• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Domowe masło. Jak zrobić i czy się opłaca?

Łukasz Stafiej
9 października 2017 (artykuł sprzed 6 lat) 
Zrobienie domowego masła to proste zadanie. Ale wcale nie takie tanie. Zrobienie domowego masła to proste zadanie. Ale wcale nie takie tanie.

Wysokie ceny masła powodują wysyp internetowych poradników z przepisami na masło domowe. Powszechna opinia internautów, że na tym zaoszczędzimy, nijak ma się do rzeczywistości. Cena będzie zbliżona, ale nie niższa.



Czy robiłeś kiedyś domowe masło?

Masło to - krótko mówiąc - tłuszcz, który powstaje z ubijania śmietany. Żadnej większej filozofii w tym nie ma - bez problemu zrobimy je w domu. Tak naprawdę nie potrzebujemy nawet miksera - posiadając krzepę w rękach ubijamy je siłą własnych mięśni. Jak to zrobić?

Jak zrobić masło?



Wystarczy wlać do słoika chłodną śmietanę o wysokiej zawartości tłuszczu (co najmniej 36 proc.), zakręcić go i energicznie nim potrząsać - jak barmańskim shakerem. Po kilkunastu minutach żółty, grudkowaty tłuszcz oddzieli się od płynnej maślanki i masło będzie gotowe. Jeśli chcemy zaoszczędzić czas (i oszczędzić zakwasów w mięśniach na następny dzień) to samo zrobimy mikserem. Na koniec masło warto jeszcze wypłukać z resztek maślanki w lodowatej wodzie. Termin przydatności do spożycia to około tygodnia.

Nic dziwnego, że w czasach ogromnych podwyżek cen masła, gdy w najtańszych sklepach za kostkę (200 gramów o zawartości tłuszczu 82 proc.) musimy zapłacić od 6,5 zł, Polacy szukają domowych alternatyw. W sieci pojawia się coraz więcej poradników, jak masło zrobić we własnej kuchni. A pod tekstami w komentarzach trwa wojna, czy to się opłaca, czy nie.

Wystarczy kilka prostych obliczeń, żeby się przekonać, że nie bardzo. Na początek podstawowa informacja: gramatura końcowa masła będzie o ponad połowę mniejsza niż gramatura wyjściowa śmietanki. Krótko mówiąc: aby otrzymać 200-gramową kostkę musimy ubić pół litra śmietanki 36-proc. A to wydatek co najmniej 8 zł w popularnym supermarkecie, a więc o co najmniej złotówkę więcej niż kostka masła.

Jeśli marzy nam się naturalna śmietana od rolnika (bez zagęszczaczy, stabilizatorów i np. skrobi, którą posiadają niektóre śmietanki od dużych producentów) zapłacimy parę złotych więcej (w takim przypadku lepiej już kupić od tego samego rolnika ekologiczne masło - kostki kosztują zazwyczaj około 10 zł).

Skrupulatni w swoich wyliczeniach zwolennicy domowego masła argumentują: przecież otrzymujemy jeszcze świeżą maślankę o wartości około 2 zł. To prawda, ale zadajmy sobie wpierw pytanie - jak często razem z masłem ją kupujemy i czy jej potrzebujemy. Jest jednak jeszcze jeden argument, który powoduje, że zrobienie domowego masła jest warte zachodu: jego smak, znacznie wyraźniejszych i po prostu lepszy od tego najtańszego sklepowego.

Więc nawet jeśli ubijanie śmietanki nie zastąpi nam codziennych zakupów, warto raz na jakiś czas poeksperymentować w kuchni, bo - koniec końców - w jedzeniu chodzi przecież przede wszystkim o dobry smak.

Przepis na masło - Gdańskie Masło Sardelowe

Poniżej publikujemy przepis na inspirowane kuchnią staropolską Gdańskie Masło Sardelowe, przygotowany przez szefa kuchni Dmytra Rudenko z restauracji Korona.

Składniki:
  • śmietanka 42 proc. - 200 g
  • natka pietruszki - 25 g
  • sól - do smaku
  • pieprz biały - do smaku
  • sok z cytryny - do smaku
  • anchois - 40 g

Jak zrobić masło? - przepis
Ubijamy mikserem schłodzoną śmietankę do momentu oddzielenia się tłuszczu od maślanki (około 7-8 minut). Gdy pojawią się kulki tłuszczu przerywamy miksowanie i odcedzamy maślankę. W zimnej wodzie opłukujemy masło, siekamy anchois i natkę pietruszki. Mieszamy wszystkie składniki i formujemy kształt masła, a następnie je schładzamy. Po kilku godzinach masło jest gotowe. Smacznego!

Opinie (121) 5 zablokowanych

  • Wyliczenia super... (9)

    tylko, że my w domu masło robimy w robocie kuchennym. Kupujemy w stonce 4 kubeczki śmietany 30% (wcale nie 36) po 3,25 zł za sztukę co daje 13 zł. Na odpowiednich obrotach masła wychodzi ok. 600 g. więc w zasadzie trzy kostki. Kostka 6,5 zł razy 3 daje 19,5 zł. Więc po mojemu taniej :)

    • 38 3

    • Masło własnej roboty

      Dwie śmietany 30% to koszt 8,98 w Biedronce zrobiłam 15.08.2022 r. masło 413 gr to jest 2 kostki za kostkę 4,35 zł i jak się nie opłaca i wiem co jem a najtańsze kosztuje 6,99 zł Polecam

      • 0 0

    • Tylko z dobrej smietany!!!!!

      Masło robię sama i jest pychotka. Szczególnie z lekkim czosneczkiem.
      Bardzo ważna sprawa większość śmietan 30% zawiera karagen. uważajcie na to bo to świństwo powoduje zapalenie jelita grubego i nowotwory. Trzeba poszukać ,bo kilka firm produkuje bez karagenu.

      • 0 0

    • (2)

      mi z tej biedronkowej śmietany (330 ml) wychodzi 100 gram masła

      • 7 0

      • (1)

        gramów

        • 4 2

        • gramofonów

          • 2 0

    • czyli z 800ml śmietany robisz 600g masła? (2)

      800ml śmietany 30% ma w sobie 240g samego tłuszczu
      to daje niecałe 300g masła 82%

      robisz po prostu "masło" o zawartości tłuszczu poniżej 40%. Taniej, tylko czy warto?

      • 9 2

      • (1)

        4 * 330ml to jest 800? Pierwsze słyszę

        • 5 2

        • zależy od kubeczka :)

          4*330 = 1320, czyli 396g tłuszczu, czyli ~470g masła 82%, nadal słabe to masło.

          • 2 0

    • ciiii....

      bo zaraz śmietana będzie po 5 ziko

      • 22 1

  • Maselko

    Pierwszy raz spróbowalam masełka własnej roboty .Po prostu pycha.

    • 0 0

  • Za PO masło było tańsze! (2)

    ;-)

    • 12 4

    • (1)

      Ale benzyna była droższa.

      • 3 0

      • Zaraz Ci PiS doda do prądu 2dychy/mc na górników

        • 0 0

  • Kochani Gdańszczanie,czy ktos mi może podpowiedzieć gdzie kupić mleko i smietanę prosto od rolinika,ale w jakims sklepie, (2)

    bo nie mam samochodu? Może gdzie dostarczają na terenie Gdanska?

    • 1 1

    • Mogę wpaść na kawę (1)

      I się z Tobą zapoznać . A śmietanę od rolnika tez Ci przywiozę

      • 3 0

      • Czyli zTy jestes rolnikiem.

        A ta Twoja smietana jest jeszcze zwawa ? Bo podobno stara jest do wyrzucenia.

        • 0 0

  • Mnie ceny masla nie obchodza. Po prostu go nie jem od wielu lat.

    • 0 0

  • tydzien przydatnosci a sklepowe ma dwa miesiace, tzn. ze czymś konserwują (4)

    • 38 0

    • Raczej, że przygotowane w bardziej kontrolowanych warunkach niż domowe, pewnie dlatego może dłużej poleżeć. Nie szukaj wszędzie spisków.

      • 2 1

    • To tak jak parówki haha

      Te przeznaczone dla dzieci zwłaszcza,wielkimi literami zamieszczona informacja że posiadają Aż 87%mięsa, albo mleko,które się nie zsiądzie a ewentualnie zajdzie pleśnią.
      No cóż,jedzmy na zdrowie,zawsze to lepsze niż pigułki w różnych smakach...

      • 3 0

    • No raczej. (1)

      • 6 0

      • Nie, no co Ty

        z masłem, jak z winem...

        • 6 0

  • (19)

    Tylko masło !!! Margaryna to pewny nowotwór aż dziw bierze jak wciskają ludziom kit, że margaryna obniża poziom cholesterolu. Masakra.

    • 89 11

    • Jakies dane czy zrodla poprosze... (10)

      • 14 20

      • żarty sobie robisz? (7)

        profesorzy trąbią na prawo i lewo, akcje informacyjne, produkt zakazany w większości cywilizowanych krajów, a ten się o źródło pyta :D Przeczytaj sobie o pięknych rodzajach tłuszczy zawartych w tym onkoprodukcie. W zasadzie przy regularnym spożyciu nie sposób nie zachorować na raka. Najlepsi są ludzie wyśmiewający palaczy, biegający później do sklepu po margarynę :) Ostrzegajcie rodzinę i znajomych bo jak widać to nadal wiedza tajemna dla części społeczeństwa.

        • 21 11

        • (5)

          Profesorzy ? Tłuszcze roślinne a takim jest margaryna są tak samo zdrowe jak zwierzęce. O czy Ty piszesz ? Margaryna jest produkowana od prawie 120 lat. To chyba ci sami profesorzy, którzy są w komisji smoleńskiej.

          • 11 20

          • jakie tłuszcze? roślinne? (4)

            skład kretynie przeczytaj, potem się udzielaj. Jeśli nie odróżniasz tłuszczu roślinnego od tłuszczu UTWARDZONEGO to gratuluję rodzicom wychowania takiego przypadku. Żryj dalej tłuszcze trans, ale potem na onkologii sam opłać rachunek

            • 16 9

            • Masz cos z glowa? Wyzywasz ludzi i zachowujesz sis jakbys wszystkie rozumy pozjadal,a racji nie masz. Nie wazne,nie mam zamiaru ci tlumaczyc. Sorry i tak nie zrozumiesz. Zrob sobie test iq,bedziesz wiedzial dlaczego nie zrozumiales:))

              • 3 3

            • Tzw. margaryny miękkie nie zawierają tłuszczy utwardzonych

              • 2 0

            • nie dyskutuj z baranami - szkoda zachodu.

              my jedzmy masełko na zdrowie, a margarynożercy niech dalej wierzą, że zdrowsi będą

              • 17 1

            • opanuj się...

              ...mniemam, że rachunki na psychiatrii sam opłacasz

              • 9 10

        • skoro tyle trąbią na prawo i lewo to poproszę jakieś twarde dane

          • 4 8

      • A oprócz oleju kokosowego... (1)

        widziałeś w przyrodzie jakiś stały tłuszcz roślinny? Podpowiem, że nie występuje więc margaryna jako tłuszcz roślinny musi być chemicznie utwardzana.

        • 18 4

        • i tu się mylisz

          • 5 7

    • Nie dajmy się zwariować i tylko ... umiar nas uratuje (3)

      Jestem cukrzykiem i testowałem z musu na początku mojej choroby dietę bez tłuszczów zwierzęcych , za to prawie wyłącznie tłuszcze roślinne , a trwa to do dziś czyli 40 lat i nie mam raka , a od masła też wiele się nie zmienia w moim zdrowiu bo lubię je i spożywam trochę , więc radzę po prostu UMIAR i zdrowy rozsądek , bo na coś umrzemy i wiecznie żyć też nie będziemy , a czym byłoby "niesmaczne" życie !!!! pzdr wszystkich i trochę luźniejszej gumy życzę ;))

      • 21 1

      • nie o maśle tu mowa (2)

        tylko o margarynie. To nie te same tłuszcze roślinne. W marganie masz tłuszcze utwardzone, które nie mają nic wspólnego z naturalnym masełkiem

        • 7 5

        • Człowieku, czy nie dociera do Ciebie, ze istnieją margaryny, które nie zawierają tłuszczy utwardzonych?

          • 3 0

        • albo nie rozumiesz co czytasz albo udajesz głupka ;(( właśnie tacy oszołomi jak ty , luźniejsza gumka ...

          • 5 6

    • Od początku roku 2018 wchodzi zakaz sprzedaży margaryny w USA - ze względu na jej szkodliwość (2)

      • 19 2

      • Zapomniałeś(aś) dodać, że chodzi o margaryny zawierające tłuszcze utwardzone (trans).

        To najtańszy sort smarowideł, które rzeczywiście są szkodliwe.

        • 4 0

      • A w szwecji margaryne uzywaja do seksu. W szwacarii maslo. W niemczech wsio inne. Nie lubią. Ba, maja tluszczofobię. Francuzi chyba seksu nie mają. W każdym razie w Europie. To praktycznie wyspa. Ille de Franca. Taka Franca jaka wyspa. Forfiter szwagier.

        • 8 3

    • Każdy produkt odzwierzęcy zawiera cholesterol....czego tutaj nie rozumiesz ? Poczytaj o diecie roślinnej, zobaczy wyniki sportowców na takiej diecie. Obejrzyj sobie Forks over Knives, What the Health, Cowspiracy.

      • 0 9

  • ludzie .... (3)

    zacznijcie smalec wpierniczać jest zdrowszy niż masło

    • 11 4

    • tak ale prawdziwy smalec a nie ten oszukany z marketów (1)

      • 0 0

      • To trzeba samemu robić smalec. Ale najpierw trzeba sobie zrobić świnie.

        • 0 0

    • I tańszy

      • 1 0

  • Co się stanie (1)

    Kiedy zjem całą kostkę masła, prosto z opakowania bez dodatków?

    • 1 0

    • Hmmm...

      Wyrzucisz papierek a potem dostaniesz sr*czki.

      • 1 0

  • Drożyzna (1)

    Po co się męczyć robiąc masło,koszt podobny,nie wiadomo czy wyjdzie,a w sklepie drożyzna. Dlatego należy kraść. Parę minut stresu a potem satysfakcja.My zwykli klienci jesteśmy ofiarami tej porąb..ej polityki cenowej dlatego żadnych skrupułów. Nie okradajmy jednak drobnych sklepikarzy. Róbmy to sprytnie w Biedrach,Stokrotkach,Lidlach i innych molochach korporacyjnych.

    • 9 11

    • ...

      Rozumiem, ze edukujesz tak swoje dzieci badz wnuki, o ile je masz. Chyba jednak nie masz, albo nie widza, jakue glupoty wypisujesz.

      • 0 1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane