- 1 Grzechy gastronomii: kto winny? (200 opinii)
- 2 Piją piwo na stadionie. Hevelka ruszyła (98 opinii)
- 3 Połączyła ich miłość do jedzenia (55 opinii)
- 4 Zmiany w kulinarnym zagłębiu na Elektryków (49 opinii)
- 5 W maju króluje zielony afrodyzjak (95 opinii)
- 6 Jemy na mieście: Garden Food&Cafe (61 opinii)
Idealny na upalne dni - orzeźwiający chłodnik
Pogoda w Trójmieście zrobiła się prawdziwie wakacyjna, a to znaczy, że karty w restauracjach wypełniają się letnimi propozycjami. W upalny dzień nic nie smakuje tak jak chłodnik z sezonowych warzyw. Gdzie w Gdyni, Gdańsku i Sopocie zamówicie ten przysmak?
Na straganach pysznią się szparagi, bób, pomidory i fasolka, ale też truskawki, czereśnie czy arbuzy. Jest też oczywiście botwinka, ogórki, koperek, rzodkiewka - czyli składniki na smaczny, orzeźwiający chłodnik. Można go przyrządzić samemu w domu, można też zamówić w trójmiejskich restauracjach.
Kelner bez doświadczenia może być dla ciebie zagrożeniem?
Smak lata
Chłodnik to potrawa kuchni polskiej i litewskiej, nie mogło go więc zabraknąć w menu Familia Bistro przy ul. Garbary w Gdańsku. Przygotowywany jest tam wedle rodzinnej receptury z Wilna, podany klasycznie z połówką jajka kurzego, za który zapłacimy 22,90 zł.
Klasyczny litewski chłodnik z jajkiem lub w wersji bałkańskiej z ogórków z orzechami włoskimi i miętą za 15 zł zamówicie w Przystanku Zupa przy ul. Świętojańskiej w sercu Gdyni. Będąc z kolei poza Śródmieściem taką zupę w podobnej cenie kupicie w Barze Mlecznym Smakosz, przy ul. Chylońskiej w Gdyni. Chłodnik pojawia się też w ofercie lunchowej Villi Eva we Wrzeszczu.
Ceny lodów w Trójmieście. Ile zapłacimy za gałkę?
Znacie na pewno lokal Nie/mięsny z Dolnego Miasta, specjalizujący się w daniach kuchni bliskowschodniej. Restauracja otworzyła niedawno swój drugi oddział w Oliwie, a dokładnie przy ul. Wita Stwosza. To tam właśnie znajdziecie ten letni przysmak. Jeśli natomiast wyjeżdżacie poza Trójmiasto, np. w kierunku Miszewka, zamówicie chłodnik w karcie restauracji MÙLK Chëcz Kaszëbskô.
A może po hiszpańsku?
To jedna z z najstarszych potraw świata, sięgająca korzeniami do czasów starożytnych. Mowa oczywiście o gazpacho. Zupę tę przyrządzali Arabowie, Żydzi, Grecy i Hiszpanie. Dokładnie nie wiadomo, z jakiego języka wywodzi się słowo "gazpacho". Być może z łaciny od "caspo", co tłumaczyć można jako "drobne kawałeczki" lub od arabskiego słowa oznaczającego rozmoczony chleb.
Pierwotnie przyrządzano ją, ucierając czosnek i suchy chleb w moździerzu na gładką pastę, którą następnie rozcieńczano wodą, oliwą i octem winnym. Z czasem urozmaicono smak, dodając pomidory, ogórki i paprykę. Gazpacho występuje w bardzo wielu odmianach, ale najbardziej znana jest andaluzyjska wersja z południowego regionu Hiszpanii.
Potrawy kuchni iberyjskiej często pojawiają się w zmieniającej się co jakiś czas karcie restauracji Oria Magic House. Lokal znajduje się przy ul. Stara Stocznia w Gdańsku. Tam właśnie można spróbować też hiszpańskiego, orzeźwiającego przysmaku w cenie 32 zł.
Tej zupy nie mogło też zabraknąć w restauracji Hora de España w Gdańsku, przy ul. Wały Jagiellońskie. W menu, pośród hiszpańskich tapasów, paelli i owoców morza, znajduje się także gazpacho, za które zapłacimy 25 zł.
Podobnie w restauracji Serio, znajdującej się przy ul. 3 Maja w Gdyni. W czerwcu restauracja przygotowuje zestawy lunchowe, na które składają się zupa i danie główne. Wśród zup znajdziecie - w zależności od dnia - zarówno chłodnik, jak i gazpacho. Warto na bieżąco sprawdzać kartę lunchową, która zmienia się co tydzień.
Miejsca
Opinie (29) 4 zablokowane
-
2023-06-21 13:26
Opinia wyróżniona
Uwielbiam chłodniczek (1)
Robię z drobno pokrojonymi ogórkami, rzodkiewką, koperkiem, botwinką. Do tego trochę jogurtu i maślanka.
- 17 4
-
2023-06-22 21:04
A potem urwanie rury wydechowej
- 2 3
-
2023-06-21 13:50
Opinia wyróżniona
Ogórek razem ze skórka, rzodkiewki, koperek (2)
Czosnek przez praskę, albo granulowany jak ktoś nie chce śmierdzieć i maślanka, kefir czy kwaśna śmietana, kiedy komuś nie chce się buraków gotować. Pycha
- 7 3
-
2023-06-21 16:02
(1)
Trzeba się myć
- 0 8
-
2023-06-22 06:50
Się
- 0 0
-
2023-06-21 11:16
Opinia wyróżniona
Uwielbiam chłodnik!
- 12 3
Wszystkie opinie
-
2023-06-21 11:16
(3)
23 zł to bardzo dużo...kilka buraków,jajko,ja się zmieszczę w 3 zł ale zrobię u siebie.A dla ochłody,własne,rzemieślnicze zimne piwko.Polecam.
- 14 14
-
2023-06-21 12:50
chyba nie znasz cen warzyw, maslanki, kefiru , jajek...
- 3 8
-
2023-06-21 17:43
(1)
Jasne. Sam kefir 1L to 7 zł, a ten za 3 plny zje jajko, przegryzie burakiem i myśli że to był chłodnik... Jeśli wszystkie ceny w restauracjach przeliczasz na ceny samych surowców w hurtowniach, to należy ci się tytuł cebulaka miesiąca.
- 3 2
-
2023-06-21 18:18
No tak , bo pan restaurator sam maślanę trzepie
z mleka od rzemieślniczej krowy.
- 4 4
-
2023-06-21 11:16
Opinia wyróżniona
Uwielbiam chłodnik!
- 12 3
-
2023-06-21 11:39
(3)
Idealny to jest 6-pak
- 6 6
-
2023-06-21 18:16
Wczoraj kupiłem idealny w lidlu (2)
Kasztelan 2,35 pucha.
- 6 1
-
2023-06-22 10:13
Zuch!
- 5 0
-
2023-06-22 10:23
Czarna szmata(specjal)smaczniejszy i lokalny-sloje nie znają.zestaw stocziowca:specjal i mocne
- 3 1
-
2023-06-21 13:00
Na wymioty mi się zawsze zbierało przed zjedzeniem chodnika.
Z dwojga złego wolę już zjeść lody na obiad nie czuć się najedzonym.
- 5 15
-
2023-06-21 13:26
Opinia wyróżniona
Uwielbiam chłodniczek (1)
Robię z drobno pokrojonymi ogórkami, rzodkiewką, koperkiem, botwinką. Do tego trochę jogurtu i maślanka.
- 17 4
-
2023-06-22 21:04
A potem urwanie rury wydechowej
- 2 3
-
2023-06-21 13:50
Opinia wyróżniona
Ogórek razem ze skórka, rzodkiewki, koperek (2)
Czosnek przez praskę, albo granulowany jak ktoś nie chce śmierdzieć i maślanka, kefir czy kwaśna śmietana, kiedy komuś nie chce się buraków gotować. Pycha
- 7 3
-
2023-06-21 16:02
(1)
Trzeba się myć
- 0 8
-
2023-06-22 06:50
Się
- 0 0
-
2023-06-21 13:53
Chłodne to wyłączne piwo.
Botwinkę wyłącznie na ciepło w każdej ilości.- 4 12
-
2023-06-21 15:41
Najlepszy
Najlepszy chłodnik to jadlem w barze o kurcze w Gdyni , a mialem juz sposobność probowac w roznych miejscach
- 0 6
-
2023-06-21 20:09
Orzeźwiający chłodnik,
po którym sr*czka murowana. Pokosztowałam ten rarytas. Efekt jak wyżej, czyli sr*czka.
- 3 11
-
2023-06-21 22:58
Najlepszy chłodnik
To był w Green wayu w Sopocie koło banku jak się szło na uniwerek. Ale tylko w tym jednym. Niebywały smak, jakby musujący
- 1 2
Portal trojmiasto.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.