa definiuje również ich misję, ponieważ Pescado w języku hiszpańskim oznaczać ma zarówno świeżo złowioną rybę, jak i wyśmienite danie.

W Pescado króluje okoń morski, inaczej zwany labraksem. Podawany jest tutaj w soli lub w pomidorach (cena zależy od gramatury ryby oraz dodatków). Jest również grillowana dorada (73 zł/500 g) z warzywami i gremolatą oraz owoce morza, sola dover podawana z dodatkami sezonowymi (250 zł/600-800 g) czy turbot również podawany z sezonowymi dodatkami. Goście często też zamawiają tatar z tuńczyka z guacamole, chipsami z glonów i majonezem szczypiorkowym (59 zł), zupę rybną na bazie łososia, dorsza, papryki i mleczka kokosowego dodającego nieco egzotycznej słodyczy (31 zł).

III
miejsce: Restauracje
Canis Restaurant
Gdańsk, Ogarna 27


Mondo di Vinegre w Muzeum Emigracji Mapka



  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
  • Mondo di Vinegre
Restauracja Mondo di Vinegre jest nieco oddalona od ścisłego centrum Gdyni. Mieści się ona w historycznym budynku Dworca Morskiego i dzieli przestrzeń z Muzeum Emigracji. Prócz wyśmienitej kuchni oferuje nietypowe widoki, których największym plusem jest panorama rozciągająca się na gdyński port i morze. Kulinarne propozycje zmieniają się tutaj dwa razy do roku: wiosną oraz jesienią. Inspirowane sezonowymi składnikami wkładki do kart potrafią zaskoczyć smakiem dań i ich wyglądem.

Czytaj też: Siedem restauracji w Trójmieście z pięknym widokiem

W obecnie obowiązującej karcie znajdziemy: śledzia w emulsji ziemniaczanej z oliwą koperkową, podawaną z nietypowym, orzeźwiającym kawiorem z jabłka i piklowaną czerwoną cebulą (32 zł), chrzanową zupę rybną na bazie wędzonego jesiotra z solirodem, czyli morskim szparagiem (23 zł), makrelę podawaną z tatarem z buraka, majonezem chrzanowym i piklowaną sałatą rzymską i granolą (49 zł), pstrąga z perłowym kuskusem, grzybami, wędzonymi małżami, chipsami z jarmużu i rydzami (59 zł) oraz jesiotra z czarną soczewicą, cytryną, pak-choi i marynowaną czerwoną cebulą (62 zł).

Dokąd na rybę w Trójmieście? Restauracje, bary i smażalnie



Gdzie waszym zdaniem zjemy najlepszą rybę w Trójmieście? Podzielcie się w komentarzach swoimi ulubionymi "rybnymi" miejscówkami.

Łosoś w roli głównej. W tych restauracjach mają na łososia ciekawy pomysł Łosoś w roli głównej. W tych restauracjach mają na łososia ciekawy pomysł

Miejsca

Opinie wybrane

Wszystkie opinie (104)

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Warsztaty kulinarne dla dzieci

89 zł
warsztaty

Niedzielny brunch z muzyką na żywo w restauracji L'Entre Villes Sopot

180 zł
muzyka na żywo, degustacja

Muzyka na żywo w Restauracji Stara Kuchnia

muzyka na żywo, degustacja

Najczęściej czytane