• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gdańskie restauracje znów za pół ceny

Łukasz Stafiej
11 kwietnia 2014 (artykuł sprzed 10 lat) 
W akcji weźmie udział 66 restauracji z całego Gdańska oraz kilka instytucji kulturalnych i firm usługowych. W akcji weźmie udział 66 restauracji z całego Gdańska oraz kilka instytucji kulturalnych i firm usługowych.

Kolejna impreza z cyklu "Weekend za pół ceny" odbędzie się w weekend, 12-13 kwietnia. Gdańscy restauratorzy obniżą ceny wybranych potraw w menu, a na Długim Targu będzie można wziąć udział w pokazach gotowania i konkursach. Tańsze będą również noclegi, taksówki, bilety do muzeów, teatru, opery, a nawet zabiegi spa.



W sobotę i niedzielę ceny obniży łącznie 66 restauracji z całego miasta. Za pół ceny zjemy nie tylko w Śródmieściu, ale również w lokalach w Oliwie, na Przymorzu czy we Wrzeszczu (listę restauracji oraz promocyjne menu znajdziesz tutaj). Ale to właśnie na Głównym Mieście organizatorzy przygotowali największe atrakcje. W sobotę i niedzielę w godz. 11-19 na Długim Targu zobacz na mapie Gdańska stanie wielki namiot, w którym odbędzie się szereg konkursów i pokazów kulinarnych.

- To będzie show kulinarne na najwyższym poziomie - zapowiada Izabela Heidrich z Biura Prezydenta ds. Promocji Miasta, które koordynuje imprezę. - W sobotę odbędzie się między innymi konkurs typu black box dla zawodowych kucharzy. Niczym w telewizyjnych talent show składniki do przygotowania potraw poznają dopiero po otwarciu czarnych pudeł. Przygotowaliśmy też zajęcia dla publiczności. Dzieci nauczą się, jak dekorować desery czy rozpoznawać zioła. Dorośli zmierzą się w walce o tytuł najszybszego sprawiacza ryb. W niedzielę przed publicznością gotować będą włodarze miast z Gdańskiego Obszaru Metropolitalnego, m.in. prezydent Gdańska Paweł Adamowicz i prezydent Sopotu, Jacek Karnowski.

Drugiego dnia imprezy swój kulinarny talent zaprezentują również Basia Ritz, zwyciężczyni programu "Master Chef", która otwiera niebawem w Gdańsku restaurację z autorską kuchnią. W programie przewidziano również m.in. pokazy rzeźbienia w owocach, podawania owoców morza, wyrobu cukierków czy gotowania potraw starogdańskich.

- Swoje wrażenia z odwiedzonych lokali będzie można wyrazić na formularzach plebiscytu "Korona smakosza", które będą dostępne w restauracjach - dodaje Heidrich. - Na początku maja jury przyzna statuetki najlepszym lokalom oraz nagrodzi najciekawsze opinie.

Kulinaria to nie wszystko. Podczas "Weekendu za pół ceny" z 50-procentową zniżką kupimy bilety do Muzeum Historycznego, Centrum Hewelianum, na wystawę ECS "Drogi do wolności", do ZOO, na wybrane spektakle w Teatrze Wybrzeże i w Operze Bałtyckiej, a nawet zwiedzanie PGE Areny.

Za pół ceny będziemy mogli również skorzystać z usług fryzjerskich, zabiegów spa, wynająć pokój w hotelu oraz skorzystać z taksówek. Spis wszystkich instytucji biorących udział w akcji znajdziesz tutaj.

Weekend za pół ceny w Gdańsku w 2013 roku.



Weekend za pół ceny w marcu tego roku w Sopocie.

Miejsca

Opinie (135) 2 zablokowane

  • kawa -

    coffee (do picia, nie jako gatunek) nie ma formy liczby mnogiej.

    • 4 0

  • Szkoda, że większość lokali to samo Stare Miasto (2)

    • 25 10

    • a gdzie ma być ? Na Szadółkach ?

      • 11 1

    • Główne Miasto, na Starym prawie nic nie ma

      • 7 0

  • (5)

    Pełno ludzi, kolejki do lokali, pół porcji! Nie, dziękuję!

    • 120 4

    • (3)

      przecież to nie jest obowiązkowe i nikt nikogo nie zmusza.
      Tylko po co o tym informować ?
      Gimbaza ma nawet w taką pogodę za dużo wolnego czasu ? :)

      • 3 18

      • Ja gimbusem nie jestem, ale idąc w ślad za Twoim rozumowaniem, "też" masz za dużo czasu skoro komentujesz!!!

        • 1 1

      • Nikt nie zmusza, ale warto ludzi przestrzec

        przed oszustwem, aby nie musieli się głupio tłumaczyć, np. zapraszając znajomych, którzy przyjadą z innej miejscowości.

        • 17 0

      • idiota

        Czepia się każdego, gimbusie

        • 5 0

    • ten pomysł się już przejadł może weźcie się Panowie politycy za sprawdzanie kto na czarno pracuje w tych lokalach

      • 13 0

  • pizza cztery pory roku

    co zostalo z calego roku na stare ciasto i palce lizac.

    • 2 1

  • a skąd mam wiedzieć , że to prawada ?

    nie chodzę codziennie po restauracjach więc nie wiem czy to jest 50% taniej ? promocje dla naiwnych.

    • 8 0

  • Dziękuję, pójdę sobie kiedy indziej kiedy nie będzie tłumów, a porcje będą normalnej wielkości.

    • 2 0

  • Na Stogach ?

    Niby gdzie?

    Odpowiedź redakcji:

    Dziękujemy za zwrócenie uwagi. Treść została poprawiona.

    • 4 0

  • tylko nie to! (1)

    nie chcę pół ceny tylko wreszcie dobrych restauratorów na starym mieście - Obcokrajowscy chcą posmakować autentyczne polskie smaki, a tego jak na lekarstwo. I nie ma być to żurek z paczki tylko autentyczna zupa. Wczoraj byłam świadkiem jak wycieczka zagraniczna w jednej z pseudo restauracji na Piwnej i dostali coś takiego... wstydziłam się za nasz kraj. Czemu nie wpuścicie w te lokale prawdziwych ludzi chcących gościć i gotować tylko cwaniaków co chcą się nachapać?

    • 15 2

    • to sobie załóż knajpę

      Nie ma żadnego "wpuszczania w te lokale", każdy może zebrać kapitał i otworzyć restauracje... powodzenia!

      • 3 3

  • ceny mamy w miarę ok, to zarobki są cztery razy mniejsze niż powinny

    • 6 0

  • (4)

    To już wiadomo kiedy nie iść do restauracji. Ludzie, zrozumcie, że za pół ceny nie dostaniecie normalnego, pełnowartościowego dania. W te dni albo porcje są zmniejszane albo jest utrata jakości, bo podają starego knura zamiast świeżego. Nie ma nic za darmo.

    • 107 13

    • (3)

      Skąd ta pewność że za 100% ceny masz swierzego knura?

      • 23 1

      • (2)

        Pewność masz tylko wtedy kiedy chodzisz do porządnych, dobrych restauracji a one nie muszą brać udziału w jakichś weekendach za pół ceny, bo i tak mają pełno gości z racji tego, że nie oszukują swoich klientów. W pozostałych restauracjach jakoś tak mi wychodzi, że większe jest prawdopodobieństwo zjedzenia świeżej potrawy kiedy klient płaci normalną cenę a nie połowę tejże ceny.

        • 14 2

        • (1)

          dlatego chodze do maka. u nich zawsze ta sama cena i 100% wolowiny

          • 14 4

          • Współczuję "gustu" kulinarnego

            • 6 8

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane