• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dzień Naleśnika w Trójmieście. Tu zjesz naleśniki z różnych stron świata

Mateusz Groen
2 lutego 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
Naleśniki mogą być podawane na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i słono, zapiekane albo oblane sosem. Warto sobie o nich przypomnieć w Dzień Naleśnika. Naleśniki mogą być podawane na wiele sposobów, zarówno na słodko, jak i słono, zapiekane albo oblane sosem. Warto sobie o nich przypomnieć w Dzień Naleśnika.

Naleśniki - dla jednych danie kojarzące się z domowym obiadem, dla innych placuszki rodem wyjęte z amerykańskich filmów oblane syropem klonowym. Na słodko czy na słono? Z owocami, twarogiem, a może z mięsem? Który wariant jest najlepszy? Naleśnik, jak widać - niejedno ma imię, a 2 lutego obchodzimy Dzień Naleśnika. Dlatego wybraliśmy kilka miejsc, do których warto się wybrać w Trójmieście i przetestować nowe smaki.



Naleśnikarnie w Trójmieście



Jak naleśniki, to...

Naleśniki możemy rozróżnić na: grubsze placuszki, najczęściej tworzone na maślance - tzw. pankejki; wspomniane cieniutkie, francuskie specjały zwane crepes; są też takie przyrządzane najczęściej na słono z serem, szynką i surowym jajkiem, czyli naleśniki gryczane, zwane galettes; wyróżnić można też bliższe naszej polskiej kuchni - bliny.

Jak zapewne wiemy, naleśniki to danie, które stosunkowo łatwo przyrządzić, a podstawą są tutaj jajka, mleko, mąka i cukier. Ich wygląd i smak zależą od naszej kreatywności i dobrego przepisu. Blogerzy, instagramerzy, a także często nasi znajomi pokazują, że tak łatwa do przygotowania potrawa może zostać podana jak prawdziwe dzieło sztuki, którego boimy się dotknąć, by czegoś nie popsuć. Naleśniki zrobione w domu to zapewne dobry pomysł, ale od czasu do czasu nie zaszkodzi też spróbować czegoś innego i udać się na miasto w poszukiwaniu inspiracji.

Czytaj też: 5 trójmiejskich pierogarni na Dzień Pieroga

Manekin w GdańskuMapka i w GdyniMapka



  • Naleśniki w Manekinie.
  • Naleśniki w Manekinie.
  • Naleśniki w Manekinie.
Manekina nie mogło zabraknąć w naszym zestawieniu miejsc z oryginalnymi naleśnikami. Restauracja serwująca naleśniki w najróżniejszych formach, smakach, a nawet kolorach to jedno z najpopularniejszych miejsc w Trójmieście. Co ciekawe, słynne logo Manekina możemy spotkać w różnych częściach Polski i z autopsji możemy dodać, że jakość, sposób podania oraz wiele innych aspektów jest powtarzalna zarówno w Bydgoszczy, Gdańsku, jak i w Gdyni czy Warszawie. Kolejną rzeczą, która łączy wszystkie restauracje z szyldem "Manekin", to fakt, że niemal zawsze stoją przed nimi tłumy czekające na stolik.

W lokalu zjemy naleśniki wytrawne w 25 rodzajach, o gramaturze około 400 gramów, w cenie od 13 zł do 26,5 zł. Naleśniki ziemniaczane od 19 do 25 zł w trzech wersjach smakowych z białym serem, ziemniakami, cebulą i skrawkami, meksykański z kurczakiem i warzywami oraz wiejski z cebulą, ogórkiem, kiełbasą, boczkiem i serem. Są także naleśniki kukurydziane, naleśniki zapiekane z serem, tortille naleśnikowe, a także tagliatelle naleśnikowe. Znajdziemy tu oczywiście również crème de la crème każdych odwiedzin - naleśniki na słodko i pankejki. Wariantów naleśników jest naprawdę wiele, np. z białymi michałkami, malinami i sosem czy też z toffifee, mascarpone, toffi i orzechami. Słodkie naleśniki dostaniemy od 15 zł do 21,5 zł, a pankejki od 17 zł do 21 zł.



Fanaberia w Gdyni Mapka i w Sopocie Mapka



  • Naleśnikarnia Fanaberia
  • Naleśnikarnia Fanaberia
  • Naleśnikarnia Fanaberia
Kolejny lokal, który prezentuje przed nami swoje naleśnikowe królestwo, to Fanaberia. Znajdziemy ją w dwóch lokalizacjach w Trójmieście, w Sopocie na dworcu oraz w Gdyni przy ul. Świętojańskiej 33.

Do naleśnikarni można przyjść już o godzinie 10 i skosztować menu śniadaniowego, które serwowane jest do godziny 13. Wśród specjałów znajdziemy: pankejki z pieczarkami, z bekonem, ale też w wersjach na słodko z konfiturą malinową lub z karmelizowaną gruszką. Placki w ofercie to jedynie przedsmak do dań obiadowych, które wyszczególnione zostały w kilku kategoriach: z mięsem, rybne, z kurczakiem, fanaberie 7 smaków, wegetariańskie, w sosie pomidorowym zapiekane z serem oraz na słodko. Łącznie mamy okazję wybrać spośród ponad 50 smaków naleśników. Ceny rozpoczynają się od 9,90 zł, a kończą na 24,90 zł.

Cuda Wianki w Sopocie przy ul. Bohaterów Monte Cassino Mapka



Restauracja Cuda Wianki. Restauracja Cuda Wianki.
Ciekawe naleśniki zamówimy również w naleśnikarni Cuda Wianki w Sopocie przy ul. Bohaterów Monte Cassino 9. Dania z lokalu można zjeść na miejscu, ale również zamówić na dowóz. Rodzaje naleśników zostały podzielone w karcie na: wytrawne, zapiekane, spaghetti naleśnikowe, naleśniki z kurczakiem, na słodko i specjały restauracji, wśród których znajdziemy dania inspirowane kuchniami z różnych stron świata.

Dania kosztują od 16,90 zł do 27,90 zł. W menu znajdują się liczne propozycje naleśników, z ciekawszych możemy wyróżnić wytrawny naleśnik ratatouille stworzony z farszu z blanszowanych warzyw i lekkiego sosu pomidorowego z kolendrą za 21,90 zł, a wśród słodkich - naleśnik z ryżem waniliowo-śmietankowym z malinami za 17,90 zł oraz naleśnik z konfiturą z jagód i gęstą śmietaną za 14,90 zł. Wśród najpopularniejszych pozycji znajduje się m.in. naleśnik wytrawny z szynką, serem, pieczarkami i sosem za 17,90 zł.

Pan Kejk przy ul. Długiej w GdańskuMapka



  • Pan Kejk
  • Pan Kejk
  • Pan Kejk
  • Pan Kejk
Pan Kejk słynie z puszystych pankejków, ale też z naleśników na słodko i słono. Wariantów smakowych w menu mamy naprawdę wiele. Z ciekawszych smaków polecamy naleśnik węgierski dostępny za 25,50 zł z farszem z gulaszem węgierskim, papryką, marchewką, sosem paprykowym i zapieczonym serem, a także naleśnik malajski również za 25,50 zł z krewetkami, cukinią, pędami bambusa, twarożkiem, porem, marchewką, sosem beszamelowym i zapieczonym serem.

Fanom słodkich placuszków z dodatkami rekomendujemy te podawane z kremem słony karmel, popcornem, preclami, mascarpone, lodami waniliowymi, sosami toffi i czekoladowym za 24,50 zł lub z sosem malinowym i białą czekoladą za 21,50 zł. Oferta jest tak szeroka, że przetestowanie całego menu byłoby trudne i nawet największy łasuch miałby z tym problem. Dlatego polecamy zamówić kilka interesujących pozycji i podzielić się nimi ze znajomymi przy stole.

Czytaj też: Dzień Pizzy w Trójmieście

Naleśnikowo przy ul. Ogarnej w Gdańsku Mapka



  • Naleśnikowo
  • Naleśnikowo
  • Naleśnikowo
Najczęściej pankejki serwowane w lokalach są ze słodkimi dodatkami, dlatego dostępne w menu restauracji Naleśnikowo wytrawne amerykańskie placuszki to coś wyjątkowego. Wśród dostępnych smaków znajdziemy m.in. Pan-Caprese ze świeżym pomidorem, serem mozzarella i zielonym pesto czy Pan-Meksyk z mięsem mielonym, sosem pikantnym chilli, mozzarellą, fasolą, kukurydzą, cebulą i sosem do wyboru. Naleśniki dostępne są w cenach od 20 do 24 zł. Prócz tego dostępne są 24 rodzaje naleśników rybnych bądź mięsnych w cenach od 22 zł do 24 zł oraz osiem rodzajów dań wegetariańskich od 22 zł do 23 zł.

Miłośnicy zapiekanych naleśników mogą tu spróbować zarówno tych zapiekanych na słono, jak i na słodko, np. z sosem waniliowym. Skosztować można np. naleśników z pomarańczami w sosie marokańskim, kardamonem, nutellą, z czekoladą, płatkami migdałów i ryżem waniliowym, a także z jabłkiem, cynamonem, rodzynkami i ryżem waniliowym. Wszystkie pozycje zapiekane na słodko są w cenie 24 zł. Wśród wytrawnych dostępny jest m.in. naleśnik z kurczakiem, groszkiem, cebulą, kukurydzą i fasolą, mozzarellą i przyprawami oraz pięć innych wariantów potraw. Naleśniki zapiekane wytrawne kosztują od 23 zł do 25 zł. Prócz placków możemy skusić się też na lasagne i tagliatelle naleśnikowe.

Miejsca

Opinie (61) 2 zablokowane

  • Jak nalechy to tylko w mlecznym słonecznym (3)

    • 36 4

    • ale tam nie ma zarcia .. bezglutenowego ,, glupia choroba wypala jelita

      • 0 6

    • spróbuj gdzie indziej to

      w mlecznym więcej nie zjesz

      • 1 2

    • Tylko często śmierdzi od klientów

      • 0 0

  • Kiedyś jadłem dobrego naleśnika na Szerokiej vis a vis hiszpańskiej. No, ale się chyba zamkneli.

    • 6 1

  • Nie znoszę słodkiego i naleśników! (3)

    • 6 26

    • Najlepsze są w barach mlecznych,te wszystkie nowomodne nie dorastają im do pięt. (1)

      • 13 3

      • Ale tłok, często śmierdzi i tłusto

        • 0 5

    • Agula

      Nie musza byc na slodko - moga byc wytrawne.

      • 1 0

  • Manekin to kpina (6)

    Kiedyś było na prawdę ok, porcje były większe, jakość też lepsza. Teraz więcej dodatków niż naleśnika. Ostatnio dostaliśmy pół talerza cebuli (sałatka z papryki, ogórków i cebuli w roli głównej) do wytrawnego naleśnika. W herbacie utrzymywała się na wierzchu tafla kamienia, więc napój nie był w stanie do spożycia... Kilka lat temu można było nasycić głód porządnym nadziewanym naleśnikiem, teraz już nie... Lokale, które obniżają swoją jakość po osiągnięciu sukcesu to dla mnie dno. Więcej już nie chodzimy, szkoda czasu i pieniędzy.

    • 85 3

    • (1)

      Wytrawny naleśnik xd, brzmi jak sportowy hyundai albo Kia :-). Co do porcji, to nie jest wykwintna restauracja, kucharz się zmienia to i jedzenie też, ten sam przepis wychodzi na różne sposoby szczególnie że to jadalnia dla biedniejszych i poziom kucharza jest dostosowany do portfela klienta.

      • 6 27

      • Wytrawny - chodzi o smak, a nie "klasę" .

        • 5 1

    • (1)

      jak wygląda tafla kamienia w herbacie ? lol

      • 10 15

      • Normalnie,

        na wierzchu jest wtedy matowy kożuch albo plamy

        • 25 0

    • Jeszcze w kolejce trzeba stac na zewnętrzo

      I ceny kosmiczne za ten placek;)))

      • 12 0

    • Miałam to samo jeśli chodzi o herbatę, dodatkowo woda była ledwo letnia, więc podwojna porażka....

      • 1 0

  • sam (5)

    sobie zrobię, i to za 2 zł, a nie za frajerskie 22 zł

    • 35 21

    • Pola czek cebulaczek :) (1)

      • 6 12

      • nie dość, że cebulak

        to jeszcze liczyć nie umie

        • 7 3

    • chleb i mięso też (1)

      sama robisz ?

      • 7 4

      • Tak. A co w tym trudnego?

        • 3 1

    • Zgadzam się

      Dodatkowo zamiast mąki i jajek wali się nalesniki z białoruskiej mieszanki z dodatkiem cyjanku, tak jak te fajansiarakie gofry na deptaku w Gdyni walone z chińskiego proszku. Dziadostwo to mało powiedziane.

      • 0 1

  • Lubie .-> polskie z dzemolem :) (1)

    nie pankejsy czy jakos tak . zwykłe nasze na mleku - nie chemiiii. ohhh yhhh ta zagramanica ino psuje .
    kiedys dawno temu . przy pętli w jelitkowie to były nalesnikory z twarogiem - bajka! . ale to dawno .
    ale lubie i zachecam kazdego co ma (nie 2 lewe) a normalne łapory - zrópta se sami w chałupie . smaczne i nie mrozone .

    • 19 15

    • gdzie chodziłeś do szkoły?

      • 5 2

  • (3)

    naleśniki wolę robić samemu. Jedząc w naleśnikarniach raz strułem się starym mięsem w farszu a innym razem otrzymałem pięknie pełzającego robaka dumnie pomykającego po otrzymanych sztućcach :)

    • 32 3

    • tak

      to na pewno wina naleśników, a nie danego lokalu

      • 7 2

    • On tylko walczył o przetrwanie

      • 0 0

    • Dobrze świadczy, jeśli był robak, nie ma tam chemii, która go zabiła,

      a tak poważnie, w każdej zieleninie, owocu, mógł być robak, a w kuchni się to składuje.

      • 0 0

  • (1)

    Najlepszy biznes jeśli chodzi o marże. Mąka, woda, trochę mleka, jajko i ciasto gotowe. Plus troche dodatków i 25 zł się nalezy

    • 39 2

    • To ciasto jajka i mleka nie widziało

      Mieszkanki z proszku + woda

      • 25 0

  • Dla kogo (1)

    Śniadania między 10-13? Dla bezrobotnych hipsterów?

    • 62 6

    • To są brancze przecież, obowiązkowo z pankejkami i ajs ti

      • 1 0

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane