- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (60 opinii)
- 2 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (53 opinie)
- 3 Ranking restauracji w Trójmieście (44 opinie)
- 4 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (152 opinie)
- 5 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (34 opinie)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Gdańskie restauracje znów za pół ceny
Kolejna impreza z cyklu "Weekend za pół ceny" odbędzie się w weekend, 12-13 kwietnia. Gdańscy restauratorzy obniżą ceny wybranych potraw w menu, a na Długim Targu będzie można wziąć udział w pokazach gotowania i konkursach. Tańsze będą również noclegi, taksówki, bilety do muzeów, teatru, opery, a nawet zabiegi spa.
W sobotę i niedzielę ceny obniży łącznie 66 restauracji z całego miasta. Za pół ceny zjemy nie tylko w Śródmieściu, ale również w lokalach w Oliwie, na Przymorzu czy we Wrzeszczu (listę restauracji oraz promocyjne menu znajdziesz tutaj). Ale to właśnie na Głównym Mieście organizatorzy przygotowali największe atrakcje. W sobotę i niedzielę w godz. 11-19 na Długim Targu stanie wielki namiot, w którym odbędzie się szereg konkursów i pokazów kulinarnych.
- To będzie show kulinarne na najwyższym poziomie - zapowiada Izabela Heidrich z Biura Prezydenta ds. Promocji Miasta, które koordynuje imprezę. - W sobotę odbędzie się między innymi konkurs typu black box dla zawodowych kucharzy. Niczym w telewizyjnych talent show składniki do przygotowania potraw poznają dopiero po otwarciu czarnych pudeł. Przygotowaliśmy też zajęcia dla publiczności. Dzieci nauczą się, jak dekorować desery czy rozpoznawać zioła. Dorośli zmierzą się w walce o tytuł najszybszego sprawiacza ryb. W niedzielę przed publicznością gotować będą włodarze miast z Gdańskiego Obszaru Metropolitalnego, m.in. prezydent Gdańska Paweł Adamowicz i prezydent Sopotu, Jacek Karnowski.
Drugiego dnia imprezy swój kulinarny talent zaprezentują również Basia Ritz, zwyciężczyni programu "Master Chef", która otwiera niebawem w Gdańsku restaurację z autorską kuchnią. W programie przewidziano również m.in. pokazy rzeźbienia w owocach, podawania owoców morza, wyrobu cukierków czy gotowania potraw starogdańskich.
- Swoje wrażenia z odwiedzonych lokali będzie można wyrazić na formularzach plebiscytu "Korona smakosza", które będą dostępne w restauracjach - dodaje Heidrich. - Na początku maja jury przyzna statuetki najlepszym lokalom oraz nagrodzi najciekawsze opinie.
Kulinaria to nie wszystko. Podczas "Weekendu za pół ceny" z 50-procentową zniżką kupimy bilety do Muzeum Historycznego, Centrum Hewelianum, na wystawę ECS "Drogi do wolności", do ZOO, na wybrane spektakle w Teatrze Wybrzeże i w Operze Bałtyckiej, a nawet zwiedzanie PGE Areny.
Za pół ceny będziemy mogli również skorzystać z usług fryzjerskich, zabiegów spa, wynająć pokój w hotelu oraz skorzystać z taksówek. Spis wszystkich instytucji biorących udział w akcji znajdziesz tutaj.
Weekend za pół ceny w Gdańsku w 2013 roku.
Weekend za pół ceny w marcu tego roku w Sopocie.
Miejsca
Opinie (135) 2 zablokowane
-
2014-04-11 14:24
kawa -
coffee (do picia, nie jako gatunek) nie ma formy liczby mnogiej.
- 4 0
-
2014-04-11 10:08
Szkoda, że większość lokali to samo Stare Miasto (2)
- 25 10
-
2014-04-11 14:11
a gdzie ma być ? Na Szadółkach ?
- 11 1
-
2014-04-11 13:18
Główne Miasto, na Starym prawie nic nie ma
- 7 0
-
2014-04-11 10:05
(5)
Pełno ludzi, kolejki do lokali, pół porcji! Nie, dziękuję!
- 120 4
-
2014-04-11 11:31
(3)
przecież to nie jest obowiązkowe i nikt nikogo nie zmusza.
Tylko po co o tym informować ?
Gimbaza ma nawet w taką pogodę za dużo wolnego czasu ? :)- 3 18
-
2014-04-11 14:08
Ja gimbusem nie jestem, ale idąc w ślad za Twoim rozumowaniem, "też" masz za dużo czasu skoro komentujesz!!!
- 1 1
-
2014-04-11 12:48
Nikt nie zmusza, ale warto ludzi przestrzec
przed oszustwem, aby nie musieli się głupio tłumaczyć, np. zapraszając znajomych, którzy przyjadą z innej miejscowości.
- 17 0
-
2014-04-11 11:38
idiota
Czepia się każdego, gimbusie
- 5 0
-
2014-04-11 13:11
ten pomysł się już przejadł może weźcie się Panowie politycy za sprawdzanie kto na czarno pracuje w tych lokalach
- 13 0
-
2014-04-11 14:00
pizza cztery pory roku
co zostalo z calego roku na stare ciasto i palce lizac.
- 2 1
-
2014-04-11 13:36
a skąd mam wiedzieć , że to prawada ?
nie chodzę codziennie po restauracjach więc nie wiem czy to jest 50% taniej ? promocje dla naiwnych.
- 8 0
-
2014-04-11 13:32
Dziękuję, pójdę sobie kiedy indziej kiedy nie będzie tłumów, a porcje będą normalnej wielkości.
- 2 0
-
2014-04-11 13:02
Na Stogach ?
Niby gdzie?
Odpowiedź redakcji:
Dziękujemy za zwrócenie uwagi. Treść została poprawiona.
- 4 0
-
2014-04-11 11:58
tylko nie to! (1)
nie chcę pół ceny tylko wreszcie dobrych restauratorów na starym mieście - Obcokrajowscy chcą posmakować autentyczne polskie smaki, a tego jak na lekarstwo. I nie ma być to żurek z paczki tylko autentyczna zupa. Wczoraj byłam świadkiem jak wycieczka zagraniczna w jednej z pseudo restauracji na Piwnej i dostali coś takiego... wstydziłam się za nasz kraj. Czemu nie wpuścicie w te lokale prawdziwych ludzi chcących gościć i gotować tylko cwaniaków co chcą się nachapać?
- 15 2
-
2014-04-11 12:47
to sobie załóż knajpę
Nie ma żadnego "wpuszczania w te lokale", każdy może zebrać kapitał i otworzyć restauracje... powodzenia!
- 3 3
-
2014-04-11 12:31
ceny mamy w miarę ok, to zarobki są cztery razy mniejsze niż powinny
- 6 0
-
2014-04-11 10:06
(4)
To już wiadomo kiedy nie iść do restauracji. Ludzie, zrozumcie, że za pół ceny nie dostaniecie normalnego, pełnowartościowego dania. W te dni albo porcje są zmniejszane albo jest utrata jakości, bo podają starego knura zamiast świeżego. Nie ma nic za darmo.
- 107 13
-
2014-04-11 10:30
(3)
Skąd ta pewność że za 100% ceny masz swierzego knura?
- 23 1
-
2014-04-11 10:38
(2)
Pewność masz tylko wtedy kiedy chodzisz do porządnych, dobrych restauracji a one nie muszą brać udziału w jakichś weekendach za pół ceny, bo i tak mają pełno gości z racji tego, że nie oszukują swoich klientów. W pozostałych restauracjach jakoś tak mi wychodzi, że większe jest prawdopodobieństwo zjedzenia świeżej potrawy kiedy klient płaci normalną cenę a nie połowę tejże ceny.
- 14 2
-
2014-04-11 11:22
(1)
dlatego chodze do maka. u nich zawsze ta sama cena i 100% wolowiny
- 14 4
-
2014-04-11 11:31
Współczuję "gustu" kulinarnego
- 6 8
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.