• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dzisiaj Światowy Dzień Wegan. Gdzie zjemy wegańsko?

Aleksandra Wrona
1 listopada 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • Dieta wegańska nie musi być nudna i powtarzalna. Szefów kuchni w wegańskich restauracjach cechuje duża kreatywność.
  • Dieta wegańska nie musi być nudna i powtarzalna. Szefów kuchni w wegańskich restauracjach cechuje duża kreatywność.
  • Dieta wegańska nie musi być nudna i powtarzalna. Szefów kuchni w wegańskich restauracjach cechuje duża kreatywność.

1 listopada kojarzony jest przede wszystkim z katolickim dniem Wszystkich Świętych, jednak tego dnia na świecie obchodzony jest też Światowy Dzień Wegan. Z roku na rok kuchnia wegańska robi się coraz bardziej popularna, a bezmięsnych i beznabiałowych alternatyw przybywa nie tylko na sklepowych półkach, ale też w restauracjach.



Nowe lokale w Trójmieście



Czy starasz się ograniczać mięso i nabiał?

Data Światowego Dnia Wegan ma upamiętniać powstanie Towarzystwa Wegańskiego, czyli organizacji charytatywnej założonej 1 listopada 1944 r. przez Donalda Watsona w Wielkiej Brytanii. Była to pierwsza organizacja skupiająca wegan i rozpowszechniająca nazwę "weganizm", będący dotychczas mylnie nazywany "bezmlecznym wegetarianizmem".

Czym jest weganizm?



Założenia diety wegańskiej obejmują bowiem całkowite wyeliminowanie produktów pochodzenia zwierzęcego oraz wszystkiego, do czego wytwarzania wykorzystywane są zwierzęta. Weganie nie tylko eliminują z diety takie produkty, jak: nabiał, jajka, miód, ale też unikają ubrań powstałych z surowców odzwierzęcych, rozrywek, w których wykorzystywane są zwierzęta, oraz testowanych na zwierzętach kosmetyków.

Wegańska kuchnia w Trójmieście



Jak widać, pojęcie weganizm bywa stosowane zarówno do diety, jak i do stylu życia, jednak nie wszyscy kulinarni weganie decydują się na radykalne ograniczenia dotyczące życia codziennego - niektórzy dopuszczają m.in. noszenie ubrań pochodzenia zwierzęcego, ale tylko tych z drugiego obiegu.

Na słodko czy słono? Dokąd na śniadanie na mieście? Na słodko czy słono? Dokąd na śniadanie na mieście?
Co ciekawe, wiele produktów spożywczych, które mogą wydawać się nam wegańskie, wcale takimi nie są. Dobrym przykładem jest wino, które często klarowane jest za pomocą produktów i substancji odzwierzęcych. Niewegańskie bywają też leki (żelatyna w otoczkach), żelki (żelatyna), niektóre gatunki piwa (proces klarowania) czy czerwone słodycze (barwione koszenilą).

Powody, dla których ludzie decydują się na przejście na dietę wegańską, bywają różne. Najpopularniejsze są jednak zdrowotne, ekologiczneetyczne.

- Kiedy byłam młoda, jedzenie mięsa i nabiału wydawało mi się naturalne. Wszyscy to robili. Pamiętam nawet popularne hasło z kampanii społecznej przypadającej na lata mojego dzieciństwa: "Pij mleko! Będziesz wielki" - mówi Marta, weganka od pięciu lat. - Szkoda, że nikt nie mówił wtedy o tym, jakie cierpienie muszą znieść krowy, od których to mleko pozyskujemy. Zadziwia mnie, jak nikła jest świadomość społeczeństwa, mimo powszechnego dostępu do informacji. Nawet moi rodzice nie zdawali sobie sprawy, że krowa, żeby dawać mleko, musi być ciężarna... Od dziecka uczono nas, że krówki po prostu tak mają, że chętnie dzielą się z nami mlekiem. Odkąd wiem, jak działa ten przemysł, świadomie z niego rezygnuję.
Co ważne, oficjalne stanowiska lekarzy i organizacji zajmujących się zdrowiem i żywieniem mówią o tym, że odpowiednio zbilansowana dieta wegańska jest zdrowa i spełnia zapotrzebowanie żywieniowe człowieka na każdym etapie życia. Często jednak wymaga dodatkowej suplementacji, szczególnie witaminy B12.

  • Wegańskie odpowiedniki mięsa są często łudząco podobne w smaku do oryginału.
  • Wegańskie odpowiedniki mięsa są często łudząco podobne w smaku do oryginału.
  • Wegańskie odpowiedniki mięsa są często łudząco podobne w smaku do oryginału.

Wegańskie jedzenie w Trójmieście



Wydawać by się mogło, że po wyeliminowaniu mięsa i nabiału dieta wegan musi być nudna i powtarzalna. To błędne przekonanie, czego dowodem są różnorodne pozycje w menu trójmiejskich restauracji specjalizujących się w kuchni roślinnej. Jedną z nich jest gdyńskie Las Vegan. W karcie restauracji znajdziemy m.in. tacosy z konopną szarpaną wołowiną (27 zł), tatar z marynowanych grzybów shimeji (30 zł), burger wikinga z konopnym mięsem, boczkiem z tofu i wegańskim serem (45 zł), wegańską "kaczkę" w marynacie karobowej (45 zł) czy zrazy z wędzonego tofu (38 zł).

Dużą kreatywnością w kuchni wykazują się też kucharze wegańskiej restauracji manna 68. Warto wpaść do niej na słynną już "kaczkę" w sosie słodko-kwaśnym (41 zł) lub królewskiego burgera z czerwonej fasoli i pieczarek z marynowaną czerwoną kapustą, piklowaną cukinią i marchewką, sosem BBQ i pikantnym sojonezem (38 zł). W menu znajdziemy też takie pozycje jak stek z kalafiora (45 zł) czy "fishburger" na gofrze (38 zł).

Atelier Smaku specjalizuje się nie tylko w kuchni wegańskiej, ale też bezglutenowej. W gdyńskim bistro dostaniemy dania szybkie, proste i smaczne. Za ich receptury odpowiadają Jola SłomaMirek Trymbulak. Jedną z ich specjalności są blin-burgery, które zamiast tradycyjnej bułki złożone są gryczanych blinów (25-32 zł). W menu znajdziemy też nie-myśliwski bigos (25 zł), nie-gulasz z cieciorką (25 zł), nie-fasolkę po bretońsku (25 zł), a także naleśniki z nie-kaczką (32 zł) i nie-gyrosem (32 zł).

Imprezy kulinarne w Trójmieście


Gdańska restauracja Wavegan specjalizuje się w wegańskich burgerach z autorskimi kotletami. Burgery (w cenie 31 zł) możemy zamówić w wersji z dużą ilością warzyw, z nachosami, wegańskim serem, BBQ lub curry-ananas. Ponadto w menu restauracji znajdują się zupy (14 zł): krem z batatów, toskańska, żurek i soczewicowa i dania (26 zł) takie jak: gulasz libański, curry z dynią, tofu tikka masala i gulasz węgierski.

Jak widać, wybór dań wegańskich w Trójmieście jest naprawdę spory, a to przecież nie wszystkie restauracje specjalizujące się w tej kuchni. Czy macie jakieś swoje ulubione? Podzielcie się nimi w komentarzach.

Miejsca

Opinie (155) ponad 50 zablokowanych

  • Soja, która jest promowana jako zamiennik miesa (14)

    To najgorsze, co można jeść. Ilość środków chemicznych, jakie się używa przy uprawie jest przerażająca. Część tej chemii jest trująca i roslina doskonale to przyjmuje.

    • 59 17

    • Śruta sojowa

      Jest głównym składnikiem pasz dla zwierząt rzeźnych - zawiera dużo białka i gwarantuje szybki wzrost masy zwierząt

      • 0 0

    • Soja jest szkodliwa jeżeli jest jedzona niesfermentowana. (3)

      Proces fermentacji zabija szkodliwe substancje (fitohormony) oraz poprawia przyswajalność składników odżywczych. Soja w Europie oczywiście nie jest fermentowana, bo jest to proces długotrwały, no i taka soja śmierdzi. Mało kto wie, jak szkodliwa dla ludzi jest soja niefermentowana, w tym mleczko sojowe!
      Podczas procesu fermentacji enzymy wytwarzane przez występujące w soi pożyteczne bakterie i inne drobnoustroje, rozkładają węglowodany złożone. Proces ten powoduje, że białka stają się łatwiej strawne i przyswajalne przez organizm. Dla osób z upośledzonym układem pokarmowym jest to bardzo pomocne. Ponadto fermentacja przekształca minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, potas selen, miedź, cynk w formę bardziej rozpuszczalną i biodostępną dla organizmu. Warto podkreślić, że soja fermentowana jest innym produktem, dostarczającym organizmowi zupełnie innych składników odżywczych, niż soja niefermentowana.

      • 5 6

      • (1)

        Bzdura. Wystarcza obróbka termiczna a przecież soi nie je się surowej.

        • 1 5

        • Obróbka termiczna nie zabija fitohormonów

          Nie powoduje też przemiany minerałów w formę łatwoprzyswajalną dla organizmu.

          • 3 0

      • Prawda. Jednak soja sfermentowana, np w postaci natto

        Jak jedzą Japończycy, jest paskudna. Jak jesteś na diecie wegetarianskiej, czyli jesz nabiał i jajka, to nie potrzebujesz w ogóle żadnych udziwnień diety w postaci soji. Źródeł białka nasz aż nadto.

        • 5 0

    • Jakim cudem autorka art pisze że jest to zdowa dieta, skoro wymaga suplementacji wit B12? (2)

      Oraz żelaza, o czym artykuł w ogóle nie mówi?
      Wszyscy lekarze - prawdziwi lekarze - wprost biją na alarm, dieta wegańska jest szkodliwa!

      • 15 11

      • Znam lekarzy światłych i otwartych (1)

        którzy nie podzielają takiej opinii. Co do żelaza - wiele osób na diecie " tradycyjnej" ma niedobory żelaza i niedokrwistość.

        • 8 6

        • Niedobory żelaza ma KAŻDY weganin.

          Niedobory żelaza ma ileś tam procent osób na diecie "tradycyjnej".
          To są fakty. Takie są wyniki z badań pacjentów.

          • 5 0

    • (4)

      A sprawdzałeś co jest w kurczaku?

      • 21 8

      • Tak, dlatego wolę indyka, jagnięcinę, albo wołowinę. (3)

        Dużo lepszy skład i mniej śmieci dostają do jedzenia.

        • 11 7

        • Które karmione są soją (2)

          Poczytajcie jak produkowana jest soja na paszę dla zwierząt.

          • 9 2

          • Krowy i owce

            Na "przemysł" katmione są glownie sieczką z kukurydzy ;)
            Wiem, bo jestem z branży ;*

            • 1 1

          • albo mączką rybną z antybiotykami

            karma dla psów jest z kotów i na odwót

            • 6 2

    • Ale weź to wytłumacz weganom,wegetarianom czy innym.

      • 13 11

  • To nie kuchnia (10)

    To zguba dla płodności człowieka

    • 36 43

    • Tylko produkty odzwierzęce zapewniają wszystkie aminokwasy potrzeben człowiekowi (3)

      Niestety, ale żadna dieta roślinna nie zapewni ich ani w takiej ilości jaka jest potrzebna. Dodatkowo, weganie mają zbyt niskie żelazo, muszą się suplementować. Nikt nie przekona mnie do diety która wymaga stosowania sztucznych suplementów.
      A pytanie do wegan - co z bakteriami jelitowymi? One występują tylko w przetworach mlecznych - kefir, jogurt, zsiadłe mleko...
      Kolejna sprawa - soja. Wszystkie ludy wschodu jedzą soję fermentowaną. inaczej jest ona szkodliwa, oraz trudno przyswajalna. U nas nikt nie fermentuje soi, bo jest to proces długotrwały no i taka soja... śmierdzi. Soja bez fermentacji ma zbyt dużo hormonów roślinnych - są w tym stężeniu szkodliwe dla człowieka.

      • 7 17

      • Bakterie jelitowe sa w kiszonych przetworach, kapuscie, ogórkach, kimchi. (2)

        Natomiast b12 powinni suplementowac wszyscy, gdyż jest to witamina brudu, zwierzęta mają ja jedząc pokarm z ziemią, tak samo jak chłopi pańszczyźniani kiedyś. Obecnie mięso jestem ubogie w wit b12, bo zwierzęta są zywione sztuczną pasza, jak kurczaki na fermach.

        • 16 3

        • Bakterie bakteriom nie równe ;-) (1)

          Szczepy bakterii występujące w kiszonkach i przetworach mlecznych są różne...
          Zresztą, czym odżywia się dziecko? Mlekiem matki czy mlekiem owsianym?

          • 3 3

          • Dziecko odżywia się mlekiem samicy własnego gatunku, a nie krowy

            • 5 0

    • (5)

      Sam to wymyśliłeś, czy w tvputin mówili?

      • 15 14

      • Ale to jest prawda (4)

        Soja się do tego przyczynia.
        Zawiera substancje podobne do kobiecych hormonów, które u mężczyzn obniżają płodność. Oprócz tego przy dużym spożyciu soi mężczyźnie rosną cycki.

        • 7 19

        • Poczytaj, doczytaj... (3)

          ... A nie powtarzasz stereotypy i mity tak chętnie powtarzane jak teoria o zamachu smoleńskim.

          • 15 7

          • Takoe są fakty (2)

            Soja jest szkodliwa dla organizmu mężczyzny, a w dodatku jej produkcja wiąże się z używaniem ton pestycydów, oprysków i RSMu

            • 7 7

            • A jak pożywiasz się szynką, to czym są karmione zwierzęta? Później zjadasz te wszystkie antybiotyki itd

              • 2 0

            • Ty to chyba jesteś ruskim trollem.

              • 2 2

  • Ja jakość lokalu

    oceniam po tym, jaki mają papier toaletowy w ustępie. Jeśli papier jest lichy, to i takaż knajpa. Jeśli poza tym w ustępie jest schludnie, to spoko lokal.

    • 1 2

  • Sezon ogródkowy się kończy

    Dziś ostatnie koszenie na działce chętnych na zbiory żeby coś zawekować zapraszam na ROD Nowolipie pozdrawiam

    • 2 0

  • Nieważne,

    co. Ważne, że jest pyszne, no po prostu przepyszne, no pychota.

    • 2 0

  • Czytając komentarze utwierdzam się, że nasze społeczeństwo mentalnie zatrzymało się na średniowieczu. Zero wiedzy, a udzielają się jaki to weganizm czy wegetarianizm jest zły

    • 8 10

  • Jak możecie nie napisać o house of seitan! (3)

    Jak możecie nie napisać o house of seitan! Najlepsza ekipa i jedzenie!!

    • 19 18

    • Kurde. Narobiłeś mi smaka na pyzuchy.

      • 1 0

    • Dziś mają zamknięte.

      Bo zawsze naciągają na choro matke. Zrzuta.

      • 0 2

    • fuj

      • 1 1

  • Gdzie jest najlepsza wegańska golonka? (2)

    • 22 20

    • (1)

      I wegańska kaczka z cieciorki albo schaboszczak z tofu))

      • 17 3

      • Ależ proszę bardzo. Najlepszy wege schaboszczak zjesz w Falovcu.

        • 3 2

  • W oborze serwują takie dania (1)

    • 12 6

    • mowiac "obory" mowisz o steakhouse'ach czy burgerowniach?

      • 3 2

  • Weganizm to wynaturzenie.

    Człowiek jak wszystkie naczelne jest wszystkożerny. Wyłączenie pokarmów odzwierzęcych jest po prostu szkodliwe. Trzeba tylko stosować dietę zbilansowaną. Objadanie się tłustym mięsem jest tak samo złe, jak dieta "szczawiowa".

    • 21 5

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane