- 1 Ranking restauracji w Trójmieście (29 opinii)
- 2 Sprawdziliśmy ceny lodów i gofrów (143 opinie)
- 3 Gdzie można grillować i zrobić ognisko? (28 opinii)
- 4 Nowe lokale: od Marrakeszu po homary (40 opinii)
- 5 Grill wege: 7 bezmięsnych propozycji (89 opinii)
- 6 Trójmiejscy restauratorzy wyróżnieni (34 opinie)
Grzegorz Marzejon: kreatywność w kuchni kontra rzeczywistość
Bierność na kuchni i trzymanie się zasad to śmierć. Musimy być kreatywni, musimy wciąż szukać czegoś nowego. Jeśli chcesz zachęcić gości, żeby przychodzili do ciebie, do twojej restauracji - nie możesz być nudny. Konsekwentny bądź w swoich poczynaniach, nie w smaku. Dziś w cyklu "Zawód: kucharz" piszę o kreatywności w kuchni z punktu widzenia szefa kuchni i z myślą o tych, którzy chcą związać swój los z gastronomią. Poprzednio rozliczyłem się z fikcją w programach kulinarnych.
Szef kuchni musi być kreatywny. Jak długo można bazować tylko na jednym? Jeśli niczego nie zmieniasz, ktoś zrobi to za ciebie. Bądźmy kreatorami, artystami smaku, pobudzajmy zmysły. Jakie miałeś swoje najbardziej niespodziewane połączenia? Estragon/morela, borowik/brzoskwinia, nasturcja/wędzony pomidor, por/oliwa dyniowa, wiśnia/pędy sosny, rokitnik/modrzew, świerk/jeżyna? Każdy ma swój smak, każdy z nas musi dążyć do perfekcji. W innym razie nigdy nie ruszymy z miejsca.
Twój pomysł na...
Dobre, świeże pomysły to rzecz bezcenna i bardzo poszukiwana. Potrafią być warte miliony - głównie dlatego, że są rzadkie i nie do końca wiadomo, skąd się biorą. Nie ma idealnego przepisu na kreatywność, a każdą twórczość bardzo trudno zamknąć w sztywne ramy. Istnieją jednak pewne zasady, które mogą ci pomóc w osiągnięciu efektu "wow!". Dodam, iż nie jest to proste, gdyż wiele zostało już "powiedziane", wiele kart zostało odkrytych. Opłaca się jednak szukać i eksperymentować, jeśli efekt naszej pracy zyska uznanie.
O czym warto pamiętać szukając pomysłu idealnego?
Cierpliwość to jedna z rzeczy na kuchni, której często nam brakuje np. przy pieczeniu chleba, przygotowywaniu czasochłonnego sosu lub przy pisaniu nowej karty menu. Dlaczego nie chcemy czasem poczekać trochę dłużej? Może efekt byłby bardziej zadowalający? Nie licz na to, że nagle wpadniesz na genialny pomysł, choć życzę ci tego, jednak bardzo często takie "olśnienia" wymagają dłuższej analizy. Ze swoimi pomysłami warto z reguły się "przespać" i oceniać je na chłodno, kiedy przycichnie trochę euforia i dojdą do głosu inne argumenty.
Dobrze jest mieć pomysł, ale każda myśl wymaga weryfikacji, cierpliwości. Szukając rozwiązania idealnego nie warto wcielać się w rolę pustelnika. Prawdziwym testem dla innowacji jest skonfrontowanie idei z innymi ludźmi. Zaprezentuj, wysłuchaj opinii osób, z którymi pracujesz. Pokora i dystans do własnej wiedzy i przeczucia na pewno nie zaszkodzą.
Oczywiście, poruszamy wtedy zawsze aktualny problem dotyczący tego, kto ma rację. Przecież możemy osiągnąć efekt odwrotny od zamierzonego, a inni mogą się mylić lub nierzadko celowo doradzać nam źle. Pytając bądźmy więc pewni, że prosimy o radę odpowiednie osoby, które faktycznie potrafią nasz pomysł zrozumieć. Nie zostawiajmy go jednak wyłącznie dla siebie. Wyznaję zasadę: im więcej osób spróbuje dania, tym więcej mogę poprawić i dopracować. Kreatywność wymaga cierpliwości i umiejętności słuchania.
Kreatywność zapisana w CV
Bardzo często zdarza się, że wpisujemy daną cechę charakteru w CV tylko dlatego, że jest standardem. Nie zastanawiamy się, jakie będzie to miało konsekwencje w naszej pracy. Kuchnia to specyficzne miejsce i praca, która wymaga od nas nieszablonowego myślenia i szybkich reakcji. Czasem po prostu nie ma miejsca na zastanawianie się. Musisz decydować już, w tej chwili. Właśnie wtedy włącza się "kreatywność". Jeśli ją masz - wykorzystasz ją. Jeśli nie - zawsze będziesz twierdził, że: "im bardziej chcesz, tym gorzej ci to wychodzi".
Praca w kuchni zweryfikuje twoją pomysłowość już w pierwszych dniach. Szef będzie wymagać od ciebie ciekawych propozycji, rozwiązania zadania czy szybkiego wybrnięcia z ciężkich sytuacji. Stres, który się pojawi może zaplątać twoje myśli i zamknąć ci drogę. Zastanów się więc, na czym polega twoja pomysłowość i jak ty rozumiesz "kreatywność".
Pamiętaj, że jest to pożądana cecha w tej pracy. Jeśli pragniesz zostać szefem kuchni, nawet z doświadczeniem nie zajdziesz daleko. Dążenie do doskonałości jest ważne, ważne są umiejętności, lata praktyki, ale bez "pomysłu", bez świeżego spojrzenia nie zajdziesz daleko w tej pracy. Znajdź powód do tego, by otworzyć głowę. Kreatywność wymaga bodźców do działania. Tak jak w życiu, musisz mieć powód. Przecież każdy z nas ma swoje źródło motywacji, które mówi ci: "Poradzisz sobie, nie poddawaj się!". Zobacz, co cię ogranicza, a co motywuje do działania.
Jeśli jesteś kreatywny - dasz radę.
O autorze
Grzegorz Marzejon: kreatywny i kontrowersyjny w swoich wypowiedziach sous chef, którego wyróżnia pasja i silna osobowość. Wierzy, że tylko stałe samodoskonalenie i dążenie do perfekcji może przynieść szczęście.
Opinie (28) 4 zablokowane
-
2018-08-10 09:50
O czym to jest?
Ja po pijaku bardziej się trzymam tematu, a tu nawet nie bardzo wiadomo jaki był cel tego "artykułu"...
- 20 0
-
2018-08-10 09:03
X
Dobrego masz chyba menago ze dla trojmiasta piszesz ale spoko.
- 5 0
-
2018-08-10 08:44
Mądre słowa, choć nie każdy chce je przyjąć
Prawda jest taka, że praca w gastronomii to ciężki kawałek chleba. Z drugiej strony to przygoda, która naprawdę potrafi uzależnić :)
- 3 5
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.