Wiadomości

stat

Fish & Chips - smażalnia ryb jak nad morzem

W lokalu panuje klimat nadmorskiej smażalni ryb.
W lokalu panuje klimat nadmorskiej smażalni ryb. mat. prasowe

W smażalni ryb Fish & Chips znajdziemy atmosferę kameralnego, nadmorskiego baru i zjemy świeżo usmażoną bałtycką rybę z frytkami i surówką. A wszystko to w sercu Gdańska, nad samą Motławą.



Aby trafić do smażalni Fish & Chips, spacerując ul. Długą w kierunku Motławy, musimy skręcić w prawo tuż za Zieloną Bramą zobacz na mapie Gdańska. Schodzimy na nabrzeże Motławy, gdzie naprzeciwko przystanku tramwaju wodnego znajduje się smażalnia. Ustawione są tam proste drewniane stoły pod parasolami - to świetne rozwiązanie w słoneczny dzień. Można też usiąść w środku, gdzie panuje prosty, marynistyczny klimat nawiązujący do nadmorskich barów z rybą.

- Zależało nam na oddaniu swojskiej atmosfery nadbałtyckiej smażalni ryb, których poszukują nie tylko turyści przyjeżdżający nad morze, ale i lokalni mieszkańcy gustujący w tych smakach - mówi menedżerka Fish & Chips, Lidia Stolarczyk. - Naszym atutem jest jednak to, że choć znajdujemy się w zacisznym miejscu nad wodą, wciąż jesteśmy w samym sercu Gdańska, tuż przy jego największych atrakcjach.
Podobnie jak wystrój, również menu oddaje ducha kameralnych, nadmorskich barów. Codziennie do wyboru mamy kilka rodzajów ryb, m.in. halibuta, dorsza bałtyckiego, łososia czy sandacza. Ceny od 11 zł do 16 zł za 100 g. Do tego porcja frytek za 7 zł albo pieczywo za 2 zł i surówka za 5 zł. Napijemy się m.in. coli, soków (od 7 zł), piwa (od 9 zł).

- Co jakiś czas w ofercie mamy specjalne pozycje, świeżo złowione i dostarczone do baru rybki - dodaje menedżerka. - Te w stałej ofercie są mrożone metodą szokową, co bardzo dobrze wpływa na ich jakość podczas przechowywania. Niestety w sezonie świeży dorsz bałtycki jest nieosiągalny.
Fish & Chips czynny jest w godz. 12-20. Warto dodać, że tuż nad smażalnią znajdują się dwa inne lokale tego samego właściciela - restauracja Tawerna oraz multitap Cathead z 29 piwami na kranach.

* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł

 

23

października

Restaurant Week Trójmiasto,

16

listopada

Serce do garów Gdańsk, Restauracja PGE Atom Club

Rozrywka

Nietypowa konstrukcja na bulwarze w Gdyni udaje torpedownię
Makieta na bulwarze udaje torpedownię
Przestrzenie: nowy cykl imprez w Plenum
Przestrzenie: nowy cykl imprez w Plenum

Kultura

"Ucieczka na Seszele": o nowej powieści nieznanego autora
"Ucieczka na Seszele": o zmianach
Z Pomposą w krainie muzyki. O "Pomposie i..." w Operze Bałtyckiej
Z Pomposą w krainie muzyki

Planuj z nami tydzień

Hevelka, Michał Szpak i pokazy ognia. Planuj tydzień
Planuj tydzień: najciekawsze wydarzenia