• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jesień na talerzu. Sezonowe menu w trójmiejskich restauracjach

Magda Mielke
20 października 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Początek jesieni wcale nie musi oznaczać końca sezonu świeżych roślin na naszych talerzach. Poza zbiorami owoców, orzechów oraz grzybów październik obfituje także w wiele kolorowych i smakowitych warzyw. Początek jesieni wcale nie musi oznaczać końca sezonu świeżych roślin na naszych talerzach. Poza zbiorami owoców, orzechów oraz grzybów październik obfituje także w wiele kolorowych i smakowitych warzyw.

Jesień to nie tylko spadające liście, deszcze czy coraz krótsze i chłodniejsze dni, ale też bogactwo sezonowych produktów. Grzyby, dynia, śliwki... Jesienne smaki już rozgościły się w trójmiejskich restauracjach. W nowych kartach znajdziemy dania pachnące darami lasu i domowymi przetworami. Co jeszcze przygotowali na jesień restauratorzy?



Polecane restauracje w Gdyni, Sopocie i Gdańsku


Tatar z dyni i buraka



Czy zamawiasz w restauracji dania z sezonowej karty?

Jesień jest pełna pięknych barw, o czym można się przekonać, próbując dań z nowej karty restauracji Fischgarten. Na początek zjemy tu tatar z dyni, serwowany z żelką z buraka i musem cytrusowo-imbirowym.

Jesienny tatar znalazł się też w zmiennym menu gdyńskiej restauracji Moje Miasto. Zjemy tu tatar z buraka podawany z figami, kozim serem, pesto i rukolą.

Buraczany tatar znajdziemy także w jesiennym menu restauracji Zafishowani. To tatar z kiszonego i wędzonego buraka, podawany z kasztanami, wiśnią amarena, topinamburem i kozim serem.

W nowym menu Fischgarten znajdziemy wiele jesiennych smaków, m.in. dwukolorową zupę-krem z dyni i buraka. W nowym menu Fischgarten znajdziemy wiele jesiennych smaków, m.in. dwukolorową zupę-krem z dyni i buraka.

Jesienne zupy



Jesienne zupy nie tylko są sycące i rozgrzewające, ale przy okazji pięknie się prezentują, ciesząc oko nasyconą żółcią dyni czy intensywną barwą buraka. Najlepszym tego przykładem jest dwukolorowa jesienna zupa w Fischgarten. Zjemy tu połączenie kremu z dyni i kremu z buraka z dodatkiem chilli, kurkumy, pieczonego jabłka i imbiru.

Okiem dietetyka: co warto jeść jesienią? Okiem dietetyka: co warto jeść jesienią?
W Tyglach na jesienną rozgrzewkę serwowana jest vegan "butter" masala soup, czyli zupa z włoskich pomidorów z czosnkiem, mlekiem kokosowym oraz prażoną cebulką i nerkowcami, doprawiona orientalną mieszanką przypraw, serwowana z własnoręcznie wypiekanym czosnkowym naan.

W Limoncello di Mielnik jesień pachnie aromatycznym kremem z dyni. Zupa z curry i mlekiem kokosowym serwowana jest z dodatkiem gruszki.

Jesienna wariacja na temat zupy rybnej pojawiła się w restauracji Ducha66. Tym razem z halibutem, szyjkami rakowymi i warzywami korzeniowymi. Nie tylko pysznie smakuje, ale i pięknie się prezentuje - w złocistych kolorach, pachnąca mokrymi liśćmi i przyprawami korzennymi.

  • Nowa zupa rybna w Ducha 66.
  • Limoncello di Mielnik serwuje aromatyczny krem z dyni.
  • Limoncello di Mielnik serwuje aromatyczny krem z dyni.
  • Jesienna zupa w Tyglach.
W pracowni zupy i chleba Babette zjemy m.in. gęstą, warzywną zupę cukiniowo-pomidorową z curry, zupę krem z korzeniem pietruszki, gruszką i miętą, delikatny krem z dyni piżmowej czy krem z pieczonej marchewki z imbirem i mleczkiem kokosowym.

Orientalny krem z dyni ma w swojej ofercie też Przystanek Zupa. Warto jednak wcześniej sprawdzić menu zupiarni, gdyż codziennie się zmienia. Lekko pikantny i rozgrzewający krem idealnie uzupełni pumpkin spice latte z syropem własnej roboty.

Dania główne na jesień: dynia i grzyby



Wśród dań głównych w jesiennym menu Fischgarten znalazła się pierś z indyka w sosie grzybowym, z kluskami dyniowymi i jarmużem. Ciekawie prezentuje się też boczek a'la Fischgarten, czyli mus drobiowy ze śliwką, krokietem z kaszanki, brokułem chińskim i pieczoną pietruszką. Na deser zaś idealnie nadaje się sernik dyniowy.


Jesienne nowości znajdziemy też w karcie restauracji Fino. Tutejsze dania, jak jesienne liście, mienią się licznymi kolorami. Warto spróbować comber z jelenia ze strudlem z kapustą, karmelizowaną skorzonerą, smażonym borowikiem, puree z selera i sosnowym demi-glace, pierś z kaczki z emulsją orzechową, sajgonką z warzywami, jeżynami, marynowaną gruszką, demi-glace i cykorią czy sandacz z emulsją z wędzonego jesiotra, smażonym i piklowanym podgrzybkiem i marynowanymi śliwkami. Z kolei wśród dań roślinnych uwagę zwraca seler z miso z orzechową kruszonką, dyniowym puree, dyniową kluską z polenty i piklami.

W nowym menu Zafishowanych pojawił się m.in. łosoś w jesiennym wydaniu - z chutney'em z gruszek, imbiru i pomarańczy. Zjemy tu też pierś z perliczki z karmelizowanymi leśnymi grzybami, pancettą i jesienną truflą czy troć wędrowną z chutney'em z figi, jabłka i wiśni amarena.

Z kolei White Marlin na jesień przygotował takie propozycje jak: burger z jelenia z marynowanymi grzybami, serem wędzonym, boczniakami i majonezem cebulowym, schab z dzika z kością z podgrzybkami w ciemnym sosie, puree z pieczonego selera, brukselką i burakami oraz risotto z leśnymi grzybami, topinamburem i orzechami laskowymi.

  • Jesienne propozycje w nowej karcie Fino.
  • Jesienne propozycje w nowej karcie Fino.
  • Jesienne propozycje w nowej karcie Fino.
  • Jesienne propozycje w nowej karcie Fino.
  • Jesienne propozycje w nowej karcie Fino.
W Ostro zagościła nowa pizza sezonowa i jak zawsze na jesień jest to wariacja na temat dyni. Tym razem na pizzy znajdziecie: dyniowy krem z pomarańczą, imbirem i mleczkiem kokosowym, mozarellę, spianatę, orzeszki ziemne w oleju chilli i miodzie oraz edamame (niedojrzałe strąki soi).

Również NOI pizza i wino do jesienno-zimowego menu wprowadziła dania z dynią w roli głównej. Pizza miesiąca to Patate di zucca, która zawiera puree dyniowe, mozzarellę fior di latte, fioletowe ziemniaki, czerwoną cebulę, czosnek konfitowany i tymianek.

Zjemy tu też gnocchi z dynią, cebulą, czosnkiem, świeżym szpinakiem, imbirem, gorgonzolą, serem Grana Padano, białym winem i masłem. Kolejną październikową propozycją jest pikantny burger z pieczoną dynią, wołowiną, sosem cebulowym, cheddarem, sałatą, pomidorem i pikantnymi płatkami paprykowymi, podawany w zestawie z frytkami.

  • Nowe jesienne smaki zagościły do NOI pizza i wino. Zjemy tu gnocchi, pizzę, burgera i bowl z dynią.
  • Pizzę z dynią - jak co roku jesienią - zjemy w Ostro.
Dynia trafiła również do kolejnej nowości lokalu, jaką jest bowl z kaszą pęczak, pieczoną dynią, pieczoną cukinią, selerem naciowym, czerwoną fasolą, mozzarellą fior di latte, pomidorkami cherry, świeżym szpinakiem i winegretem.

We wszystkich daniach króluje dynia Hokaido. W weekendowej wstawce pojawił się zaś krem z dyni z mleczkiem kokosowym i chili, powstający na bazie dyni piżmowej, oraz ciasto dyniowe z przyprawami korzennymi.

Rozgrzewające kawy, herbaty i napary. Co jesienią króluje w kawiarniach? Rozgrzewające kawy, herbaty i napary. Co jesienią króluje w kawiarniach?
Gotowane pierogi z dynią to październikowa propozycja w Mandu. Pierogi zawierają farsz z dyni, żółtego sera, imbiru, cebuli i tymianku i podawane są z zasmażoną cebulą. Na deser Mandu proponuje zaś ciasto dyniowe z konfiturą pomarańczową i polewą śmietankową, a do tego lemoniady na ciepło albo herbaciane specjały, np. "Zaczarowaną dynię" - nadzianą figami, daktylami i jabłkami.

Sezon kurkowy



W L'Entre Villes trwa sezon kurkowy. W karcie restauracji pojawiła się wegańska propozycja z tymi pysznymi grzybami. To ravioli z kurkami, podanymi na puree z pieczonej szalotki, z piklowaną szalotką, pudrem grzybowym, oliwą porową i chipsem z kaszy gryczanej.

W menu Limoncello di Mielnik znajdziemy zaś takie rarytasy, jak stek z polędwicy wołowej z kurkami na maśle, tagliatelle z polędwiczką z puławiaka, kremowym sosem, kurkami i fasolką czy pizzę z kurkami, ziemniakiem i koprem.

Kurki zawitały też do menu Całego Gawła. W sopockim bistro spróbujemy m.in. grzanek z kurkami, jajkami sadzonymi i trufla mayo, tostów z kurkami na maśle, trufla mayo i Pecorino, młodych ziemniaków z kurkami na maśle i pistacjami, kurek na maśle z młodymi ziemniakami, jajkiem sadzonym i śmietaną oraz gnocchi z kurkami i Pecorino.

U Zafishowanych zjemy m.in. leśnego gołębia z puree z morcilli, skorzonerą, burakami i piklowanymi kurkami.

Dokąd na najlepszą szarlotkę w Trójmieście? Dokąd na najlepszą szarlotkę w Trójmieście?

Jesienne trunki



W restauracji Fischgarten napijemy się także rozgrzewających napojów. Są zimowe herbaty z przyprawami i syropami, kawy (korzenne i dyniowe latte), a także drinki z syropem korzennym, dynią, kardamonem, gruszką i rozmarynem, jabłkiem i tymiankiem czy szałwią i cynamonem. Domowe syropy (korzenny, imbirowy, wiśniowy i dyniowy) można też kupić na wynos i zabrać do domu.

Restauracja Polskie Smaki to nie tylko wykwintne dania kuchni kaszubskiej, ale też lokalnie wyrabiane trunki i miody. Tej jesieni w restauracji pojawiły się aromatyczne nalewki z wiśni, malin, pigwowca, kwiatu czarnego bzu, mirabelki, derenia czy agrestu. Rozgrzać można się też ratafią kaszubską.

Jesiennych nalewek domowej roboty spróbujemy m.in. w restauracji polskie Smaki w Sopocie. Jesiennych nalewek domowej roboty spróbujemy m.in. w restauracji polskie Smaki w Sopocie.

Coś na deser



W restauracji Fino zwieńczyć posiłek może mus z białej czekolady i trawy żubrowej z lodami z pieczonych jabłek, tapioką z sokiem jabłkowym, żubrówką i marynowanym jabłkiem. Drugą propozycją jest ciastko kokosowe ze śliwką z espumą z ciemnej czekolady i śliwki, lodami borowikowymi, marynowaną śliwką i kruszonką z gorzkiej czekolady.

Jesiennymi słodkościami raczyć się możemy też w Umam. Cynamonki, minitarty gruszkowe, bezy figowe czy oblane czekoladą maślane croissanty z kremem śliwkowo-czekoladowym to tylko niektóre z najnowszych propozycji cukierni.

  • Słodkości na jesień od Umam.
  • Słodkości na jesień od Umam.
  • Słodkości na jesień od Umam.
  • Słodkości na jesień od Umam.

Miejsca

Opinie (33) 3 zablokowane

  • korzystajmy z restauracji, zaraz napisza, ze juz ich nie ma (1)

    Teksty o restauracjach sa na zmiane: najpierw jest otwieraja sie nowe miejsca, potem abysmy korzystali z nich bo sa super (za super ceny), a na koniec Oj! zamykaja sie

    • 11 1

    • I zawsze

      te, które się zamykają były kultowe lub legendarne.

      • 0 0

  • Jadłem dopiero co sezonową pizzę z dynią

    Co prawda w Warszawie. Kelnerka wręcz odradzała ten sezonowy "special" ale zaryzykowałem i nie pożałowałem. Tak więc polecam tego typu potrawy sezonowe.

    • 0 0

  • Kusząca jest ta zupa rybna

    Tylko nie wiem czy na zdjęciu jest cała porcja, czy może ktoś jej nie dojadł?

    • 3 0

  • bogaty (1)

    rozwala mnie myślenie niektórych z Was.. faktem jest że trzeba próbować nowych smaków-po to żyjemy- ale smakowanie jedno a cena drugie.

    jest drogo, cholernie drogo za 2 kropelki sosu i 30 gram kawałka czegoś pod liściem.

    nie mam problemu pójść do restauracji i zostawić 400 zł za 2 osoby, na prawdę z miłą przyjemnością ale nie ulega wątpliwościom, że oczekuje czegoś dodatkowego.

    komentarze ludzi - nie stac nie idz - niepotdzebne, proteksjonalne wręcz i milo ze czujecie sie szczesliwi płacąc zarąbista marżę :)

    zarabiam i mieszkam za granicą, gdzie stosunek wielkosc/pieniadz idzie w parze.
    w Polsce drogo po prostu drogo ale jak sobie zyjesz na kredycie , autka w leasingu, wakacje w kredo obiad i iphone na tle sweterku z Panem na koniu to kto Ci zabroni :)

    ludzie drwia z was :) bynajmiej nie Ci ktorzy nie maja, lecz Ci ktorzy sie nie obnoszą

    • 11 0

    • Sweterka. Nie sweterku.

      • 0 0

  • Reklama fischgarden - ewidentna

    Ale tatar z dyni, serwowany z żelką z buraka i musem cytrusowo-imbirowym normalnie beka!
    Starta dynia, glut z buraka i ciut cytryny z imbirem i Ą Ę i ile kasy za to?

    • 6 0

  • Krem z dyni w kubku po śmietance?

    • 7 0

  • Cały Gaweł to nie restauracja... to knajpa

    • 4 0

  • Każdemu, co mu sie podoba...

    Stanowczo nie moje klimaty i osobiście uważam, że to naciąganie snobów na grube wydatki. Tym niemniej, nie będę nikomu dyktował co ma jeść i ile na to wydawać.
    I tak jest to dużo zdrowsze niż burger z frytkami w objazdowej budzie

    • 3 0

  • Tatar z dyni i buraka

    Dynia,żelka z buraka,mus cutusowo imbirowy-Cena 38 zł, to jedno z podanych wyżej miejsc.To ja przepraszam postoję.

    • 5 1

  • Jak aię patrze na zdjęcia talerzy z czymś chlaśniętym co dla kota (7)

    byłoby mało. Takie dziwolągi serwujące nie wiadomo co powinny bankrutować jedno po drugim.

    • 17 6

    • jeśli nie jest po twojemu to ma zniknąć - co za myślenie... (2)

      • 0 4

      • Zniknie bo mało kto zdecyduje się na substytuty (1)

        jedzenia, zrobione z byle czego. Aby zaistnieć.

        • 3 0

        • W twojej wyobraźni. Zafishowani 11 lat na rynku, L'Entre Villes 8 lat, Cały Gaweł 7 lat, w Mandu kolejki do stolika jak po schab za komuny. Jest w tym kraju mnóstwo przyzwoitych ludzi, którzy zdobyli porządne kwalifikacje zawodowe, więc porządnie zarabiają, więc często chodzą dla przyjemności w miejsca, w których mogą spróbować ciekawych rzeczy, mimo że kosztuje to sumę, za którą MOPSiarze żywią się dwa tygodnie. Są miliony osób, którym nie wystarcza łopatka wieprzowa z biedronkowej przeceny.

          • 3 4

    • Po to się idzie do restauracji (3)

      By spróbować rzeczy, których w domu nie wykonasz.

      • 1 9

      • spróbować rzeczy to możesz na degustacjach w makro

        • 5 0

      • no kurcze, a ja myślałem że do restauracji idzie się zjeść, a nie próbować. człowiek całe życie się uczy, dzięki za info

        • 9 0

      • Do restauracji idzie się aby zjeść obiad z dwóch dań i popić kompotem.

        A nie degustować mikro dania.

        • 7 1

1

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane