• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Dzisiaj Światowy Dzień Wegan. Gdzie zjemy wegańsko?

Aleksandra Wrona
1 listopada 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
  • Dieta wegańska nie musi być nudna i powtarzalna. Szefów kuchni w wegańskich restauracjach cechuje duża kreatywność.
  • Dieta wegańska nie musi być nudna i powtarzalna. Szefów kuchni w wegańskich restauracjach cechuje duża kreatywność.
  • Dieta wegańska nie musi być nudna i powtarzalna. Szefów kuchni w wegańskich restauracjach cechuje duża kreatywność.

1 listopada kojarzony jest przede wszystkim z katolickim dniem Wszystkich Świętych, jednak tego dnia na świecie obchodzony jest też Światowy Dzień Wegan. Z roku na rok kuchnia wegańska robi się coraz bardziej popularna, a bezmięsnych i beznabiałowych alternatyw przybywa nie tylko na sklepowych półkach, ale też w restauracjach.



Nowe lokale w Trójmieście



Czy starasz się ograniczać mięso i nabiał?

Data Światowego Dnia Wegan ma upamiętniać powstanie Towarzystwa Wegańskiego, czyli organizacji charytatywnej założonej 1 listopada 1944 r. przez Donalda Watsona w Wielkiej Brytanii. Była to pierwsza organizacja skupiająca wegan i rozpowszechniająca nazwę "weganizm", będący dotychczas mylnie nazywany "bezmlecznym wegetarianizmem".

Czym jest weganizm?



Założenia diety wegańskiej obejmują bowiem całkowite wyeliminowanie produktów pochodzenia zwierzęcego oraz wszystkiego, do czego wytwarzania wykorzystywane są zwierzęta. Weganie nie tylko eliminują z diety takie produkty, jak: nabiał, jajka, miód, ale też unikają ubrań powstałych z surowców odzwierzęcych, rozrywek, w których wykorzystywane są zwierzęta, oraz testowanych na zwierzętach kosmetyków.

Wegańska kuchnia w Trójmieście



Jak widać, pojęcie weganizm bywa stosowane zarówno do diety, jak i do stylu życia, jednak nie wszyscy kulinarni weganie decydują się na radykalne ograniczenia dotyczące życia codziennego - niektórzy dopuszczają m.in. noszenie ubrań pochodzenia zwierzęcego, ale tylko tych z drugiego obiegu.

Na słodko czy słono? Dokąd na śniadanie na mieście? Na słodko czy słono? Dokąd na śniadanie na mieście?
Co ciekawe, wiele produktów spożywczych, które mogą wydawać się nam wegańskie, wcale takimi nie są. Dobrym przykładem jest wino, które często klarowane jest za pomocą produktów i substancji odzwierzęcych. Niewegańskie bywają też leki (żelatyna w otoczkach), żelki (żelatyna), niektóre gatunki piwa (proces klarowania) czy czerwone słodycze (barwione koszenilą).

Powody, dla których ludzie decydują się na przejście na dietę wegańską, bywają różne. Najpopularniejsze są jednak zdrowotne, ekologiczneetyczne.

- Kiedy byłam młoda, jedzenie mięsa i nabiału wydawało mi się naturalne. Wszyscy to robili. Pamiętam nawet popularne hasło z kampanii społecznej przypadającej na lata mojego dzieciństwa: "Pij mleko! Będziesz wielki" - mówi Marta, weganka od pięciu lat. - Szkoda, że nikt nie mówił wtedy o tym, jakie cierpienie muszą znieść krowy, od których to mleko pozyskujemy. Zadziwia mnie, jak nikła jest świadomość społeczeństwa, mimo powszechnego dostępu do informacji. Nawet moi rodzice nie zdawali sobie sprawy, że krowa, żeby dawać mleko, musi być ciężarna... Od dziecka uczono nas, że krówki po prostu tak mają, że chętnie dzielą się z nami mlekiem. Odkąd wiem, jak działa ten przemysł, świadomie z niego rezygnuję.
Co ważne, oficjalne stanowiska lekarzy i organizacji zajmujących się zdrowiem i żywieniem mówią o tym, że odpowiednio zbilansowana dieta wegańska jest zdrowa i spełnia zapotrzebowanie żywieniowe człowieka na każdym etapie życia. Często jednak wymaga dodatkowej suplementacji, szczególnie witaminy B12.

  • Wegańskie odpowiedniki mięsa są często łudząco podobne w smaku do oryginału.
  • Wegańskie odpowiedniki mięsa są często łudząco podobne w smaku do oryginału.
  • Wegańskie odpowiedniki mięsa są często łudząco podobne w smaku do oryginału.

Wegańskie jedzenie w Trójmieście



Wydawać by się mogło, że po wyeliminowaniu mięsa i nabiału dieta wegan musi być nudna i powtarzalna. To błędne przekonanie, czego dowodem są różnorodne pozycje w menu trójmiejskich restauracji specjalizujących się w kuchni roślinnej. Jedną z nich jest gdyńskie Las Vegan. W karcie restauracji znajdziemy m.in. tacosy z konopną szarpaną wołowiną (27 zł), tatar z marynowanych grzybów shimeji (30 zł), burger wikinga z konopnym mięsem, boczkiem z tofu i wegańskim serem (45 zł), wegańską "kaczkę" w marynacie karobowej (45 zł) czy zrazy z wędzonego tofu (38 zł).

Dużą kreatywnością w kuchni wykazują się też kucharze wegańskiej restauracji manna 68. Warto wpaść do niej na słynną już "kaczkę" w sosie słodko-kwaśnym (41 zł) lub królewskiego burgera z czerwonej fasoli i pieczarek z marynowaną czerwoną kapustą, piklowaną cukinią i marchewką, sosem BBQ i pikantnym sojonezem (38 zł). W menu znajdziemy też takie pozycje jak stek z kalafiora (45 zł) czy "fishburger" na gofrze (38 zł).

Atelier Smaku specjalizuje się nie tylko w kuchni wegańskiej, ale też bezglutenowej. W gdyńskim bistro dostaniemy dania szybkie, proste i smaczne. Za ich receptury odpowiadają Jola SłomaMirek Trymbulak. Jedną z ich specjalności są blin-burgery, które zamiast tradycyjnej bułki złożone są gryczanych blinów (25-32 zł). W menu znajdziemy też nie-myśliwski bigos (25 zł), nie-gulasz z cieciorką (25 zł), nie-fasolkę po bretońsku (25 zł), a także naleśniki z nie-kaczką (32 zł) i nie-gyrosem (32 zł).

Imprezy kulinarne w Trójmieście


Gdańska restauracja Wavegan specjalizuje się w wegańskich burgerach z autorskimi kotletami. Burgery (w cenie 31 zł) możemy zamówić w wersji z dużą ilością warzyw, z nachosami, wegańskim serem, BBQ lub curry-ananas. Ponadto w menu restauracji znajdują się zupy (14 zł): krem z batatów, toskańska, żurek i soczewicowa i dania (26 zł) takie jak: gulasz libański, curry z dynią, tofu tikka masala i gulasz węgierski.

Jak widać, wybór dań wegańskich w Trójmieście jest naprawdę spory, a to przecież nie wszystkie restauracje specjalizujące się w tej kuchni. Czy macie jakieś swoje ulubione? Podzielcie się nimi w komentarzach.

Miejsca

Opinie (155) ponad 50 zablokowanych

  • Danie vegańskie to często antagonizm słowa pyszne. (1)

    A najlepsze są wszelkiej maści wyroby weganskie - kiełbaski, szynki itp z całą tablicą mendelejewa w składzie

    • 13 14

    • Gdyby ignoracja bolała blagałbys o morfine.

      • 9 4

  • Wegański w Sopocie

    Super knajpa na Monciaku Made in Sopot , ma ciekawe opcje wegańskie ;) Dobrał opcja od kiedy zamknęli Dwie zmiany

    • 0 3

  • A teraz suche fakty. Makabryczne. Zwierzęta czują ból. I co roku ginie ich ponad 60 miliardów, tylko po to... (1)

    żeby Wam się dobrze odbiło. Przesadziłem, 40% "mięsa" jest wywalane, bo straciło termin. Kiedyś w UK słyszałem od "znafcy" skrajnego weganizmu, że kanibalizm jest zabroniony tylko i wyłącznie dlatego, że byście się nawzajem pożarli.

    • 15 17

    • Tak tak wiemy, w UK w imię ratowania zwierząt oszołomy wylewają mleko na posadzkę sklepów

      • 5 4

  • Weganizm prowadzi do nieuleczalnych zmian w mózgu.

    W skrajnym przypadku może nastąpić samouwielbienie, wzrost agresji do otoczenia i najgorsze - potrzeba atencji!

    • 24 22

  • niby wegańskie, ale nawiązują do mięsa (1)

    Ciągnie wilka do lasu ...
    ps. soja to zabójstwo dla organizmu i zbrodnia na rolnictwie, miejcie to na uwadze!

    • 44 16

    • Ja nie nawiązuję. I sporo wege i wega też nie. Dla mnie placek ziemniaczany to placek, a nie np ....kotlet

      Na marczewę czy pietruchę mam mówić parówa ?

      • 5 0

  • (1)

    Nie łapię tej nowomowy wege.Tylko dobry schab,kaczka czy goloneczka na piwciu.

    • 29 37

    • Nowomoda.

      Wegetarianizm rozwinął się na subkontynencie indyjskim w II tysiącleciu p.n.e. Miał wówczas charakter czysto religijny, przedhinduistyczny. W Europie pojawił się w VI wieku p.n.e., uważa się, że pitagorejczycy byli pierwszym ruchem stawiającym nacisk na etyczne wartości wegetarianizmu.

      • 11 0

  • Wegański burger za 45 zł. Serio? Trochę kaszy czy tofu (3)

    Kosztuje więcej od mięsa? A potem zdziwienie, że wszystkie restauracje wege padają. Chciwość. A jedzenie mięsa, czyli zwłok konserwowanych chemia, by nie zabił jedzących trupi jad, czyli kielbasiany, to prosta droga do grobu. Rak, Alzheimer, inne choroby autoimmunologiczne.

    • 27 7

    • (1)

      Zrób sobie kiedyś takiego burgera wege. To jest wymierny nakład pracy - o wiele większy niż ledwie przyprawiony kawał mielonego - za który komuś trzeba zapłacić. Już nie wspominając o tym, że większość wegańskich knajp z zasady używa lepszej jakości składników, więc te 45 zeta wcale nie wydaje się przesadzone. No ale jak ktoś oczekuje że wszystko będzie za pół darmo, to nietrudno wszędzie widzieć chciwość.

      • 2 18

      • Mało cenisz życie, skoro mięso jest tańsze dla ciebie od kaszy

        I paru ekstra minut na jej przygotowanie. Wege dla pieniędzy, jak widać.

        • 7 0

    • A najfajniejsze jest, że ropa naftowa (zgniłe szczątki zwierząt, ludzi i roślin) jest podstawowym składnikiem....L.E.K.Ó.W.

      Największym odbiorcą ropy naftowej w Pomorskiem, jest starogardzka Polharma. Nie wiedzielście ? Trują nas wszędzie i zawsze.

      • 4 3

  • Hipokryci niektórzy dopuszczają m.in. noszenie ubrań pochodzenia zwierzęcego, ale tylko tych z drugiego obiegu

    Bo te z Drugiego obiegu ze zwierzątek już nie są ze zwierzątek?? Czy jak się po kimś ubierze kurtkę skórzana to już krowa na to nie poszła? Hahahah

    • 17 11

  • Co to za wegetarianin ??

    Co zajada schabowe?

    • 36 9

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane