- 1 10 najlepszych trójmiejskich restauracji (11 opinii)
- 2 Ranking restauracji w Trójmieście (38 opinii)
- 3 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (28 opinii)
- 4 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (33 opinie)
- 5 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (149 opinii)
- 6 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
Znamy najlepszą potrawę regionalną Pomorza
Brovarnia Hotelu Gdańsk - miejsce znane z doskonałych dań, warzonych na miejscu piw, a także wspaniałej biesiadnej atmosfery - wygrała właśnie konkurs na Najlepsze Pomorskie Danie Regionalne.
Ponad 170 różnych produktów regionalnych można było skosztować podczas Pomorskiego Święta Produktu Regionalnego, które odbyło się 11 czerwca. Jedną z największych atrakcji imprezy był konkurs kulinarny o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego - "Pomorskie Smaki". Główną nagrodę, siedmioosobowe, profesjonalne jury przyznało gęsi rozmarynowej przygotowanej przez szefów kuchni restauracji Hotelu Gdańsk Boutique.
Co decyduje o wyjątkowości tej potrawy? Gęś już w trakcie ekologicznego chowu, na jednej z lokalnych farm na Pomorzu, karmiona jest rozmarynem i ziołami, które później nadają mięsu niepowtarzalny smak. Sama potrawa zaś przygotowywana jest według tradycyjnej gdańskiej receptury. Swój delikatny smak mięso zawdzięcza również wolnemu pieczeniu - gęś spędza w piecu około 8 godzin. Wszystko to sprawia, że aby w ogóle skosztować tego przysmaku, należy go zarezerwować kilka dni wcześniej.
Dobra kuchnia doceniana przez ekspertów
Zwycięska Brovarnia to miejsce doskonale znane trójmiejskim miłośnikom dobrej kuchni i dobrej zabawy. Jest częścią kompleksu Hotel Gdańsk Boutique, obecnie uznawanego za najlepszy hotel butikowy w Trójmieście. Restauracja w tym XVII-wiecznym spichlerzu, położonym tuż przy malowniczej marinie jachtowej , w sercu miasta, przyciąga też lokalną muzyką na żywo. Przez całe wakacje muzyki tej posłuchać można również w letnim ogródku Brovarni, który tętni życiem do późnych godzin wieczornych.
"Najlepsze Pomorskie Danie Regionalne" dla gęsi rozmarynowej, to już kolejna z wielu nagród, jakie otrzymują Restauracja i Brovarnia Hotelu Gdańsk. Obiekt ten, kultywujący od dziesięciu lat starogdańskie tradycje, to miejsce, którego twórcy postanowili stworzyć restaurację ze zdrową kuchnią, regionalnymi potrawami i klimatem, jaki zachęci do pozostania w nim na dłużej. Kompleks został doceniony m.in. przez znaną restauratorkę Magdę Gessler, otrzymał też jej rekomendację w imiennym przewodniku. Wyróżnienia otrzymały również flagowe dania serwowane w Brovarni Hotelu Gdańsk, czyli dorsz bałtycki ze szparagami, kaczka a'la Brovarnia, zupa gdańskiego rybaka oraz kremowe kaszotto z gęsiną.
Doskonałe regionalne piwa
Piwa Brovarni to w zasadzie temat na osobny artykuł. To właśnie tutaj, od ponad dziesięciu lat, odtwarzane są piwa według starych gdańskich receptur. Warzone są zgodnie z tzw. prawem czystości, czyli tylko i wyłącznie przy użyciu czterech naturalnych składników: wody, słodu, chmielu i drożdży. Brovarnia Hotelu Gdańsk rozpoczęła tym samym, tak ważny dzisiaj w Trójmieście, trend warzenia piw rzemieślniczych dla większego grona odbiorców.
W kolejnych, letnich miesiącach, Brovarnia Hotelu Gdańsk na pewno nie przestanie nas zaskakiwać, a my już dziś czekamy na następne sezonowe menu i kolejne piwa, które pojawią się w tym miejscu.
* możliwość dodania komentarzy lub jej brak zależy od decyzji firmy zlecającej artykuł
Miejsca
Opinie (31)
-
2017-06-25 09:58
Fajne miejsce
A ja lubię to miejsce. Fajny klimat i dobre jedzenie. Fakt trzeba na nie poczekać, ale to znaczy, że przyrządzają je na bieżąco, a nie ładują na talerz odgrzewane z mikrofalówki. Teraz kiedy otwarto kładkę również po tej stronie Motławy przybylło spacerujących.
- 2 0
-
2017-06-25 09:33
Zdziwipna
Przyznam, że zaskakują mnie te pozytywne opinie. Kiedyś byliśmy z mężem i przyjaciółmi częstymi gośćmi, zwykle wychodzilismy zadowoleni. Od jakiegoś czasu (dluzszego) coś się zepsuło w lokalu. Kilka razy pomylono nasze zamówienia i tylko raz zostaliśmy przeproszeni.. zostaliśmy butelkę piwa, które okazało się być zepsute.heh. natomiast jedzenie też jest coraz gorsze. Niedawno wyszliśmy głodni bo to co dostaliśmy było tak przyprawione, że nie dało się zjeść. Wracamy do lokalu zawsze z sentymentu, dawalismy im kilka szans, zastanawiam się nad kolejną ale Art. Jest sponsorowany więc nie wiem. Mimo wszystko pozdrawiam i liczę że się poprawia bo to było kiedyś fajne miejsce.
- 3 4
-
2017-06-25 09:26
Brawo !
No.....brawo , brawo takich dań nie można skosztować za często w trójmiejskich restauracjach, przeważają kurczaki i inne " świństwa" faszerowane chemią!
- 3 3
-
2017-06-25 09:13
W końcu miejsce gdzie nagrody idą w parze z opinia ludzi tam jest zawsze pełno często bez rezerwacji nie ma szans na miejsce . I tak trzymać ! Gratulacje !
- 5 1
-
2017-06-25 08:59
Nagroda słusznie przyznana gdyż kruchość i smak daje rozkosz podniebieniu polecam .Smakosz gęsiny
- 3 1
-
2017-06-25 08:57
Trzeba spróbować i to !!
W Brovarni już byłam kilka razy szczególnie polecam szparagi i żurek , gęsi nie próbowałam ale po tym artykule napewno spróbuje .
- 7 2
-
2017-06-25 08:48
Gąska w Brovarni
Rzeczywiście gęś przyrządzana w Brovarni jest bardzo dobra - warta nagrody, gratulacje !
- 5 1
-
2017-06-25 08:22
Widok na marinę
Widok z ogródka na starówkę i marinę zawsze mnie powala, letnim wieczorem najlepsze miejsce na piwo, a i jedzenie smaczne.
- 6 1
-
2017-06-25 07:17
Wow. Gratulacje!
- 2 1
-
2017-06-25 06:33
Gratulacje !!!
- 2 1
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.