- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (34 opinie)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (43 opinie)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (33 opinie)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 6 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
Świeży makaron. Gdzie zjemy w Trójmieście?
Świeży, robiony na miejscu rzemieślniczy makaron to wizytówka kilku trójmiejskich lokali. Jest droższy, ale często zdrowszy i smaczniejszy. Gdzie go zjemy?
W restauracji zjemy m.in. tagliatelle (wstążki), maccheroni (rurki) i tortellone (małe pierożki) w różnych kompozycjach smakowych, np. z łososiem i fenkułem, pesto i kurczakiem czy sosem bolognese. Wszystkie robione w stylu włoskim: z jajek, semoliny i wody. Ceny od 19 do 28 zł za porcję.
- Sztuka polega na odpowiednich proporcjach i czasie, który trzeba poświęcić na przygotowanie, które zajmuje kilka godzin dziennie - dodaje Krzywkowski. - Koszty wyprodukowania takiego makaronu są dużo wyższe niż kupno suchego makaronu w paczce.
Anna Dowgiałło-Sługocka z Przystanku Orłowo dodaje: - Przygotowujemy codziennie świeży makaron, nie suszymy go i nie mrozimy, ponieważ wówczas zachowuje swoje wartości odżywcze. W związku z tym, że makarony stanowią tylko jedną z kilku dostępnych u nas kategorii dań, codzienne jego przygotowywanie stanowi spore wyzwanie dla kuchni. Ale warto nie iść na skróty, bo goście zdecydowanie to doceniają. Miesięcznie serwujemy średnio tysiąc porcji makaronu i zdecydowanie jest do danie, na które goście do nas wracają.
W orłowskiej restauracji podawane jest tylko rzemieślnicze tagliatelle z semoliny i jajek, np. z krewetkami i szpinakiem, z chorizo, wołowiną i suszonymi pomidorami czy z kurczakiem, gruszką i gorgonzolą. Ceny od 26 zł do 30 zł.
Największy wybór rzemieślniczych makaronów znajdziemy w gdańskim Pastificio - to zarówno niewielki bar z daniami makaronowymi, jak i sklepik, gdzie kupimy pastę robioną niemalże na naszych oczach. I pierwszy tego typu lokal w Polsce.
- Świeży makaron kojarzy się z domem, matką, wspólnymi rodzinnymi posiłkami, czyli tym wszystkim, co gubimy w naszym codziennym zagonionym życiu. Tak więc ma on w sobie bardzo duży ładunek emocjonalny. Ma również niezwykłe właściwości zdrowotne, o których mało kto wie - tłumaczy Krzysztof Dżus, szef Pastificio. - Świeży makaron z pszenicy durum ma niski (poniżej 40) indeks glikemiczny. Można go jeść i chudnąć, trzymając się oczywiście pewnych reguł zawartych w diecie niskoglikemicznej. Energia z makaronu jest uwalniana systematycznie i powoli, dając poczucie siły i sytości. Mogą go jeść nawet osoby z lekką nietolerancją glutenu.
W Pastificio zjemy makaron w różnych kolorach (naturalnie barwiony np. sepią, szpinakiem czy pomidorami) i kształtach. Zjemy (i kupimy do przygotowania w domu) tagliatelle (6-jajeczne - specjalność zakładu), spaghetti, caserecce, orecchiette, rigatoni czy ravioli. Np. z sosem rakowym i krewetkami, sosem bolognese, pesto, truflami, tuńczykiem czy w wersji czekoladowej z mascarpone i owocami i wiele innych. Ceny za dania od 15,90 zł do 22,90 zł (100 g świeżego, do samodzielnego - od 2,50 zł).
Jedzenie: imprezy kulinarne w Trójmieście
- Aby zrobić dobry makaron, potrzebna jest dobra dedykowana do makaronu mąka semolina. Jest bardziej kruszona niż mielona, ma wygląd kaszki manny. Barwa makaronu z semoliny jest bursztynowa. Dlatego często do białej mąki dodawane są żółte barwniki mające imitować semolinę - dodaje Dżus.
Makaron bardziej tradycyjny dla polskiej kuchni serwowany jest w Sopockim Młynie. Zjemy tutaj tylko tagliatelle w różnych kompozycjach (m.in. z warzywami, mięsem czy rybami) na bazie naturalnych produktów - lokal chwali się europejskim certyfikatem Dziedzictwa Kulinarnego Województwa Pomorskiego.
Kamil Miszkiel, menedżer, tłumaczy: - Dostępność makaronów jest sezonowa. Odwiedzający nas goście mają za to gwarancję świeżości i autentyczności wykonania naszych mącznych produktów. Na początek dobieramy selektywnie składniki: mąka pszenna z Młynów Gdańskich i żółtka jaj od kur z wolnego wybiegu. I tyle. Zero niepotrzebnych dodatków. Całość jest zagniatana ręcznie, codziennie robimy świeży makaron.
Miejsca
Opinie (120) 10 zablokowanych
-
2019-01-21 10:38
Rzemieślnicze piwo a teraz rzemieślnicze makarony?!? Pogięło was z tą nowomową?!
Makaron domowy. i na pewno nie za 30zl za porcję, bo taniej będzie kupić bilet do bergamo i tam zjeść, niż pojechać autobusem do Orłowa hahahahah! Pazerni
- 5 2
-
2019-01-20 09:59
(3)
Unikam produktów z mąki, innym też radzę.
- 11 17
-
2019-01-21 10:21
Ja jem chetnie i ze smakiem, innym tez radze.
- 1 0
-
2019-01-20 11:31
(1)
Zgadza sie
Maka zabija- 2 3
-
2019-01-20 12:37
życie zabija … :D
- 5 0
-
2019-01-20 08:14
(7)
Najlepszy makaron, choć nie robiony ręcznie, to Macherroni przy ETC
- 23 7
-
2019-01-20 16:51
(2)
Fuj. Najgorsza breja jaka mialem okazje jesc. Makaron z 3 malymi krewetkami. Bez smaku.
- 0 3
-
2019-01-20 23:53
(1)
Gratulacje Januszu brać w bistro na Zaspie makaron z krewetkami, jeszcze pewnie spytałeś czy świeże?
- 3 1
-
2019-01-21 10:21
I wielce oburzony zapłaciłeś te 15 złotych
- 1 0
-
2019-01-20 21:04
Oj tak!
Carbonarka rozwala system
- 1 2
-
2019-01-20 08:36
Dokładnie! (2)
Najlepsze spaghetti jakie jadłam
- 5 1
-
2019-01-20 10:26
raczej juz tam nie zjesz (1)
https://ogloszenia.trojmiasto.pl/nieruchomosci-mam-do-wynajecia/wynajme-lokal-uslugowy-ogl62198884.html
- 1 1
-
2019-01-20 18:25
2500
Komuś na cymbał padło?
Tego za darmo nikt nie zagospodaruje.- 0 2
-
2019-01-21 09:41
Restauracja Polonia w Gdyni przeżyje wszystkie te hipsterskie knajpy
- 7 1
-
2019-01-21 08:47
makaron
W domu...
- 1 0
-
2019-01-20 12:52
niekompetencja (1)
Pan Krzywkoski bzdury gada, widać, że nie ma pojęcia o technologii produkcji makaronów
- 9 0
-
2019-01-21 00:06
A czego innego sie spodziewac
Kto go poznal ten wie...
- 1 0
-
2019-01-20 21:27
nie jadam tego badziewia wcale, życie jest zbyt krótkie na jedzenie tego czegoś
- 3 3
-
2019-01-20 09:59
Pasta House! (1)
Przy hali targowej w Gdańsku. Prze-pysz-ne!
- 6 6
-
2019-01-20 21:10
nie wiem gdzie te ceny spoko ale napewno nie w pastahouse
- 1 0
-
2019-01-20 19:25
Mam pomysła (1)
Ja robię sam - mniam,mniam,mniam ...
- 3 1
-
2019-01-20 20:07
Ty wszystko robisz sam
- 0 0
-
2019-01-20 12:35
Robiło się kiedyś domowy makaron - z mamą, z babcią ... (6)
Ale ostatni raz chyba ze 30 lat temu.
- 12 1
-
2019-01-20 15:30
(5)
A ja czasami robię. Jajko, mąka sól, nic trudnego. Spróbuj kiedyś w sobotę zrobić do rosołu. Żona będzie zachwycona ;) if You know what i'm sayin'
- 2 0
-
2019-01-20 17:51
Jajko? :D (1)
- 0 0
-
2019-01-20 19:46
jajko, jajka, żółtko, robię różne makarony
- 1 0
-
2019-01-20 16:02
Żona lepsza moja jest (2)
A moja je tylko zdrowe jedzenie - ryby i warzywa i owoce. Czasem nabiał.
- 0 5
-
2019-01-20 18:16
(1)
Potwierdzam że lubi nabiał...
- 3 0
-
2019-01-20 18:27
Twoja woli parówkę.
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.