• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dziś Międzynarodowy Dzień Hummusu. Gdzie go zjemy w Trójmieście?

Magdalena Raczek
13 maja 2022 (artykuł sprzed 2 lat) 
13 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu, może więc warto skosztować tej niezwykle popularnej pasty? W Trójmieście zjemy to danie w wielu miejscach. 13 maja obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu, może więc warto skosztować tej niezwykle popularnej pasty? W Trójmieście zjemy to danie w wielu miejscach.

Ta delikatna, a zarazem wyrazista pasta do smarowania, występująca czasem również w roli sosu lub dipu, znana jest obecnie na całym świecie i z roku na rok rośnie jej popularność. Hummus - bo to o nim mowa - to potrawa, którą można zjeść w wielu wydaniach. Dziś, 13 maja, obchodzimy Międzynarodowy Dzień Hummusu, może więc warto jej skosztować. W Trójmieście zjemy to danie w wielu miejscach. Podpowiadamy gdzie.



Sprawdź najlepsze restauracje w Trójmieście



Jaki hummus lubisz najbardziej?

Hummus w wersji tradycyjnej przygotowuje się z gotowanej ciecierzycy, pasty sezamowej tahini, czosnku oraz soku z cytryny lub limonki. Pochodzi prawdopodobnie z kuchni bliskowschodniej, lecz rosnąca popularność kuchni wegetariańskiej i wegańskiej rozpowszechniły go na całym świecie, m.in w krajach europejskich, w tym również w Polsce. Poza klasycznym wydaniem hummus można zjeść także w innych odsłonach: z suszonymi pomidorami, z papryką, z burakami, z dynią, z awokado albo jeszcze inaczej.

Jak zrobić hummus?



Hummus jest bardzo łatwy do przygotowania, jednak istnieją różne tajniki, dzięki którym udaje się zrobić pastę delikatną, gładką i kremową.

- Hummus jest bardzo prosty do przygotowania, google daje kilka milionów prawie takich samych przepisów, ale jest kilka zasad koniecznych do spełnienia, aby idealny humus się udał. Oto one: ciecierzyca nigdy nie może być z puszki - gotowana samemu ma inny smak i strukturę. Przyprawy i dodatki muszą być świeże - prawdziwy sok z cytryny, świeże chili, idealnie jest na świeżo zmielić przyprawy, a w szczególności kumin, to nadaje zupełnie innego aromatu, dobrej jakości oliwa z oliwek. Nie należy bać się wody z gotowania ciecierzycy - dawać jej więcej niż się wydaje, że potrzeba, bo ciecierzyca pęcznieje i wchłania tę wodę, a za mało płynu to twardy glut zamiast aksamitnej pasty. Ważny jest też mocny blender, najlepiej kielichowy, żeby struktura była kremowa i bez grudek - zdradza Aleksandra PietrosiukBabette - pracownia zupy i chleba.
  • Hummus w różnych wersjach zjemy m.in w Babette.
  • Hummus w różnych wersjach zjemy m.in w Babette.
  • Hummus w różnych wersjach zjemy m.in w Babette.
  • Hummus w różnych wersjach zjemy m.in w Babette.
  • Hummus w różnych wersjach zjemy m.in w Babette.
  • Hummus w różnych wersjach zjemy m.in w Babette.

Hummus buraczany w BabetteMapka



Najbardziej klasyczne wydanie hummusu to takie w postaci pasty do smarowania chleba, do pity lub innego pieczywa. W Babette są serwowane oraz sprzedawane zapasteryzowane w słoiczkach dwa rodzaje humusu: klasyczny i buraczany.

- Klasyczny zawsze cieszy się zainteresowaniem, ale języczkiem u wagi jest ten buraczany, bo robimy go jak nigdzie indziej - z samych pieczonych buraków, bez wypełniacza w postaci ciecierzycy! Jest więc niesamowicie buraczany, wyrazisty w smaku, krwisto-bordowy, a składa się tylko z pieczonych buraków, tahiny, cytryny, czosnku i przypraw, w tym dużo kuminu - mówi Aleksandra Pietrosiuk.
  • Hummus w różnych wydaniach zjemy m.in w Nie/Mięsnym.
  • Hummus w różnych wydaniach zjemy m.in w Nie/Mięsnym.
  • Hummus w różnych wydaniach zjemy m.in w Nie/Mięsnym.
  • Hummus w różnych wydaniach zjemy m.in w Nie/Mięsnym.
  • Hummus w różnych wydaniach zjemy m.in w Nie/Mięsnym.

Hummus daktylowy w Nie/mięsnymMapka



Z kolei w Nie/mięsnym zjemy m.in klasyczny hummus z falaflem, czyli chrupiącymi kotlecikami z ciecierzycy, sosem tahini i mango czy też z grillowanymi warzywami: papryką, cukinią i bakłażanem, granatem i ziołami, ale dostaniemy tu również inne wydanie tego dania. Hummus daktylowy (z dodatkiem daktyli), hummus z zatarem (bliskowschodnią przyprawą) i orzechami: nerkowca, włoskimi, ziemnymi i płatkami migdałów, a także hummus sezonowy z pieczonym czosnkiem i pasternakiem, chutney śliwkowo-cebulowy z dodatkiem chipsów z pasternaka i topinamburu, ziołami i oliwą.

  • W daniach z hummusem specjalizuje się Hummusland, serwujący izraelski street food.
  • W daniach z hummusem specjalizuje się Hummusland, serwujący izraelski street food.
  • W daniach z hummusem specjalizuje się Hummusland, serwujący izraelski street food.

Hummus z guacamole i nachosami w HummuslandMapka



W daniach z hummusem specjalizuje się Hummusland, serwujący izraelski street food i działający w klubie 100cznia. Zjemy tu m.in hummus z guacamole i nachosami, lekko pikantny hummus orzechowy, chrzanowy, marchwiowy, dyniowy, paprykowy, pomidorowy i wiele innych wersji. A ponadto dostaniemy tutaj egzotyczne i izraelskie wrapy, smakowite burgery, mezze i kebaby, bo nie samym hummusem człowiek żyje, jak przekonują właściciele tej knajpy.

A jeśli najbardziej lubicie pałaszować w swoich czterech ścianach, to na pewno warto zaopatrzyć się słoiczek (albo od razu kilka) pasty z ciecierzycy lub innego zdrowego smarowidła w Gdańskim SpichlerzuMapka, który jest sklepem z tradycyjną i naturalną żywnością.

Miejsca

Opinie (48) ponad 10 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • Opinia wyróżniona

    Tahini przede wszystkim musi być. To klasyczny przepis. (3)

    Dodatkowo czosnek. Najlepszy zrobiony w domu, bo w tych że sklepu tahini jak na lekarstwo, bo jest drogie.

    • 19 2

    • Humus

      Od lat jem humus na śniadanie i czasem też na kolację.

      • 0 0

    • nam słoik za 16 starcza na 2 miechy (1)

      • 4 1

      • Dla wytwórcy widać za drogie

        • 0 0

  • Czy to tylko zbierzność nazwy? (2)

    Humus
    "Humus jest wierzchnią, najbardziej urodzajną warstwą ziemi. Powstaje z rozkładu resztek organicznych (na przykład obumarłych roślin), zawiera więc próchnicę. To z niego rośliny czerpią związki pokarmowe. Podglebie zwane martwicą to warstwa leżąca tuż pod humusem."

    • 13 8

    • a

      fu

      • 0 0

    • Taka sama jak między zbierzność a zbieżność. Niby tak samo się wymawia ale po tym jak ktoś pisze można ocenić wykształcenie.

      • 8 1

  • hehehe ciecirzycy nawet krowy nie chcialy jesc ...teraz sprzedaje za gruba kase (8)

    • 35 13

    • humus to coś z mięsa ? (6)

      ...uwielbiam mięso

      • 10 6

      • Brzmi jak marna prowokacja antymięsnego hummuzjadacza?

        • 0 0

      • (2)

        Ostatnio pojawił się w sklepach hummus z mięsa :)

        • 2 0

        • Tatar ? (1)

          • 1 0

          • Chyba z ugotowanego/pieczonego, niestety (albo na szczęście) nie próbowałam.

            • 0 0

      • też lubie mięso. jak żyje.

        • 2 2

      • Raczej wierzchnia warstwa gleby :-)

        • 15 3

    • Protip

      Humus można przyrządzić samemu. Będzie tanio.

      • 9 4

  • (1)

    Sama robie pastę tahini, sama robie humus. Podaje z bułka pszeniczna, /ma znaczenie /, kiszonym ogórkiem , cebula i rzodkiewka. Pycha:)

    • 0 0

    • Pszeniczne to jest piwo, bułka jest pszenna.

      • 0 0

  • Nie lubię hummusu!!! (1)

    • 1 2

    • A ja lubię:)

      • 1 1

  • Ja jem tylko koszerne dania. Czy Hummus jest koszerny ? (1)

    Izaak

    • 2 3

    • koszerny czyli robiony przez chłopa z izraeliskim paszportem

      no cóż, musisz wylegitymować kucharzy

      • 0 1

  • humus - próchnica ziemi ,w gastronomii ikona kuchni arabskiej.

    Próchnica powstaje w procesie humifikacji, który odbywa się z udziałem bakterii, grzybów saprofitycznych i zwierząt (m.in. dżdżownic, nicieni). W czasie humifikacji dochodzi do rozkładu związków organicznych i syntezy związków próchniczych kwasów humusowych, kwasów fulmowych, huminów, ulminów. Ziemia urodzajna jest również bogata w azot, siarkę, fosfor. Rozkład humusu w zależności od jego formy może nastąpić w ciągu kilkudziesięciu-kilkuset lat. W kuchni arabskiej humus zastosowanie ma ze względu na klimat i ogólnie panującą biedę . tani sposób na jedzenie.

    • 2 1

  • Hummus nie jest izraelski (1)

    to tak na marginesie.
    Liban/Egipt wymyślił hummus. Także niech Izraelici nie uzurpują sobie prawa do określania się mianem wynalazcy hummusu.

    • 3 1

    • to naród wybrany przez postać baśniową

      oni tak od wieków wmawiajo, że wszystko to od nich. lepiej przytakiwać, wedle zaleceń lekarzy specjalistów.

      • 1 1

  • Pesto już wyszło z mody? (1)

    • 2 2

    • nie wyszlo. jest pesto, ajwar, hummus i masa in.

      to tak jak zapytac mięsowych czy schabowy lub parówa wyszły z mody

      • 3 0

  • (1)

    fuj w zyciu nie jadlem nic gorszego

    • 7 10

    • gorszy dla mnie byl schabowy

      • 2 3

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane