• Kino
  • Mapa
  • Ogłoszenia
  • Forum
  • Komunikacja
  • Raport

Gęsina na św. Marcina w trójmiejskich restauracjach

Magda Mielke
8 listopada 2022 (artykuł sprzed 1 roku) 
Legenda głosi, że Marcin został wybrany na biskupa Tours. Nie czuł się jednak komfortowo, sprawując tak ważny dla katolików urząd. Ukrył się więc w gęsiarni. Przez gęganie ptaków kryjówka okazała się nieskuteczna i przyszły święty musiał objąć urząd. W ten sposób jego życiorys na zawsze został połączony z gęsiną. Legenda głosi, że Marcin został wybrany na biskupa Tours. Nie czuł się jednak komfortowo, sprawując tak ważny dla katolików urząd. Ukrył się więc w gęsiarni. Przez gęganie ptaków kryjówka okazała się nieskuteczna i przyszły święty musiał objąć urząd. W ten sposób jego życiorys na zawsze został połączony z gęsiną.

11 listopada to nie tylko rocznica odzyskania niepodległości, ale także Dzień Polskiej Gęsi. Od kilku lat - m.in. za sprawą ogólnopolskiej akcji "Gęsina na św. Marcina" - mięso to coraz częściej trafia na stoły w polskich domach i restauracjach. Sprawdziliśmy, gdzie w Trójmieście spróbujemy specjalnego menu w ramach tej akcji.



Restauracje serwujące kuchnię polską


Czy lubisz gęsinę?

Choć Polska jest największym w Europie producentem gęsiny, mięso tego ptactwa trafia na nasze stoły głównie w charakterze kulinarnej ciekawostki. Wyjątek stanowi 11 listopada, kiedy to nie tylko świętujemy odzyskanie niepodległości, ale też obchodzimy dzień św. Marcina. Do świętomarcińskiej tradycji - poza zajadaniem się rogalami z białym makiem - należy też zwyczaj pieczenia gęsi, który od kilku lat znowu cieszy się popularnością.

Gęś jest najzdrowszym drobiem, zdrowszym od kurczęcia. Mimo wysokiej kaloryczności ma bardzo korzystny skład tłuszczowy - z przewagą jednonienasyconych i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych nad kwasami tłuszczowymi nasyconymi, a także wysoką zawartość białka.

Gęsina jest produktem sezonowym. Świeżą gęś można kupić jedynie jesienią, od listopada do grudnia. W pozostałych miesiącach dostępna jest wyłącznie jako produkt mrożony. Ogólnopolską akcją, która popularyzuje jedzenie tego mięsa, jest "Gęsina na św. Marcina", która od 14 lat jest organizowana przez Slow Food Polska. W tym roku akcja potrwa od 11 do 27 listopada.


- W pewnym sensie temat gęsiny w listopadzie to nowa tradycja. Spożycie w Polsce tego mięsa od początku naszej akcji wzrosło prawie pięciokrotnie i dzisiaj ponad 2 tys. ton gęsiny zjadają sami Polacy. Cóż, nie jest to imponująca ilość wobec dziesięciokrotnie wyższego eksportu 20 tys. ton do samych tylko Niemiec, ale tendencja jest pozytywna - gęsi poza dużymi hodowlami na nowo widać przy domowych zagrodach. Ogółem hodujemy rocznie ponad 7 mln sztuk gęsi, co stawia nas w pozycji europejskiego lidera - mówi dr Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska. - Warto też wiedzieć, że chów gęsi w Polsce przebiega w pełni ekologicznie, gdzie gwarantuje się dobrostan zwierząt żywiących się głównie na pastwisku trawą. Nas przede wszystkim cieszy fakt, że dzięki naszej akcji spożycie gęsiny w polskich restauracjach zwłaszcza w okresie listopada przeobraża się w swoistą tradycję, a same restauracje biorące udział w naszej akcji są licznie odwiedzane - dodaje dr Jacek Szklarek.
  • W restauracji M15 rozpoczyna się miesiąc poświęcony potrawom z gęsiny.
  • Oferta restauracji Tabun

Dania z gęsiny w trójmiejskich restauracjach



Jak co roku, udział w akcji "Gęsina na św. Marcina" bierze M15 Restaurant & Bar - restauracja znajdująca się bezpośrednio przy sopockiej plaży. Listopad jest tu czasem świętowania i smakowania nowych, jesiennych propozycji szefa kuchni Adriana Gabryszaka, który zdobył tytuł Króla Gęsiny w 2016 roku. A co przygotuje w tym roku? Spróbować będzie można piersi z gęsi gotowanej sous vide w kwasie z buraków z knedlami smażonym na maśle, ciepłej sałatki z brukwi z sosem demi glas buraczanym, ravioli z siekaną gęsiną z prażoną cebulą i sosem demi glass, consome z brukwi podawanego z kołdunami gęsimi z majerankiem, gęsich serc z grzybami, cynamonem i świeżą kolendrą, podanych z maślanym briosche oraz lodów waniliowych ze skwarkami z gęsi z sosem słony karmel i crunchem.

Dań z gęsiną od 11 listopada będzie można spróbować w Tabunie. W menu m.in. zupa z brukwi na gęsinie, czernina, pierogi z gęsiną i marynowaną gruszką, długo pieczone gęsie udo, pieczona gęś faszerowana owocami oraz liczne dodatki.

Atelier BonŻur na dania z gęsiną zaprasza od 11 do 27 listopada. W trzydaniowym menu znajdzie się szynka z gęsi z chutney'em z jabłka, karmelizowaną szalotką, sałatą rzymską, majonezem z octem z owoców leśnych i chilli oraz pistacjami. Daniem głównym będzie confitowana gęś z figami, piklowaną czerwoną kapustą z owocami leśnymi, tostem i sosem mięsnym. Na deser zaś będzie można spróbować kremu z białej czekolady i sera koziego z karmelem ze smalcem gęsim, podawanego na kruchym ciastku z orzechami i bazylią.

  • Dania z gęsiną w restauracji Polskie Smaki.
  • Dania z gęsiną w restauracji Polskie Smaki.
W restauracji Polskie Smaki od 11 do 13 listopada będzie można skosztować specjalnego czterodaniowego menu "Gęsina św. Marcina". Na talerzach w rolach głównych wystąpią: smarowidło z gęsi na domowym chlebie z piklowanymi warzywami, pasztet z gęsi w maśle tymiankowym w towarzystwie duetu z musu z rokitnika i solonego ogórka, konfitowana noga z gęsi, kluski ziemniaczane, czerwona duszona kapusta, sos żurawinowy z wędzonym jabłkiem oraz kruche ciasto na smalcu z gęsi, krem migdałowy zapiekany ze śliwkami i kwaśną śmietaną. Do tego rozgrzewająca herbata z nutami miodu, pomarańczy, cynamonu i goździków. Cena takiego zestawu wynosi 195 zł za osobę.

Święto Niepodległości - lista wydarzeń


W tym roku, podobnie jak w ubiegłych latach, Brovarnia Hotelu Gdańsk w listopadzie oferuje swoim gościom liczne dania z gęsiną w roli głównej. W karcie znajdą się takie topowe dania, jak: pierogi z kaszubską gęsiną rozmarynową z sosem śliwkowym i podgrzybkami, wątróbka z gęsi z sosem wiśniowym i grzanką z chałki, konfitowany udziec z gęsi kaszubskiej z musem z pieczonego buraka i czarnej porzeczki, puree maślanym, jarmużem i sosem demi-glace. Niemniej największą atrakcją jest specjalnie pieczona, cała faszerowana gęś rozmarynowa (serwowana na ogniu przy stoliku gości). Otrzymała ona tytuł Najlepszego Pomorskiego Dania Regionalnego w konkursie o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego.

  • Propozycje z gęsiną w roli głównej od restauracji Brovarnia.
  • Propozycje z gęsiną w roli głównej od restauracji Brovarnia.
Listopad to czas, kiedy gęsina króluje także w restauracji Bulaj. Szefowie kuchni Artur Moroz i Piotr Prokopiuk przygotowują faszerowaną gęś pieczoną w całości, podawaną z dodatkami. Danie idealnie sprawdzi się dla sześciu osób. Poza tym w listopadowej, specjalnej ofercie znajdziemy: czerninę lub krem z brukwi z gęsiną, półgęsek podawany z grzanką i sezonowymi dodatkami, gęsie rillette, sałatę z wędzoną gęsią, z dodatkiem gruszki, granatu i musu z buraka, gęsie żołądki podawane z wiśnią, chrzanem oraz musem z porzeczki, udo z gęsi, podawane w otoczeniu puree z białych warzyw, konfitury z czerwonej kapusty oraz sosu śliwkowego. Dania dostępne są na miejscu. Faszerowana gęś, pieczona w całości, wymaga zamówienia minimum dwa dni wcześniej.

Również restauracja Tu Można Marzyć szykuje się już do celebrowania gęsiny na Świętego Marcina - w każdy weekend listopada będzie zaskakiwać innym menu weekendowym z gęsiną w roli głównej. Wśród propozycji na najbliższy weekend pojawiły się: rillettes z gęsi z chutneyem z jabłkiem i rodzynkami, piklami i chałką, pyzy z gęsiną z marynowaną gruszką w winie i sosem grzybowym oraz pieczone udo gęsie z karmelizowanymi burakami, pieczonym jabłkiem z żurawiną i kluskami śląskimi.

  • Oferta weekendowa bistra Tu Można Marzyć.
  • Od 1 do 13 listopada w restauracji L'Entre Villes będziecie mogli spróbować wyjątkowych dań lub całego setu opartego na gęsinie.
Do 13 listopada można skosztować specjalnego menu marcinkowskiego w restauracji L'Entre Villes. Znajdziemy w nim podwędzane carpaccio z gęsi z żurawiną, dynią piklowaną w zalewie octowo-imbirowej, mandarynką i oliwą estragon, connsome z brukwi na gęsinie z tortellini z gęsiną, warzywami korzennymi i oliwą lubczykową, konfitowane udko z gęsi z gruszką w porto, żelem gruszkowym, kaszą pęczak, puree z borwika, mini marchwią i demi galce drobiowo-maslanym, a na deser spróbujemy tarty marcepanowo-makowej.

7 typów osób chodzących do restauracji. Którym jesteś? 7 typów osób chodzących do restauracji. Którym jesteś?
W Browarze Miejskim Sopot gęsinę zjemy przez cały rok. W karcie znaleźć można m.in. okrasę siekaną z gęsiny z marynowanymi grzybkami i cebulą, smalec z gęsi z cebulą i jabłkiem, pasztet, pierogi z gęsiną w sosie z grzybów leśnych, plastry długodojrzewającej gęsiny na rukoli oraz gołąbki z gęsiną i wołowiną.

Miejsca

Opinie (75) ponad 20 zablokowanych

Wszystkie opinie

  • A gdzie ? (6)

    Mozna kupić całą gęś pieczoną na wynos?

    • 5 4

    • Były w Kauflandzie.

      • 4 0

    • W Makro lub na rynku w Pruszczu. (1)

      Pytanie gdzie można kupić gęsią krew na zupę? Znajoma kiedyś z Działdowo sprowadzala.

      • 4 1

      • Moja mama miała znajomą Kaszubkę handlującą na hali w Gdyni u której można było zamówić gęsią lub kaczą krew, ale babinie się zmarło niestety.

        • 1 0

    • Na zamówienie w każdym mięsnym pewnie. (1)

      • 4 0

      • Tylko on by chcial po 15 zl na wynos zeby zeżrec w domu bo mysli ze bedzie tanio i domowo

        • 0 6

    • Gęś

      W tabunie w Otominie 1 km od Gdańska można na wynos co roku.

      • 0 0

  • za małe porcje tzn to nie są męskie porcje.....nie skorzystam (5)

    • 19 8

    • ohosamiecalfasięodezwał (3)

      czy męska porcja to taka, po której ma się wzdęcia, nie może się ruszać, przepija wódeczką i nic tylko zalegnać na kanapie i pachnieć? takim mężczyzną zdecydowanie nie chcę być

      • 7 18

      • Jeszcze musi włączyc mecz i wypic 10 piw (1)

        Potem bąki i bekanie.

        • 2 9

        • Z autopsji?

          • 1 0

      • Z doświadczenia niektórzy piszą

        • 1 0

    • To jest męska ale dla krasnala z King sajzu.

      Musisz przejść przez lisią dziurę i wtedy udać się do lokalu.

      • 10 0

  • Jedzenie gęsi jest niefajne.

    Gęsi za to fajne są.

    • 5 21

  • Co za ceny! (5)

    Ludzie gąska w skupie po 15 zyla

    • 19 4

    • a nie po 20 charch? (2)

      • 4 4

      • Jak już to po 30 mel (1)

        • 4 1

        • stanowczo protestuję!

          Jasiu Mela.

          • 2 2

    • Nie ma problemu. Sprzedam Ci kilkadziesiąt kilogramów piór, łap i dziobów za 15 zł/kg.

      • 2 4

    • Hahah to jedz za 15 surową z biedry w folii na ławce w parku

      Tanio i do syta

      • 1 8

  • Opinia wyróżniona

    (4)

    Jedyne zastrzeżenie, jakie mam czasami pojawiając się tu i ówdzie oraz widząc zdjęcia - po covidzie, a teraz i kryzysie, większość porcji 1 i 2 daniowych stała się porcjami degustacyjnymi. Nie jestem typem, który musi przyjśc i się tym nażreć. Rozumiem podejście trzydaniowe plus przystawka, ale nie może być tak, że po takim 3d zestawieniu człowiek się zastanawia, czy drugi raz tego samego nie zamówić, bo nadal by coś zjadł.... A gęsina bardzo spoko. Polecam znaleźc takie miejsca, gdzie oprócz spróbowania można ją zjeść.

    • 52 2

    • Prawda

      Ostatnio byliśmy głodni po obiedzie w Ratuszu Oliwskim - porcje dostaliśmy mniejsze niż zazwyczaj.
      Wolelibyśmy więcej zapłacić niż nadziać się na taką przykrą niespodziankę

      • 13 0

    • A na wszystkich sw.nie zauważyłeś, że znicz wielki, a wklad mały? (2)

      To sie nazywa inflacja uspiona.

      • 12 0

      • Czasem....

        Czasem to inflacja a czasem to biznes robiony na inflacj ( wszystko drożeje, to ceny podnosimy, chociaż aż tak bardzo nie musimy :-)

        • 15 1

      • Raczej nieuczciwość czy, jak kto woli, kombinatorstwo

        • 6 0

  • Dzień gęsiny raz w roku (2)

    Dzień wieprzowiny przez cały rok.

    • 34 4

    • raczej "kuciak" przez cały rok

      zresztą i jedno i drugie i trzecie fermowe o aromacie śruty sojowej.....

      • 10 3

    • Nie jem mięsa, przestało mi smakować. Schudłam ,,samoistnie" kilka kilo , choć jestem szczupła.

      • 3 0

  • 195 PLN na osobę? (2)

    Już biegniemy z całą rodziną.

    • 40 2

    • Panie januszu prosze nie zapomniec o skarpetach do sandałów (1)

      Oraz ze w autobusie trzeba skasowac bilet nie wypada jechac za darmo

      • 2 17

      • panie dzbanie, niech pan wstanie i hejtowania zaprzestanie!

        • 17 1

  • Za zimno

    Ta porcja ze zdjęcia serwowana na zewnątrz lokalu bo jakieś spadające liście na talerzu. Wolę zdecydowanie stolik w środku i to ogrzewanego lokalu co dziś wcale nie jest oczywiste ze względu na ceny ogrzewania .zjem w domu.

    • 19 1

  • powodzenia.. (5)

    w Gdańsku zamyka się Czardasz, restauracja działająca od ponad 50 lat, przetrwała komunizm, stan wojenny, pandemię, kryzysy, nie przetrwała natomiast PiSokomunistycznych rządów. Ciężkie czasy dla dla Polski, smutne..

    • 18 17

    • Zamyka sie (1)

      Bo nie zauwazyli ze komuna minela. No i ruda dopomogla w upadku.

      • 7 7

      • komuna minęła

        mamy jeszcze gorszą teraz

        • 6 3

    • Za tyska... (1)

      miala sie doskonale ,stolowali sie tam peowcy a stawiali twórcy karuzel vatowskich........

      • 5 4

      • Z głupim ciężko dyskutować

        • 6 0

    • Tak są sprawy osobiste, gdy trudno wspólnie pracować i się porozumieć, interes nie będzie szedł.

      • 1 1

  • Brovarnia Gdańsk (2)

    Kaczka faszerowana za jedyne 850 zł ! Chyba jednak zostanę przy dobrze ,przyrządzonym schabowym !

    • 29 1

    • Ale jak podzielisz to na porcje to wychodzi ok.70zl

      Więc ceny, takie jak ogólnie mają w karcie, a zawsze oprócz jedzenie jest efekt wow na imprezie grupowej.

      • 1 11

    • Oczywiscie. Z biedrze są surowe schabowe z kurczaka

      Smacznego

      • 0 6

alert Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Wydarzenia

Happy Hours z Aperol Spritz Wieczory Włoskich Smaków w Każdy Piątek!

degustacja

Bufet Włoski w Sheraton Sopot

240 zł
muzyka na żywo, degustacja

Happy Hour z Winem Domu Co Sobota!

degustacja

Katalog.trojmiasto.pl - Nowe Lokale

Najczęściej czytane