• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Jesienna edycja festiwalu najlepszych restauracji Fine Dining Week

Magda Mielke
15 listopada 2021 (artykuł sprzed 2 lat) 
Fine Dining Week to wydarzenie odbywające się w kilku miastach jednocześnie, a udział w nim biorą tylko autorskie restauracje, w tym osiem z Trójmiasta. Fine Dining Week to wydarzenie odbywające się w kilku miastach jednocześnie, a udział w nim biorą tylko autorskie restauracje, w tym osiem z Trójmiasta.

Ruszyły rezerwacje stolików na jesienno-zimową edycję Fine Dining Week. Festiwal najlepszych restauracji potrwa od 17 listopada do 5 grudnia. Udział w wydarzeniu weźmie osiem trójmiejskich restauracji: Mercato, Fellini, Mariacka 1, Chmielna, Seafood by La Pampa, Słona Woda, L'Entre Villes i Villa Eva.



Wydarzenia kulinarne w Trójmieście


Czy często bywasz w restauracjach serwujących fine dining?

Fine Dining Week to bardziej ekskluzywna odsłona popularnego festiwalu Restaurant Week. Biorą w niej udział restauracje "z wyższej półki", których szefowie kuchni przygotowują specjalne pięciodaniowe menu degustacyjne. Pierwsza edycja festiwalu sztuki restauracyjnej Fine Dining Week w Trójmieście odbyła się na przełomie sierpnia i września 2018 roku i od tego czasu każda kolejna odsłona tego wydarzenia (co roku odbywają się dwie edycje - letnia i zimowa) spotyka się z dużym zainteresowaniem poszukiwaczy dobrego smaku.

Ideą tej imprezy jest przede wszystkim przybliżanie kuchni na najwyższym poziomie, ale w rozsądnej cenie. Pandemia wymusiła, aby fine dining odnalazł się na nowo. Stąd jesiennej edycji festiwalu będzie przyświecało hasło: "Nowy Fine Dining".

- Dzisiejszy luksus to składniki i doświadczenie, jakie daje ich perfekcyjne przygotowanie i autorska kreatywna prezentacja. Polscy fine diningowi szefowie kuchni i wiele restauracji przetrwało, poszukując nowej tożsamości i nowego miejsca na mapie sztuki kulinarnej i restauracyjnej. Stąd listopadowy Fine Dining Week poświęcony jest nowej tożsamości i autodefinicji najwyższej próby kulinariów w Polsce, która jest wielką szansą dla polskiej sceny na międzynarodową sławę - mówią współorganizatorzy Paweł Światczyński i Maciej Żakowski.
Zobacz także: Menu degustacyjne w trójmiejskich restauracjach

Od 17 listopada będziecie mogli skosztować menu degustacyjnego również w Seafood by La Pampa, które będzie dostępne w dwóch wersjach. Od 17 listopada będziecie mogli skosztować menu degustacyjnego również w Seafood by La Pampa, które będzie dostępne w dwóch wersjach.

Jak wziąć udział w festiwalu?



Fine Dining Week potrwa od 17 listopada do 5 grudnia i odbędzie się w siedmiu regionach Polski. Podczas festiwalu będzie można odkrywać najlepsze restauracje w specjalnej festiwalowej cenie: 139 zł od osoby, czyli mniej więcej o połowę mniej niż regularna cena podobnych zestawów degustacyjnych. Szefowie kuchni zaserwują gościom autorskie pięciodaniowe menu spoza karty, dzieląc się z nimi swoją filozofią kuchni i dając tym samym artystyczny wyraz swojej twórczości kulinarnej. Do każdego posiłku tradycyjnie już wszyscy goście otrzymają festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water - prezent od partnerów festiwalu. Rezerwacji stolików można już teraz dokonywać na stronie festiwalu.

Zasady są proste i w przypadku każdej restauracji takie same. Aby wziąć udział w wydarzeniu, trzeba dokonać rezerwacji i płatności za pośrednictwem strony internetowej festiwalu, na której znajdziemy też szczegółowe menu każdej z restauracji. Wyszukiwać możemy za pomocą lokalizacji, ale też kierując się konkretnymi upodobaniami kulinarnymi czy dietą. Należy wybrać dogodny termin (rezerwacja stolika trwa 120 minut), menu (najczęściej restauracje przygotowują dwie propozycje - mięsną i wege), a także określić liczbę osób. Cena za pięciodaniowe menu festiwalowe to 139 zł za osobę. Po dokonaniu płatności i otrzymaniu potwierdzenia wystarczy już tylko w określonym dniu stawić się w restauracji i można cieszyć się pięciodaniowym doświadczeniem restauracyjnym.

Trójmiejskie restauracje na Fine Dining Week



W festiwalu bierze udział osiem restauracji z Trójmiasta: sześć z Gdańska i dwie z Sopotu. Wszystkie lokale oferują gościom wybór między menu mięsnym a wegetariańskim lub rybnym. Wśród propozycji szefa kuchni restauracji Fellini znalazły się m.in.: krewetki w emulsji winno-maślanej, domowe tortellone z owocami morza, zupa z ryb i owoców morza z szafranem, stek z kalmara, a w menu mięsnym tatar z polędwicy wołowej, domowe tortellone z dziczyzną, krem z dyni z amaretto, kotleciki jagnięce z risotto brokułowym. Na deser zaś podane zostanie tiramisu lub crème brûlée.

Czytaj także: Znamy zwycięzców Restaurant Week

Mariacka 1 skomponowała menu mięsne z: tatara wołowego w wytrawnej tartaletce, duszonych gęsich żołądków, koperkowej zupy rybnej i biodrówki jagnięcej z purée z selera i pieczonego czosnku. Z kolei w wegetariańskim menu spróbować będzie można: tatar z buraka, karmelizowanej brukwi z kremową owsianką, jabłkiem z rozmarynem i tartą macadamia, również zupy koperkowej, a jako danie główne zaserwowane zostanie ziemniaczane jajko po szkocku z zielononóżki. Oba menu zwieńczy deser w postaci musu z białej czekolady i dyni z galaretką.

  • Dania przygotowane przez Mariacką 1 specjalnie na festiwal Fine Dining Week.
  • Dania przygotowane przez Mariacką 1 specjalnie na festiwal Fine Dining Week.
  • Dania przygotowane przez Mariacką 1 specjalnie na festiwal Fine Dining Week.
  • Dania przygotowane przez Mariacką 1 specjalnie na festiwal Fine Dining Week.
Kolejną restauracją z Gdańska, która ugości uczestników Fine Dining Weeku, jest Chmielna. Szef Grzegorz Labuda przygotował menu, które ma szansę sprostać nawet najbardziej wysublimowanym podniebieniom. Pierwsza opcja - gravlax z pstrąga z Zielenicy na placku ziemniaczanym z sosem miodowo-musztardowym i koperkiem, makrela atlantycka na parze w zalewie słodko-kwaśniej z warzywami i fenkułem, lody z awokado z concasse pomidorowym z bazylią oraz filet z ryby księżycowej z sosem buerre nior z szyjkami rakowymi i duszonym młodym szpinakiem z suszonymi pomidorami i czosnkiem - to najbardziej rybny wariant menu spośród wszystkich festiwalowych propozycji trójmiejskich restauracji. Z kolei w drugim, mięsnym menu znalazły się: tatar ze strusia z piklami, nasturcją, jalapeño i majonezem kaparowym, wytrawny pączek z udkiem z gęsi confit, chutenyem z czerwonej cebuli i wędzonej śliwki oraz lukrem majerankowym, również lody z awokado, udko z królika faszerowane króliczą wątróbką i kasztanami na sosie z musztardy dijon z sałatką z kopru włoskiego i jabłek Granny Smith. Deser to zaś sernik z koziego sera podawany na brownie - taki sam w obu menu.

Kolejny rok z rzędu udział w wydarzeniu bierze restauracja Mercato. Tutejsze menu składać się z będzie z: jajka lub tatara, zupy cebulowej, dyni lub perliczki, piña colady i petit four.

Trójmiasto: najwyżej oceniane restauracje


Miłośników owoców morza niech nie zmyli nazwa restauracji Seafood by La Pampa. Juliusz Żebrowski, szef kuchni gdańskiego lokalu, w ramach festiwalu przygotował bardzo różne propozycje, zarówno rybne, jak i mięsne. Zjemy tu: pate z roślin strączkowych, gravlax na toście francuskim z pianką z pigwy, krem z dyni, grillowanego węgorza i szarlotkę z owocami sezonowymi oraz pate z wątróbki w Porto, brzuszek wieprzowy wolno pieczony w ciemnym piwie, bulion z gęsimi żołądkami, grillowaną cielęcinę oraz New York Cheese Cake z kajmakiem i orzechami włoskimi.

Ostatnią restauracją z Gdańska, którą będą mieli okazję odwiedzić miłośnicy dobrego smaku, jest Villa Eva. W bezmięsnym menu znalazły się: spaghetti z buraków i marchwi, ravioli z ricottą, czarną truflą i pistacjami, sakiewka z jarmużem, warzywami i grzybami leśnymi, pieczona dynia z pomidorowym pesto i krokietami z sera Brie oraz fondant czekoladowy z musem miętowym. Druga propozycja to z kolei: raki, crème fraiche, ptyś, borowiki na blinach gryczanych, filet z halibuta z domowym makaronem, policzki wołowe i crème caramel na deser.


Sopot reprezentować będą L'Entre VillesSłona Woda. Pierwsza restauracja przygotowała wegańskie i mięsne menu, na które składają się" amuse bouche, przystawka - carpaccio z kiszonego selera i kopru włoskiego z żelem z zielonych jabłek, kaparami, rodzynkami i oliwą koperkową (menu A) lub podwójne ravioli z jagnięciną i kaszą bulgur, ricottą, musem z szarej renety, piklami z dyni i sosem z pieczonej papryki (menu B), zupa - krem z pieczonego kalafiora
z krokietem z soczewicy i suszonych pomidorów (menu A) lub z wędzonym sumem (menu B), danie główne - pieczony burak, puree z podwędzanego buraka i chrzanu, czarna porzeczka, puder z orzechów włoskich, chips z kaszy gryczanej (menu A) lub gicz wołowa, żel z wędzonej śliwki, puree z buraka i imbiru, smażony boczniak, chips z ziemniaka i sezamu, sos własny (menu B) oraz deser - ananas marynowany w chilli i ziarnach kopru włoskiego, mus z palonej białej czekolady i prażony kokos (menu A) lub ciastko czekoladowe, żel z marynowanych pędów sosny, lody pistacjowe z solą, żurawina i czarny bez (menu B).

Równie ciekawie zapowiada się menu Słonej Wody. W pierwszym, bardzo rybnym wariancie znalazły się: tatar z tuńczyka, terina z łososia, consomme z ryb i owoców morza, filet z Lucjana czerwonego i kawowa Pavlova na deser. Drugi wariant menu to zaś dyniowa Panna Cotta, burratta z sałatką z pomidorów, krem z kalafiora, glazurowana pierś z kaczki i crepe suzette.

Wydarzenia

Fine Dining Week (8 opinii)

(8 opinii)
139 zł
degustacja

Miejsca

Zobacz także

Opinie (27) 9 zablokowanych

  • Kto to wymyśla (1)

    Do roboty a nie z nudów wymysły! Kiedyś były tylko mleczne i co? Żyją wszyscy

    • 6 2

    • Proszę uważać przy jedzeniu grochówki

      Bo wąs się może umoczyć

      • 3 0

  • To ma być menu degustacyjne w ramach fine dining? (2)

    Kalmary patagońskie w sosie pomidorowym z grzanką i cząstką cytrusa? No bez jaj...

    • 3 2

    • Wezzzz

      Cytryna na kawie baraniej z orzechem laskowym w poduszce z karmelu... To było w ohooooo w Gdy

      • 0 0

    • no cóż...

      dla niektórych nie zorientowanych w temacie to może okazać się daniem i prezentacją życia

      • 0 0

  • Fine Dining Week. Gęsiopolska ma się dobrze.

    • 0 0

  • "Gravlax z pstrąga" jako nazwa potrawy? No bez jaj...

    GravLAX jak sama nazwa wskazuje musi być z łososia (wersaliki nie przypadkowe). Nazwa potrawy winna brzmieć pstrąg a la gravlax, pstrag w stylu gravlax etc.

    • 3 0

  • Jak opchnąć części mięsa, które sto lat temu rzeźnik by psom rzucił po cenie złota.

    • 3 0

  • Poniższe wygląda jak efekt pracy jakiejś maszyny losującej

    "udko z królika faszerowane króliczą wątróbką i kasztanami na sosie z musztardy dijon z sałatką z kopru włoskiego i jabłek Granny Smith"

    • 0 0

2

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane