- 1 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (237 opinii)
- 2 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (50 opinii)
- 3 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
- 4 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 5 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (72 opinie)
- 6 Grzechy gastronomii: kto winny? (206 opinii)
Dziesięciu trójmiejskich szefów kuchni wspólnie przyrządzi kolację
29 września 2017 (artykuł sprzed 6 lat)
Trójmiejscy szefowie kuchni po raz kolejny połączą swoje siły i wspólnie przygotują kolację, z której dochód zostanie przeznaczony na cel charytatywny. W sobotę, 7 października na Stadionie Energa Gdańsk odbędzie się kolejna Kolacja Szefów Kuchni.
- Szefowie kuchni chcą pokazać, że trójmiejska gastronomia potrafi się zintegrować, a przy okazji zrobić coś dobrego. Tym razem wspieramy Akademię Medyczną w diagnostyce i leczeniu chorób rzadkich - mówi Beata Abramowska, koordynatorka kolacji. - W ten weekend odbywa się też miejska akcja 2. Urodziny Bohatera Borysa i postanowiliśmy złączyć siły z tym wydarzeniem.
Łącząca trójmiejskich kucharzy inicjatywa "Serce do garów" powstała za sprawą szefa kuchni Philippe'a Abrahama. Do tej pory udało się zorganizować sesję zdjęciową połączoną z licytacją na rzecz chorej na białaczkę dziewczynki oraz zeszłoroczną kolację charytatywną, podczas której wsparto fundację zapewniającą obiady niedożywionym dzieciom. Tym razem dochód przeznaczony będzie na diagnostykę i leczenie chorób rzadkich.
Zobacz jak było rok temu na Kolacji Szefów Kuchni
Szefowie kuchni na oczach widzów przygotują 7-daniowe autorskie menu. Danie z ryby przygotują Marcin Popielarz (Biały Królik Restaurant) oraz Kamil Sadkowski (K5 - Akademia Kulinarna). Na talerzu królował będzie łosoś. Danie mięsne, a konkretnie dziczyznę, przygotują Philippe Abraham (Petit Paris) oraz Grzegorz Labuda (Szafarnia 10).
Ciepła przekąska zostanie przygotowana przez Adama Woźniaka i Rafała Wałęsę (Restauracja Sztuczka, Sztuczka Bistro). Spodziewać możemy się wieprzowiny w towarzystwie jesiennych dodatków. Za zupę odpowiadać będą Damian Mazurowski (Restauracja Kubicki) oraz Paweł Wątor (Eliksir). Goście skosztują klarownego, rybnego wywaru z zaskakującymi dodatkami.
Przystawkę zimną zaserwują Jacek Fedde (Restauracja Fedde) oraz Jacek Koprowski (Restauracja Sztuczka). Podczas kolacji na warsztat wezmą jajko, można się będzie spodziewać połączenia klasyki z odrobiną szaleństwa.
Za deser odpowiadać będzie gość specjalny, czyli Krzysztof Ilnicki z UMAM (przygotuje tartę śliwkową z pieczonym kremem migdałowym). Drugim gościem kolacji będzie pochodzący z Argentyny Martin Gimenez Castro, który wygrał pierwszą polską edycję programu Top Chef, przygotuje on amuse-bouche.
Bilety na kolację dostępne są w restauracjach: Petit Paris, Sztuczka, Sztuczka Bistro, Fedde Bistro, Szafarnia 10, Biały Królik, Restauracja Kubicki, Eliksir, K5, UMAM. Rezerwacji można dokonywać przez e-mail: sercedogarow@gmail.com. Kolacja kosztuje 250 zł/os.
Wydarzenia
Miejsca
Wydarzenia
Zobacz także
Opinie (38) 3 zablokowane
-
2017-09-30 07:51
TANIO!
Co oni kebaby będą kręcić za tą cenę?
- 0 0
-
2017-09-30 11:49
nie liczy sie cena,tylko cel kolacji. państwo nie da na leczenie chorób tylko na badanie geotermalne
- 0 0
2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.