- 1 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (33 opinie)
- 2 Trójmiasto w przewodniku Michelin (73 opinie)
- 3 Co Polacy jedzą na śniadanie? (98 opinii)
- 4 Jemy na mieście: Hi Thai w Gdyni oczarowało (72 opinie)
- 5 Kelner: zawód, którego (już) nie ma? (108 opinii)
9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy
Sonda: Pizza z ananasem czy bez?
Ten dzień - 9 lutego - powinni kojarzyć wszyscy wielbiciele pizzy. To właśnie wtedy obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Zebraliśmy dla was miejsca, w którym spróbujecie wyśmienitych pizz w Trójmieście. Podpytaliśmy również, co sprawia, że niemal każdy uwielbia to danie oraz przeprowadziliśmy sondę uliczną i zapytaliśmy, czy lepsza jest pizza z ananasem czy bez?
Wszystkie pizzerie w Trójmieście
Za co kochamy ten cienki placek z dodatkami?
- Naszym zdaniem pizza jest gastronomicznym fenomenem z dwóch powodów. Pierwszym, bezdyskusyjnym jest to, że naprawdę niewiele jest osób, które wprost stwierdzą, że pizzy nie lubią. Drugi jest taki, że pizza to danie bardzo uniwersalne i niezobowiązujące. Można ją jeść zarówno solo w ramach lunchu, jak i na rodzinnej imprezie, na randce ze swoją drugą połówką czy nawet na spotkaniu biznesowym, i to w zasadzie o każdej porze dnia. Świetnie komponuje się zarówno z napojami bezalkoholowymi, jak i piwem czy winem. Do tego wybór dodatków jest tak szeroki, że każdy może znaleźć coś dla siebie - mówią Karolina i Jakub Januszewscy z pizzerii Włoszczyzna.
Imprezy z okazji Dnia Pizzy w Trójmieście
Pinsa, z truflami i prawdziwa neapolitańska
Podstawą dobrej pizzy jest ciasto i sposób jego wyrabiania. Dla wielbicieli prawdziwej, neapolitańskiej pizzy swoje drzwi otwiera Pizza Napoli w Gdańsku.
- Sekretem prawdziwej pizzy neapolitańskiej jest to, aby robić ją tak, jak zawsze była robiona. Jako pierwsi na Pomorzu skończyliśmy kurs Pizzy Neapolitańskiej (AVPN) i wyrabiamy pizzę zgodnie z kodeksem Associazione Verace Pizza Napoletana. Kochamy pizzę za smak i autentyczność. W naszym menu mamy prawdziwe smaki prosto z Neapolu, np. pizza campania z mozzarelli z mleka bawolego i pomidorów san marzano, salsiccia friarelli z kiełbasą salsiccia i brokułami neapolitańskimi. Pizzę wypiekamy tradycyjną metodą w piecu opalanym drewnem w temperaturze 440-460 st. C - mówi Damian Krzoska z Pizza Napoli.
Promocje z okazji Dnia Pizzy w Trójmieście
Klasykę gatunku znajdziemy również w restauracji Ostro, znajdującej się na Długim Pobrzeżu. Postawcie na najprostsze smaki, Margherita lub Regina, a zobaczycie, że same się obronią. Znajduje się tutaj również szeroki wybór win, a w menu znajdziecie sugestie, które wino najlepiej pasuje do wybranej przez was pizzy.
Ranking: Najlepsze pizzerie w Trójmieście
Z myślą o wszystkich przywiązanych do tradycji nie sposób pominąć Pizzerii Gdynianka, która legendarną już pizzę serwuje od 1987 roku. Pulchne ciasto polane sosem, z serem i dodatkami. Nic jej więcej nie potrzeba.
Również w Gdyni na ul. Abrahama mieści się Pizzeria Francesco. Na zachętę podamy dwie pizze: Simone z zapiekanymi pomidorami i grillowanym bakłażanem oraz Formaggio, ale w wersji z aż pięcioma serami. Plusem są atrakcyjne ceny. Na oryginalnej włoskiej mące i dodatkach z Włoch powstają pizze w Viva La Pizza znajdującej się także w Gdyni.
Będąc na Morenie, zajrzyjcie do niewielkiej Pizzeri di Amadeo, w której pizze wychodzą z pieca opalanego drewnem. W menu jest 15 placków, raczej klasyków, z których każdy powinien znaleźć swojego ulubieńca.
Trochę inaczej, czyli autorska pizza pinsa, serwowana jest w lokalu Chianti Grill Bar z Sopotu. Co to takiego?
- Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy Chianti Grill Bar przez cały dzień będzie promowało swoją jedyną w Trójmieście pizzę Pinsa. Pinsa powstaje z zupełnie innych produktów, w zupełnie innym procesie produkcyjnym. Ciasto zawiera mniej oliwy niż tradycyjna pizza, za to więcej wody. Zawiera też zakwas chlebowy, który podnosi walory smakowe nadające naturalny smak dawnego chleba. Maurycy Chodorowski, właściciel Chianti, będzie przez cały dzień obecny na miejscu i będzie opowiadał o procesie produkcji pinsy, który jest bardzo czasochłonny - zapewnia Joanna Stefaniak-Mroczek, marketing manager.
W pizzerii Tutam we Wrzeszczu znajdziecie pizzę z łososiem, mascarpone i szpinakiem. Dla wielbicieli wyszukanych smaków jest też pizza z pastą z czarnych trufli. 9 lutego serwowana tu będzie także specjalna pizza: pizza Burrata, czyli pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą, rukolą, parmezanem i oliwą extra virgin, a na to po upieczeniu kulka burraty (ser wytwarzany z mozzarelli i śmietany). Dla wegan proponowana jest pizza Puttanesce, czyli pizza z sosem pomidorowym, oregano, czosnkiem, kaparami, oliwkami i pietruszką.
Czytaj też: Różne wcielenia pizzy w Trójmieście
Zarówno w Gdańsku, jak i w Sopocie możecie znaleźć kilka lokali sieci pizzerii Sempre. Poruszając się po typowych trasach spacerowych, lokal zawsze będzie wam po drodze. Prosciutto e funghi, Salami Picante, Caprocciosa, Verde czy Di Parma - innymi słowy wszystkie pizze, o których teraz myślicie, są tam dostępne.
Jedną z najciekawszych autorskich pozycji w pizzerii Włoszczyzna jest pizza z roszponką, kozim serem, prosciutto crudo i konfiturą z borówek. Natomiast najczęściej wybieraną przez gości lokalu jest pizza z salami piccante, pastą truflową, mascarpone, pieczoną papryką i rukolą.
Miejsca
Opinie (203) ponad 10 zablokowanych
-
2020-02-09 09:09
Pizza jest daniem wymyślonym dla biedaków. (3)
Często we Włoszech jest tańsza niż u nas.
- 30 7
-
2020-02-09 11:34
A McD i KFC to myślisz czym są poza naszymi granicami? (1)
- 4 1
-
2020-02-09 23:53
A u nas to niby co?
Wykwintna kuchnia ndla smakoszów?
Tania pasza dla mas. Nic więcej.- 1 0
-
2020-02-09 11:07
I co w związku z tym?
- 7 2
-
2020-02-09 23:25
Ananas jest super
tylko pizzaz ananasem, a ja sie nie podoba to spadac :)
- 5 7
-
2020-02-09 22:34
Najlepsza pizza
ananas i szyneczka
- 10 2
-
2020-02-09 09:12
Nie ma czegoś takiego jak dobra pizza. (3)
Owszem, może być bardziej lub mniej smaczna, ale pizza jako posiłek to zwykła trucizna. Same niemal węglowodany, fatalny pomysł jeśli ktoś chce się zdrowo odżywiać.
- 4 36
-
2020-02-09 09:30
Myślę że zjedzenie pizzy (1)
Raz na dwa miesiące nikomu nie zaszkodzi
- 20 0
-
2020-02-09 22:25
Tygodniowo
Tez nie ;D
- 2 1
-
2020-02-09 15:56
Głupie głupoty. Pizza np. w stylu neapolitańskim potrafi być pełnowartościowym posiłkiem, ale nie możesz tego wiedzieć jedząc byle co
- 1 1
-
2020-02-09 21:34
fuj!
- 4 1
-
2020-02-09 11:59
(2)
Jak dla mnie najlepsza pizza w Trojmiejscie jest na Niedźwiedniku w da Rafaelle. Ale pamietam tez Bis przy dworcu we Wrzeszczu, kiedyś tam była bardzo smaczna pizza na mega grubym cieście. Niestety, później coś się zmieniło. Obsługa fatalna, brudne stoliki, ostatecznie lokal zamknięto. Ale smak tej pizzy to takie wspomnienie dzieciństwa :) pozdrawiam wszystkich pizzozercow :)
- 11 3
-
2020-02-09 15:03
Lubisz specyficzne produkty (1)
To coś jak tęsknota za ketchupem z ziemniaków z firmy polonijnej.
Tej de Rafaelle nie znam ale jeśli tęsknisz za pizzą z Bis to naprawdę lubisz co innego niż pizza. Podobna była jeszcze wcześniej w dolnym Sopocie na placu obecnie zabudowanym budynkiem z kinem i Empikiem.
PS. Z czego oni w Bis robili "sos pomidorowy" to do dziś nie wiem ale pomidorów to nie widziało nawet z daleka.- 2 3
-
2020-02-09 21:10
Na początku lat 90tych nie było zbyt dużego wyboru - wtedy pizza Bis była jedna z lepszych w Gdańsku. Nie wiem czy obecnie by mi smakowała. Ale sentyment pozostanie :)
- 2 0
-
2020-02-09 09:22
Wlasnie wrocilam z Napoli, mam chłopaka Włocha (12)
i czesto sie odwiedzamy. Wielka pizza w Napoli to 5 euro, w Polsce 27 pln, skad taka przebitka ?
Mariola z Zaspy- 6 20
-
2020-02-09 10:03
a espresso...? (9)
- 3 0
-
2020-02-09 10:12
Mariola z zaspy woli (8)
ekspreso
- 10 0
-
2020-02-09 11:35
ale po co to trollowanie? (6)
moje pytanie było w nawiązaniu i z podtekstem
średnia cena espresso we Włoszech jest niższa od tej w Polsce, zwłaszcza na południu- 2 2
-
2020-02-09 12:20
1 EUR (3)
- 0 0
-
2020-02-09 12:39
1 euro za espresso to już nieaktualny mit (2)
- 0 2
-
2020-02-09 12:53
średnia jest poniżej - ale śa różnice (i zawsze były) (1)
w Turynie czy Mediolanie kosztuje dużo więcej niż np. w Rzymie
- 0 1
-
2020-02-09 21:05
bzdura, jestem tam regularnie-1,40 za espresso już się przyjęło
- 0 0
-
2020-02-09 12:40
w Italii 7% VAT w Polsce 23% na espresso (1)
- 1 2
-
2020-02-09 21:04
od minusowania VAT nie zmaleje
zapłacić 23% musi klient-na zdrowie
- 0 0
-
2020-02-09 13:51
Espresso 1 euro. Pewne info
- 0 1
-
2020-02-09 12:11
Bo u nas zarabia się godnie, nie to co we Włoszech... (1)
- 1 1
-
2020-02-09 14:08
600 euro minimalnej
to godny zarobek : D
- 0 0
-
2020-02-09 20:29
Tylko pizza kaszubska z kebabem, sosem czosnkowym i ogórkiem konserwowym.
- 9 1
-
2020-02-09 20:21
Głos Pani w 1:41 liczy się podwójnie?
- 2 1
-
2020-02-09 19:56
Cuda (1)
Klikam na artykuł o przejściach dla pieszych i widzę filmik na temat pizzy.
- 2 0
-
2020-02-09 19:59
ha ha, mam to samo
- 0 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.