• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

9 lutego obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy

Katarzyna Lepianka-Głuszkiewicz
9 lutego 2020 (artykuł sprzed 4 lat) 

Sonda: Pizza z ananasem czy bez?


Ten dzień - 9 lutego - powinni kojarzyć wszyscy wielbiciele pizzy. To właśnie wtedy obchodzimy Międzynarodowy Dzień Pizzy. Zebraliśmy dla was miejsca, w którym spróbujecie wyśmienitych pizz w Trójmieście. Podpytaliśmy również, co sprawia, że niemal każdy uwielbia to danie oraz przeprowadziliśmy sondę uliczną i zapytaliśmy, czy lepsza jest pizza z ananasem czy bez?



Wszystkie pizzerie w Trójmieście


Czy jadasz pizzę z ananasem?

Święto pizzy to okazja, żeby wyjść ze znajomymi na ulubioną pizzę (lub nawet kilka). Miejsc, gdzie można ją zjeść, w Trójmieście nie brakuje.

Za co kochamy ten cienki placek z dodatkami?

- Naszym zdaniem pizza jest gastronomicznym fenomenem z dwóch powodów. Pierwszym, bezdyskusyjnym jest to, że naprawdę niewiele jest osób, które wprost stwierdzą, że pizzy nie lubią. Drugi jest taki, że pizza to danie bardzo uniwersalne i niezobowiązujące. Można ją jeść zarówno solo w ramach lunchu, jak i na rodzinnej imprezie, na randce ze swoją drugą połówką czy nawet na spotkaniu biznesowym, i to w zasadzie o każdej porze dnia. Świetnie komponuje się zarówno z napojami bezalkoholowymi, jak i piwem czy winem. Do tego wybór dodatków jest tak szeroki, że każdy może znaleźć coś dla siebie - mówią Karolina i Jakub Januszewscy z pizzerii Włoszczyzna.

Imprezy z okazji Dnia Pizzy w Trójmieście


  • Pizza pinsa dostępna jest w restauracji Chianti Grill Bar.
  • Pizzę neapolitańską w najlepszym wydaniu zjemy w Pizza Napoli.
  • Święto Pizzy przypada 9 lutego.
  • Święto Pizzy przypada 9 lutego.
  • Święto Pizzy to okazja do wybrania się do nowej pizzerii.

Pinsa, z truflami i prawdziwa neapolitańska



Podstawą dobrej pizzy jest ciasto i sposób jego wyrabiania. Dla wielbicieli prawdziwej, neapolitańskiej pizzy swoje drzwi otwiera Pizza Napoli w Gdańsku.

- Sekretem prawdziwej pizzy neapolitańskiej jest to, aby robić ją tak, jak zawsze była robiona. Jako pierwsi na Pomorzu skończyliśmy kurs Pizzy Neapolitańskiej (AVPN) i wyrabiamy pizzę zgodnie z kodeksem Associazione Verace Pizza Napoletana. Kochamy pizzę za smak i autentyczność. W naszym menu mamy prawdziwe smaki prosto z Neapolu, np. pizza campania z mozzarelli z mleka bawolego i pomidorów san marzano, salsiccia friarelli z kiełbasą salsiccia i brokułami neapolitańskimi. Pizzę wypiekamy tradycyjną metodą w piecu opalanym drewnem w temperaturze 440-460 st. C - mówi Damian Krzoska z Pizza Napoli.

Promocje z okazji Dnia Pizzy w Trójmieście


Klasykę gatunku znajdziemy również w restauracji Ostro, znajdującej się na Długim Pobrzeżu. Postawcie na najprostsze smaki, Margherita lub Regina, a zobaczycie, że same się obronią. Znajduje się tutaj również szeroki wybór win, a w menu znajdziecie sugestie, które wino najlepiej pasuje do wybranej przez was pizzy.

Ranking: Najlepsze pizzerie w Trójmieście

Z myślą o wszystkich przywiązanych do tradycji nie sposób pominąć Pizzerii Gdynianka, która legendarną już pizzę serwuje od 1987 roku. Pulchne ciasto polane sosem, z serem i dodatkami. Nic jej więcej nie potrzeba.

Również w Gdyni na ul. Abrahama mieści się Pizzeria Francesco. Na zachętę podamy dwie pizze: Simone z zapiekanymi pomidorami i grillowanym bakłażanem oraz Formaggio, ale w wersji z aż pięcioma serami. Plusem są atrakcyjne ceny. Na oryginalnej włoskiej mące i dodatkach z Włoch powstają pizze w Viva La Pizza znajdującej się także w Gdyni.

Będąc na Morenie, zajrzyjcie do niewielkiej Pizzeri di Amadeo, w której pizze wychodzą z pieca opalanego drewnem. W menu jest 15 placków, raczej klasyków, z których każdy powinien znaleźć swojego ulubieńca.



Trochę inaczej, czyli autorska pizza pinsa, serwowana jest w lokalu Chianti Grill Bar z Sopotu. Co to takiego?

- Z okazji Międzynarodowego Dnia Pizzy Chianti Grill Bar przez cały dzień będzie promowało swoją jedyną w Trójmieście pizzę Pinsa. Pinsa powstaje z zupełnie innych produktów, w zupełnie innym procesie produkcyjnym. Ciasto zawiera mniej oliwy niż tradycyjna pizza, za to więcej wody. Zawiera też zakwas chlebowy, który podnosi walory smakowe nadające naturalny smak dawnego chleba. Maurycy Chodorowski, właściciel Chianti, będzie przez cały dzień obecny na miejscu i będzie opowiadał o procesie produkcji pinsy, który jest bardzo czasochłonny - zapewnia Joanna Stefaniak-Mroczek, marketing manager.
Pizza w Aioli Pizza w Aioli
W pizzerii Tutam we Wrzeszczu znajdziecie pizzę z łososiem, mascarpone i szpinakiem. Dla wielbicieli wyszukanych smaków jest też pizza z pastą z czarnych trufli. 9 lutego serwowana tu będzie także specjalna pizza: pizza Burrata, czyli pizza z sosem pomidorowym, mozzarellą, rukolą, parmezanem i oliwą extra virgin, a na to po upieczeniu kulka burraty (ser wytwarzany z mozzarelli i śmietany). Dla wegan proponowana jest pizza Puttanesce, czyli pizza z sosem pomidorowym, oregano, czosnkiem, kaparami, oliwkami i pietruszką.

Czytaj też: Różne wcielenia pizzy w Trójmieście

Zarówno w Gdańsku, jak i w Sopocie możecie znaleźć kilka lokali sieci pizzerii Sempre. Poruszając się po typowych trasach spacerowych, lokal zawsze będzie wam po drodze. Prosciutto e funghi, Salami Picante, Caprocciosa, Verde czy Di Parma - innymi słowy wszystkie pizze, o których teraz myślicie, są tam dostępne.

Jedną z najciekawszych autorskich pozycji w pizzerii Włoszczyzna jest pizza z roszponką, kozim serem, prosciutto crudo i konfiturą z borówek. Natomiast najczęściej wybieraną przez gości lokalu jest pizza z salami piccante, pastą truflową, mascarpone, pieczoną papryką i rukolą.

Miejsca

Opinie (203) ponad 10 zablokowanych

  • Zróbcie pizzę w domu! To łatwe! (8)

    Zaczyn: 200ml wody, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, podgrzać minutę w mikrofali, dodać 1/3 kostki drożdży, wymieszać dokładnie, dodać płaską łyżeczkę mąki, zostawić na 10 minut. Przesiać mąkę (ze dwie szklanki), dodać zaczyn, mikserem wyrabiać ciasto, w trakcie dodać oliwę z oliwek tak, aby ciasto zrobiło się elastyczne i nie lepiło do palców. Zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (z 30 minut). Znowu wyrobić mikserem, później ręcznie formować cienki placek, posmarować blachę oliwą, nałożyć ciasto, posmarować sosem pomidorowym, nałożyć resztę składników. Sos pomidorowy zrobić najłatwiej z puszki pomidorów, dodać łyżeczkę cukru, doprawić oregano i solą, zagotować, dusić z 10
    minut, potem zmiksować w blenderze. Piec w 250C na termoobiegu, 10-12 minut max.

    • 5 4

    • Dobry przepis na polski placek drożdżowy, bo z włoską pizza ten przepis nie nic wspólnego.

      • 1 0

    • do ciasta nie dodaje się oliwy, elastyczne i nie lepiące robi się samo z siebie, po odpowiednim wyrabianiu

      bo uwalnia się gluten

      sos się NIE gotuje - jest to 'passata' surowa

      • 1 0

    • Po co podgrzać? (1)

      Bez sensu

      • 0 0

      • drożdże szybciej wchodzą w reakcję z solem, cukrem i mąką

        • 1 0

    • Robimy sami i jest bardzo fajna

      Ale do pizzerii też miło pójść. Jedno nie jest konkurencja dla drugiego.

      To tak jakby powiedzieć, że jak się umie ulepić pieroga to nie pójdzie się do pierogarni. Tak samo jest z kotletem, hamburgerem czy nawet z kawą.

      • 1 0

    • to wychodzi grubo ponad godzinę na coś co kosztuje 30zł (1)

      nie opłaca się

      • 3 1

      • Zrób, zjedz, nigdy więcej nie pójdziesz do pizzerii:)

        • 2 3

    • Jeden z lepszych przespisow na ciasto

      Polecam dodać do zaczynu łyżeczkę wody gazowanej,będzie pulchna

      • 2 1

  • (5)

    10g drożdży rozpuszczam w cieplej wodzie w plastikowej misce dodaje trochę soli i mąki przennej tortowej, dodaje na oko wody i ugniatam, zostawiam na godzinę, dwie poczym wałkiem na płasko piekarnik na maxa sos, ser, resztki z lodówki i pieke max 10 min. Pizza wychodzi lepsza od większości pizz które da sie kupić, zamówić poza tymi dobrymi z pieca z drewnem. Kosztuje kilka zł i nie siedzisz pół dnia na kiblu bo ja myje ręce przed robotą

    • 15 7

    • To chyba przepis na placek drożdżowy a nie pizzę.

      • 2 0

    • (2)

      Ciasto wałkiem??? O Panie to nie może być dobre.

      • 2 2

      • a co za róznica? (1)

        wielu pizzaiolo tak robią

        na koniec można ponaciągać, jak chcesz by nie było idealne w każdym miejscu

        podpowiadam patent na piekarnik (z czym jest problem)

        używamy grilla (w piekarniku oczywiście), a ponieważ niestety spód jest niedopieczony, to potem na gaz - oczywiście forma do pizzy czyli z dziurkami

        • 2 0

        • KO

          Różnica jest taka, że wałkując ciasto usuwasz z niego pęcherzyki powietrza. Dobrze napowietrzone ciasto decyduje o lekkostrawności pizzy.

          • 3 0

    • Myślę,ze jak użyjesz szklanej miski będzie smaczniejsza.

      Luuudzie,plastik naprawdę szkodzi!

      • 3 1

  • (3)

    La pasta na Szerokiej w latach 90. Pizza nazywała się strong. Najlepsza jaka jadłem.

    • 9 1

    • Pamiętam! Piekła dwa razy!!! :@D

      • 1 0

    • A dzień kaczki kiedy

      • 1 1

    • La Pasta była super!

      • 2 0

  • czy gdynianka jeszcze działa? (1)

    ostatnio jak przejeżdżałam wydawało mi się że lokal zamkniety!

    • 2 1

    • Działa , ale to nie to co kiedyś , nowi właściciele zeszli z poziomu

      • 1 1

  • Najlepszą pizzę jadłam w San Francisco we włoskiej dzielnicy , a potem w Mediolanie i jeszcze w Sierakowicach

    • 0 3

  • A mi pasuje Przyjemność z Gdyni

    Co prawda połowę składnikow musiałam googlować, a ciast na tyle cienkie że nie da się jeść rękami (co tam komu pasuje) ale póki co - polecam chociaż spróbowac :)

    • 0 1

  • Włoszczyzna

    Najlepsza

    • 4 3

  • gadajcie co chcecie, Gdynianka na Świętojańskiej w Gdyni. nie ma sobie rownych od 32lat

    • 5 5

  • Taki hejt a kazdy lubi pizze z biedry. 7.99 za (1)

    kilogramową pysznosc. I mozna sie najesc na maxa.

    Grzesiek

    • 12 7

    • hehehhe, dokładnie. Zapychają się tym giewnem i jeszcze mają czelność wypowiadać się o pizzeriach :)

      • 3 0

  • Gorący piec z Chwaszczyna?

    Co sądzicie?

    • 1 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Najczęściej czytane