• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
9 lutego 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 

Sonda: Pizza z ananasem czy bez?


Ten dzień - 9 lutego - powinni kojarzyć wszyscy wielbiciele pizzy. To właśnie wtedy obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Zebraliśmy dla was miejsca, w którym spróbujecie wyśmienitych pizz w Trójmieście. Podpytaliśmy również, co sprawia, że niemal każdy uwielbia to danie oraz przeprowadziliśmy sondę uliczną i zapytaliśmy, czy lepsza jest pizza z ananasem czy bez?



Wszystkie pizzerie w Trójmieście


Czy jadasz pizzę z ananasem?

Święto pizzy to okazja, żeby wyjść ze znajomymi na ulubioną pizzę (lub nawet kilka). Miejsc, gdzie można ją zjeść, w Trójmieście nie brakuje.

Za co kochamy ten cienki placek z dodatkami?

- Naszym zdaniem pizza jest gastronomicznym fenomenem z dwóch powodów. Pierwszym, bezdyskusyjnym jest to, że naprawdę niewiele jest osób, które wprost stwierdzą, że pizzy nie lubią. Drugi jest taki, że pizza to danie bardzo uniwersalne i niezobowiązujące. Można ją jeść zarówno solo w ramach lunchu, jak i na rodzinnej imprezie, na randce ze swoją drugą połówką czy nawet na spotkaniu biznesowym, i to w zasadzie o każdej porze dnia. Świetnie komponuje się zarówno z napojami bezalkoholowymi, jak i piwem czy winem. Do tego wybór dodatków jest tak szeroki, że każdy może znaleźć coś dla siebie - mówią Karolina i Jakub Januszewscy z pizzerii Włoszczyzna.

Imprezy z okazji Dnia Pizzy w Trójmieście


  • Pizza pinsa dostępna jest w restauracji Chianti Grill Bar.
  • Pizzę neapolitańską w najlepszym wydaniu zjemy w Pizza Napoli.
  • Święto Pizzy przypada 9 lutego.
  • Święto Pizzy przypada 9 lutego.
  • Święto Pizzy to okazja do wybrania się do nowej pizzerii.

Pinsa, z truflami i prawdziwa neapolitańska



Podstawą dobrej pizzy jest ciasto i sposób jego wyrabiania. Dla wielbicieli prawdziwej, neapolitańskiej pizzy swoje drzwi otwiera Pizza Napoli w Gdańsku.

- Sekretem prawdziwej pizzy neapolitańskiej jest to, aby robić ją tak, jak zawsze była robiona. Jako pierwsi na Pomorzu skończyliśmy kurs Pizzy Neapolitańskiej (AVPN) i wyrabiamy pizzę zgodnie z kodeksem Associazione Verace Pizza Napoletana. Kochamy pizzę za smak i autentyczność. W naszym menu mamy prawdziwe smaki prosto z Neapolu, np. pizza campania z mozzarelli z mleka bawolego i pomidorów san marzano, salsiccia friarelli z kiełbasą salsiccia i brokułami neapolitańskimi. Pizzę wypiekamy tradycyjną metodą w piecu opalanym drewnem w temperaturze 440-460 st. C - mówi Damian Krzoska z Pizza Napoli.

Promocje z okazji Dnia Pizzy w Trójmieście


Klasykę gatunku znajdziemy również w restauracji Ostro, znajdującej się na Długim Pobrzeżu. Postawcie na najprostsze smaki, Margherita lub Regina, a zobaczycie, że same się obronią. Znajduje się tutaj również szeroki wybór win, a w menu znajdziecie sugestie, które wino najlepiej pasuje do wybranej przez was pizzy.

Ranking: Najlepsze pizzerie w Trójmieście

Z myślą o wszystkich przywiązanych do tradycji nie sposób pominąć Pizzerii Gdynianka, która legendarną już pizzę serwuje od 1987 roku. Pulchne ciasto polane sosem, z serem i dodatkami. Nic jej więcej nie potrzeba.

Również w Gdyni na ul. Abrahama mieści się Pizzeria Francesco. Na zachętę podamy dwie pizze: Simone z zapiekanymi pomidorami i grillowanym bakłażanem oraz Formaggio, ale w wersji z aż pięcioma serami. Plusem są atrakcyjne ceny. Na oryginalnej włoskiej mące i dodatkach z Włoch powstają pizze w Viva La Pizza znajdującej się także w Gdyni.

Będąc na Morenie, zajrzyjcie do niewielkiej Pizzeri di Amadeo, w której pizze wychodzą z pieca opalanego drewnem. W menu jest 15 placków, raczej klasyków, z których każdy powinien znaleźć swojego ulubieńca.



Trochę inaczej, czyli autorska pizza pinsa, serwowana jest w lokalu Chianti Grill Bar z Sopotu. Co to takiego?

- Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy Chianti Grill Bar przez cały dzień będzie promowało swoją jedyną w Trójmieście pizzę Pinsa. Pinsa powstaje z zupełnie innych produktów, w zupełnie innym procesie produkcyjnym. Ciasto zawiera mniej oliwy niż tradycyjna pizza, za to więcej wody. Zawiera też zakwas chlebowy, który podnosi walory smakowe nadające naturalny smak dawnego chleba. Maurycy Chodorowski, właściciel Chianti, będzie przez cały dzień obecny na miejscu i będzie opowiadał o procesie produkcji pinsy, który jest bardzo czasochłonny - zapewnia Joanna Stefaniak-Mroczek, marketing manager.
Pizza w Aioli Pizza w Aioli
W pizzerii Tutam we Wrzeszczu znajdziecie pizzę z łososiem, mascarpone i szpinakiem. Dla wielbicieli wyszukanych smaków jest też pizza z pastą z czarnych trufli. 9 lutego serwowana tu będzie także specjalna pizza: pizza Burrata, czyli pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą, rukolą, parmezanem i oliwą extra virgin, a na to po upieczeniu kulka burraty (ser wytwarzany z mozzarelli i śmietany). Dla wegan proponowana jest pizza Puttanesce, czyli pizza z sosem pomidorowym, oregano, czosnkiem, kaparami, oliwkami i pietruszką.

Czytaj też: Różne wcielenia pizzy w Trójmieście

Zarówno w Gdańsku, jak i w Sopocie możecie znaleźć kilka lokali sieci pizzerii Sempre. Poruszając się po typowych trasach spacerowych, lokal zawsze będzie wam po drodze. Prosciutto e funghi, Salami Picante, Caprocciosa, Verde czy Di Parma - innymi słowy wszystkie pizze, o których teraz myślicie, są tam dostępne.

Jedną z najciekawszych autorskich pozycji w pizzerii Włoszczyzna jest pizza z roszponką, kozim serem, prosciutto crudo i konfiturą z borówek. Natomiast najczęściej wybieraną przez gości lokalu jest pizza z salami piccante, pastą truflową, mascarpone, pieczoną papryką i rukolą.

Miejsca

Opinie (203) ponad 10 zablokowanych

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Pizza z ananasem czy bez?

    Historia

    Pan dziennikarz powinien doczytać o historii pizzy, bo głupoty pier... opowiada. Pizza jest znana na długo przed piekarzem esposito.

    • 0 0

  • (6)

    Wszystko rzemieślnicze, autorskie, kraftowe, oryginalne itp. itd. Nie może być po prostu pizza? Po prostu piwo?

    • 69 11

    • (3)

      Jest. Kupą mrożoną pizzę w Biedronce i puszkę Volta i będziesz miał po prostu pizzę z po prostu piwem na swoim poziomie.

      • 16 26

      • A ty myślisz, a przynajmniej ci się zdaje że myślisz, iż ta pizza okraszona rzemieślnictwem i autorstwem.. (2)

        .. to jest w czymś lepsza niż zwykła pizza w normalnej pizzerii? Spróbuj kiedyś prawdziwej włoskiej pizzy, to ci się odechce tego autorskiego, rzemieślniczego placka drożdżowego z kupą zbędnych dodatków. Podstawą dobrej pizzy jest dobre ciasto, cała reszta to tylko dodatki.

        • 12 4

        • Aha... (1)

          Czyli najgorsza pizze we Włoszech jest lepsza niż jaka kolwiek w Polsce?
          Śmiała teoria...

          O ile się zgodzę ze stwierdzeniem że nadużywane jest słowo Rzemieślnicza, to nie ma tak źle i wiele miejsc serwuję pizzę której by nie powstydziłby się neapolitanczyk.

          • 7 4

          • No jadłem kilkadziesiąt pizzy we Włoszech i każda była dobra, moim zdaniem to kwestia dobrej jakości składników i dodatków. To troche tak, jak z kawą, świetną kawę we Włoszech wypijesz prawie wszedzie za 1-1,5 euro

            • 0 0

    • Pizza i pizza, do znudzenia. Czemu ludzie zwariowali na punkcie pizzy? Jest tyle dobrych potraw do wyboru.

      • 2 0

    • Zapomniałeś jeszcze dodać : kultowe...

      • 12 2

  • (9)

    Pizzeria Gdynianka od 1987... A pamięta ktoś nazwę pizzerii na Piwnej na przeciwko wyjścia z Leningradu, trochę po lewej? Nazwa mi wyleciała, ale smak pamiętam i założę się, że lepszy od Gdynianki.

    A w ogóle to uważam, że Międzynarodowy Dzień Pizzy powinien być dniem ustawowo wolnym od pracy.

    • 36 4

    • Pizzzeria

      Od wielu lat nie moge przypomniec sobie nazwy tej pizzerii, pizza byla pyszna :). Po sensie w kinie mnóstwo ludzi przechodzilo na drugą stronę ulicy aby zjeść pizzę z ogromnego pieca przy drewnianych stolikach.:)

      • 0 0

    • (1)

      Ta na Piwnej to była pierwsza pizzeria w trójmieście. Otwarta chyba już w latach 70.

      • 9 0

      • Pizza nie byla duża ale jak smakowała

        • 1 1

    • Tam była pizzeria La Pasta.Pamiętam:-) Pycha.

      • 6 1

    • Ogarna

      Apropo`s pizzerii na ulicy Piwnej, to wydaje mi się, że lepsza i starsza od niej pizzeria mieściła się w Gdańsku na ulicy Ogarnej na narożu z ulicą Pocztową... (choć pamięć może mnie mylić)...

      • 2 1

    • Przy Piwnej była Pizzeria Monika. Pizza Nowojorska z tej pizzerii była po prostu wspaniała.

      • 3 0

    • (1)

      Gdynianka to ne pizzeria. A ten placek to nie pizza

      • 12 6

      • Zgadzam się

        Tylko że ten placek z niepizzeri bije na głowę większość propozycji w pizzeri w trójmieście. Obok jest też niezła mąka i kawa, ale jak stoję przed lokalami to wybieram Gdyniankę. Domyślam się że nie wszystkim taka wersja pasuje, ale wieczny ruch w tym miejscu pomimo nienajniższej ceny i barku termianala do płatności bezgotówkowej nie wział się z nikąd. Pizzeri z piecami opalanych drewnem robiących dobrą włoską pizzę na cieńkim cieście jest sporo, choćby mąka i kawa czerwony piec, serio, i na pewno jeszcze wiele innych, ale Gdynianka ze swoim puszystym chrupiącym ciastem, pysznym sosem pomidorowym posypanymi przyprawami w/g uznania jest jedyna i niepowtarzalna i jakoś nikomu nie udało się tego podrobić, a chętnie taką podróbę bym odwiedził.

        • 11 5

    • Oj ta pizza na Piwnej !!!!!!! Zawsze po jarmarku szlysmy z Mama na szamanie!!!
      Tak jak gyros na Swietojanskiej w latach 90tych. Byly takie wielkie buły z sosem. Jadało sie na antresoli by ludzie nie widzieli jak sie czlowiek tym upaprał.

      • 5 1

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Pizza z ananasem czy bez?

    ja wole bez

    sama szynka, sos, ser. szkoda mi hajsu na więcej a dam radę się najeść

    • 0 0

  • Niegdyś bar Sternik w Gdyni naprzeciwko Polonii na Świętojańskiej. Nie zdążyłem zapisać przepisu. Z piwem po prostu bajka.

    • 0 1

  • Oliwa do ognia

    Takie zestawienie bez Oliwy do ognia? Skandal! Najlepsza pizza z pieca. Najlepsza z pastą truflową!

    • 2 3

  • Magnifico w Klukowie

    byliśmy wczoraj i bardzo polecam. Doskonałe składniki, czuć jakość produktu, świetna oliwa i bardzo dobre wino. Ceny bardzo zdroworozsądkowe.

    • 0 2

  • Opinia do filmu

    Zobacz film Pizza z ananasem czy bez?

    NIE dla ananasa na pizzy!

    • 0 0

  • Ananas na pizzy (3)

    Hawajska jest najlepsza :-)

    • 54 45

    • (1)

      Hawajska + brzoskwinie. Małmazja.

      • 5 6

      • i szynka

        • 0 0

    • Zdecydowanie! :-)

      • 10 5

  • Pizza

    Tylko Tutti Santi Grunwaldzka 211 Najlepsza w trójmieście !!! Byliśmy w niedzielę całą rodziną .Ekstra uczta. Tylko tam !!!!!!!!

    • 0 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane