- 1 Zuchwała kradzież w restauracji Tabun (77 opinii)
- 2 Czy Polacy piją latem więcej alkoholu? (93 opinie)
- 3 Bitwa na talerzu: schabowy czy stek? (94 opinie)
- 4 Od karczmy Wikingów po polską kuchnię (52 opinie)
- 5 Bistro u Misia w Gdyni: imponujące porcje (90 opinii)
- 6 Azja na talerzach. Otwarcie A.N.N.A by Fong (48 opinii)
Idealny na upalne dni - orzeźwiający chłodnik
Pogoda w Trójmieście zrobiła się prawdziwie wakacyjna, a to znaczy, że karty w restauracjach wypełniają się letnimi propozycjami. W upalny dzień nic nie smakuje tak jak chłodnik z sezonowych warzyw. Gdzie w Gdyni, Gdańsku i Sopocie zamówicie ten przysmak?
Na straganach pysznią się szparagi, bób, pomidory i fasolka, ale też truskawki, czereśnie czy arbuzy. Jest też oczywiście botwinka, ogórki, koperek, rzodkiewka - czyli składniki na smaczny, orzeźwiający chłodnik. Można go przyrządzić samemu w domu, można też zamówić w trójmiejskich restauracjach.
![Kelner bez doświadczenia może być dla ciebie zagrożeniem?](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/3477/150x100/3477070__c_85_0_2360_1650__kr.webp)
Smak lata
Chłodnik to potrawa kuchni polskiej i litewskiej, nie mogło go więc zabraknąć w menu Familia Bistro przy ul. Garbary
Klasyczny litewski chłodnik z jajkiem lub w wersji bałkańskiej z ogórków z orzechami włoskimi i miętą za 15 zł zamówicie w Przystanku Zupa przy ul. Świętojańskiej
![Ceny lodów w Trójmieście. Ile zapłacimy za gałkę?](https://s-trojmiasto.pl/zdj/c/n/2/3476/150x100/3476783__c_80_270_2350_1645__kr.webp)
Znacie na pewno lokal Nie/mięsny z Dolnego Miasta, specjalizujący się w daniach kuchni bliskowschodniej. Restauracja otworzyła niedawno swój drugi oddział w Oliwie, a dokładnie przy ul. Wita Stwosza
A może po hiszpańsku?
To jedna z z najstarszych potraw świata, sięgająca korzeniami do czasów starożytnych. Mowa oczywiście o gazpacho. Zupę tę przyrządzali Arabowie, Żydzi, Grecy i Hiszpanie. Dokładnie nie wiadomo, z jakiego języka wywodzi się słowo "gazpacho". Być może z łaciny od "caspo", co tłumaczyć można jako "drobne kawałeczki" lub od arabskiego słowa oznaczającego rozmoczony chleb.
Pierwotnie przyrządzano ją, ucierając czosnek i suchy chleb w moździerzu na gładką pastę, którą następnie rozcieńczano wodą, oliwą i octem winnym. Z czasem urozmaicono smak, dodając pomidory, ogórki i paprykę. Gazpacho występuje w bardzo wielu odmianach, ale najbardziej znana jest andaluzyjska wersja z południowego regionu Hiszpanii.
Potrawy kuchni iberyjskiej często pojawiają się w zmieniającej się co jakiś czas karcie restauracji Oria Magic House. Lokal znajduje się przy ul. Stara Stocznia
Tej zupy nie mogło też zabraknąć w restauracji Hora de España w Gdańsku, przy ul. Wały Jagiellońskie
Podobnie w restauracji Serio, znajdującej się przy ul. 3 Maja
Miejsca
Opinie wybrane
-
2023-06-21 13:26
Uwielbiam chłodniczek (1)
Robię z drobno pokrojonymi ogórkami, rzodkiewką, koperkiem, botwinką. Do tego trochę jogurtu i maślanka.
- 17 4
-
2023-06-22 21:04
A potem urwanie rury wydechowej
- 2 3
-
2023-06-21 13:50
Ogórek razem ze skórka, rzodkiewki, koperek (2)
Czosnek przez praskę, albo granulowany jak ktoś nie chce śmierdzieć i maślanka, kefir czy kwaśna śmietana, kiedy komuś nie chce się buraków gotować. Pycha
- 7 3
-
2023-06-21 16:02
(1)
Trzeba się myć
- 0 8
-
2023-06-22 06:50
Się
- 0 0
-
2023-06-21 11:16
Uwielbiam chłodnik!
- 12 3
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.