- 1 Remont "Słoneczka". Będzie nowy wystrój (88 opinii)
- 2 Trzydniowa kulinarna Feta na stoczni (58 opinii)
- 3 Moja Gruzja karmi dobrze i tanio (110 opinii)
- 4 Mieszkańcy ruszyli z pomocą małej lodziarni (245 opinii)
- 5 Kto ma szansę na gwiazdkę Michelina? (53 opinie)
- 6 Połączyła ich miłość do jedzenia (58 opinii)
Kulinarna podróż dookoła świata. Festiwal Smaków Food Trucków
Wraz z nadejściem cieplejszych dni i przywróceniem funkcjonowania stacjonarnej gastronomii food trucki wróciły do serwowania swoich popisowych dań. Pierwszy tegoroczny ich zlot w Trójmieście, czyli Festiwal Smaków Food Trucków, odbędzie się już w najbliższy weekend. 29 i 30 maja. Dziedziniec przy Forum Gdańsk wypełnią smaki i zapachy dań z najróżniejszych zakątków świata.
Zobacz relację z poprzedniej edycji festiwalu
Zlot mobilnych restauracji jest świetną okazją, aby cieszyć się kuchnią z całego świata, odkrywając m.in. smaki Meksyku, Gruzji, Chin czy Hiszpanii. Jak co roku organizatorzy stawiają na jakość, różnorodność i bezpieczeństwo. Zespoły kulinarne biorące udział w Festiwalu Smaków Food Trucków przygotowują posiłki z pasją, dbając o detale. Różnorodna oferta sprawia, że każdy ma szansę znaleźć coś dla siebie.
Kuchnie z całego świata
Festiwal Smaków Food Trucków oferuje typową kuchnię uliczną, czyli burgery w klasycznych, jak i nietypowych odsłonach, belgijskie frytki czy tradycyjne zapiekanki. Nie zabraknie też dań z odległych zakątków świata, takich jak: azjatyckie bułeczki baozi, węgierskie langosze, meksykańskie quesadille czy tajskie wrapy. Po solidnym posiłku obowiązkowo nadchodzi czas na deser. W tej kategorii również będzie w czym wybierać - churros z cukrem pudrem, owoce w czekoladzie i ciastka kominkowe to tylko niektóre z propozycji. Często mobilne restauracje przygotowują na zloty także okolicznościowe menu.
Lista wystawców, którzy wezmą udział w XIX edycji Festiwalu Smaków Food Trucków w Gdańsku:
- Pan Baozi - chińskie bułeczki baozi,
- Wheel Meal - kuchnia meksykańska,
- Chinkali - gruzińskie pierogi,
- Arizona Pastrami - pastrami,
- Fragola - świeże owoce w czekoladzie,
- Beef'N'Roll - burgery,
- Węgierska Fabryczka - langosze,
- Wok Gang - makarony z woka,
- Wyciskamy - orzeźwiająca lemoniada z cytrusów,
- Food Cab - zapiekane buły,
- Fura Żarcia - serowe tosty,
- Belgijki - frytki duże, grube i chrupiące,
- Jack Burger - burgery,
- Kultowe Zapiekanki - klasyka polskiego street foodu,
- Świnki Trzy - pulled pork,
- Churros Amigos - hiszpańskie churrosy,
- Para Buch - pierożki dim sum.
Czym jest Festiwal Smaków Food Trucków?
Festiwal Smaków Food Trucków to ogólnopolskie wydarzenie kulinarne, które cyklicznie - od ponad sześciu lat - odbywa się w ponad 30 miastach Polski. Jest to jeden z największych zlotów food truckowych w Polsce, który podbił już serca wielu miłośników ulicznego jedzenia. Ideą festiwalu jest promowanie street foodu oraz jedzenia w duchu "slow". W wydarzeniu udział biorą food trucki z całej Polski, które dobierane są pod kątem jakości oferowanych dań oraz różnorodności menu. Mobilne restauracje proponują kilka pozycji dań, w których się specjalizują.
Czytaj także: Food trucki. Uliczne jedzenie na osiedlach
Festiwal Smaków Food Trucków charakteryzuje się piknikową i rodzinną atmosferą. Dla gości przygotowywana jest strefa konsumpcyjna, a także dodatkowe atrakcje - strefa chilloutu, strefa dla najmłodszych, konkursy, gry terenowe oraz wspólne wybory najsmaczniejszego food trucka.
Nowe zasady bezpieczeństwa
Wszyscy wystawcy zobligowani są do przestrzegania aktualnych wytycznych sanepidu dotyczących gastronomii. Zachowywane będą wszelkie standardy bezpieczeństwa, a potrawy przygotowane zostaną z zachowaniem reżimu sanitarnego. Strefa konsumpcji rozłożona będzie z uwzględnieniem bezpiecznych odległości. Dla gości wydarzenia udostępnione zostaną płyny do dezynfekcji rąk. Organizatorzy dokładają wszelkich starań, aby uczestnicy wydarzenia czuli się bezpiecznie i komfortowo.
Materiał archiwalny z poprzedniej edycji festiwalu:
Wydarzenia
Miejsca
Zobacz także
Opinie (52) ponad 20 zablokowanych
-
2021-05-26 14:16
Jadłem 2 lata temu na męskim graniu zapieksę z fudtraka i
Do dzisiaj mi się odbija.
Może dlatego ze była w części nieodmrożona?- 8 1
-
2021-05-26 14:09
to niby streetfood a ceny w wiekszosci jak w restauracji
streetfood powinien byc tani. w krajach gdzie prawdziwy streetfood funkcjonuje, porcja jedzenia czy posilek kosztuja ok 5 pln, a u nas w foodtruckach jest poprostu kosmicznie drogo, bo ceny sa czasem wyzsze niz w barze czy restauracji.
- 12 0
-
2021-05-26 13:20
Frytki za 12 zł? Za kilka kawałków usmażonego i posolonego ziemniaka? Czy was pogrzało? Wolę pójść do normalnej restauracji. Poczekam w cywilizowanych warunkach, będę chciał to domówię, zrelaksuję się, spokojnie pogadam. Wam serio chce się gnieździć i ściskać między ciężarówkami i toi-toiami, czekać 20-30 minut na kanapkę za 25 zł? Każdy średnio ogarnięty człowiek wie że są lepsze i tańsze sposoby by coś zjeść. Cebula? Dla mnie większą cebulą jest gościu lansujący się na insta z hot dogiem na którego pracował 1,5h i stał za nim 20 minut.
- 15 2
-
2021-05-26 12:43
(1)
Wszystko ekstra, ale gdzieś mi idea foodtrackow zaginęła. Ceny nieadekwatne do formy. Z założenia brak obciążenia kosztami stałymi utrzymania lokalu w dobrym miejscu powinien wpływać na niższą cenę jedzenia. A tu wprost przeciwnie. Ja płacę za jedzenie a nie ideologię.
- 74 1
-
2021-05-26 12:53
Janusz
Dokładnie , cała idea była dobrym tanim jedzeniem z food trucka , natomiast obecnie ceny są restauracyjne a dania bardzo małe.
Niestety zachłanność ludzka nie zna granic , nie polecam.- 33 0
-
2021-05-26 12:37
nie tym razem
Dwa razy dałem się nabrać na te zloty. Ceny nieadekwatne do jakości i wielkości porcji, do tego kolejki , długi czas oczekiwania na jedzenie i brak miejsc siedzących. Nie dam się naciągnąć trzeci raz.
- 45 1
-
2021-05-26 12:36
nie
Nie jadam w miejscach z brakiem dostępu do bieżącej wody i toalety. To podstawy dla bezpiecznego i higienicznego posiłku. Dotyczy to personelu i klienta.
- 15 0
-
2021-05-26 12:33
Uwielbiam te festiwale
Płace wiecej za gorsze niż zwykle jadło :)
- 13 0
-
2021-05-26 12:08
(1)
Raz zjadłem zapiekankę z takiego food trucka i primo, że niezjadliwa, secundo - najdroższa z zapiekanek, które do tej pory kupiłem. Przerost formy nad treścią.
- 14 0
-
2021-05-26 12:22
na poczatku byl zarąbisty foodtruck z zapiekankami
ale nie pamietam nazwy.
- 1 0
-
2021-05-25 18:14
(2)
Do zobaczenia! Jeśli ktoś będzie miał ochotę ze mną porozmawiać, przedyskutować temat niejeden to chętnie. Mam nadzieję, że jedzonko będzie wyśmienite!
Widzimy się proszę Państwa- 3 42
-
2021-05-26 12:03
Ta z twoja starana Kowalskiej
- 1 0
-
2021-05-25 22:39
ale to nie jest w kocborowie
czytaj dokladnie. w kocborowie w przyszlym roku musisz poczekac
- 10 1
-
2021-05-26 12:03
Sami niech to zra
Na mnie nie zarobia zlotowki ,cwaniaczki z bablem w nosie
- 12 0
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.